Презентація на тему : "Книга - мудрість, життя".

Про матеріал
Мета : розширити знання учнів про виникнення книги; пояснити про велике значення книг у житті людини; виховувати любов до читання; бережливе ставлення до книг.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Книга – це мудрість…

Номер слайду 2

З ранніх років книга супроводжує нас по життю. У зовсім маленькому віці наші батьки нам читають найперші казки, а ми їх слухаємо, затамувавши подих. У цей момент ми співпереживаємо героям і разом з ними знаходимо вихід з будь – якої ситуації. Пізніше, коли ми вже навчилися читати самостійно, в нас з’являються свої улюблені твори й книжкові образи, на які хотілося б бути схожими та які ми вважаємо кращим взірцем для наслідування.

Номер слайду 3

Книга – це величезна база знань для людини. Чим більше людина читає, тим більше в неї знань. Мова йде про книгу в широкому сенсі цього слова – паперові й друковані видання, електронні та аудіокниги. Всі вони сприяють вихованню особистості, її духовному зростанню. Саму книгу можна порівняти з колодязем чистої води. Адже людина не може існувати без води. Вона необхідна їй для їжі, для вгамування спраги та для врожаю. Так і книга – джерело знань, які необхідні для всебічного розвитку людини.

Номер слайду 4

Книга вчить нас жити, любити, цінувати, розрізняти добро і зло, вона повідає про відкриття та перемоги, знайомить з людьми, що залишили свій слід в історії людства. Книга вчить грамоті, уважності; чим більше ми читаємо, тим багатша наша культура мови, тим яскравіше наша фантазія. Книга – це велике диво, створене людиною. Сьогодні книга – це періодичне видання. Але як ми знаємо, книга до нас прийшла не відразу. Якою ж була книга у сиву давнину?

Номер слайду 5

«Сторінками» перших книг стали стіни печер. Малюнки на стінах печер зображували мисливські трофеї, сцени з полювань, висікали закони, імена царів, пам’ятні події. Глиняні книги – найдавніші. На ще м’якій і вологій глині видавлювали гострою паличкою слова – значки. Потім дощечку сушили і обпалювали в печах, як горщики. За розміром глиняні плитки були 32*32 см і товщиною в 2,5 см – справжня цегла. З десятка, а іноді із сотен таких сторінок створювалася книга.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

В Єгипті книги робили з папірусу – річкового очерету з високим і товстим стовбуром, розрізаним на смуги і висушеним. На них писали паличками, умочуючи їх в чорнила або кольорові фарби. Потім листи склеювали і виходила книга у вигляді довгого сувою. Зазвичай довжиною близько 6 м. Після читання сувій згортали в трубку і зберігали в особливому футлярі. На зміну папірусу прийшов новий матеріал – пергамент, його виробляли зі шкір тварин. На ньому можна було писати з обох сторін. Книга писалася від руки кілька років. У 2 ст. н. е. в Китаї винайшли папір. Папір винайшов Цай Лунь, він знайшов спосіб робити його з внутрішньої частини кори шовковичного дерева. Китайці 800 років зберігали таємницю виробництва паперу.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

У різних країнах стали створювати цілі майстерні з видання книг. Робота ця вважалася дуже важливою і почесною. Літеру за літерою виводив писар, рядок за рядком. А художники заповнювали сторінки малюнками. Потім книгу «одягали», прикрашали сріблом, дорогоцінним камінням. Книги були справжнім витвором мистецтва. Німецький майстер Йоганн Гутенберг винайшов перший друкарський верстат. Менш ніж за рік було надруковано 300 книг.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Перша друкована книга в Україні була видана Іваном Федоровим у 1574 році у Львові. Називалась вона «Апостол». Книги – рекордсмени Найбільша книга важить 225 кг. Її висота – 2 м, а ширина – майже 3 м. Вага найменшої книги – лише 19 г. Виготовляючи книги, люди навчились зберігати їх. Скарбницями книг називають бібліотеки.

Номер слайду 12

Шануйте, бережіть, читайте книги!

pptx
Додав(-ла)
Сєбова Наталія
Додано
29 квітня 2023
Переглядів
1253
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку