Презентація "Прийменник як службова частина мови".

Про матеріал
Презентація до уроку "Прийменник як службова частина мови" з використанням інтерактивних методів навчання та здоров’язберігаючих освітніх технологій
Зміст слайдів
Номер слайду 1

УРОК №1 Прийменник як службова частина мови. Прийменник як засіб зв’язку слів у словосполученні

Номер слайду 2

НА УРОЦІ МИ: Поглибимо знання про службові частини мови, зокрема, закріпимо уявлення про особливості прийменника як частини мови; формуватимемо уміння розпізнавати прийменники в реченні, відрізняти їх від префіксів, вироблятимемо відповідні правописні вміння й навики; розвиватимемо навички роботи з мовним матеріалом; виховуватимемо мовленнєву культуру, поважне ставлення до свого здоров’я.

Номер слайду 3

Епіграф до уроку “Дев’ять десятих нашого щастя залежить від здоров’я” А.Шопенгауер

Номер слайду 4

“Асоціативний кущ” ЗДОРОВ’Я

Номер слайду 5

“Асоціативний кущ” РЕЖИМ ДНЯ ПРАВИЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ РАНКОВА ЗАРЯДКА ВІДМОВА ВІД ШКІДЛИВИХ ЗВИЧОК ЗАГАРТОВУВАННЯ ЗДОРОВИЙ СОН ЗДОРОВ’Я

Номер слайду 6

«НЕЗАКІНЧЕНЕ РЕЧЕННЯ» 1.Наука, яка вивчає частини мови, називається... 2. В українській мові  є ... частин мови. 3. Самостійні частини мови відрізняються від службових тим, що ... 5. У реченні службові частини мови служать для... 6. Я знаю, що прийменник − це частина мови, яка...

Номер слайду 7

ЩОБ БУТИ ЧІТКИМ ТА ПЕРЕКОНЛИВИМ, ВАШЕ ВИСЛОВЛЮВАННЯ ПОВИННО МАТИ ТАКУ СТРУКТУРУ Й ЕТАПИ: Почніть зі слів “Я вважаю, що ...” та висловіть свою думку, поясніть, у чому полягає ваша точка зору. Обґрунтуйте свою позицію, починаючи словами “...тому, що...”, поясніть, на чому ґрунтуються докази на підтримку вашої позиції. Продовжуйте свої висловлювання словом “...наприклад...” та наведіть факти, дані, що підтверджують вашу позицію. Закінчіть висловлювання “Отже (тому), я вважаю...” і узагальніть свою думку, зробіть висновок про те, як необхідно діяти, щоб не припустити помилки.

Номер слайду 8

Питання, на які потрібно звернути увагу при обґрунтуванні проблеми: Чого більше в реченні - слів чи членів речення? Яке слово не є членом речення? Чому? Чим воно відрізняється від слів - членів речення? Які частини мови належать до службових? Що вам відомо про прийменник? Зробити фонетичний розбір підкреслених слів (І варіант – щастя, ІІ варіант – здоров,я)

Номер слайду 9

У кожного з нас є три вірних помічники: свіже повітря, сонце і вода. Вони допомагають стати менш залежними від примх погоди, захищають від застуди та грипу. Процедури оздоровлення за допомогою повітря, сонця і води називають загартовуванням. До процедур загартовування належать повітряні і сонячні ванни, умивання та обливання холодною водою, ходіння босоніж тощо.

Номер слайду 10

Таблиця№1 “ВІДНОШЕННЯ ПРИЙМЕННИКІВ” ВІДНОШЕННЯ ПРИЙМЕННИК ПРИКЛАДИ МІСЦЕ АБО НАПРЯМОК ДІЇ (ПРОСТОРОВІ) до, від, у, біля, за, по, посеред, край, поміж, довкола, поза йшов до лікарні, біля неї, від села до міста, край озера, за горою ЧАС ДІЇ (ЧАСОВІ) від, до, на, з, о, після, через, упродовж упродовж двох годин, о сьомій, після уроку МЕТИ за, на, для, задля, заради, в ім’я заради матері, в ім’я Батьківщини, на роботу ПРИЧИНИ з, від (од), завдяки, у зв’язку, з нагоди, через, зважаючи на відсутній через хворобу, у зв’язку з переводом, з нагоди Дня учителя ДОПУСТОВІ незважаючи на, всупереч незважаючи на дощ, всупереч негараздам УМОВИ за умови, у випадку, при, без за умови виконання, у випадку програшу ОБ’ЄКТНІ про, за, зі(із) про неї, із її сестрою, за красивого юнака ОЗНАЧАЛЬНІ без, з, в(у) чашка з щербиною, кіт без хвоста, тоне у воді

Номер слайду 11

ЗРАЗОК: Наближатися до лісу (Р.в.) Відпочивати …(….в.), купатися … (….в.), дивитися …(….в.), летіти …(….в.), сидіти …(….в.), пливти …(….в.), захворіти … (….в.), лікуватися …(….в.) Визначити, з яким відмінком іменника узгоджуються записані на дошці дієслова, записати словосполучення у зошити. З,ясувати, з якими відмінками найчастіше вживаються прийменники.

Номер слайду 12

ФІЗКУЛЬТХВИЛИНКА №1 (Валеопауза для тренування зору) 1. Міцно закрити очі на 3-5 сек., потім відкрити і повторити ще 6-8 разів. 2. Швидко блимати очима протягом 1-2 хв. 3. Дивитися далеко вперед 2-3 сек. 4. Голову тримати нерухомо. Очі підняти вверх, опустити вниз, повернути вправо, вліво. Повторити це 3-4 рази.

Номер слайду 13

ВІДМІНКИ ПРИЙМЕННИКИ ПРИКЛАДИ РОДОВИЙ Без, біля, від, для, до, з, з-за, з-під, проти, за, між, в (у), коло Без даху, біля дверей, від сестри, до батьків, з-під землі ДАВАЛЬНИЙ Завдяки, всупереч, вслід, навздогін, навперейми, наперекір, назустріч Завдяки їй, вслід йому, наперекір погоді, назустріч сонцю ЗНАХІДНИЙ Над, під, перед, по, поза, за, на, між, об Під ранок, перед себе, об стіл, з відро ОРУДНИЙ Над, під, перед, поза, з, за, між Під кущем, перед хатою, з учнями, за ними МІСЦЕВИЙ На, по, в (у) По дорозі, у мисці, в озері, на волі Таблиця№2 "ПРИЙМЕННИКИ Й ВІДМІНКИ"

Номер слайду 14

ВИСНОВОК: Прийменник може вживатися з формою одного, двох та трьох відмінків. Прийменники не вживаються з Н.в. і К.в., ЛИШЕ з прийменниками вживається М.в.

Номер слайду 15

“МІКРОФОН” 1. «Прийменник як службова частина мови», 2. «Найцінніше у людини – здоров’я”:

Номер слайду 16

Рефлексія НА УРОЦІ … 1. Я дізнався… 2. Я зрозумів… 3. Мені сподобалось… 4. Мені не сподобалось… 5. Я навчився… 6. Мене зацікавило… 7. Я відчув труднощі… 8. Я не вмів, а тепер умію… 9. Мене надихнуло на…

Номер слайду 17

І-ІІ рівні Виписати текст на 5-6 речень із газети або журналу на тему «Що потрібно знати про здоровий спосіб життя», підкреслити всі прийменники, з,ясувати, з яким відмінком іменника вони вживаються. І-ІV рівні Вивчити теоретичний матеріал підручника ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: ІІІ-ІУ рівні Скласти твір-мініатюру на тему: «Мій режим дня» або «Як про здоров,я дбаєш, так і маєш»

Номер слайду 18

БАЖАЮ ЗДОРОВ’Я

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кіріндясова Олена Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
9 березня 2020
Переглядів
13532
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку