Презентація "Теорема Піфагора (2 урок)"

Про матеріал
Презентація до другого уроку теми "Теорема Піфагора". На уроці розв'язуємо задачі, а також учні отримують завдання Проєкту "Практичне використання теореми Піфагора у будівництві (техніці, навігації)". Вчитель на прикладі: "Теорема Піфагора у просторових задачах (стереометрії)" демонструє один із напрямків використання в подальшому матеріалу, що вивчається, акцентує увагу на складанні математичної моделі прикладної задачі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Теорема Піфагора Розв’язування задач

Номер слайду 2

Завдання уроку: перевірка домашнього завдання;розв’язування задач із використанням теореми Піфагора;розв’язування прикладних задач на використання теореми Піфагора; підведення підсумку уроку та домашнє завдання.

Номер слайду 3

Перевірка домашнього завдання. Задача за готовим малюнком: 50 м не вистачить, потрібно 52 м. № 654. к=4, Р= 174 см. Які асоціації у вас виникли при озвученні теми уроку «Теорема Піфагора»? Сформулюйте теорему Піфагора та обернену до неї (робота в парах)

Номер слайду 4

Теорема Піфагора та обернена до неїаbсі

Номер слайду 5

Розв’язуємо завдання за готовими малюнками: 1-7 – усно, 25-31 з частковим записом розв’язання

Номер слайду 6

Теорема Піфагора у просторових задачах (у стереометрії){5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Знаходження діагоналі куба та прямокутного паралелепіпеда. Знайти діагональ куба, ребро якого дорівнює 2 см. Знаходження висоти піраміди та конуса Знайти висоту конуса, діаметр основи, якого – 12 см, кут нахилу бічної поверхні до основи – 60 градусів. Побудова перерізів куба та прямокутного паралелепіпеда. Побудова перерізів конуса

Номер слайду 7

Побудова математичної моделі задачіРозв’язування задачі всередині моделіІнтерпретація отриманого рішення. Переклад запропонованої задачі мовою підходящої для її вирішення математичної теоріїРозв’язування задачі в рамках математичної теорії, на мову якої вона перекладена. Зворотній переклад результату розв’зання на мову, на якій була сформульована вихідна задача. Застосування математики до вирішення завдань з будь-якої іншої області включає в себе наступні три етапи

Номер слайду 8

Назва проекту:    «Практичне використання теореми Піфагора у будівництві (техніці, навігації)»Мета проекту: з'ясування напрямків застосування теореми Піфагора у будівництві (техніці, навігації); набуття нових, глибших знань з теми; ознайомлення із цікавими сторонами використання знань з математики у інших науках. Тип проекту: пізнавальний, дослідницький, творчий. Тривалість: короткотривалий (1 тиждень) Анотація. У шкільному курсі геометрії за допомогою теореми Піфагора розв’язуються тільки математичні задачі. На жаль, питанню практичного застосування теореми Піфагора приділяється зовсім мало часу.  У зв'язку з цим, метою  роботи є вивчення напрямків застосування теореми Піфагора. Актуальність та новизна теми. Цінність теореми Піфагора доведена багатьма вченими світу протягом багатьох століть. Сьогодні, важливою умовою підвищення ефективності виробництва є широке впровадження математичних методів в техніку і народне господарство, що передбачає створення нових, ефективних методів якісного і кількісного дослідження, які дозволяють вирішувати завдання, висунуті практикою. Під час роботи над проектом потрібно дослідити практичне застосування теореми. Ключове питання: За допомогою теореми Піфагора можна розв’язувати не тільки математичні задачі. Завдання проекту:1. Зібрати інформацію про практичне застосування теореми Піфагора у різних сферах, систематизувати зібраний матеріал.2. Показати застосування теореми при вирішенні прикладних завдань (2-4 задачі із кожної сфери).3. Оформити напрацьований матеріал у вигляді проекту (бажано у вигляді презентації).

Номер слайду 9

Підсумок уроку: Теорема Піфагора використовується у багатьох галузях господарства та науках. Розв’язання прикладних задач зводиться до побудови математичної моделі. Домашнє завдання: Працювати по проекту: «Практичне використання теореми Піфагора у будівництві (техніці, навігації)»

pptx
Додано
2 березня 2021
Переглядів
2163
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку