Презентація «Сімейне право України»

Про матеріал
Презентація підготовлена з курсу: "Правознавство" для підготовки фахового молодшого бакалавра за галуззю знань 08 "Право" спеціальності 081 «Право». Презентацію розробила викладачка Ірпінського фахового коледжу економіки та права, Ніна КОЛІСНИК.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИІРПІНСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ ЕКОНОМІКА ТА ПРАВАПрезентація з курсу: «Правознавство»на тему: «Сімейне право України»Викладач: Ніна КОЛІСНИК

Номер слайду 2

Мета:навчальна – сформувати знання з сімейного права; вивчити поняття сімейних правовідносин; навчитися аналізувати методи та принципи сімейного права; розвиваюча - дати загальну характеристику поняття і значення шлюбу; .розвивати уміння аналізувати особисті немайнові та майнові відносини подружжя; виховна - виховувати почуття професійної гідності, прагнення до самовдосконалення та саморозвитку, виховувати активну життєву позицію.

Номер слайду 3

План лекції Загальна характеристика сімейного права. Умови і порядок укладення та припинення шлюбу. Особисті та майнові права і обов’язки подружжя, батьків і дітей. Загальна характеристика житлового права (самостійна робота). Право громадян на житло: зміст і способи реалізації (самостійна робота). Договір житлового найму (самостійна робота).

Номер слайду 4

Сімейне право — це сукупність правових норм і принципів, які регулюють та охороняють особисті й пов'язані з ними майнові відносини фізичних осіб, що виникають із шлюбу й належності до сім’ї. Можна стверджувати, що сімейне право є самостійною галуззю права, яка відокремилася від цивільного: 1) сімейно-правові відносини характеризуються власними джерелами виникнення. 2) у першу чергу, сімейні правовідносини - це особисті немайнові відносини; 3) сімейні права й обов'язки не можна відчужувати, передавати, купувати, продавати чи дарувати; 4) сімейні відносини в Україні в багатьох випадках регулюються нормами моралі, а не тільки правовими нормами, і це є характерним тільки для сімейного права.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Основними джерелами сімейного права є Конституція України, Сімейний кодекс та інші нормативно-правові акти України. Конституція України проголошує: «Шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка. Кожен із подружжя має рівні права і обов'язки у шлюбі і сім'ї» (ст. 51). Регулювання сімейних відносин здійснюється з метою зміцнення сім'ї як соціального інституту. Сімейний кодекс України складається з двох частин - загальної та особливої. Загальна частина містить норми, що поширюються на всі сімейно-правові відносини. Особлива частина — це сукупність норм і принципів, кожен з яких регулює та охороняє окремий різновид сімейних відносин.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Сімейний кодекс встановлює такий перелік суб'єктів сімейних правовідносин: 1) подружжя; 2) батьки, діти, усиновлювачі, усиновлені; 3) баба, дід, прабаба, прадід, онуки, правнуки; 4) рідні брати, рідні сестри, мачуха, вітчим, падчерка, пасинок. Об'єктами сімейних правовідносин можуть бути: 1) майнові блага (речі); 2) особисті немайнові блага; 3) дії, в тому числі послуги.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Суб'єктивне сімейне право — це міра можливої (дозволеної) поведінки суб'єкта сімейних відносин. Юридичний обов'язок — це міра необхідної поведінки суб'єкта сімейних відносин. Сім’я за сімейним законодавством. Сім'я в соціальному розумінні - це заснована на шлюбі чи кровному спорідненні невелика група людей, члени якої зв'язані спільністю побуту, взаємною матеріальною і моральною відповідальністю та взаємодопомогою. Сім'я є первинним і основним осередком суспільства, її складають особи, які спільно проживають, зв'язані спільним побутом, мають взаємні права і обов'язки.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Дитина має право: звертатися за захистом своїх прав та інтересів до органу опіки та піклування, інших органів державної влади, органів місцевого самоврядування і громадських організацій, звертатися за захистом своїх прав та інтересів безпосередньо до суду, якщо вона досягла чотирнадцяти років.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Питання для самоконтролю. Загальна характеристика сімейного права. Умови і порядок укладення та припинення шлюбу. Особисті та майнові права і обов’язки подружжя, батьків і дітей. Загальна характеристика житлового права. Право громадян на житло: зміст і способи реалізації. Договір житлового найму.

Номер слайду 33

Домашнє завдання 1. Вивчити лекцію (написати конспект). 2. Опрацювати питання та скласти тлумачний словник по темі. 3. Підготувати презентацію по всій темі (за бажанням). 4. Скласти тести по темі ( в кількості 10-25 тестів). 5. Правова задача: До органу РАЦСу звернулися 19-річний Михайло, який працює на заводі токарем, та 15-річна Ірина, студентка коледжу, яку ще маленькою удочерив батько Михайла, із заявою про реєстрацію шлюбу. До заяви Ірина додала довідку про те, що вона вагітна. Чи мають право на шлюб Ірина та Михайло? Який орган уповноважений дозволити укладання цього шлюбу? Як би ви розв’язали це питання, будучи працівником цього органу?  

Номер слайду 34

pptx
Додано
3 листопада 2021
Переглядів
3498
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку