Презентація "Сільське господарство України. Рослинництво"

Про матеріал
В презентації розглянуто питання: Конкурентні переваги України на світових ринках сільськогосподарської продукції; Структура земельного фонду України; Структура сільськогосподарських угідь регіонів України; Характеристика культурних рослин та їх поширення в Україні тощо
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сільське господарство України. Рослинництво

Номер слайду 2

УКРАЇНА МАЄ КОНКУРЕНТНІ ПЕРЕВАГИ НА СВІТОВИХ РИНКАХ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКА ПРОДУКЦІЯРУДНА СИРОВИНАМЕТАЛИсприятливі природні умови й ресурси та дешева кваліфікована робоча сила

Номер слайду 3

Сільське господарство. Одне з провідних виробництв в економіці країни. Забезпечує населення якісними продуктами. Становить значну частку зовнішньої торгівлі України. Виробники постачають продукцію до 190 країн світу. Частка в структурі ВВП 14,4%За вартістю виробленої за рік продукції Україна є першою в ЄвропіУ структурі переважає рослинницто -69,3%, тваринництво 30,7%Конкурентні переваги України на світових ринках сільськогосподарської продукції

Номер слайду 4

Структура земельного фонду України, 2019 р.

Номер слайду 5

Земельні угіддя України характеризуються високим біопродуктивним потенціалом, оскільки основна база землеробства розміщується на найбільш родючих ґрунтах світу — чорноземах (більш як 60 % від загальної площі орних земель у державі).60 % від орних земель України. ЧОРНОЗЕМИ

Номер слайду 6

Найбільша частка посівних площ — у Степу й Лісостепу (майже 70 %)Сіножатей і пасовищ —на Поліссі та в Карпатах 

Номер слайду 7

Пасовища – сільськогосподарські угіддя, що їх систематично використовують для випасання худоби. Рілля (орні землі) – земельні ділянки, що їх систематично обробляють і використовують під посіви сільськогосподарських культур.

Номер слайду 8

Сіножаті – сільськогосподарські угіддя, що їх систематично використовують для сінокосіння. Багаторічні насадження: сади, виноградники та ягідники, а також поодинокі культурні дерева та чагарники.

Номер слайду 9

Через занепад ряду сільськогосподарських підприємств частина сільгоспугідь України перетворилася на перелоги. Перелоги – землі, що колись використовувалися під ріллю, а потім були залишені без обробітку на термін понад рік й поросли бур’янами.

Номер слайду 10

Структура сільськогосподарських угідь регіонів України

Номер слайду 11

Отже, Україна має унікальну структуру сільськогосподарських земель, яка характеризується великим ступенем розораності території та відносно низькою часткою природних кормових угідь і багаторічних насаджень.

Номер слайду 12

Сільськогосподарські угіддя потребують систематичного поліпшення: зрошення на Півдні, захисту ґрунтів від ерозії в Лісостепу та розвіювання на Поліссі. Комплекс заходів, спрямованих на збереження й поліпшення земельних угідь, називається меліорацією. ВИДИ МЕЛІОРАЦІЇ: водна (зрошування, осушення), хімічна (внесення добрив, вапнування, гіпсування) лісова

Номер слайду 13

Україна посідає: 1-ше місце у світі за експортом соняшникової олії, 2-ге – соняшникового шроту (макухи), 4-те - ячменю, кукурудзи та насіння ріпаку,5-те - за висівками й кормовим борошном, 7-ме - пшениці та сої. Спостерігається:переорієнтація експорту продовольчої продукції, виробленої в Україні, до країн Азії із збереженням основних позицій у торгівлі з країнами ЄС та Африки; відбувається розширення поставок до США та скорочення їх до країн СНД.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Лідери з виробництва пшениці, млн тонн (2020 р.)Лідери з виробництва кукурудзи, млн тонн (2020 р.)Лідери з виробництва цукрового буряку, млн тонн (2020 р.)

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

РІЗНОМАНІТНІСТЬ КУЛЬТУРНИХ РОСЛИН

Номер слайду 19

Провідне місце в рослинництві посідає вирощування зернових. Зернові культури в Україні займають 45—50 % загальної посівної площі. Перші місця за посівними площами і за значенням належить культурам, що поділяють 9 родів: пшениця, жито, тритикале, ячмінь, овес, просо, кукурудза, сорго, рис.житосоргопшеницякукурудзарисовес. Ячмінь

Номер слайду 20

Основна хлібна культура: Пшениця. Найчастіше культивують озиму пшеницю, ярої вирощують менше;Основні райони вирощування Степ та Лісостеп на чорноземних грунтах;Засіяно 23,2% ріллі;Валовий збір 3,3% світового ( у 2016 7-ме місце у світі та 2-ге в Європі, після Франції)

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Жито. Жито — цінна продовольча культура, яка вирізняється високою холодота посухостійкістю, росте на бідних піщаних ґрунтах. Основні райони його вирощування — Полісся, рідше Лісостеп.

Номер слайду 23

Ячмінь. Ячмінь — один з невибагливих злаків, скоростиглий, посухостійкий, з невеликим вегетаційним періодом (60-90 днів). Завдяки цим особливостям посіви його розміщені в північних районах Степу й Лісостепу, в передгірських і гірських районах Карпат. У роки вимерзання озимої пшениці ячмінь висівають на півдні Лісостепу.

Номер слайду 24

Зернофуражна культура: Кукурудза. Лідер серед зернофуражних культур;Теплолюбива та вибаглива до грунтів;Кукурудза на зерно культивується у степовій зоні;Високі врожаї-57,1ц\га;Валовий збір 2,4% ( у 2016 році 6-те місце у світі та 1-ше в Європі); Забезпечує 23% експорту сільськогосподарських товарів

Номер слайду 25

Круп’яні культури: Рис Отримання високих врожаїв рису в Україні можливе лише на поливних землях. Його сіють на півдні Херсонської й Одеської областей на зрошуваних полях.

Номер слайду 26

Круп’яні культури: Гречка Холодостійка, не вибаглива до грунту;Вирощують на Поліссі;Має невисоку врожайність – 10 ц\га, тому площ під гречкою не багато;

Номер слайду 27

Зернобобові культуриквасолясоягорох. Зернобобові (горох, квасоля, соя) — важливі продовольчі й кормові культури, їхні посіви зосереджені на Поліссі та в Лісостепу. Основною зернобобовою культурою є соя. Це вологолюбна, вимоглива до ґрунтів, нетерпима до суховіїв культура.

Номер слайду 28

Соя. За останні 25 років площі збільшилися у 20 разів;Вирощують на зрошувальних грунтах у степу та лісостепу (особливо Черкаській і Вінницькій областях);Валовий збір 1% зборів світу (8-ме місце у світі та 1-ше в Європі);За експортом 7-ме місце;Використовують для одержання олії, як замінник тваринного білка

Номер слайду 29

 Технічними називаються культури, які переважно є сировиною для харчової та легкої промисловості. ТЕХНІЧНІ КУЛЬТУРИ.

Номер слайду 30

Технічні культури Соняшник Займає 22% усіх посівних площ в Україні;Вирощують у степовій зоні та на півдні Лісостепу, на чорноземних грунтах;Найбільша концентрація посівів у Дніпропетровській, Запорізький, Кіровоградській, Миколаївській, Харківській;Збільшуються валові збори;Забезпечує 28% світового виробництва (1-ше місце у світі)У 2016 р. Україна була найбільшим у світі виробником насіння соняшнику.

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Технічна культура: Ріпак. Посівні площі зростають й становлять 1,7% ріллі;Вологолюбний та теплолюбний ;Вирощують у західній частині лісостепової зони: у Хмельницькій, Тернопільській, Львівській, Вінницькій областях;З ріпаку одержують технологічну олію та відносно дешеве біопаливо, цінні зелені корми.

Номер слайду 33

Технічні культури: Цукровий буряк. Висока праце- й енергоємність виробництва, протягом останніх років спостерігається тенденція зменшення посівів;Вибагливий до умов вирощування;Культивується у лісостеповій зоні;Площі становлять1,1% ріллі, половина цих площ припадає на Вінницьку, Хмельницьку, Харківську, Тернопільську області;Має високу врожайність – 435ц\га;За валовими зборами займає 6-те місце у світі (2016 р.) та 3-тє в Європі (після Франції та Німеччині)

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Льон. Льон довгунець - основна прядивна культура в Україні. Вона дає два цінних продукти: волокно і насіння. Основна продукція льону-довгунця - волокно утворюється у стеблах.

Номер слайду 36

Картопля. Останні десятиліття площі під культурою майже не змінювалися;Врожайність зростала;Займає 4,9% ріллі та дає 161,4ц\га;Невибаглива до умов зростання, а тому культивується практично по всій території країни;Найбільші площі зосереджено на Поліссі та Прикарпатті;Валовий збір становить 5,9% світового (1-ше місце в Європі та 4-те у світі)

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Найпоширенішими овочевими культурами в Україні є: капуста, помідори, огірки, цибуля, столові буряки, морква тощо. Вирощування овочів поширене на всій території країни, але найбільше — у Степу й Лісостепу.

Номер слайду 39

Баштанні рослини (кавуни, дині, гарбузи) вирощують у Херсонській, Миколаївській, Одеській областях та у Степовому Криму.

Номер слайду 40

Садівництво охоплює: садівництво (вирощування яблунь, груш, айви, вишень, абрикосів, персиків, волоських горіхів); ягідництво (вирощування полуниць, малини, смородини, порічок, аґрусу); виноградарство. Вони потребують дренованих ґрунтів, тому краще ростуть на територіях з погорбованим рельєфом.садівництвоягідництвовиноградарство

Номер слайду 41

Номер слайду 42

До кормових культур належать багаторічні (люцерна, конюшина, тимофіївка та ін.) й однорічні трави, кукурудза на зелений корм, кормові коренеплоди (кормовий буряк). Найбільше кормових культур сіють у південних і південно-східних областях країни, найменше — на Поліссі та в передгірських районах Карпат. Загалом під ними зайнято 16 % орних земель. З них половину займають однорічні та багаторічні трави, майже 25 % — кукурудза на силос і зелений корм, а решта припадає на кормові коренеплоди та кормові баштанні культури.

Номер слайду 43

ОРГАНІЧНЕ СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО В УКРАЇНІ. Зважаючи на природні властивості клімату та ґрунту, Україна є одним із провідних виробників органічних продуктів. Площа сільськогосподарських угідь, зайнятих під органіку, становить понад 270 тис. га. За цим показником наша держава належить до двадцятки лідерів органічного виробництва у світі. В Україні працює більш як 120 сільськогосподарських підприємств органічного землеробства, що отримали міжнародну сертифікацію. Здебільшого вони вирощують зернові, зернобобові та олійні культури. Майже 70 % органічних продуктів іде на експорт. Органічні продукти (від англ. organic food) — продукція сільського господарства та харчової промисловості, виготовлена відповідно до затверджених правил (стандартів), які передбачають мінімізацію використання пестицидів, синтетичних мінеральних добрив, регуляторів росту, штучних харчових добавок, а також забороняють використання ГМО

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Відкриваємо Україну«НІБУЛОН» — один з провідних агрохолдингів Європи із центральним офісом у м. Миколаєві. Компанія має 50 підрозділів у 12 областях України. Обробляє 82,9 тис. га земель, на яких вирощує пшеницю, ячмінь, ріпак, кукурудзу, сорго, сою та соняшник. Експортує свою продукцію в понад 60 країн світу. Елеватори та перевантажувальні термінали «НІБУЛОНа» — високотехнологічні й повністю автоматизовані підприємства. «НІБУЛОН» є першою українською компанією, яка здійснила поставку сільськогосподарської продукції в країни, де панує голод, у рамках Всесвітньої продовольчої програми ООН. Реалізує інвестиційну програму з відродження судноплавства на річках Дніпро та Південний Буг — основних водних транспортних магістралях України.«НІБУЛОН» — перше аграрне українське підприємство, яке успішно займається суднобудуванням на власному суднобудівно-судноремонтному заводі в Миколаєві.

Номер слайду 46

31 липня 2022 року, внаслідок ворожого обстрілу міста Миколаєва, у власному будинку загинув Герой України, засновник та генеральний директор ТОВ СП «НІБУЛОН» Олексій Опанасович Вадатурський разом із дружиною Раїсою Михайлівною Вадатурською.

Номер слайду 47

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ: стисло про основне• Сільське господарство складається з рослинництва і тваринництва.• Рослинництво включає в себе вирощування зернових, технічних, кормових культур, картоплі, овочів, фруктів.• На рослинництво припадає більш як 70 % продукції сільського господарства України.• У тваринництві найбільш поширене скотарство, свинарство й птахівництво.• У складі сільськогосподарських угідь переважає рілля.• Найбільша частка посівних площ у Степу й Лісостепу, сіножатей і пасовищ — на Поліссі та в Карпатах.• Україна є одним з найбільших світових експортерів зерна, насіння соняшнику, ріпаку, сої.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гайдученко Марина
    У Вас не просто робота, а супер робота!!! Ви молодець! Дякую! Саме такою повинна бути презентація!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Географія 9 клас (Гільберг Т.Г., Савчук І. Г., Совенко В.В.)
Додано
9 жовтня 2022
Переглядів
2914
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку