Презентація "Самоврядування громад, як базовий європейський принцип. Досвід шкільного самоврядування"

Про матеріал

Презентація "Самоврядування громад, як базовий європейський принцип. Досвід шкільного самоврядування" може використовуватись на уроках правознавства,всесвітньої історії, історії України, у гуртковій та виховній роботі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Самоврядування громад, як базовий європейський принцип. Досвід шкільного самоврядування

Номер слайду 2

Виникнення та розвиток місцевого самоврядування в Європі Союзницька війна 91-88 р. до н.е.(муніципії). Закон Юлія Цезаря 45 року до н.е. закріплював таку організацію міської влади (муніципального устрою), принципи якої визначили головний напрям розвитку місцевого самоврядування у світі. Так, вищим органом міського управління були народні збори всіх громадян - членів міської громади. Збори обирали муніципальних магістратів і вирішували найважливіші питання міського життя. Кожне місто мало муніципальний сенат (представницький орган), а судову та адміністративну владу здійснювала муніципальна магістратура.

Номер слайду 3

Виникнення та розвиток місцевого самоврядування в Європі Величезне значення для становлення місцевого самоврядування як самостійного правового інституту і системи органів влади мали комунальні революції в Західній Європі XI-XIII сторіч, в ході яких з’являється так зване комунальне самоврядування. Воно передбачало звільнення міста від влади феодала та створення міських органів самоврядування - виборної ради та магістрату, які були незалежними від центральної, “коронної" влади.

Номер слайду 4

Магдебурзьке право Новою сторінкою в історії місцевого самоврядування в Україні стало Магдебурзьке право, яке починає поширюватися на українські міста з середини XIV ст. Магдебурзьке право передбачало: скасування звичаєвих норм, виведення міста з-під юрисдикції місцевої державної адміністрації (феодалів, воєвод, намісників тощо) та запровадження власного органу міського самоврядування - магістрату, який складався з двох колегій - ради (адміністративний орган) та лави (судовий орган).

Номер слайду 5

Громадянське самоврядування за часів Київської Русі За часів Київської Русі самоврядування набуває значення громадянського, тобто в його основу покладено виробничу та територіальну ознаки. Це означає, що громадяни, які самовпорядкувалися, формувалися на виробничій (громада купців, ремісників тощо) або територіальній основах (сільська, міська та регіональна). Територіальне громадянське самоврядування базувалося на звичаєвому праві і знаходило свій вияв у народних вічах. Віче - це збори дорослого вільного населення міст і навколишніх територій, які скликались для вирішення найважливіших питань. Віче було найвищим органом самоврядування міських громад. Зокрема, на вічах обиралися війт (голова) та інші посадові особи, до відання яких були віднесені судочинство, адміністративне управління, збір податків тощо.

Номер слайду 6

Військово-адміністративне самоврядування і полково-сотенний устрій Української козацької держави Своєрідних форм набуває місцеве самоврядування за часів Української козацької держави, що було обумовлено її полково-сотенним устроєм (XVII - XVIII ст.) Полки та сотні одночасно були військовими та адміністративно - територіальними одиницями і користувалися військово-адміністративним самоврядуванням.

Номер слайду 7

Місцеве самоврядування на українських землях у складі Російської імперії ( XVIII - початок XX ст.) У 1764 році ліквідується гетьманство та скасовується полково-сотенний устрій України. 21 квітня 1785 року Катериною II були створені нові станові органи міського самоврядування - міські думи і процес уніфікації форм міського самоврядування в Україні за російським зразком було фактично завершено, хоча формально магдебурзьке право було скасовано Миколою I. Регіональне самоврядування на загально імперських засадах запроваджується в Україні після проведення Олександром II земської реформи 1864 року.

Номер слайду 8

Самоврядування за Радянської України Було представлено системою місцевих рад (радянська влада) З часом вони почали відігравати лише формальну роль. Реальні рішення приймали центральні або місцеві органи комуністичної партії.

Номер слайду 9

Структура учнівського самоврядування Президент Об'єднання учнів 5-6 класів “дивосвіт” Уряд Рада. Старост Учнів 7-11 класів Комісії Права та дисципліни Правоосвітня та правозахисна діяльність. Організація суду ліцею та служби примирення. Розгляд питань щодо порушення учнями ліцею правил внутрішнього розпорядку та статуту ліцею. Надання правової допомоги. Охорони здоров’я та спорту Залучення дітей і підлітків до участі в спортивних секціях, організація спортивних заходів, туристичних походів, пропаганда здорового способу життя. Профільні загони дюп та юір. Інформації Організація інформаційно- просвітницької роботи через шкільну пресу, радіо. Соціологічні дослідження, створення банку інформації, організація діяльності прес-центру. Культури і відпочинку Організація змістовного дозвілля дітей з урахуванням їх інтересів на основі ініціативи та самодіяльності. Традиційні загальношкільні свята, конкурси, виставки, концертні програми, зустрічі, культпоходи, екскурсії.

Номер слайду 10

Виступи членів учнівського самоврядування

Номер слайду 11

Засідання дискусійного клубу “Дебати”

Номер слайду 12

Вибори президента ліцею

Номер слайду 13

Вибори президента ліцею

Номер слайду 14

Вибори президента ліцею

Номер слайду 15

Євроклуб – це Поширення та розповсюдження інформації про Європу, європейські країни та Євросоюз. Створення власної стінгазети у школі, своєї сторінки на шкільному сайті. Поширення нових форм позашкільної діяльності учнів, таких як дебати на європейські теми, організація різних конкурсів на європейську тематику, конференції, тренінги, розваги, дискотеки, маскаради, святкування Дня Європи, та Дня окремих європейських країн, перегляд фільмів, театральні вистави, тематичні виставки, організація походів, організація показу моделей національних костюмів і т. д.

Номер слайду 16

Що це дає учню Цікаві знання; нові знайомства; багато друзів;захопливі подорожі; перспективу на майбутнє;розвиток і реалізацію; втілення мрій і бажань;пізнання та відкриття нових ідей; ознайомлення з країнами ЄС

Номер слайду 17

Що це дає вчителю Реалізацію своїх задумів; збільшення досвіду роботи в позакласній діяльності; нові знайомства; співпрацю з колегами з-за кордону; обмін знаннями; здобуття авторитету серед своїх колег

Номер слайду 18

Що це дає батькам Залучення батьків до діяльності школи; зайнятість їхньої дитини; залучення до творчої діяльності; розширення світогляду; поглиблення зацікавленості з даного предмета;поінформованість про Євросоюз у цікавій формі; подальше зростання, вибір майбутньої професії їхній дітей

Номер слайду 19

Що це дає школі Підняття престижу школи; співробітництво з іншими школами за кордоном; професійне зростання вчителів, задіяних в Євроклубі; нові форми роботи з учнями

ppt
Додав(-ла)
Бекас Дмитро
До підручника
Правознавство (профільний рівень) 10 клас (Наровлянський О.Д.)
Додано
1 жовтня 2018
Переглядів
1534
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку