Презентація "Планета - наш дім. Цікаві факти про Землю"

Про матеріал
Презентація містить цікаві факти про планету. Може бути використана для гурткових та позакласних занять, а також як додатковий матеріал для заходів до Всесвітнього дня Землі. Презентація розрахована для учнів та учениць 5-8 класу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Планета – наш дім. Цікаві факти про Землю. Гурток: «Юні дослідники природи»Керівниця: Ольга Сергійчук. Вчителька біології Мстишинської гімназії Боратинської сільської ради

Номер слайду 2

ЗЕМЛЯ НЕ ПЛАСКА, АЛЕ Й НЕ ІДЕАЛЬНО КРУГЛАЗемля має форму кулі діаметром 12742 км — але це тільки на перший погляд. Будь-яке небесне тіло достатніх розмірів згодом стає сферичним під впливом власної гравітації. Набувають такої форми і кам'янисті об'єкти, що мають, за дуже грубими оцінками, хоча б 600 км у діаметрі і масу щонайменше 0,01% від маси нашої планети.

Номер слайду 3

ДНІ СТАЮТЬ ДОВШИМИТривалість земного дня збільшується. Коли Земля утворилася 4,6 мільярда років тому, її день тривав приблизно шість годин. До 620 мільйонів років тому він збільшився до 21,9 години. Сьогодні середня тривалість доби становить 24 години, але збільшується приблизно на 1,7 мілісекунди щостоліття. Чому так відбувається? Місяць уповільнює обертання Землі через припливи та відпливи, які він створює. 

Номер слайду 4

НЕ ЗАВЖДИ ІСНУВАЛО КІЛЬКА КОНТИНЕНТІВЗемні континенти то з’єднуються, то роз’єднуються. І це триває вже мільйони років. Близько 800 мільйонів років тому великі тектонічні плити, на яких стоять земні масиви, зійшлися разом, об’єднавши континенти у великий суперконтинент під назвою Родинія, в центрі якого знаходилася сучасна Північна Америка. Зрештою, Родинія розпалася на багато уламків, які знову зіткнулися 250-500 мільйонів років тому, утворивши Аппалачі в Північній Америці та Уральські гори в росії та Казахстані. Близько 250 мільйонів років тому континенти знову зійшлися разом, утворивши ще один суперконтинент під назвою Пангея, оточений єдиним світовим океаном. П’ятдесят мільйонів років потому Пангея почала розпадатися на частини. Вона розкололася на два великих сухопутних масиви — Гондвана і Лавразію, які, зрештою, розпалися на відомі нам сьогодні континенти.

Номер слайду 5

ЛЬОДОВИКОВІ ЧАСИ ЗЕМЛІБлизько 600-800 мільйонів років тому Земля пережила кілька екстремальних кліматичних змін, відомих як льодовикові періоди. Клімат став настільки холодним, що деякі вчені вважають, що Земля майже повністю замерзала кілька разів; це так звана теорія “снігової кулі”. Таких періодів почергового замерзання і відтавання, спричинених скороченням викидів парникових газів, таких як метан і вуглекислий газ, могло бути чотири, під час яких Земля була б покрита льодовиковим льодом від полюса до полюса. Оскільки більша частина сонячної енергії відбивалася б льодом назад у космос, середня температура на планеті становила б близько -50 градусів за Цельсієм, а екватор був би схожий на сучасну Антарктиду. 

Номер слайду 6

НАЙСУХІШЕ МІСЦЕ НА ЗЕМЛІЗа іронією долі, найсухіше місце у світі — пустеля Атакама на півночі Чилі — знаходиться поруч з найбільшою водоймою — Тихим океаном. Середньорічна кількість опадів в Аріці, Чилі, становить лише 0,8 міліметра (0,03 дюйма). Вважається, що місто Калама в Атакамі не бачило дощу протягом 400 років, поки в 1972 році не стався раптовий шторм. На відміну від більшості пустель, в Атакамі відносно холодно, а в найбільш посушливих її частинах навіть немає ціанобактерій — зелених фотосинтезуючих мікроорганізмів, які живуть у скелях або під камінням.

Номер слайду 7

МІСЯЦЬ — НЕ ЄДИНИЙ СУПУТНИК ЗЕМЛІПоблизу Землі обертаються ще два тіла, які іноді називають місяцями, хоча вони не зовсім заслуговують на цей титул. Відкритий у 1986 році астероїд 3753 КруЇтні — це астероїд, який насправді обертається навколо Сонця. Оскільки йому потрібно стільки ж часу, щоб обертатися навколо Сонця, скільки й Землі, здається, що КруЇтні рухається слідом за нашою планетою. Астероїд 2002 AA29 також обертається навколо Сонця раз на рік, слідуючи більш химерною підковоподібною траєкторією, яка наближає його до Землі (на відстань близько 5,9 мільйона кілометрів) кожні 95 років. Через його близькість до нас вчені запропонували зібрати зразки з АА29 і доставити їх на Землю.

Номер слайду 8

н. АШЕ СОНЦЕ МАЄ НЕНАЖЕРЛИВИЙ АПЕТИТУсі зорі, як і наше Сонце, старіють і врешті-решт помирають. Коли Сонце вичерпає свої запаси водню, воно зруйнується під дією гравітації, зрештою перетворившись на червоного гіганта, який буде в 100 разів більшим і в 2 000 разів яскравішим, випаровуючи Землю в процесі. Але не хвилюйтеся, цього не станеться ще близько п’яти мільярдів років.

Номер слайду 9

природна електрика. Громи і блискавки – одні з найстрашніших явищ природи. Всього один удар блискавки може нагріти повітря приблизно до 30 тисяч градусів Цельсія , що змушує повітря сильно розширюватися і створює вибухову хвилю , а також сильний гуркіт , який ми називаємо громом.

Номер слайду 10

Кілька цікавих рекордів Найнижча точка на Землі – це Мертве море, розташоване між Йорданією та Ізраїлем. Рівень води на 423 метри нижче рівня моря, причому він продовжує падати приблизно на 1 метр на рік. Найглибша точка на планеті Земля – Маріанська западина, глибина якої 10 916 метрів. Найвища гори на планеті  – Еверест (Джомолунгма). Її висота 8848 м. Найсильніший «землетрус на Землі» за всю історію спостережень – магнітудою 9,5 бала за шкалою Ріхтера – відбувся 22 травня 1960 року в

Номер слайду 11

Список використаних джерелhttps://daytoday.ua/10-tsikavykh-faktiv-pro-zemliu/https://discover.in.ua/space/daleko-ne-kulja-jakoyi-formi-zemlja-naspravdi.htmlhttps://dovidka.biz.ua/tsikavi-fakti-pro-zemlyu

pptx
Додано
18 квітня 2023
Переглядів
1240
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку