Презентація "Ядерно-фізичні методи вивчення віку археологічних знахідок."

Про матеріал
Презентація - додатковий матеріал для проектной роботи учнів 9 класа з теми "ФІЗИКА АТОМА ТА АТОМНОГО ЯДРА. ФІЗИЧНІ ОСНОВИ АТОМНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вчитель фізики КУ Сумська гімназія №1 Казбан Т. Л. Ядерно-фізичні методи вивчення віку археологічних знахідок.

Номер слайду 2

Перед археологами постійно стоїть проблема — як визначити точний вік знахідки? Відповісти на це питання можна, по-перше, спираючись на письмові джерела, а по-друге, за допомогою радіокарбонового методу хронологічного маркування викопних знахідок органічного походження.  ядерна фізика та аргеологія,що спільного?

Номер слайду 3

Винахідник цього методу Віллард Франк Ліббі (17 грудня 1908, Гранд-Валлі, Колорадо — 8 вересня1980) — американський фізико-хімік був удостоєний Нобелівської премії з фізики.

Номер слайду 4

Сутність методу полягає у вимірюванні залишкової радіоактивності А знайденого предмета і порівняння її з певним стандартним значенням Аа. Існує сувора залежність між віком предмета й величиною залишкової радіоактивності, що дозволяє точно встановити вік знахідки, тобто чим сильніше відрізняється А від Аа, тим старішим є предмет.

Номер слайду 5

Незважаючи на простоту і відносну універсальність, цей метод має ряд недоліків, які призводять до того,що аналіз стає дуже трудомістким

Номер слайду 6

Приклади використання радіовуглецевого методу. Учені розгадали загадку так званого "динозавра-Франкенштейна", який складається з частин тіла непов'язаних між собою видів.

Номер слайду 7

У нього були ноги як у бронтозавра, стегна стегозавра, передні лапи й тіло, як у тираннозавра рекс. Вчені просто не знали, де його місце в родоводі динозаврів. У нинішньому генеалогічному дереві динозаврів група птахотазових завжди вважалася абсолютно не пов'язаною з усіма іншими динозаврами. Палеонтологи розглядали цих істот як нетипову групу. Але повторна оцінка пана Берона, опублікована у березні в журналі Nature, продемонструвала, що птахотазові були тісніше пов'язані з м'ясоїдними динозаврами, такими як тиранозавр рекс, ніж вважали раніше.І саме пан Берон перетворив "динозавра-Франкенштейна" із загадки у відсутню ланку. Трохи про дослідження

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Математик і ентузіаст-краєзнавець А. С. Бу- гай у 1968 р. зібрав 63 зразки вугілля з різних ділянок «Змійових валів» та городищ Київщи- ни. У 1969 р. частину зразків було надіслано до Лабораторії з визначення абсолютного віку гірських порід Геологічного інституту АН СРСР, іншу частину в 1970 р. — до Радіовуглецевої ла- бораторії для дослідження археологічних зраз-ків Ленінградського відділення Інституту археології АН СРСР. Результати, отримані для 33 зразків, позиціонували час будівництва валів від II ст. до н. е. до VI ст. н. е. Змі́єві вали́ — народна назва одого з видів дерево-земляних оборонних (белігеративних) споруд у вигляді довгих валів. Приклад використання методу на теренах України

Номер слайду 10

Номер слайду 11

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
28 лютого 2020
Переглядів
6303
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку