Презентація з теми: "Принципи формування міжособистісних стосунків. Стосунки з дорослими і однолітками."

Про матеріал
Презентація з теми: "Принципи формування міжособистісних стосунків. Стосунки з дорослими і однолітками."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Принципи формування міжособистісних стосунків. Стосунки з дорослими і однолітками. Практичне завдання: Відпрацювання прийомів ефективного спілкування з дорослими й однолітками.

Номер слайду 2

Самостійна робота. I рівень 1. У чому полягає цінність процесу спілкування? 2. Яке спілкування є вербальним, а яке — невербальним? 3. Наведіть приклади класифікації форм спілкування. II рівень 4. Які ознаки примітивного рівня спілкування? 5. Якими навичками ефективного спілкування ви володієте? 6. Назвіть принципи формування міжособистісних стосунків. III рівень 7. У яких ситуаціях є ефективним діловий рівень спілкування? 8. Як визначити маніпулятивний рівень спілкування? 9. Які особливості духовного рівня спілкування? IV рівень 10. Чому спілкування є найважливішою умовою взаємодії людей у процесі спільної діяльності?11. Порівняйте діловий і духовний рівні спілкування.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

А як ви думаєте?«Ніяка інша колекція так не знадобиться нам на схилі років, як “колекція спогадів і людських стосунків”, а якщо її не буде зовсім, то ту порожнечу в душі, яка неодмінно виникне на її місці, не зможуть заповнити ні різнокольорові магніти , ні томики класиків, ні навіть яйця Фаберже і всі діаманти на світі.» О. Рой

Номер слайду 5

Міжособистісні стосунки. Міжособистісні стосунки­ —­ це­ сукупність зв’язків,­ створених ­людьми;­ почуття,­ судження ­та звернення­ одне ­до ­одного; стосунки ­з ­близькими­ людьми:­ стосунки­ між­ дітьми,­ між чоловіком ­і­ дружиною, братом ­і­ сестрою.­ Звісно,­ міжособистісні­ стосунки­ не ­обмежуються колом ­сім’ї, між­ людьми,­ які­ нас ­оточують,­ теж­ існують­ взаємини. Вони­ можуть ­бути ­офіційні­ й­ неофіційні,­ стосунки­ керівництва­ та підлеглих, ­ділові ­й­ особисті,­ раціональні­ й ­емоційні.­Офіційними ­називають стосунки,­ які ­виникають ­між ­людьми­ на ­посадовій ­основі.­ Вони фіксуються законом,­ регулюються­ положеннями, ­що ­затверджені­ офіційно,­ відповідними правилами ­та­ нормами.­Неофіційні ­стосунки ­формуються ­на ­основі ­особистих, ­або ­приватних,­ стосунків ­між­ людьми.­Ділові­ стосунки ­виникають ­унаслідок­ спільної­ праці ­людей. особисті­ складаються між­ людьми­ незалежно­ від­ спільної­ праці.­У­ раціональних ­міжособистісних стосунках ­головне ­—­ знання­ людей­ одне­ про ­одного­ й­ об’єктивні оцінки,­ які їм­ дає­ оточення.­Емоційні­ взаємини­ —­ це,­ навпаки,­ оцінки­ суб’єктивні,­ що ґрунтуються­ на ­особистому, індивідуальному­ сприйнятті­ одне­ одного.­ Такі стосунки ­обов’язково­ супроводжуються ­позитивними або ­негативними ­емоціями;­ вони ­не­ завжди­ будуються­ на­ дійсній,­ об’єктивній­ інформації­ про­ людину.

Номер слайду 6

Формування міжособистісних стосунків. Спілкуючись, люди утворюють різні групи. Група — це спільнота людей, які об’єдналися для спільної роботи або спілкування. Кожен член групи має свій статус. Статус — це закріплені за людиною права й обов’язки, які визначають її місце в групі. Усе ваше життя проходить у групах. Спочатку це сім’я, клас, гуртки за інтересами, спорт. У кожній групі ви маєте свій статус, займаєте в ній своє місце й обов’язково враховуєте інтереси інших її членів і загальні інтереси групи. У формуванні людських стосунків важливе значення мають сприйняття, оцінка й розуміння людьми одне одного. Розвиток міжособистісних стосунків у групі проходить кілька етапів. Перший етап — етап знайомства: виникнення взаємного контакту, взаємного сприйняття й оцінки людьми одне одного, що зазвичай впливає на характер взаємин між ними. Другий етап — етап дружніх стосунків: виникнення міжособистісних стосунків, формування внутрішнього ставлення людей одне до одного, поява не формального активу, тобто членів групи, що мають авторитет у багатьох членів колективу. Цей етап характеризується створенням системи міжособистісних і ділових стосунків між членами колективу, появою лідера групи, де всі учасни ки визнають його керівництво, покладаються на нього в прийнятті серйозних рі шень і вирішенні важливих проблем. Третій етап — етап товариських стосунків: зближення поглядів, підтримка одне одного, довіра. Цей етап розвитку стосунків характеризується високим рівнем згуртованості, єдності, близькості поглядів, оцінок і позицій.

Номер слайду 7

Як ви розумієте українську народну мудрість?• Приятелів тьма, а вірного друга нема. • Були б пиріжки, будуть і дружки. • У лиху годину пізнаємо вірну людину. • Скарб — не друг, а друг — скарб. • Друг­-боягуз гірший за лютого ворога.

Номер слайду 8

Як ці якості особистості можуть вплинути на позитивні й негативні міжособистісні стосунки? Домінантність — характеризує схильність до лідерства, домінування; упевненість у собі — незалежність, непохитність; вимогливість — прямолінійність, наполегливість, конфліктність; скептицизм — недовірливість, підозрілість, образливість, упертість, негативізм; поступливість — сором’язливість, скромність, критичне ставлення до себе; довірливість — залежність, слухняність, вдячність, інертність; добросердечність — здатність до взаємодопомоги, товариськість, доброзичливість, несамостійність; чуйність — делікатність, ніжність, терпимість до недоліків, альтруїзм, бажання допомагати іншим.

Номер слайду 9

Формування здорових стосунків

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Стосунки з однолітками. Емоційна прив’язаність у міжособистісних стосунках на етапі юнацького віку реалізується в дружбі, яка є школою саморозкриття особистості, розуміння іншої людини. Її критеріями багато хто з вас уважає взаєморозуміння, взаємодопомогу, вірність і психологічну близькість. Дружба — це взаємини між людьми, що ґрунтуються на єдності поглядів, інтересів і життєвих цілей. Вона виявляється не тільки в спільній діяльності та спілкуванні, яке здебільшого зумовлюється зовнішніми обставинами, а й у духовному спілкуванні, взаємній особистій зацікавленості. Початковою формою дружби може бути товаришування, збагачене особистою приязню.

Номер слайду 12

Стосунки з дорослими. Основним змістом спілкування з дорослими стають питання соціальних проблем, взаємин між людьми. Це й навчання, і вибір майбутньої професії, міжособистісні стосунки, захоплення, норми моралі, ваше минуле, теперішнє та майбутнє, атмосфера в родині тощо. Більшість з вас уважає, що проблеми життєвого самовизначення неможливо розв’язати в спілкуванні з ровесниками, оскільки їхній соціальний досвід ще недостатній для цього. Добре, коли в стосунках з близькими людьми переважає довірливий тип взаємин. Це створює сприятливі умови для вирішення характерної для цього періоду проблеми пізнання себе, своїх можливостей і свого місця в житті.

Номер слайду 13

Рольова гра. Об’єднайтесь у групи та змоделюйте ситуацію, у якій стосунки з батьками та близькими людьми мають певні особливості. Ситуація 1. Батьки та близькі люди постійно вказують вам, що робити, а ви не маєте права висловити власну позицію й не можете бути учасником рішень, які вас стосуються. Ситуація 2. Ви можете бути учасником обговорення проблем, але батьки та близькі люди залишають право останнього рішення за собою без урахування вашої позиції. Ситуація 3. Ви вільно висловлюєте свою думку щодо питань, які стосуються вас, і навіть можете приймати рішення, але повинні повідомити про це батьків, від яких залежить остаточне рішення. Ситуація 4. Батьки чи близькі люди та ви маєте майже однакові права в прийнятті рішень. Ситуація 5. Ви займаєте більш активну та впливову позицію у формуванні й прийнятті рішень. Ситуація 6. Ви маєте вибір: інформувати батьків і близьких людей про свої рішення чи ні. Ситуація 7. Батьки та близькі люди не знають про ваше рішення, тому що ви не вважаєте за необхідне їх інформувати.• Які наслідки таких стосунків? Які з них, на вашу думку, є позитивними, а які — негативними? Обговоріть, що ви відчували, коли моделювали ситуації.

Номер слайду 14

Поради щодо встановлення контакту з іншими людьми:• якомога швидше знайти спільні інтереси; • по­-дружньому ставитися до співрозмовника (усміхатися, уважно слухати); • не виявляти до співрозмовника зверхності;• щиро цікавитися співрозмовником і тим, про що він говорить; • намагатися діяти незалежно від свого настрою.

Номер слайду 15

Якщо конфлікт уже розпочався…Якщо конфлікт уже розпочався, то для того, щоб його залагодити або спрямувати в конструктивне русло, потрібно дотримуватися певних правил:вирішувати проблему шляхом переговорів, а не образ;обговорити умови проведення переговорів і поведінки під час них;намагатися вирішити проблему конструктивно;знайти рішення, яке влаштує обох, і домовитися його виконувати.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Домашнє завдання. Напишіть твір -­ роздум на тему: «Готовність до сімейного життя — це …».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Domanetska Valentina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Основи здоров`я 9 клас (Поліщук Н.М.)
Додано
2 лютого 2021
Переглядів
22393
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку