Презентація на тему: "Наголос"

Про матеріал
Наголос — це посилення голосу на одному зі складів. Коли в слові є два або більше складів, то один з них вимовляємо з більшою силою й довготою, ніж інші. В українській мові наголос ВІЛЬНИЙ, бо він позиційно не закріплюється за певним складом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Наголос — це посилення голосу на одному зі складів. Коли в слові є два або більше складів, то один з них вимовляємо з більшою силою й довготою, ніж інші. В українській мові наголос ВІЛЬНИЙ, бо він позиційно не закріплюється за певним складом. Наприклад, у слові м. Ирний з більшою силою й довготою вимовляємо перший склад, у слові дол. Ина — другий, у слові садівн. Ик — третій. Звук і склад, на які падає наголос, називаємо наголошеним, а всі інші голосні звуки й склади в слові — ненаголошеними. Голосні під наголосом звучать чітко, тому сумнівні ненаголошені звуки, наприклад, Е та И, перевіряємо наголосом.

Номер слайду 4

У межах окремого слова наголос в українській мові може бути:рухомий (може змінювати своє місце в різних формах слова: село — сіл, поле — поля, сторінка — сторінки);постійний (у всіх формах слова припадає на той самий склад: фабрика, фабрику, фабрикам).а деякі слова мають подвійний наголос:  п. Омилка — пом. Илка, з. Авжди — завжд. И.

Номер слайду 5

Зверніть увагу на наголошування: Числівників: один. Адцять, чотирна. Адцять;одиниць виміру (під впливом розмовної мови): кілом. Етр, децим. Етр, мілім. Етр;віддієслівних іменників на -ання: чек. Ання, чит. Ання, пит. Ання;складних слів (перевіряйте за орфографічним словником): рук. Опис, пер. Епис;дієслів (під впливом говорів): робл. Ю, нош. У, везт. И, берем. О, ч. Ерствіти;прикметників: нов. Ий, текстов. Ий, порядк. Овий, р. Инковий;іншомовних слів (перевіряйте за орфографічним словником): майон. Ез, метал. Ургія, кулінарІя.

Номер слайду 6

особливості наголошування числівників: 1. У числівниках, які позначають кількість десятків, тобто закінчуються на -десят, наголос падає на останній склад: п’ятдес. Ят, сімдес. Ят.2. Те саме стосується кількості сотень, але якщо слово закінчується на -сот: шістс. От,вісімс. От. Якщо ж ні, то наголос падає на той склад, на який і в слові, що означає кікість сотень: двІсті, тр. Иста, чот. Ириста;3. У числівниках, що закінчуються на -дцять, наголошений передостанній склад: наприклад, один. Адцять, чотирн. Адцять, вісімн. Адцять, тр. Идцять.

Номер слайду 7

Особливості Наголошування іменників: віддієслівні іменники середнього роду на -ання, у яких більше двох складів, мають наголос, як правило, на суфіксі: навч. Ання, завд. Ання, запит. Ання, чит. Ання, визн. Ання, вид. Ання, пізн. Ання, посл. Ання (АЛЕ: н. Ехтування відн. Ехтувати, бІгання від бІгати (тут по-іншому не скажеш).у багатьох іменниках жіночого роду із суфіксом -к(а) у множині наголос переходить на закінчення — вказівка — вказівк. И, учителька — учительк. И (АЛЕ: р. Одичка —р. Одички, сусІдка — сусІдки (тут по-іншому не скажеш); більшість іменників у множині має наголос на закінченні: листк. И, сторінк. И тощо. в одиницях вимірювання "метр" завжди наголошується: мілім. Етр, сантим. Етр, кілом. Етр .у вимірювальних приладах "метр" не наголошується ніколи: бар. Ометр, терм. Ометр.

Номер слайду 8

Особливості наголошування Прикметників: у більшості двоскладових прикметників наголос падає на закінчення: гірк. Ий, тонк. Ий, нов. Ий, тісн. Ий, вузьк. Ий тощо (так само котр. Ий);завжди наголошеним є пестливий суфік -Еньк-: добр. Енький, тон. Енький, лег. Енький тощо.

Номер слайду 9

Складні в. Ипадки наголошування слів: Наголос ЗАВЖДИ на першому складі у словах:д. Огмат, к. Идати, в. Ипадок, р. Азом, р. Озвідка, вІрші, вІршів, пр. Иповідка, Олень, сп. Ина, ц. Арина, немає ч. Асу, щ. Ипці, гр. Ошей, др. Ова, з. Озла, ф. Ольга, к. Урятина, б. Удемо, д. Олішній, пІдлітковий, д. Онька, р. Ешето, з. Агадка

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

pptx
До підручника
Українська мова (академічний рівень) 10 клас (Глазова О.П., Кузнєцов Ю.Б.)
Додано
4 листопада 2023
Переглядів
324
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку