Презентація "Складне речення".

Про матеріал
Поглибити, систематизувати знання здобувачів освіти про складне речення, його будову .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Складне речення та його ознаки. Кондратюк Людмила Олександрівна Вчитель української мови та літератури. Вечірньої (змінної) школи № 20 м. Києва

Номер слайду 2

Прочитайте речення, дотримуючись інтонації. Які з поданих речень є простими, а які – складними. Укажіть, за допомогою чого з’єднані прості речення, що входять до складного.1. Дихає осінь, дихає світ густий, машини дихають по кісточки у листі. День стояв сірий, глухий, важкі темно-сизі хмари висіли низько над землею. Сашко стояв посеред двору, перед ним у пожухлій траві біліли дві стежки. Відчував тихий колисковий смуток , жовтий, як осіннє листя, і сірий, як цей дощ. Осінній лист впаде мені до ніг, прозорий звук замре на видноколі. Ти кров свою загубиш до краплини, але землі цієї не віддаси. Ви знаєте,як липа шелестить у місячні весняні ночі?

Номер слайду 3

Складним називають речення, утворене з двох або більше простих речень, об’єднаних в одне ціле за змістом, інтонацією, за допомогою сполучників і без них. Хлопцям особливо цікаво все, що дає змогу розвивати фізичну силу й сміливість.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Прочитайте. Випишіть речення в такій послідовності:а) складні речення із сурядними сполучниками;б) складні речення з підрядними сполучниками;в) без сполучників.1. Мисливці пливли довго, але спокій комишів нічим не порушувався. 2. Лечу, лечу, а вітер віє; переді мною сніг біліє, кругом бори та болота, туман, туман і пустота. 3. Вночі несподівано знявся північний вітер, небо скоро затягнулося хмарами. 4. Закінчується квітень, а теплом ще й не пахло. 5. Наступили ті осінні, тихі та смутні дні, коли сонце світить і не гріє. 6. Був теплий день, світилася весна. 7. Розкажи, як за горою сонечко сідає, як у Дніпра веселочка воду позичає.

Номер слайду 7

Запишіть прислів’я, вибравши другу частину з довідки.1. Перемагай труднощі розумом, … 2. … треба менше спати. 3 Розумний теж помиляється, … 4. Молодість міцна руками, … 5. … у печі не горить. 6. Скільки клубок не в’ється, …Довідка … а старість сильна думками. Як язиком дрова колеш, …. … а небезпеку долай досвідом. … а кінець знайдеться. Як хочеш гарно жити, …. … та він вчасно виправляється.

Номер слайду 8

Домашнє завдання:параграф 12, вправа на с. 47

pptx
До підручника
Українська мова 9 клас (Авраменко О.М.)
Додано
2 жовтня
Переглядів
34
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку