Презентація на тему: "Технології налаштування мережі".

Про матеріал
Презентація на тему: "Технології налаштування мережі". Розкриває поняття комп'ютерної мережі, її топологію та типи з'єднання, описує складові елементи для створення КМ, описує порядок під'єднання та налаштування. Дана презентація може бути використана для учнів вищих навчальних закаладів при вивченні курсу інформаційних технологій
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Технології налаштування локальної мережі

Номер слайду 2

Комп’ютерна мережа – з’єднання комп’ютерів для обміну інформацією і спільне використання ресурсів (принтер, модем, дискова пам’ять і т.п.).

Номер слайду 3

Локальна мережа Локальна мережа об’єднує ком’пютери встановлені в одному приміщенні (навчальний клас, офіс і т.п.), в одному приміщенні або в кількох близько розсташованих приміщеннях. Зазвичай комп’ютери локальної мережі розсташовані на відстані не бвльше одного кілометра. При збільшенні відстані використовують спеціальне обладнання.

Номер слайду 4

Локальна мережа Локальні мережі за способом взаємодії комп’ютерів поділяються на: однорангові; мережі з виділеним сервером.

Номер слайду 5

Однорангова локальна мережа В одноранговій локальній мережі всі комп’ютери рівноправні. Загальні пристрої можуть бути підключені до будь-якого комп’ютеру в мережі.

Номер слайду 6

Мережа з виділеним сервером Структура мережі з виділеним сервером

Номер слайду 7

Мережа з виділеним сервером. Сервер (от англ. server – пристрій обслуговування) – комп’ютер який розподіляє ресурси між користувачами мережі. В сервері встановлений потужний процесор, велика оперативна і дискова пам’ять, зберігається основна частина програмного забезпечення і даних мережі, якими можуть користуватися всі користувачі мережі.

Номер слайду 8

Мережа з виділеним сервером В якості рабочих станцій звичайно використовують меньш продуктивні компютери з меншою дисковою і оперативною пам’яттю.

Номер слайду 9

В мережах з виділеним сервером реалізується клієнт-серверна технологія. На сервере встановлюється серверне ПЗ: серверна операційна система; WEB-сервер (організація Інтранет); проксі-сервер (забезпечення роботи з Інтернет робочих станцій); файл-сервер (забезпечує спільний доступ до файлів) і т.п. ПЗ мережі з виділеним сервером

Номер слайду 10

На рабочій станції встановлюється клієнтське ПЗ: операційна система для робочих станцій; клієнтська частина прикладного ПЗ і т.п. ПЗ мережі з виділеним сервером

Номер слайду 11

Найбільш розповсюджені слідуючі способи з’єднання комп’ютерів: шина (як правило використовується для однорангових мереж); зіркова (використовується для будь-яких локальних мереж). Апаратне забезпечення мережі

Номер слайду 12

Тип з’єднання – «шина»Кабель проходить від одного комп’ютера до іншого, з’єднуючи комп’ютери і периферійні пристрої

Номер слайду 13

Тип з’єднання - «зірка»До кажного комп’ютера підходить окремий кабель із одного центрального вузла.

Номер слайду 14

Компоненти локальної мережі Для організації локальної мережі необхідно встановити в кожний ПК мережеву плату і з’єднати всі комп’ютери за допомогою спеціального кабеля.

Номер слайду 15

Компоненти локальної мережі Іноді необхідні для зв’язку комп’ютерів компоненти уже встановлені на системній платі і тоді окрема мережева плата не потрібна. В цьому випадку гніздо для мережевого кабеля розсташоване на задній частині системного блоку.

Номер слайду 16

Компоненти локальної мережіКабеліКоаксіальний кабель – швидкість передачі до 10 Мбіт/с. Вита пара - швидкість передачі до 100 Мбіт/с.

Номер слайду 17

Компонент локальної мережіРоз’єми для кабелівдля коаксіального кабелядля витої пари

Номер слайду 18

Компоненти локальної мережі Концентратори (HUB або Switch) - служать для з’єднання комп’ютерів у мережі. Концентратор може мати різну кількість портів підключення (звичайно від 8 до 32).

Номер слайду 19

Компоненти локальної мережі Загальна швидкість з’єднання в мережі при використанні HUB визначається швидкість самої повільної мережевої плати. Для Switch швидкість з’єднання будь-якої пари комп’ютерів визначається швидкістю самою повільною мережевою платою в парі (групі).

Номер слайду 20

Обжимка конекторівЄ дві схеми підключення: Т568 А і Т568 В. Перший варіант — «А» у нашій країні практично не використовується, а повсюдно проводу розташовують за схемою «B». Її необхідно запам’ятати, так як саме вона потрібна в більшості випадків.

Номер слайду 21

Схема підключення 4-х провідного інтернет кабелю по кольорам. Розглянемо обжимний інструмент

Номер слайду 22

Етапи обжиму123123

Номер слайду 23

Етапи обжиму456

Номер слайду 24

Програмне забезпечення мережі Для роботи в локальної мережі необхідно спеціальне мережеве програмне забезпечення. В операційній системі Windows вже є все необхідне для встановлення мережі.

Номер слайду 25

Програмне забезпечення мережі Для організації локальної мережі необхідно: визначити ім’я Робочої групи; присвоїти кожному комп’ютеру унікальне в даній Робочій групі ім’я і IP-адресу, а також встановити адресу маски підмережі (в деяких випадках явну IP-адресу і адресу маски підмережі можна не встановлювати).

Номер слайду 26

Програмне забезпечення мережіДане вікно використовується для встановленняімені комп’ютера і Робочої групи

Номер слайду 27

Програмне забезпечення мережіДані вікна використовуються для встановленняявного IP-адреса і параметрів маски підмережі

Номер слайду 28

Дане вікно використовується для встановленнярівня доступу до локальних ресурсів комп’ютера. Режими доступу до ресурсів мережі

Номер слайду 29

Локальний ресурс. Виконується запит до ресурсів комп’ютера користувача мережі. Для забезпечення доступності до локальних ресурсів потрібно встановити перемикач в положення Общий ресурс. Загальний ресурс. Дозволяє використовувати ресурси комп’ютера (дискову пам’ять і периферійні пристрої - принтер, модем) користувачам мережі. Для цього, потрібно дозволити Открытие общего доступа к папке. При цьому треба визначити рівень доступу. Режими доступу до ресурсів мережі

Номер слайду 30

Режими доступу до ресурсів мережіТільки читання. Дозволяє користувачам мережі відкривати або копіювати файли і папки. Повний доступ. Дозволяє користувачам мережі виконувати всі операції над файлами, папками (переносити, видаляти, редагувати, перейменовувати і т.п.). Доступ, що визначається паролем. Даний режим дозволяє різним категоріям користувачів різні права доступу, наприклад, тільки читання або повний доступ.

pptx
Додано
16 березня 2021
Переглядів
974
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку