Презентація " За усмішкою часто сльоза прихована"

Про матеріал
Матеріал презентації створено для вивчення , на уроках літературного читання у 3 класі, творчості Лесі Українки , зокрема вірша " Як дитиною, бувало..". Розроблено за підручником О.Вашуленко для дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поезія - це сила чарівна, що музикою серце надихає За усмішкою часто сльоза прихована. Л. Українка «Як дитиною, бувало…» Урок 75(с.113).

Номер слайду 2

Організація класу Знову день почався, діти,Всі зібрались на урок. Тож пора нам поспішити —Кличе в подорож дзвінок.

Номер слайду 3

Читацька розминка. Робота над чистомовкою. Язик угору ‒ ша, ша, ша  Наша Маша хороша. Язик донизу ‒ са, са, са. Укусила в ніс оса. 

Номер слайду 4

Читацька розминка. Робота над скоромовкоюҐава ґаву запитала:- Ти на ґанок не літала?- Не літала я на ґанок,То й проґавила сніданок.

Номер слайду 5

Мотивація навчальної діяльності Завдання:-«Перестрибуючи» через одну літеру, прочитайте ім’я та псевдонім відомої поетеси. Вправа « Відгадай та прочитай»{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ЛАЕРСЛЯ{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}УЗКОРСАНЇАНДКОА

Номер слайду 6

Леся Українка Повідомлення теми та завдань уроку

Номер слайду 7

Повідомлення теми та завдань уроку. Ми будемо вдосконалювати навички свідомого читання, визначати настрій , загальну тональність твору. [3 МОВ 2.4]

Номер слайду 8

Поезія – це сила чарівна,що музикою серце надихає У цьому розділі ти прочитаєш вірші українських поетів і поетес. Читаючи , звертай увагу на те, як поети і поетеси діляться з нами своїми почуттями, враженнями від побаченого, почутого, пережитого.

Номер слайду 9

Слово про слово. Поет,поетеса Вірш Пое́т[1], поетéса[2] (також поéтка[3]) —Людина, яка пише літературні віршовані, прозові і драматичні поетичні твори. Невеликий поетичний твір, написаний ритмізованою мовою, найчастіше з римуванням рядків.

Номер слайду 10

Леся Українка, справжнє ім’я Лариса Петрівна Косач, народилася 25 лютого 1871 року на Волині в місті Новограді-Волинському. Мати — письменниця Олена Пчілка (псевдонім) (29 липня 1849 - 4 жовтня 1930) Ольга Петрівна Косач;Батько - Петро Антонович Косач — юрист. У сім'ї було 6 дітей. Лариса Петрівна була надзвичайно обдарованою дитиною. У чотири роки вона навчилася читати. А у п'ять років уже написала листа своєму дядькові. Робота над новим

Номер слайду 11

В дев'ять років вона вже писала вірші. І свій перший вірш «Надія» присвятила тітці Олені. У тринадцять почала друкуватись. У 1884 році у Львові в журналі «Зоря» було опубліковано два вірші («Конвалія» і «Сафо»). У дванадцять років вона дуже захворіла. Через хворобу Лесю до школи не віддали. Однак завдяки матері вона дістала глибоку і різнобічну освіту. Письменниця знала більше десяти мов. У 6 років Леся навчилася вишивати і вишила батькові сорочку. З п'яти років вона почала грати і складати маленькі музичні п'єси.

Номер слайду 12

Підручник с.113 Робота над текстом підручника

Номер слайду 13

Прочитай правильно. Бувало, упаду, доходив, признавалась. ''''

Номер слайду 14

Робота над віршем. Розглянь світлини- Це сучасні фотографії?- З чого це видно? - Про що можна дізнатися з цих фотографій?

Номер слайду 15

Дайте відповіді на питання. Поясніть вислів“ упаду собі на лихо ”“в серце біль доходив ”Поясніть - Чому дівчинка не плакала? - Які риси характеру допомагали їй переборювати біль ? З якою інтонацією слід читати вірш, щоб передати настрій Лесі?

Номер слайду 16

Закріплення Робота над прислів’ям. За усмішкою часто сльоза прихована- Поясніть значення прислів’я.

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Вивчити вірш Лесі Українки “ Як дитиною, бувало…” напам’ять с.113

Номер слайду 18

30.01.2023 Рефлексія У мене все вийшло. Зрозумів , але не все. Нічого не зрозумів

Номер слайду 19

Список використаних джерел. Література:1.Інтернет-ресурсиhttp://pivdenne-irc.pp.ua/chystomovky-na-usi-grupy-zvukiv/ https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9 F%D0%BE%D0%B5%D1%82

pptx
Додано
1 лютого 2023
Переглядів
812
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку