Презентація " Вирощування батату в умовах лісостепової зони України"

Про матеріал
В презентації докладно розповідається про вирощування розсади батату, правильним доглядом під час вегетації, збір та збереження урожаю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вирощування батату в умовах лісостепової зони України.

Номер слайду 2

Традиції харчування нашого народу є виключно консервативним, тому актуальним є завдання зміна харчових звичок і внесення до раціону продуктів оздоровчої дії. Продукти, які вживають люди повинні бути не тільки джерелом енергії, але і виконувати профілактичні і лікувальні функції. Одним з таких продуктів є солодка картопля – батат.

Номер слайду 3

Опис батату. Батат, або солодка картопля є трав'янистої ліаною, яка має їстівні бульби білого, помаранчевого, рожевого або яскраво-червоного кольору, вони можуть досягати до 10 кілограм ваги. Батьківщиною рослини вважається Колумбія, Перу, там батат почали вирощувати ще 6 тисяч років тому. Потім солодка картопля почала потрапляти в Гаваї, на острів Пасхи, Нову Зеландію, Полінезії. Але при цьому бульби не могли поширюватися океаном, тому що солона вода псує їх. У сучасному світі рослина вирощується у помірному і тропічному кліматі, найчастіше в Китаї, там бульби їдять і люди, і домашні тварини.

Номер слайду 4

Корисні властивості батату. Рослина багата на клітковину, кальцій, залізо. У зрілих бульбах рослини міститься дуже багато глюкози, мінеральних солей, крохмалю, провітамінів і вітамінів. Батат - це джерело каротину, особливо цінуються сорти, які мають помаранчеву, червону і жовту м'якоть. Батат містить більшу кількість глюкози, але його радять вживати хворим на цукровий діабет, тому що з його допомогою можна нормалізувати рівень цукру в крові. Даний вид рослини має низький глікемічний індекс, бо воно не небезпечно для тих, хто хворіє на діабет. До складу батату входять каротиноїди, вони можуть підвищувати інсулінову чутливість, також очищають кров від зайвого холестерину. Для шкіри це рослина-справжня знахідка, з допомогою батату можна омолодити її, надати їй сяйва. З його допомогою можна усунути зморшки, тому що бета-каротин, який входить в рослину знищує вільні радикали, які є причиною раннього старіння шкіри.

Номер слайду 5

Корисні властивості батату. У бататі міститься вітамін групи В6, з його допомогою можна зменшити гомоцистеїн в крові, саме він є причиною серцево-судинних захворювань. З допомогою коренеплоду можна знизити тиск, відрегулювати баланс води в організмі, поліпшити кровообіг, зміцнити артеріальні стінки. Вчені довели, що за допомогою батату можна зняти запалення з тканин нервів і мозку, тому що в рослині міститься вітамін С, марганець, бета-каротин, вітамін групи В6. Також воно впливає на згортання крові. З допомогою солодкої картоплі можна загоїти глибокі рани, зупинити кровотечу при травмі. Його також використовують як антидепресант, з-за стресових ситуацій людина втрачає калій, а солодкий картопля є його джерелом, бо допоможе побороти навіть саму глибоку депресію. Якщо людина постійно втомлюється, неспокійний, надмірно вразливий, потрібно з'їсти невелику кількість пюре з солодкої картоплі. Також це профілактичний засіб від артриту, ревматизму, тому що в ньому міститься бета-криптоксантин. За рахунок того, що в рослині міститься безліч вітамінів, калій, кальцій, бета-каротин, можна вилікувати виразку шлунка, зняти запалення, біль при гастритах. Батат багатий на клітковину, яка вбирає в себе зайву кислоту і таким чином не дає розвиватися запорів.

Номер слайду 6

Застосування батату. Рослина поширена в різних світових кухнях. Його можуть є в різному вигляді - печеному, вареному, сиром, з нього можуть суфле, чіпси, кашу і пастилу. З бульб картоплі солодкого виходить незвичайно корисна борошно, тому що в ній міститься велика кількість крохмалю, спирту і патоки. Молоді пагони можуть додавати в салат, при цьому видаляють сік, який є гірким. Насіння знадобляться для приготування напоїв, які схожі з кавою. Після того, як урожай зібраний, стебла і листя рослини можна використовувати для корму худоби, також з їх допомогою добре удобрювати город.

Номер слайду 7

Умови вирощування. Сама по собі солодка картопля має тропічне походження і вважається екзотичним плодом. І все ж його можна розводити і в нас. Найбільш комфортна температура для його дозрівання і хорошої врожайності це +25-30 градусів. У випадках, коли температура знижується і стає менше нижньої оптимальної позначки, то процес росту рослини значно сповільнюється. При показниках на градуснику +10 С, вирощування батату стає неможливим, так як в подібних умовах овоч гине. Як показує досвід вирощування батату відбирає набагато менше сил, ніж «видобуток» картопляного врожаю. Його не треба підгортати. А користі від нього значно більше

Номер слайду 8

Розмноження. Рослина ця - перехресно-обпилювані, запилюють його переважно бджоли. Самозапилення відбувається вкрай рідко і лише у деяких різновидів батату. В основному батат розмножують вегетативним шляхом - паростками, але для селекційних цілей вдаються і до насіннєвого відтворення. На пророщування батат закладають у січні - лютому, для цього можна пристосувати ящик заввишки 15-20 см. Встановлюють його на піддон і тримають на підвіконні. У днищі скриньки просвердлюють отвори для відтоку зайвої вологи. Склад грунту: 1 частина пухкої грунту, потім в рівних кількостях великий пісок і перегній. Сумішшю після перемішування заповнюють половину обсягу скриньки, зверху повинен бути шар зернистого піску (3-5 см).

Номер слайду 9

Температура для пророщування повинна бути в межах 18-27 °. Для підтримки вологи грунт регулярно поливають. Через місяць з'являться перші паростки.

Номер слайду 10

По досягненні 4-6 міжвузлів пагони відокремити від бульби і отсадіть або в теплий парничок, або в горщик з грунтом, або водою для формування кореневої системи. Не слід боятися, що «розсада» без коріння, вона легко вкорінюється. Якщо ж висаджувати розсаду з корінням, бульби виходять покручені. Паростки з бульб знімають 5-7 разів, через кожні 8-10 днів.

Номер слайду 11

Агротехніка вирощування. Вирощування батату на відкритому грунті має особливості, краще всього вибирати безвітряні добре освітлені ділянки. Землю в осінній період попередньо скопують і збагачують перегноєм, перепрілим гноєм або сульфатом калію. Якщо в ґрунті підвищена кислотність, то необхідно її знизити, додаванням вапна. По весні, перед тим як садити майбутній овоч, підживлюють аміачною селітрою землю і розпушують її. Розсаду батату у відкритий грунт висаджують в пору, коли грунт добре прогріється. При посадці живцями треба видалити всі великі листя, залишивши лише короткі черешки. Посадковий матеріал повинен бути з 4-5 міжвузлями.

Номер слайду 12

Підготовка грунту. Батат вирощують на високих грядах, ширина їх може бути 70-120 см, залежно від морфологічних особливостей сорту (бувають довгоплетисті і короткоплетисті сорти). Відстань між кущами в ряду 30-50 см. Гряди краще покрити плівкою, це дасть змогу краще зберігати вологу і зменшить забур'яненість. Перед посадкою паростки слід трохи «загартувати». Для цього, протягом 10-14 днів ємність з паростками виноситься на свіже повітря на 3-4 години.

Номер слайду 13

Догляд за посадками. Щодо поливів слід зазначити, що батату необхідна велика кількість води, але тільки в перший місяць після висадки. В жодному разі не можна «заливати» і влаштовувати калюжі, що провокує застій води. Підживлення водою проводять, коли верхній шар грунту трохи підсихає. При вирощуванні батату грунт не потребує надмірно активного догляду. Досить періодично прополювати його і стежити за тим, щоб стебла рослини при розмноженні не утворювали в землю корінці. Для цього необхідно частіше перевіряти ряди з рослиною, піднімати стеблинки з грунту. Оскільки батат практично не боїться ні хвороб, ні шкідників, небезпечних для інших овочів сімейства пасльонових, то він практично не потребує додаткового захисту. Єдині, хто можуть «зазіхнути» на смачні бульби рослини – миші, слимаки, хрущ.

Номер слайду 14

Збір урожаю та зберігання. Головним показником для збору урожаю є пожовкле листя. Батат, викопаний з сухого грунту в сонячну погоду, відсортований і добре просушений, може зберігатися в сухому, провітрюваному приміщенні при температурі 8-12 ° 6 місяців і більше. Якщо ж його викопати в сиру, дощову погоду або після настання легких заморозків, то він практично не зберігається. Добре також перед закладання батату на зберігання зробити «сауну»: потримати коренеплоди в теплому і вологому приміщенні. Під час цього процесу всі пошкодження підсушуються і покриваються «плівкою», при цьому подовжується термін зберігання.

pptx
Додано
26 січня 2022
Переглядів
488
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку