Презентація "Синтез і взаємодія мистецтв"

Про матеріал
Презентація до уроку інтегрованого курсу "Мистецтво" Синтез і взаємодія мистецтв"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Синтез і взаємодія МИСТЕЦТВ

Номер слайду 2

Синтез мистецтв – це твори, які ми сприймаєм і зором і слухом водночас, створені поєднанням різних мистецьких засобів

Номер слайду 3

Муза ліричної поезії і музики. Співдружність музики, поетичного слова, танцювальних рухів, театральної дії існує здавна в народних обрядах. Пісня складається з віршів і мелодії. Отже, вона поєднує такі види мистецтва, як музика та поезія. Спільною для них стає звукова інтонація. Саме вона належить до основних засобів виразності музичного мистецтва. У літературі, зокрема в поезії, інтонації також належить важлива роль: вона надає слову емоційного забарвлення. Співдружність музики і поезії відображена в античному мистецтві.

Номер слайду 4

Драматичний театр»

Номер слайду 5

Над Афінами — найбільшим містом Давньої Еллади — височить пагорб. У скелі висічені довгі ряди лавок. Вони розташовані півколом і охоплюють широку площадку — «оркестру», яка служила грекам сценою. Саме тут в оточенні дерев і блакитного неба замість даху актори грали комедії і трагедії.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Маска зображувала людське обличчя в узагальнених рисах. Зазвичай відображалися настрій героя (веселий, сумний), почуття та емоції (добрий, злий), характерні образи (продавець, музикант). Отак маска з тих далеких часів стала головним атрибутом театру.

Номер слайду 8

Муза трагедії Мельпомена. Муза комедіїТалія

Номер слайду 9

Глядацька зала театру

Номер слайду 10

СХЕМА ГЛЯДАЦЬКОЇ ЗАЛИ ТЕАТРУ

Номер слайду 11

ВИДИ ТЕАТРІВДраматичний театр

Номер слайду 12

Ляльковий театр

Номер слайду 13

Музичний театр

Номер слайду 14

Театр пантоміми

Номер слайду 15

Словник театральних термінів. Атрибут (від лат. — властивість) — властивість предмета, об’єкта. Бельетаж — перший ярус лож у глядацькій залі театру, розташований над амфітеатром. Партер — нижній поверх глядацької зали з місцями перед сценою. Театр (з грец. — місце для огляду, видовищ) — вид мистецтва, основою якого є сценічна дія, виступ акторів перед глядачами; також споруда для театральних постановок.

Номер слайду 16

НА ОПЕРНІЙ СЦЕНІ»

Номер слайду 17

Київський театр опери та балету ім. Т. Г. Шевченка.

Номер слайду 18

Львівський театр опери та балету

Номер слайду 19

Одеський оперний театр

Номер слайду 20

Опера “Запорожець за Дунаєм”Словесний текст опери називається лібрето.

Номер слайду 21

Увертюра — симфонічний вступ, який уводить слухача в загальну емоційну атмосферу вистави, знайомить із головними музичними темами.

Номер слайду 22

В арії розкриваються характери героїв, їхні почуття, мрії, бажання. Під час виконання арії музика «малює» портрет героя.

Номер слайду 23

В оперній виставі дійові особи співають не тільки соло, а й об’єднуються в ансамблі.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Хор має велике значення в розвитку дії, він часто звучить у фіналі, де зображуються народні сцени.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Арія — сольний номер героя в опері. Лібрето — книжечка зі змістом опери, балету. Опера (з італ. — дія, праця, твір) — музично-драматичний жанр, що ґрунтується на синтезі музики, слова і дії. Увертюра — інструментальний вступ до вистави. Словник театральних термінів

Номер слайду 28

Урок № 22. Тема уроку: Балет

Номер слайду 29

Хореографія (від грец. – «танець, хоровод» та «писати») – мистецтво сценічної постановки танцю. Терпсіхора – муза хорового співу і танцю. Калліопа – муза епічної поезії, науки й філософії

Номер слайду 30

Балет – музична драма, виражена засобами хореографії. Балет складається із класичного танцю, характерного танцю і пантоміми.

Номер слайду 31

Сольні танці у балеті називаються варіаціями. Варіації Аврори з балету П.І. Чайковського «Спляча красуня»

Номер слайду 32

Часто головні дійові особи балету танцюють удвох. Їхній дует — це па-де-де. Па-де-де з балету італійського композитора Чезаро Пуньї «Есмеральда»

Номер слайду 33

Крім солістів, у балеті бере участь і велика група артистів, — кордебалет. Роль кордебалету аналогічна ролі хору в опері.

Номер слайду 34

Урок № 18. Тема уроку: «Цирк – мистецтво,сповнене радості. Музика в цирковій виставі»

Номер слайду 35

Мистецтво цирку — одне з найдавніших. Воно виникло з первісних ігрищ та обрядів, пов’язано з трудовою і військовою діяльністю людей. Цирк існував у Стародавньому Єгипті, Давній Греції, Китаї, циркові номери включалися до виступів бродячих народних акторів — скоморохів. Цирк у КитаїЦирк у Древньому Римі

Номер слайду 36

Циркова арена в Стародавній Греції

Номер слайду 37

Скоморохи. Канатоходець

Номер слайду 38

Трюк — складна для виконання та емоційно вражаюча дія-видовище. Дії-трюки в супроводі музики, хореографії, слова, художнього оформлення утворюють цирковий номер — зразок синтезу мистецтв.

Номер слайду 39

Поєднання піднесеного, героїчного і комічного - один із секретів цирку як оригінального виду мистецтва. Олег Попов

Номер слайду 40

Парад-алле — хода артистів по арені в яскравих костюмах разом із дресированими тваринами.

Номер слайду 41

Узагальнення.1. Які засоби виразності є спільними для літератури й музики?2. Що таке синтез мистецтв?3. Пригадайте і назвіть казкові сюжети, з якими створено музику.

Номер слайду 42

Узагальнення. 1 Які види мистецтва складають театральний синтез?2. Де і коли виник театр? Що є основою його мови? Чому символомтеатру є дві маски? 3. Назвіть види театрів, наведіть приклади.

Номер слайду 43

Узагальнення. Які види мистецтва складають оперний синтез?Які вокальні та інструментальні номери входять до складу оперної вистави?Поясніть роль оркестру і хору в оперній виставі. Яку оперу вам вдалося побачити й почути в театрі або по телевізору?Що найбільше запам’яталося? Чим музична вистава відрізняється відвистави у драматичному театрі?

Номер слайду 44

Узагальнення.1. Які види мистецтва входять до циркової вистави?2. Що таке пантоміма? Потренуйтеся у створенні пантоміми, зокрема комічних етюдів на тему шкільного життя.

Номер слайду 45

Домашнє завдання:самостійно дослідіть тему «Танець у живописі». Дізнайтеся, хто з художників зображав на своїх полотнах мистецтво танцю (записати у зошит: ім’я художника + назва картини.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ніколаєнко Леся
    Чудова презентація! Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Мистецтво (інтегрований курс) 5 клас (Масол Л.М.)
Додано
19 березня 2022
Переглядів
5828
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку