Презентація на тему: "Технологія виробнитва яловичини та її первинна переробка"

Про матеріал
Презентація бінарного заняття на тему: "Технологія виробництва яловичини та її первинна переробка" розрахована на вивчення двох дисциплін: "Технологія виробництва молока і яловичини" та "Переробка продукції тваринництва з основами виробничої санітарії"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Технологія виробництва яловичини та її первинна переробка. Підготували викладачі: Цупер-Король Валентина Володимирівна, Атаманчук Світлана Миколаївна

Номер слайду 2

Тема: Технологія виробництва яловичини та її первинна переробка. Мета: Ознайомитись з основними аспектами виробництва яловичини та її переробки ПЛАН ЗАНЯТТЯ:1. Характеристика м'ясної продуктивності та хімічний склад м'яса великої рогатої худоби2. Наукові основи вирощування та відгодівлі худоби3. Утримання великої рогатої худоби при вирощуванні та відгодівлі на м’ясо 4. Використання біологічно активних речовин для стимулювання приростів відгодівельної худоби5. Сучасні технологічні схеми забою тварин на м’ясо 6. Оглушення забійних тварин7. Знекровлення тварин8. Розбирання туш тварин

Номер слайду 3

Контроль вихідного рівня знань1. Назвіть біологічні особливості великої рогатої худоби2. Що таке скороспілість худоби, від чого вона залежить?3. Дайте пояснення фізіологічним процесам: ріст, розвиток4. Методи оцінки росту тварин5. Як визначити абсолютний і середньодобовий прирости?6. Який вид транспорту застосовують при перевезені тварин?7. На яку відстань перевозять тварин автотранспортом?8. Яка документація оформляється при транспортуванні тварин?9. Що таке голодна витримка тварин?10. За скільки годин до забою припиняють напувати худобу?

Номер слайду 4

1. Характеристика м'ясної продуктивності та хімічний склад м'яса

Номер слайду 5

М'ясна продуктивність великої рогатої худоби

Номер слайду 6

Види м'яса ВРХ залежно від віку. Телятина Яловичина

Номер слайду 7

Хімічний склад, м'яса{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Вид м'яса Р Е Ч О В И Н И Білки. Жири. Мінеральні речовини. Вода. Телятина18,884,411,3372.93 Яловичина18.3821,400.9758,71

Номер слайду 8

Засвоюваність та калорійність мяса{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Вид м'яса Засвоюваність речовин людиною, %Калорійність 1 кг м'яса, Ккал. Білків. Жирів. Телятина94,9791,611140 Яловичина94.9995,02140

Номер слайду 9

2. Наукові основи вирощування і відгодівлі великої рогатої худоби

Номер слайду 10

Породи молочного та комбінованого напрямів продуктивності

Номер слайду 11

Технологічний процес виробництва яловичини. Вирощування – від 0 до 4-6 місяців. Дорощування – від 4-6 до 10-12 місяців. Відгодівля – від 10-12 до 15-20 і більше місяців

Номер слайду 12

Вимоги до молодняку на відгодівлі- Значні прирости живої маси- Добрі забійні якості- Міцна конституція- Висока скороспілість- Низькі затрати корму- Відмінний забійний вихід

Номер слайду 13

Відгодівля на зелених кормах. Переваги:- низька собівартість отриманої продукції- висока якість м'яса. Структура раціону: Трава – 50-60%Силос – 25-30%Концентровані – 15-20%

Номер слайду 14

Відгодівля силосом Переваги:- вартість 1 кормової одиниці значно менша ніж соковитих кормів- наближення до зелених кормів. Питома вага раціону:40-45%

Номер слайду 15

Відгодівля сінажем. Переваги:- високі прирости- добра якість яловичини- зменшення витрат на транспортування. Структура раціону: Сінаж – 50-60%Комбікорм – 40-50%

Номер слайду 16

Вівдгодівля буряковим жомом. Переваги:- добрі смакові якостіКількість жому в раціоні: У підготовчий період40-45 кг для молодняку60-80 кг для дорослої худоби

Номер слайду 17

Відгодівля бардою. Переваги: Низька вартість 1 кормової одиниціСтруктура раціону: Барда – 40%Концкорми – 25-35%Решта – сіно, солома, силос. Згодовують дорослій худобі – 60-65кгмолодняку – 20-40кг

Номер слайду 18

Вибракування дорослої худоби на відгодівлю- вибракувані за віком- неплідність, яловість- низька продуктивність- не придатність до машинного доїння

Номер слайду 19

3. Утримання худоби при вирощуванні та відгодівлі на мясо

Номер слайду 20

Системи утримання молодняку- Цілорічна стійлова- Стійлово-вигульна- стійлово-пасовищна

Номер слайду 21

Безпривязний на щілинній підлозі

Номер слайду 22

Безприв᾿язно - боксовий

Номер слайду 23

Безпривязний на глибокій підстилці

Номер слайду 24

4. Використання Біологічно активних речовин

Номер слайду 25

премікс

Номер слайду 26

5. Сучасні технологічні схеми забою тварин на м’ясо

Номер слайду 27

Технологічна схема первинної переробки ВРХ1. Оглушення 2. Знекровлення і забір крові3. Забілування туш і зняття шкур4. Виймання внутрішніх органів5. Розпилювання туші6. Туалет туш і визначення категорій вгодованості

Номер слайду 28

оглушення електрострумом

Номер слайду 29

Вплив вуглекислого газу

Номер слайду 30

Механічна дія на головний мозок

Номер слайду 31

Методи електрооглушення

Номер слайду 32

Знекровлення

Номер слайду 33

Забілування туші

Номер слайду 34

Послідовність операцій розбирання туші1. Знімання шкури2. Відокремлення голови і кінцівок3. Виймання внутрішніх органів4. Туалет туш

Номер слайду 35

Нутрування- видалення внутрішніх органів з черевної і грудної порожнини

Номер слайду 36

Послідовність операцій під час нутрування1. Розпилювання грудної кістки2. Відокремлення стравоходу від трахеї, звільнення від вмісту та перев'язування3. Відокремлення прямої кишки і статевих органів від стінок тазової порожнини4. Розрізання м'язів в ділянці лобкового зрощення, у корів видаляють вим'я5. Розрізання по білій лінії від розрубаної частини лобкового зрощення вниз до грудної кістки6. Видалення з туші шлунково-кишкового тракту7. Видалення ліверу

Номер слайду 37

Закріплення нового матеріалу1. Що таке телятина?2. Що таке яловичина?3. Назвіть хімічний склад м'яса великої рогатої худоби4. Дайте визначення поняттям вирощування, дорощування, відгодівля5. Які є типи відгодівлі худоби6. Системи і способи утримання ВРХ при вирощуванні та відгодівлі на м'ясо7. Які технологічні операції виконуються при первинній переробці тварин?8. Які методи оглушення використовують при забої ВРХ?9. Які переваги та недоліки електрооглушення?10. Що таке забілування, нутрування?11. Як правильно провести розпилювання туш на напівтуші12. З якою метою проводиться туалет туш?

Номер слайду 38

Завдання додому. Ю. Д. Рубан, О. В. Борщ, О. Г. Сирота, М. П. Хоменко Скотарство і технологія виробництва та переробки молока та яловичини. – К.: Мета, 2003. ст. 200…212 М. М. Клименко “Технологія мяса та мясних продуктів . К.: “Вища освіта”, 2006. Ст. 29…46

Номер слайду 39

Дякуємо за увагу!Цупер-Король Валентина Володимирівна. Атаманчук Світлана Миколаївна

pptx
Додано
29 вересня 2020
Переглядів
1411
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку