Презентація "Розпад Римської імперії"

Про матеріал

Презентація з історії допоможе вчителю при вивченні теми "Розпад Римсткої імперії на Західну і Східну". Містить теоретичний та практичний матеріал для використання на уроці

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розпад Римської імперії на Західну та Східну (Візантію). Початок Великого переселення народів. Захоплення Риму варварами.

Номер слайду 2

Пригадайте:1. Пригадайте, яке політичне становище склалося в Римській імперії у IV ст. н. е.2. Кого і чому римляни називали варварами? Який зміст ми вкладаємо у це поняття тепер?3. Які відносини склалися між Римом та варварськими племенами?

Номер слайду 3

Як у період республіки, так і за часів імперії, Рим мав багато ворогів. Та йому завжди вдавалося їх перемагати або стримувати. Але в умовах ослаблення імперії стримування просування у її межі сусідніх народів («варварів») стало серйозною проблемою.

Номер слайду 4

Вперше римляни зрозуміли небезпечність варварів у II ст. до н. е., коли зіткнулися на північних кордонах імперії з тевтонами й кімрами

Номер слайду 5

Робота з текстом: Текст «Римляни та варвари» - уривок з історії Давнього Риму, складеного в наш час. Дати відповіді на питання до тексту. Римляни поступово припинили протиставляти себе варварам, як це було за часів Цезаря та Тацита. Багато варварських народів увійшли до складу населення імперії, навіть отримали римське громадянство, але не ставали «справжніми римлянами». Вони зберігали власну мову, традиції, релігію та вбрання. Рим наповнили германці, яких можна було упізнати за білявим волоссям, високим зростом та міцною статурою. Варвари складали основу римської армії на Заході та Сході. У IV столітті слова «варвар» і «воїн» часто вживалися як синоніми. Змінилося й ставлення до германців: тих, кого протягом багатьох століть називали варварами, стали наслідувати. Навіть справжні римляни намагалися вбиратися та поводитися наче германці.

Номер слайду 6

Запитання до тексту: 1. Навіщо римляни почали надавати варварам римське громадянство?2. Чому у римському війську стали переважати германці?3. Чому римляни стали наслідувати варварів?

Номер слайду 7

У ІV ст. н. е. на всій території майбутньої Європи починається рух великих груп варварських народів та переселення їх на нові землі. Це явище, яке тривало до VІІ ст., дістало назву Великого переселення народів. найбільш активну участь у цьому взяли германські, слов’янські та тюркські племена. розпочали процес переселення гуни, що прийшли до Європи зі Сходу у 70-х рр. ІV ст. н. е.

Номер слайду 8

У 395 р. його сини Гонорій і Аркадій на теренах колись єдиної імперії утворили дві держави: Західну Римську імперію зі столицею в Римі й Східну - зі столицею у Константинополі. Пізніше Східну Римську імперію почали називати Візантією - від назви міста Візантій.

Номер слайду 9

Реформи Діоклетіана та Константина лише на певний час стабілізували становище в римській імперії. зріс міжнародний престиж держави. Варварські племена просили імператорів прийняти їх до себе на службу і дати землю для поселення в межах імперії, поповнюючи ряди платників податків. Відбулося й економічне відродження, зріс авторитет центральної влади. Вдала грошова реформа пожвавила зовнішню і внутрішню торгівлю.

Номер слайду 10

Заповнити таблицю{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Питання дляпорівняння. Римська імперія. Західна. Східна. Столиця. Територія Дата падіння

Номер слайду 11

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Питання дляпорівняння. Римська імперія. Західна. Східна. Столиця. Рим. Константинополь. Територія Італія, Галлія, Іспанія, територія колишнього Карфагену. Греція, Фракія, Мала Азія, провінції Близького Сходу, Єгипет. Дата падіння476 р.1453 р.

Номер слайду 12

У 401 р. Західна Римська імперія вже не змогла дати відсіч вестготам на чолі з їхнім вождем Аларіхом (бл. 370-410 pp.) і змушена була відкуплятися від варварів. А коли в 410 р. Рим відмовився платити, Аларіх 24 серпня з допомогою рабів, що відчинили вночі міську браму, захопив «вічне місто» і піддав його нищівному пограбуванню. Вестготи три доби грабували Рим, але не залишилися в ньому, а пішли в римські провінції. Тим часом інші варварські племена - вандали, свеви й алани захопили інші провінції колись могутньої імперії. Під владою варварів опинилися південь Іспанії, а в 429 р. - африканські провінції.

Номер слайду 13

Через 40 років після нашестя племен вестготів на територію Західної Римської імперії вторглися племена гунів. Ще у 377 р. ці кочові племена отаборилися в провінції Паннонія. Римська імперія певний час тримала гунів у покорі, сплачуючи їхньому вождю чималу данину (близько 120 кг золота щороку) та утримуючи заручників.

Номер слайду 14

У 40-х рр. V ст. вождем гунів став Аттіла (?-453 p.). Він був заручником у римлян і добре вивчив життя Риму. Хоробрий і талановитий полководець, гунський володар мріяв про завоювання світу. Він прославився грабунками та насиллям, тому християни прозвали його «бичем божим». Аттіла об’єднав під своєю владою племена гунів і напав спочатку на Східну Римську імперію. У 447 р. його війська підійшли до Константинополя і змусили імператора заплатити величезний викуп (400 кг золота). Західна імперія після розмови Папи Римського Лева І з Аттілою погодилась на викуп у 1400 кг золота.

Номер слайду 15

У 451 р. війська Аттіли вдерлися на землі Західної Римської імперії, в Галлію, і взяли в облогу місто Орлеан. Вестготи, що володіли цими землями, звернулися по допомогу до Риму. Коли здавалося, що місто може врятувати тільки диво, на допомогу прибули римські війська на чолі з «останнім великим римлянином» Флавієм Аецієм та королем вестготів Теодоріхом. Облогу з Орлеана було знято.

Номер слайду 16

Щоб дати відсіч могутньому супротивникові, свої сили об’єднали римляни, франки, вестготи, бургунди, алани, сакси. Вирішальна битва між союзниками і гунами, на боці яких виступали остготи й сармати, відбулася на Каталаунських полях. Вона була однією з найкривавіших битв давнини в Європі. У ній загинуло близько 62 тис. воїнів. Завдяки мужності вестготського короля Теодоріха та стійкості римської піхоти битву було виграно. Розгромлена армія Аттіли залишила межі Римської імперії. У 453 р. Аттіла несподівано помер після власного весілля. Його держава розпалася.

Номер слайду 17

Робота з текстом Уривки з твору Ф. дана «Останній імператор степу».1. …Адже вони (гуни) - сарана! Їхній вождь Аттіла - бич Божий, від Тибру до Босфору його ім’ям матері лякають своїх дітей.2. За ними, на значній відстані, зовсім один їхав Аттіла на чудовому вороному коні. невеликий на зріст, широкі груди, велика голова, маленькі очі, рідка борідка, плаский ніс - все вказувало на його походження. ні на коні, ні на вершнику не було жодної прикраси. завдяки високій гострій смушковій шапці ця приземкувата людина здавалася вищою, ніж була насправді.3. Коли Аттіла помер, величною у своїй дикості була скорбота гунів за володарем. Жінки обстригли собі голови з правого боку, а чоловіки, крім того, оголили правий бік обличчя, а на щоки нанесли кинджалами глибокі рани.4. У пурпуровому наметі лежало тіло Аттіли, покладене у потрійну труну - золоту, срібну, залізну.

Номер слайду 18

Із часом влада імператорів у Західній Римській імперії дедалі слабшала. Це сталося через поєднання зовнішніх та внутрішніх факторів:- повна залежність імператорів від германських військ та їхніх командирів, які фактично почали керувати усіма справами держави;- союз римської знаті з германськими вождями;- втеча до германців колонів, селян, рабів, які шукали захисту від сваволі держави і власних хазяїв.

Номер слайду 19

401 р. вестготи на чолі з Аларіхом напали на Італію. Уклавши мир із Західною Римською імперією, Аларіх спочатку допомагав риму в боротьбі проти Східної римської імперії. Дочекавшись послаблення обох держав, він захопив галію, а потім рушив до Риму. Після подолання загрози з боку гунів римляни відчули певне полегшення. Але незабаром з Північної Африки на Італію насунула нова загроза у вигляді племен вандалів. 455 року вони без зусиль заволоділи римом, який нікому було захищати. Протягом 14 днів вандали грабували місто. Вони не залишили в старовинних палацах ані золота, ані срібла, ані навіть міді. Усе, що не змогли взяти з собою, знищили. Відтоді поняття «вандалізм» означає жорстоке, безглузде знищення культурних цінностей.

Номер слайду 20

Заповнити таблицю{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Дата. Подія. НаслідкиІІІ століття407 рік410 рік455 рік476 рік

Номер слайду 21

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Дата. Подія. НаслідкиІІІ століття. Повстання в ГалліїСтворення власної держави407 рік. Римська армія залишила Британію. Британія перейшла під контроль варварів410 рік. Захоплення готами Риму Розгромлення міста455 рік. Напади вандалів на Рим. Захоплення та знищення міста.476 рік. Римський полководець Одоакр з германськими найманцями скинули останнього римського імператора. Західна Римська імперія перестала існувати

Номер слайду 22

Дай відповідь на питання:1. Назвіть відомі вам варварські племена.2. Поясніть суть процесу Великого переселення народів. Які племена були його найбільш активними учасниками?3. Що таке варварські королівства? Які варварські держави і коли саме були утворені на території римської імперії?4. Чому відбувся розкол римської імперії?5. Назвіть дати захоплення риму варварськими племенами.6. Які наслідки мало падіння Західної римської імперії?

Номер слайду 23

Історичний диктант 1) Яка подія розпочалася в середині ІІІ ст.? 2) Хто очолив вестготів, які захопили Рим? 3) Хто з вандалів за походженням командував імператорською армією? 4) У якому році впав Рим? 5) Хто очолив гунські племена? 6) Де відбулася вирішальна битва, яка отримала назву «битва народів»?7) Хто утворив королівство в Північній Африці? 8) Коли вандали захопили Рим? 9) Хто був останнім римським імператором?10) Коли загинула Західна Римська імперія?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Коржова Олеся Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
25 квітня 2018
Переглядів
25507
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку