Тема: Технологія виробництва яловичини та її первинна переробка. Мета: Ознайомитись з основними аспектами виробництва яловичини та її переробки ПЛАН ЗАНЯТТЯ:1. Характеристика м'ясної продуктивності та хімічний склад м'яса великої рогатої худоби2. Наукові основи вирощування та відгодівлі худоби3. Утримання великої рогатої худоби при вирощуванні та відгодівлі на м’ясо 4. Використання біологічно активних речовин для стимулювання приростів відгодівельної худоби5. Сучасні технологічні схеми забою тварин на м’ясо 6. Оглушення забійних тварин7. Знекровлення тварин8. Розбирання туш тварин
Контроль вихідного рівня знань1. Назвіть біологічні особливості великої рогатої худоби2. Що таке скороспілість худоби, від чого вона залежить?3. Дайте пояснення фізіологічним процесам: ріст, розвиток4. Методи оцінки росту тварин5. Як визначити абсолютний і середньодобовий прирости?6. Який вид транспорту застосовують при перевезені тварин?7. На яку відстань перевозять тварин автотранспортом?8. Яка документація оформляється при транспортуванні тварин?9. Що таке голодна витримка тварин?10. За скільки годин до забою припиняють напувати худобу?
Послідовність операцій під час нутрування1. Розпилювання грудної кістки2. Відокремлення стравоходу від трахеї, звільнення від вмісту та перев'язування3. Відокремлення прямої кишки і статевих органів від стінок тазової порожнини4. Розрізання м'язів в ділянці лобкового зрощення, у корів видаляють вим'я5. Розрізання по білій лінії від розрубаної частини лобкового зрощення вниз до грудної кістки6. Видалення з туші шлунково-кишкового тракту7. Видалення ліверу
Закріплення нового матеріалу1. Що таке телятина?2. Що таке яловичина?3. Назвіть хімічний склад м'яса великої рогатої худоби4. Дайте визначення поняттям вирощування, дорощування, відгодівля5. Які є типи відгодівлі худоби6. Системи і способи утримання ВРХ при вирощуванні та відгодівлі на м'ясо7. Які технологічні операції виконуються при первинній переробці тварин?8. Які методи оглушення використовують при забої ВРХ?9. Які переваги та недоліки електрооглушення?10. Що таке забілування, нутрування?11. Як правильно провести розпилювання туш на напівтуші12. З якою метою проводиться туалет туш?