Презентація "Здається, байка просто бреше, а справді ясну правду чеше. Л. Глібов «Лебідь, Щука і Рак», «Коник-стрибунець».

Про матеріал

Ознайомить дітей із новим літературним жанром - «байкою», розширить знання про життя і творчість Л. Глібова, розвине способи і види читання байки, навчить передавати в інтонації характери дійових персонажів, удосконалить вміння читати діалоги;

Розвине образність мовлення, уміння визначати повчальний висновок, висловлювати оцінні судження морального змісту щодо прочитаного; Виховає в дітей товариськість, допитливість, любов до праці.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

УСПІХ ПРИХОДИТЬ ДО ТОГО,ХТО У НЬОГО ВІРИТЬ.

Номер слайду 3

У С П І Х – уважним, усміхненим, умілим... * * – старанним, спостережливим… – працьовитим,пильним,правдивим… – інтелектуальним… – хоробрим , хорошим…

Номер слайду 4

Номер слайду 5

морковиця квасоля старий біб жовта диня огірочки бараболя гарбуз буряки 4 7 8 2 3 6 1 5 Пісня –невеликий твір, написаний у віршованій формі.

Номер слайду 6

У густому-прегустому_____, де майже ніколи не появлялися_______, жило поміж корінням дерев ______ дерев’яних чоловічків. Весь свій вік – а жили вони дуже _____ - чоловічки оті нічого ________, бо їм не треба було ______ , _______ , ані зодягатися. Літературні казки – це казки, які мають автора. лісі люди плем’я довго не робили ні їсти ні пити

Номер слайду 7

П’єса-це твір,який призначений для театральної вистави. Пасіться,любі скубіть собі м’яку купайте в сонечку та поринайте у Ловіть метеликів та але наставте добре там, бачите, синіє Живе в тім лісі хитрий каченята, травичку, крилята водичку. мушок, вушка: ліс. Лис.

Номер слайду 8

Оповідання-розповідь про один випадок із життя героя. Хустинка,як Очі блимають,як Кругле підборіддя,як Припечений ніс,як Біле волосся,як пух. терен-цвіт. світлячки. яблуко. жовта лісова грушка.

Номер слайду 9

Вірш-невеликий твір, написаний у віршованій формі. 4 2 5 1 6 3 соловейко застудився. Плаче груша, плаче слива. А тепер лежить під пледом, Дощик, дощик, ти вже злива! п’є гарячий чай із медом. Ти періщить заходився.

Номер слайду 10

ВІРШІ ПІСНІ П’ЄСИ ЛІТЕРАТУРНІ КАЗКИ ОПОВІДАННЯ

Номер слайду 11

–невеликий,віршований твір повчального змісту.

Номер слайду 12

У байці в образах тварин, предметів, різних природних явищ відображаються людські стосунки і характери. Таке відображення називається АЛЕГОРІЄЮ. ЛИС ЛЕВ ЗАЄЦЬ ХИТРІСТЬ СИЛА, БОЯГУЗТВО ЦАР ЗВІРІВ

Номер слайду 13

У більшості байок є повчальний висновок, з якого читачі можуть зрозуміти, що схвалюється, а що засуджується. ЦЕ МОРАЛЬ. Людину, яка складає байки називають БАЙКАРЕМ.

Номер слайду 14

Для того байка штрика під ребро, Щоб виправлять людські заблуди І похвалять красу й добро. Езоп – давньогрецький байкар, який народився в VІ ст. до н.е.

Номер слайду 15

Народився Л.Глібов у с. Веселий Поділ на Полтавщині 5 березня 1827р. Його батьки були добрими, освіченими, культурними людьми. У дитинстві Льолик, як усі його звали, був веселим і жвавим. Йому подобалося усе красиве, але найбільше він любив доглядати за квітами. Коли настав час здобувати освіту в гімназії, тринадцятирічний хлопець так засумував за рідною домівкою,що всю тугу вилив у своєму першому вірші “Сон”. Л.Глібов працював учителем історії та геогра- фії. Втративши зір , він продовжував писати під лінійку з лупою. Залишив великий доробок: байки, віршовані загадки і казки, акровірші, жарти.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Лебідь, щука і рак

Номер слайду 18

ЛЕБІДЬ – гарний білосніжний птах, який живе переважно на воді, може жити і на суші. Перелітній птах. ЩУКА – хижа риба, живе у глибоких річках, озерах, живиться дрібною рибою, велика риба за розміром і масою. РАК – тварина, яка живе в ставках, річках, любить чисту і прозору воду, замулені заглибини біля берегів, незвично пересувається з одного місця на друге – «задом наперед».

Номер слайду 19

Безладдя Хура Катма Морока непорядок віз немає клопіт

Номер слайду 20

Номер слайду 21

РАДІЮ ЗАПИТУЮ ДИВУЮСЬ ГНІВАЮСЬ

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Стрибає пружинка – Зелена в неї спинка – З трави на стеблинку, З гілки на стежинку. Тисяча тисяч бондарів Роблять хату без дворів.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Вдатний Проворний Розкошував Розгулявся Байдуже Гопак Непереливки спритний швидкий жив у розкошах, багатстві розважатися не звертати уваги український народний танець скрутно, дуже погано

Номер слайду 26

ЛІТО ЗИМА плаче мліє просить допомоги розгулявся співав розкошував

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

ПРОКУРОРИ –учні, які повинні звинувачувати Коника – Стрибунця, знайти негативні риси. АДВОКАТИ –учні, які виправдовують Коника – Стрибунця, знаходять позитивне у вчинках. СУДДІ – виносять остаточне рішення.

Номер слайду 30

Вивчити байку “Коник-Стрибунець” Скласти діафільм. Домашнє завдання

Номер слайду 31

МИ НАВЧИЛИСЯ … МИ ДІЗНАЛИСЯ… МИ ЦІНУЄМО…

Номер слайду 32

ppt
Додано
21 жовтня 2018
Переглядів
1275
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку