Презентація "Творення дієслів умовного і наказового способу. Знак м’якшення в дієсловах наказового способу."

Про матеріал
Презентація містить структурований матеріал для вивчення теоретичного матеріалу, тренувальні завдання конструктивного та творчого рівня з можливістю самоперевірки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Творення дієслів умовного і наказового способу. Знак м’якшення в дієсловах наказового способу.

Номер слайду 2

Завдання 1 Подане дієслово записати в усіх особах і числах теперішнього часу. Вишивати. Утворити усі можливі форми майбутнього часу від поданого дієслова. Святкувати. Повторюємо

Номер слайду 3

Завданя 2 Записати прислів'я та приказки, визначити час дієслів.1. Здобудеш освіту - побачиш більше світу2. Що маєш казати – наперед обміркуй. 3. Не кажи - не вмію, а кажи - навчусь (Нар. творчість.)

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Творення дієслів умовного способу. Запам’ятаймо!1!!

Номер слайду 6

Ми пливли б під вербами, наче в зеленому гроті; тут стояла б принишкла сутінь, і лише подекуди вгорі жаром світились би китиці стиглої калини. Я сидів би на веслах, вибирав би дорогу. За нами сумно плив би старий Нінин човник. Він, мабуть, не схотів би самотнім залишитись на броду. І , притоплений, тихо снував би за нами. (За В. Близнецем). Вибірковий диктант. Виписати дієслова умовного способу.

Номер слайду 7

Ми пливли б під вербами, наче в зеленому гроті; тут стояла б принишкла сутінь, і лише подекуди вгорі жаром світились би китиці стиглої калини. Я сидів би на веслах, вибирав би дорогу. За нами сумно плив би старий Нінин човник. Він, мабуть, не схотів би самотнім залишитись на броду. І , притоплений, тихо снував би за нами. (За В. Близнецем). Перевір себе

Номер слайду 8

Допишіть речення, уводячи в кожне з них дієслово умовного способу. Зразок. 1. За гарної погоди ... За гарної погоди стежки висохли б.2. Якби я поквапився, то ... 3. Якби ми добре одяглися, то ... 4. Без дощу ...

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Запам’ятаймо!1!!

Номер слайду 13

Операція «Антисуржик»

Номер слайду 14

Запам’ятаймо!1!!

Номер слайду 15

Усно утворіть від поданих дієслів дієслова наказового способу. Писати, ловити, мріяти, шанувати, поважати, пекти, вчитися.

Номер слайду 16

Перевір себе. Писати – пишімо, пиши, пишіть Ловити – ловімо, лови, ловіть. Мріяти – мріймо, мрій, мрійте Шанувати – шануймо, шануй, шануйте Поважати – поважаймо, поважай, поважайте Пекти – печімо, печи, печіть. Вчитися – вчімося, вчися, вчіться

Номер слайду 17

Замініть наказовий спосіб дієслів умовним і запишіть. Простежте, як змінюється тональність речення. Наказова тональність речення змінюється на побажання. Зразок. Сядь із нами та подивися серіал. Сів би ти з нами та подивився б серіал.2) Вийди пограти з нами у футбол. 3) Провідайте свого хворого товариша. 4) Після уроків пообідай, відпочинь, а потім уже берись за уроки.

Номер слайду 18

Домашнє завдання1. Опрацюйте §13, 14 – стр.44, 46, 47.2. Виконайте завдання на вибір: Впр.132, 134 АБОНапишіть твір-мініатюру «Осіння симфонія», використовуючи дієслова дійсного, умовного, наказового способу.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Валуєва Жанна
    Велике дякую, за гарну, змістовну презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 листопада 2023
Переглядів
2806
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку