Презентація "Збереження і зміцнення фізичної складової здоров’я. Взаємозв’язок складових фізичного здоров’я"

Про матеріал
Презентація "Збереження і зміцнення фізичної складової здоров’я. Взаємозв’язок складових фізичного здоров’я" стане в нагоді вчителю при проведенні уроків з Основ здоров'я в 9 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Збереження і зміцнення фізичної складової здоров’я. Взаємозв’язок складових фізичного здоров’я. Волошина О.І., вчитель вищої категорії, Харківська гімназія № 125

Номер слайду 2

Фізична складова здоров'я. Фізичний розвиток - це сукупність морфологічних і функціональних показників, які характеризують розвиток організму і дають змогу визначити запаси його фізичних сил, витривалість, працездатність.

Номер слайду 3

За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров'я, здоров'я — це «стан повного фізичного, духовного й соціального благополуччя, а не лише відсутність хвороб і фізичних дефекатів». Фізична складова здоров'я важлива, оскільки людина як біологічна істота має певні анатомічні й фізіологічні особливості, а нормальний стан організму забезпечується злагодженою роботою систем органів. Наше фізичне здоров’я залежить від того, наскільки добре виконують свою роботу опорно-рухова, кровоносна, травна, нервова, видільна й інші системи організму. Коли людина фізично здорова, то її тіло виглядає красиво, а всі системи успішно виконують свою роботу.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Рух – це життя, він будує наш організм, зміцнює опорно-руховий апарат, розвиває м’язи, робить фігуру стрункою і красивою. Ще стародавні лікарі та філософи вважали, що без руху і занять фізичною культурою людина не може бути здоровою, адже вправи та регулярна фізична активність допомагає багатьом системам та органам людського тіла працювати краще і зменшує ризик виникнення багатьох захворювань.

Номер слайду 7

Регулярна фізична активність є обов’язковою та незамінною складовою здорового способу життя у будь-якому віці. Вона не лише покращує самопочуття, але і приносить істотну користь для здоров’я. Щоденні різноманітні фізичні вправи забезпечують:– зменшення ризику небезпечних захворювань, включаючи патологію серця, інсульт, діабет та рак;– покращення функціонального стану кісток та суглобів;– поліпшення самооцінки та якості життя;– хороший апетит та можливість споживання більшої кількості здорової їжі для компенсації енергетичних витрат та задоволення потреб організму в необхідних харчових речовинах.

Номер слайду 8

Фізичні вправи – потужний антидепресант. Дослідження за дослідженнями показують, що рухова активність сприяє збереженню розумового здоров’я та знижує симптоми депресії. Антидепресивний ефект регулярних фізичних вправ може бути порівняний з сильнодіючими антидепресантами. Всього лише півгодини вправ в день на протязі 3-5 днів на тиждень значно знижують симптоми депресії.

Номер слайду 9

Види рухової активності

Номер слайду 10

Взаємозв’язок рухової активності й адекватного харчування. Тіло людини дозволяє виконувати найрізноманітніші рухи, але для цього необхідна енергія. Потрібну енергію ми отримуємо з їжі. Енергетична цінність споживаної за день їжі має відповідати витраченій за цей час енергії. Отже, наша рухова активність залежить від адекватного харчування. Що значить «адекватного»? Це означає, що кількість необхідної їжі визначається енергетичними потребами організму: отримана енергія має дорівнювати витраченій.

Номер слайду 11

Для того щоб харчування було раціональним, необхідно враховувати три важливі компоненти:• енергію, що надходить з їжею;• запаси енергії, які вже є в організмі;• енергетичні витрати.

Номер слайду 12

Необхідно збалансувати те, що ми отримуємо, із тим, що витрачаємо, тобто кількість їжі з кількістю рухової активності. Якщо ми знаємо свої енерговитрати, тоді можна визначити, скільки необхідно з’їсти, щоб відновити витрачену енергію. Зрозуміло, що це не може бути незмінний обсяг їжі: він буде різним день від дня так само, як і енерговитрати. Однак загалом принципи адекватного харчування мають відповідати руховій активності людини.

Номер слайду 13

Взаємозв’язок принципів рухової активності, особистої гігієни, повноцінного відпочинку. Здоров’я людини залежить від звичного для неї рівня рухової активності. Рухова активність — це сумарна величина різноманітних рухів за певний проміжок часу (годину, добу). Наприклад, добова рухова активність — це сума рухів, виконаних протягом дня. Добова рухова активність залежить від індивідуальних особливостей людини, соціально-економічних умов життя, кількості вільного часу й характеру його використання, доступності спортивних споруд.

Номер слайду 14

Багато нових рухів ми легко освоюємо в дитинстві, але із часом втрачаємо цю легкість освоєння. Наприклад, у дитинстві значно легше навчитися кататися на ковзанах, ніж у дорослому віці.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Існують певні гігієнічні принципи рухової активності:• оптимальний руховий режим з урахуванням біологічної потреби організму в русі, його фізичних можливостей, віку, стану здоров’я;• систематичність занять і поступове збільшення навантажень;• дотримання правил особистої гігієни під час занять фізичною культурою.

Номер слайду 17

Кожен, хто починає займатися фізичними вправами, або хто систематично займається спортом, повинен пам’ятати про необхідність дотримання правил особистої гігієни. Насамперед — дотримання чистоти шкіри. Тобто після занять фізичною культурою чи спортивних тренувань необхідно прийняти душ. Звичайно, слід стежити за чистотою білизни, одягу, взуття, спортивної форми. Під час занять фізичними вправами, спортом не варто одягатися надто тепло, навіть узимку при ходьбі на лижах або бігу на ковзанах. Бажано, щоб одяг був комфортний, не обмежував рухів і добре вбирав вологу. Правила гігієни під час занять фізичними вправами

Номер слайду 18

Спортивне взуття має бути легким, зручним і добре захищати ступню від травм. Взуття для лиж і ковзанів має бути на півномера більшим, щоб можна було надягти вовняні шкарпетки і покласти устілку. Якщо взуття мокре, його слід просушити в теплому приміщенні (не біля вогню) і змастити жиром. Шкарпетки потрібно міняти якомога частіше.

Номер слайду 19

Не можна інтенсивно бігати та навантажувати себе натщесерце або відразу після їжі. Бігати краще по м’якому ґрунту. За тривалого бігу по жорсткій поверхні, наприклад, по асфальту, може з’явитися біль у м’язах ніг. Також такий біг негативно впливає на суглоби нижніх кінцівок. На початку занять необхідно робити розминку, а наприкінці — вправи для розслаблення м’язів. Якщо недостатньо розігріти тіло під час розминки, після занять можуть боліти м’язи. Це також може призвести до травм.

Номер слайду 20

Рухову активність необхідно чергувати з повноцінним відпочинком. Відпочинок має випереджати втому. Тобто не треба доводити себе руховою активністю до стану глибокої і постійної втоми. Відпочинок — це не просто лежання на дивані. Найкращим відпочинком є зміна видів діяльності: зробили уроки — пограли у дворі в настільний теніс; почитали книжку — прогулялися в парку; пограли у футбол — допомогли мамі на кухні; прибрали у своїй кімнаті — зіграли з приятелем партію в шахи.Існують певні взаємозв’язки між принципами рухової активності, особистої гігієни, повноцінного відпочинку, адекватного харчування. Усі разом вони формують основу здорового способу життя.

Номер слайду 21

Активний відпочинок

Номер слайду 22

Піраміда відпочинку

Номер слайду 23

Отже: Здоровий спосіб життя забезпечується взаємозв'язаними принципами особистої гігієни, адекватного харчування, рухової активності, повноцінного відпочинку. Вибираючи спосіб життя, необхідно враховувати єдність і взаємозалежність цих принципів. Важливо розуміти, що основний принцип адекватного харчування — це його відповідність руховій активності, а рухова активність, своєю чергою, передбачає повноцінний відпочинок і дотримання правил особистої гігієни.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Байгота Світлана Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
8 жовтня 2023
Переглядів
6827
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку