Презентація "По духу і природі рідний нам" (Україна - витоки творчості Миколи Гоголя).

Про матеріал

Матеріали презентації містять не лише відомості про зв'язок Миколи Гоголя з Україною, але й інформацію про твори письменника, в яких події відбуваються в Україні або згадуються українські міста. Презентація може бути використана на будь-якому етапі уроку про життя і творчість письменника.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гоголь і Україна “По духу і природі рідний нам”

Номер слайду 2

Україна – витоки творчості Гоголя

Номер слайду 3

Місця перебування М. Гоголя в Україні.

Номер слайду 4

Великі Сорочинці Село подарувало світові великого Гоголя. Воно оспіване письменником у творі ”Сорочинський ярмарок” і щорічно на його честь влаштовується Всеукраїнський ярмарок-свято.

Номер слайду 5

“Рідне гніздо” -- Василівка Тут минуло дитинство письменника. Сьогодні Василівка – село Гоголеве, у якому відкрито заповідник і музей.

Номер слайду 6

Диканька Саме про неї йдеться у збірці “Вечори на хуторі поблизу Диканьки”

Номер слайду 7

Миргород У цьому місті є будиночок повітового суду, в якому розглядалася справа Івана Івановича.

Номер слайду 8

Велика Обухівка Сюди Гоголь приїжджав в гості до знаменитого поета і комедіографа В. Капніста.

Номер слайду 9

Кибинці Саме тут малий Гоголь спостерігав за театральними виставами свого батька.

Номер слайду 10

Полтава і Ніжин Тут письменник здобував освіту, грав у шкільних спектаклях, написав перші твори. У 1934 у Полтаві відкрито пам'ятник письменникові. А у Ніжині педагогічний інститут названий іменем М. Гоголя.

Номер слайду 11

Прохорівка Це село – поблизу Канева, де жив професор М.О.Максимович, друг Миколи Васильовича.

Номер слайду 12

Київ Письменник так полюбив це місто, що оспівав його у повістях: “Страшна помста”, “Вій”, “Тарас Бульба”.

Номер слайду 13

Одеса Гоголь побував тут двічі. У театрі обговорював свої твори з акторами.

Номер слайду 14

Гоголь- патріот своєї Батьківщини У своїх творах письменник згадує такі українські міста: Чигирин, Батурин, Переяслав – “Тарас Бульба” Кременчук, Ромни – “Майська ніч, або Утоплена” Конотоп – “Втрачена грамота” Глухів – “Тарас Бульба”, “Страшна помста” Лемберг, Канів, Галич – “Страшна помста” Гадяч – “Іван Федорович Шпонька та його тітонька” Миргород – “Повість про те, як посварилися Іван Іванович з Іваном Никифоровичем” Полтава – “Вечір проти Івана Купала”

Номер слайду 15

М. Гоголь – український чи російський письменник? Основні мотивації: народився на Україні; писав про Україну; досліджував історію України; у його родоводі запорізькі козаки і гетьмани; допоміг Шевченкові у визволенні з кріпацтва; писав російською мовою; жив у Росії; у своїх творах відображав російську дійсність

Номер слайду 16

Висновки: Гоголівські місця – наша національна святиня, кожен дотик до них допомагає розумінню особи Гоголя. Знайомство з місцями, пов'язаними з іменем Гоголя, дозволяє глибше, відчутніше зрозуміти творчість великого письменника. Адже твори Гоголя – це не лише мрія і реальність, а й історія та сучасність.

Номер слайду 17

Здійснивши заочну екскурсію гоголівськими місцями, ви відкриєте багато нового для себе. Це нове вчитиме вас жити і любити Батьківщину. Екскурсійний маршрут допоможе усім бажаючим не лише ознайомитися з гоголівськими місцями, а й збагатить їх духовно. Висновки:

ppt
Додано
25 липня 2018
Переглядів
1228
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку