Презентація на тему "Дієприкметник як особлива форма дієслова: загальне значення, морфологічні ознаки, синтаксична роль"

Про матеріал
Презентація на тему "Дієприкметник як особлива форма дієслова: загальне значення, морфологічні ознаки, синтаксична роль"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Дієприкметник як особлива форма дієслова: загальне значення, морфологічні ознаки, синтаксична роль

Номер слайду 2

Пригадай - Що таке дієслово? - Які граматичні ознаки має дієслово ?Що таке прикметник? - Які граматичні ознаки має прикметник?

Номер слайду 3

Йоганн Гутенберг - ВИНАХІДНИК КНИГОДРУКУВАННЯЗаслуга Гутенберга полягала в тому, що він здогадався відливати окремі букви, із яких почав складати слова. Придумав, як їх фіксувати, щоб вони не розпадалися, винайшов прес для друку, спеціальну фарбу і багато іншого. Саме він зумів знайти якнайкращі технічні форми втілення ідей, які частково висловлювалися до нього. Таким чином, Гутенберг узагальнив і систематизував винаходи, що існували до нього. Втіливши на практиці ідею друкування книг, він явив світу перші, причому відразу ж досконалі зразки видань.

Номер слайду 4

Відгадайте загадки. Виписати дієслова, визначити час, особу, число. Двічі родився, у школі не вчився, а години знає. Книжки читаю, а літер не знаю. Яке поле не виореш?

Номер слайду 5

Найбільше і найдорожче добро кожного народу - це його мова, та жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає І своє давнє життя і свої сподіванки, розум, досвід, почування. Панас Мирний

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

1. Словосполучення з дієприкметниками і словосполучення з прикметниками запишіть у дві колонки.  Солені огірки, солоні огірки, палюче сонце, палаюче вугілля, печений корж, випечений хліб, прохолодний день,незабутні зустрічі, забуті слова, просіяна мука, слушна думка, достигле яблуко, підписаний документ, здоровенний кавун, охолоджений напій.

Номер слайду 9

Складіть і запишіть по два речення із словами печений, солений так, щоб у першому реченні слово буде дієприкметником, а в другому – прикметником. Підкресліть ці слова як члени речення.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Прочитайте речення. Випишіть дієприкметники та визначте їхні морфологічні ознаки, синтаксичну роль.1. Підхоплена хвилями шлюпка вилетіла в море (М. Трублаїні). 2. Тремтячими руками розгорнув Тарас папір (О. Іваненко). 3. Н а луках трава була не кошена (П. Воронько). 4. Око знов ваблять блукаючі вогні (М. Коцюбинський). 5. В зів'ялих листочках хто може вгадати красу всю зеленого гаю (І. Франко).

Номер слайду 12

1. Дієприкметник-цеа)Самостійна частина мовиб) Особлива форма дієслова. В) Спосіб дієслова2. Усі слова є дієприкметниками в рядкуа) Почорнілий, притрушена, намальованийб) Побіліти,говорив,написанийв) Скресла,літаючий,прочитаний3. Дієприкметник може виконувати синтаксичну роль у реченніа) Присудка і обставиниб) Присудка і означенняв) Означення4. Дієприкметник має ознакиа) дієслова та іменникаб) числівина та прикметникав) дієслова та прикметника

Номер слайду 13

Опр. Параграф 18, ст. 64, викон. Впр.176, 177, ст. 65.

pptx
Додано
23 січня 2021
Переглядів
919
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку