Презентація "Здрастуй знову, рідне слово!" Написання префіксів пре-, при-, прі. Конструювання речень-компліментів (для привітання з днем народження)

Про матеріал
Урок-презентація. Навчальний матеріал розроблено для дистанційного навчання та використання на уроках української мови (5 клас).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗДРАСТУЙ ЗНОВУ, РІДНЕ СЛОВО!Усенко Валентина Іванівнавчитель-методист ЗБЛ “Перспектива” м. Запоріжжя. Українська мова 5 клас. Написання префіксів пре-, при-, прі. Конструювання речень-компліментів (для привітання з днем народження) з використанням слів із префіксом пре-Навчальний матеріал розроблено для дистанційного навчання та використання на уроках

Номер слайду 2

Тема: правопис значущих частин слова (повторення). Написання префіксів пре-, при-, прі. Конструювання речень-компліментів (для привітання з днем народження, святом) з використанням слів із префіксом пре-. Мета: повторити, з яких значущих частин складаються слова; удосконалювати вміння і навички п’ятикласників щодо практичного використання знань з розділу «Будова слова й орфографія»; формувати загальнопізнавальні вміння знаходити префікси пре-, при-, прі, визначати їх роль у словах; навчати складати речення з використанням слів із суфіксами й префіксами, що надають мовленню емоційного забарвлення й виразності та правильно писати слова з вивченими орфограмами; розвивати творчі та комунікативні компетентності учнів; виховувати любов до слова, вчити доброзичливості, користуватися засобами мови в різних життєвих ситуаціях і сферах спілкування з дотриманням норм українського етикету. Тип уроку: урок застосування знань, умінь і навичок (удосконалення мовної і мовленнєвої компетентностей). Обладнання: підручник, роздатковий матеріал, мультимедійна презентація.

Номер слайду 3

сло1. Розгадайте ребус 2. Запишіть слова Миколи Ткача. Вдумайтесь: від чого застерігає нас автор? Слова, слова…Вони в собі всі різні: Тривожні й тихі, прекрасні, радісні й сумні; Є терпеливі, є жорстокі й грізні, Лукаві й чесні, премудрі і смішні… Не грайся словом. Микола Ткач «Слова, слова…»

Номер слайду 4

«Закінчи речення» – Афікси – це…– Слово може мати…– Префікс – це …– Для творення нових слів ми використовуємо такі префікси… (навести приклад).

Номер слайду 5

Робота з підручником Прочитайте правила з підручника. Знайдіть відому інформацію та нову. Зробіть висновок про написання префіксів.

Номер слайду 6

Робота в групах.І група1. Випишіть з епіграфа слова з префіксом пре-.2. Словотворча робота. Утворіть від поданих слів за допомогою префікса пре- нові слова. Якого значення надає словам префікс? Міцно, гарно, добрий, милий, славний.3. Установіть відповідність. Значення префікса Приклад слова 1 близькість А пр.. звище 2 приєднання Б пр.. сідати 3 неповна дія В р..смачний 4 збільшена якість Г пр.. в’язати Д пр.. кордонний 4. Я – перекладач. Перекладіть слова українською мовою. Виділіть префікси. Складіть з одним із них речення: фамилия - …., пропасть - ….

Номер слайду 7

ІІ група1. Словотворча робота. Утворіть слова з префіксом при-. Поясніть, якого значення він надає словам: …бути вчасно, …летіти літаком, …морське місто, …криті пелюстки троянд, …чинені двері.2. Установіть відповідність. Слово Синонім 1 забаритися А пр.. бирати 2 квапитися Б поспішати 3 приборкувати В насміхатися 4 кепкувати Г підкорювати Д запізнюватись 3. Я – перекладач. Перекладіть слова українською мовою. Виділіть префікси. Складіть з одним із них речення: прозвище - …., прервистый- ….

Номер слайду 8

Робота з текстом. Прочитайте. Доберіть до нього заголовок. Визначте стиль мовлення. Випишіть слова із тексту з префіксами прі-, при-. Виховані люди завжди пам’ятають прізвища, імена, по батькові друзів і знайомих і ніколи не лінуються привітно назвати їх. Культурна людина старається не переінакшувати випадково чуже ім’я, не буде з презирством вигадувати друзям прізвиська. Посміятися з імені – значить принизити того, кому воно належить (З журналу).

Номер слайду 9

Робота в парах. Життєва ситуація. Уявіть, що вам потрібно привітати рідних з Днем народження. При цьому для привітання використовуйте слова з суфіксами, що надають емоціонального забарвлення (-еньк, -есеньк, -очк) та префіксом пре- (5-6 речень). Словосполучення, слова: мама, дідусь, бабуся, смачний пиріг, радісний і світлий день; побажання красивих мрій, веселощів, натхнення, наснаги, життя схоже на казку, цікавих подорожей, з роси і води.

Номер слайду 10

«Збери намисто» (робота біля дошки з роздатковими картками). Спишіть слова, уставляючи пропущену букву е, и або і. Пр…вітання, пр…щедрий, пр…звище, пр…лютий,пр…здоровий, пр…танцьовувати, пр…солодкий, пр…сісти, пр…чудово, пр…дорого.пре-, при-, прі-

Номер слайду 11

Підсумки. Рефлексія. Оцінювання (учні готують долоні для оплесків). «Злови літеру Е». Якщо відповідь «так», оплески. «Ні» - тиша. Приїхати, престол, презирство, прізвисько, пригадування, превисокий, прислів’я, преславний, престарий, причесати, пречудовий.

Номер слайду 12

Домашнє завдання та інструктаж до його виконання. Обов’язкове:скласти рекламу про дбайливе ставлення до слова, мови, використовуючи префікси пре-, при-, прі- та інші. За бажанням:вивчити напам’ять слова видатного педагога Василя Сухомлинського: «Любов до Батьківщини не можлива без любові до рідного слова… Людина, яка не любить мови, рідної матері, якій нічого не промовляє рідне слово, – це людина без роду й племені». Повторіть!https://www.youtube.com/watch?v=Njt. EDD6 IYLshttps://www.youtube.com/watch?v=L5 K5w. Zn. Yy14

Номер слайду 13

ДОДАТОК ДО УРОКУДодаткове завдання. Тести.1. Визначте рядок, у якому в усіх словах уживається префікс при-А пр…забавний, пр…завзятий, пр…м’ятий. Б пр…мудрість, пр…світлий, пр…славний. В пр…пухлий, пр…смаглий, пр…стінний. Г пр…тяжкий, пр…старілий, пр… поганий2. Визначте рядок, у якому в усіх словах уживається префікс пре-А пр…високий, пр…великий, пр…добрий. Б пр…тихлий, пр…стьобаний, пр…спущений. В пр…степовий, пр…свячений, пр…своєний. Г пр…писаний, пр…садибний, пр…жовклий3. Визначте рядок, у якому в усіх словах пре- входить до складу префікса. А презент, претендент, преса. Б президент, прем’єр, претензія. В. прецедент, префікс. Г. премудрий, преславний, прекумедний4. Визначте рядок, у якому в усіх словах при- входить до складу префікса. А пригірок, призвук, прискіпливість. Б принтер, приворот, примітивний. В. припасати, примічати, примова. Г. припічок, приросток, приспів5. Префікс при- НЕ пишемо в усіх словах ряду. А пр…стиж, пр…світлий, пр…святий. Б пр…дбати, пр…дворний, пр…боркувати. В пр…гощати, пр…гріти, пр…комічний. Г пр…готуватися, пр…грозити, пр…ґрунтовий.

Номер слайду 14

pptx
Додано
18 лютого 2021
Переглядів
1916
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку