Презентація "Застарілі слова. Запозичені слова"

Про матеріал
Опублікований матеріал - презентація до уроку української мови в 10 класі "Застарілі слова. Запозичені слова"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Тема. Застарілі слова. Запозичені слова

Номер слайду 3

Завдання:- повторити відомості, засвоєні у середній школі, про різновиди української лексики з точки зору походження, сфери застосування й активності використання; закріпити поняття про застарілі, запозичені слова; вчитися застосовувати і розпізнавати у мовленнєвому потоці різні групи української лексики; вчитися використовувати їх у власному мовленні.

Номер слайду 4

Лексика за ступенем уживаності: Активна Пасивна - Застарілі слова Архаїзми Історизми - Неологізми Авторські Загальнонародні

Номер слайду 5

Архаїзми. Архаїзмами (від грец. άρχαίοζ — старовинний, давній) у загальному визначенні називаються слова, що вийшли з широкого вжитку й перейшли до так званого пасивного запасу лексики національної мови. У більш точному розумінні до архаїзмів належать слова, що називають такі предмети чи поняття, які самі по собі аж ніяк не застаріли, але для позначення яких тепер користуються іншими словами. УСТА - ГУБИ,РОТ ПЕРСТ - ПАЛЕЦЬ

Номер слайду 6

ІсторизмиІсторизми – це поняття, які зникли у процесі історичного розвитку: гетьман, волость, лихвар. Деякі слова виходять з ужитку, старіють, тому що зникають позначувані ними предмети, події, явища, поняття. Такі слова називають матеріальними архаїзмами або історизмами. Історизми не мають у сучасній мові синонімів. Називають предмети, яких уже немає. Зображують факти минулих років.

Номер слайду 7

Розподілити в два стовпчики: архаїзми та історизми Соха, коляса, злато, жупан, ланіти, холоп, піїт, боярин, кріпаки, очіпок, мотика, кирея, кольчуга, спис.

Номер слайду 8

Перевіримо Архаїзми: коляса, злато, ланіти, піїт. Історизми: соха, жупан, холоп, боярин, кріпаки, очіпок, мотика, кирея, кольчуга, спис.

Номер слайду 9

Ознайомтесь з архаїзмами, складіть з ними речення. Варівкий - нерішучий Виляски - ехо, відлуння Вікодавній - древній. Гінний - вільний Добромовний - красномовний Долемзати - доплестись

Номер слайду 10

За походженням слова́ поділяються на власне українські та запози́чені з інших мов. Словниковниковий склад мови постійно поповнюється як словами, що створюються на основі українських словотвірних засобів, так і запозиченими з багатьох мов: грецької (філологія, музей, театр), латинської (клас,аудиторія, конституція), німецької (бутерброд, солдат), англійської (баскетбол, дизайн), французької (кашне, пюре, пальто), італійської (соло, тріо, акорд) та інших.

Номер слайду 11

Лексична п’ятихвилинка Дібрати до слів іншомовного походження унікальний, аудієнція, стимул, дистанція, раціональний, радикальний українські відповідники. Довідка: відстань, рідкісний, поштовх, розумний, прийом, корінний.

Номер слайду 12

Доберіть та запишіть до іншомовних слів українські відповідники.Ін’єкція – …, літера – …, соціум – …, турист – …, гіпербола – …, мешкати – …, демонструвати – ... .

Номер слайду 13

Проблемне запитання. Чому загальновживані слова повинні складати переважну більшість лексики кожної мови ?

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Написати твір-мініатюру “Навіщо активній особистості пасивна лексика”.

pptx
Додав(-ла)
Dyagovets Svitlana
Додано
24 січня 2021
Переглядів
4962
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку