Проект "Пийте, діти, молоко, будете здорові"

Про матеріал
Цей проект допоможе відкрити всю цінність цього чарівного напою для дітей та дорослих і переконати споживачів у якості молока та його користі. Форма викладу інформації дозволить їм сприймати цікаву інформацію про користь молока дозовано, зацікавлено, творчо. Використання рубрик та кольорове оформлення сприятиме зосередженню уваги на матеріалі, кращому його усвідомленні та запам’ятовуванні.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

Секція: валеологія

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

              Автор: Єфіменко Валентина,

            учениця 4-Б класу

         ОЗО « Овруцька гімназія

           ім. Малишка»

 

           Педагогічний керівник:

            Петрук Валентина Василівна,

            вчитель початкових класів

ОЗО « Овруцька гімназія

           ім. Малишка»

              

                                                   

 

 

Овруч

ЗМІСТ

 ВСТУП …… ……………………………………………………………..............3

    РОЗДІЛ 1. Молоко в історії.

  1.        Цілюща сила молока……………………………………………....5
  2.        Історія доїння……………………………………………………....6

     РОЗДІЛ 2. Використання молока домашніх тварин.

2.1. Коров’яче молоко………………………………..................................7

2.2. Козяче молоко……………………………………….……………….7

2.3. Кобиляче молоко…………………………………………...………..8

2.4. Верблюже молоко…………………………………………………....8

2.5. Овече молоко………………………………………………………....9

2.6. Буйволяче молоко……………………………………………….…...9

2.7. Лосине молоко………………………………………………….….....9

     РОЗДІЛ 3. Молоко як продукт харчування.

          3.1. Кефір……………………………………………………………….....10

3.2. Сметана…………………………………………………………..…..10

3.3. Сир……………………………………………….................................10

3.4. Масло вершкове…………………………………………………......11

3.5. Йогурт…………………………………………………………….......11

3.6. Ряжанка……………………………………………………………....11

РОЗДІЛ 4. Мої дослідження

          4.1. Соціологічне дослідження………………………………………….12

          4.2. Цікаві факти про молоко…………………………………………....12

          4.3. Цілющі властивості  молока…………………………………….….12

          4.4. Бабусині рецепти………………………………………………….....13

          4.5. Хімічні досліди……………………………………………………....13

ВИСНОВКИ…………………………………………………………….……….14

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………………….………………15

ДОДАТКИ…………………………………………………………………..........17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

 

 

 

Здоров’я дітей завжди було і залишається одним із найважливіших показників, які відображають благополуччя суспільства. Турбота про їхнє фізичне та моральне самопочуття — це турбота про стабільне і щасливе майбутнє сім’ї та країни в цілому. Здоров'я дитини багато в чому залежить від харчування — якості та кількості спожитих продуктів. На особливу увагу у вирішенні цього питання заслуговують українські школярі. 

Сучасний школяр потребує збалансованого харчування, щоб забезпечити свій організм необхідними поживними речовинами та енергією. В учнів обмін речовин у 1,5–2 рази швидший, ніж у дорослої людини, що зумовлює підвищені потреби у білках, жирах, вуглеводах та інших мікроелементах. Саме тому молоко незамінне для їхнього організму. Воно за своїм хімічним складом та біологічними властивостями займає виняткове місце серед продуктів тваринного походження, що використовуються в харчуванні дітей усіх вікових груп. Але не всі діти із задоволенням п'ють молоко і їдять страви, приготовані на основі молока і молочних продуктів (каші, молочні супи, сирні запіканки, сир, бутерброди з маслом). Проблема правильного харчування дуже актуальна для наших школярів, необхідно говорити про користь і значущості молока і молочних продуктів. Тим часом діти ростуть. Саме в дитинстві закладаються певні моделі і звички харчування, яких вони дотримуватимуться впродовж життя і перенесуть у свої родини. Важливо, щоб діти «з пелюшок» розуміли, що таке якісна їжа, в тому числі і молоко — особливо важливий продукт у їхньому раціоні.

  Тому я вирішила провести тестування серед учнів початкової школи, зібрати якомога більше інформації про користь молока і молочних продуктів, з'ясувати склад молока, зібрати матеріал про тварин, молоко яких вживає людина.  Звернулася до історії вживання молока. Також звернулася до працівників лабораторії ветеринарно - санітарної експертизи, щоб з’ясувати фальсифікацію молока та до власників корів, які б довели наскільки є смачним та корисним парне молоко.  Вирішила зібрати найкращі рецепти та виготовити книжечку «Рецепти моєї бабусі», у якій вміщено найкращі страви з молока.

Мета роботи: розкрити значення молока і молочних продуктів для дитячого організму, навчитися визначати якісний і кількісний склад молока.

Завдання:

  Розширити знання про молоко та молочні продукти.
  Дати уявлення про значення молока і молочних продуктів для дитячого організму, виявити роль молока в житті людини.
  Формувати у школярів усвідомлене ставлення до здорового харчування.
  Розвивати пізнавальний інтерес до дослідницької діяльності, бажання пізнавати нове.
  Формувати дослідницькі навички (пошук інформації в енциклопедіях та інших літературних джерелах, із спілкування з дорослими, телевізійних передач і т.д.).
  Виховувати вміння працювати в колективі, бажання ділитися інформацією, брати участь у спільній дослідно-експериментальній діяльності.

 Об’єкт дослідження:   молоко та молочні продукти.

 Методи дослідження: спостереження; пошукова робота з літературними     джерелами; анкетування; опитування; досліди.

 Практичне значення. Цей проект допоможе відкрити всю цінність цього чарівного напою для дітей та дорослих і переконати споживачів у якості молока та його користі. Форма викладу інформації дозволить їм сприймати цікаву інформацію про користь молока дозовано, зацікавлено, творчо. Використання рубрик та кольорове оформлення сприятиме зосередженню уваги на матеріалі, кращому його усвідомленні та запам’ятовуванні.

 Апробація та впровадження результатів роботи.

 Матеріали досліджень, що викладені у роботі, було оприлюднено на класних годинах в 1 – 4 класах Овруцької гімназії.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ  1

МОЛОКО В ІСТОРІЇ

 

 

 

1.1  Цілюща сила молока

Молоко́  секрет молочних залоз, що виробляється під час лактації у ссавців жіночої статі та призначений для грудного годування дітей. Молоко є емульсією крапель жиру у воді.

Люди почали споживати молоко ще 6000 років тому. (Мал.1) Саме тоді приручили перших тварин. Це були дикі травоїдні, переважно жуйні тварини, від яких пішли сучасні корови, кози та інші молочні свійські тварини. Найпоширеніші зараз корови – вони є на всіх континентах і майже в усіх країнах.

Поживні і корисні властивості молока високо цінували з давніх-давен. Не випадково для Давньої Русі «молочні ріки» – символ ситості і добробуту. Молоко часто згадується у давніх міфах і переказах. Так, древні римляни вважали, що Юпітер був вигодуваний молоком божественої кози Амалфеї (Мал.2) і тому у якості жертви відносили грізному богові саме молоко. «Частували» ним не тільки Юпітера, але й інших богів і богинь, які опікувалися родючістю, дітонародженням.  (Мал.3)

Людина здавна пізнала цілющу силу молока. Давньогрецький лікар Гіпократ, вперше сформулював основи лікування молоком. (Мал.4) Відомо про такий випадок: у Давній Греції у місті Абдерах захворів син одного поважного чоловіка. Не допомогали ані цілющі трави, ані ліки. А Гіпократ призначив вранці, вдень і ввечері впродовж тижня вживати розбавлене молоко ослиці, а за тиждень – коров’яче. Такий був його рецепт. Гіпократ, який вилікував юнака, радив пити молоко людям нервовим, із хворим шлунком та іншими захворюваннями.

Аристотель вважав найбільш цінним молоко кобилиць, після того – ослине, коров’яче і нарешті – козяче. (Мал.5)

     Активно лікував різноманітні хвороби молоком Авіценна. (Мал.6) Особливо корисним він вважав його для дітей і літніх людей. На думку Авіценни, найбільш  цілющим є молоко тих тварин, які виношують плід приблизно стільки ж часу, як і людина. Тому він вважав, що для людини найбільш підходить коров’яче молоко.

     Майже всюди молоко активно використовувалося і в народній косметиці. Так, у Древньому Римі ослине молоко вважалося найкращим засобом проти зморшок. Помпея, друга жінка Нерона, приймала ванни з молока ослиць, а під час подорожей її зазвичай супроводжувало стадо з п’ятисот ослиць. Авіценна стверджував, що молоко виводить бридкі плями на шкірі, а якщо його пити, дуже покращує колір обличчя, особливо якщо пити підсолодженим. На Русі про випромінюючих здоров’ям і молодістю людей казали «кров з молоком».

    І все ж в усі часи молоко цінували головним чином за його дивовижні поживні властивості. Як влучно сказав І. П. Павлов: «Молоко – це чудесна їжа, приготована самою природою».  

1.2 Історія доїння

     Доїння — процес отримання молока від с.г. тварин (корів, кіз, овець, кобил та ін.) У корови молоко утворюється у вимені в інтервалах між доїннями та утримується в ньому завдяки капілярності молочних залоз, особливій будові протоків та наявності сфінктерів (м’язів-стискувачів) в сосках. (Мал.7)

     Люди доїли тварин вже 9 тисяч років тому. Такий висновок було зроблено після радіоізотопного аналізу залишків посуду, що знайдені на Близькому Сході та південно-східній частині Європи. Досі у вчених не було доказів того, що люди навчились отримувати молоко від тварин так давно. Велика група дослідників, головним з яких є Річард Евершед, проаналізували 2225 черепків, що з найбільшою вірогідністю є залишками посуду,  в якому готували та зберігали їжу. Щоб визначити чи наливали в древній посуд молоко, вчені визначали наявність на фрагментах посуду деяких жирних кислот. Жирні кислоти певної структури входять в склад молока. Вчені оцінювали співвідношення різних ізотопів вулицю в знайдених органічних залишках.

    Найдавніші залишки молока були знайдені на фрагментах посуду з північно-західної Анатолії (територія сучасної Туреччини).  Ця область відноситься до регіону,  де клімат сприяє розведенню тварин.

 

                                                                                                                                                   

РОЗДІЛ 2

ВИКОРИСТАННЯ МОЛОКА ДОМАШНІХ ТВАРИН

 

 

 

2.1  Коров’яче молоко

 Здавна коров’яче молоко цінується людьми за свої цілющі і корисні властивості. (Мал.8)  У давні часи, коли про дитячі молочні суміші ще ніхто не знав і не чув, саме коров’ячим молоком вигодовували немовлят. Молоко коров’яче, корисні властивості якого доведені фахівцями, містить всі необхідні речовини для дитячого організму, його компоненти збалансовані за своїм складом, легко засвоюються.  У раціоні малюків молоко коров’яче незамінне, тому що містить безліч корисних речовин, так необхідних зростаючому організму. У молоці міститься більше 200 різноманітних мінеральних і органічних речовин. У складі молока від 83 до 89% вода, інша ж частина – вуглеводи, жири і білки, а також мінеральні речовини, ферменти, гормони, фосфор, кальцій, залізо, мідь, марганець, магній, хлор, йод, вода, вітаміни (близько 30) та інші елементи.  

      Молоко  необхідне для функціонування багатьох органів людини, насамперед печінки. Білок – необхідний для зміцнення м’язів, відновлення їх для важкої роботи. Без білків лізину та триптофану, що мають неоціненні корисні властивості, неможливий правильний ріст і розвиток усього організму.  Жир (молочний) – забезпечує організм енергією.

     Мінеральні солі – потрібні для зміцнення та формування кісток, хрящів, волосся, нігтів і виробництва нової крові. 

     Вживання молока в кількості 1 літра в день повністю забезпечує організм дорослої людини кальцієм, і на 2 / 3 фосфором. Кількість молока в раціоні харчування дітей шкільного віку має становити 1 літр. Це зовсім не означає, що дитина повинна випивати рівно літр молока.

     По калорійності літр корв’ячого молока замінює 370 г яловичини. Так що літра молока цілком достатньо, щоб задовільнити третину добової потреби організму в енергії. 

2.2 Козяче молоко

      Хімічний склад і властивості молока кіз близький до складу і властивостей коров'ячого. Воно відрізняється лише більш високою кількістю білка, жиру і кальцію. У жирі козячого молока міститься більше капринової та лінолевої кислот, і кульки жиру дрібніші, що сприяє кращому його засвоєнню організмом людини.

      Козяче молоко багате вітаміном А і ніацином, містить трохи більше заліза і магнію, ніж коров’яче молоко. У козячого молока лужна реакція, внаслідок чого при загостренні виразки шлунка або дванадцятипалої кишки козяче молоко є хорошим доповненням до лікування. Козяче молоко використовують для лікування шлунково-кишкових захворювань, туберкульозу, виведення з організму важких солей металів, очищення організму від наслідків хіміотерапії, для дитячого харчування. Допомагає при лікуванні захворювань щитовидної залози. Сире козяче молоко менш небезпечне, тому що кози стійкіші до захворювань, ніж корови. З козячого молока виробляють ропні сири, у тому числі бринзу. (Мал.9)  2.3 Кобиляче молоко

     Склад молока кобилиці значно відрізняється від складу молока корови та інших тварин. У ньому міститься в 2 рази менше білків, жиру і мінеральних речовин, майже в 1,5 раза більше лактози, ніж у коров'ячому. За кількістю і складом білків, а також утримання лактози кобиляче молоко наближається до жіночого.

     Молоко має високу біологічну цінність. Його білки і жир добре засвоюються. Кобиляче молоко значно перевершує коров'яче за вмістом аскорбінової кислоти.

Кобиляче молоко являє собою білу з блакитним відтінком рідину трохи терпкого смаку. Його використовують для приготування цінного дієтичного і лікувального продукту - кумису. (Мал.10) З ферментованого кобилячого молока, шляхом перегонки, виготовляють напій під назвою «Арца» (своєрідний аналог горілки). 

2.4 Верблюже молоко

     Верблюже молоко – продукт, традиційний для східних країн (Середня Азія, Близький Схід, арабські країни Аравійського півострова). (Мал.11) Має там щоденний вжиток, використовується для приготування сирів, морозива, какао тощо. У Туркменії на основі верблюжого молока готують національні страви і напій шубат.

     Це молоко за рахунок високого вмісту мікроелементів у порівнянні з коров'ячим, має більш солодкий і трохи солонуватий смак. Воно дуже корисне: до його складу входять кальцій, фосфор, залізо, сірка та багато інших мікроелементів, у верблюжому молоці набагато більше лактози та амінокислот, а білка казеїну менше. Серед корисних властивостей верблюжого молока протистояння таким хронічних захворюванням, як алергія. До верблюжого молока слід звикати, поступово збільшуючи його вживання.

2.5 Овече молоко

      Молоко овець, як правило, в сирому вигляді рідко споживають, а переробляють його на молочні продукти, серед яких в Україні найпоширеніший сир – бринза. (Мал.12) У світі виробляють такі тверді та м’які: Рокфор, Горгонзола, Кашкавал, Пекоріно, а також кавказькі сири – Шор, Курт, Чанах, Арагайський, Єреванський.

     Молоко овець має м’який, дещо солодкуватий смак. Цінність овечого молока є значно вищою, в загальних об’ємах по поживним речовинам, чим коров’ячого, козиного та навіть на відміну від молока молодих мам. Молоко овець, містить вдвічі більше мінералів, особливо таких, як кальцій та фосфор, що необхідні для будь-якої виснажливої роботи, наявність цинку, має важливе значення для підтримання здорової шкіри. Характерною особливістю молока овець є те, що при глибокому заморожувані терміном до 4 місяців – молоко овець не втрачає своїх цінних властивостей.

2.6  Буйволяче молоко

     Імпортовані з Індії буйволи гарно адаптувалися до життя в Карпатах. (Мал.13) Гарне хутро і неперебірливість у харчуванні робить карпатського буйвола неповторним у своєму роді.

      Особливо варто відзначити буйволяче молоко, адже його жирність складає приблизно 8-12% (в залежності від харчування). Це молоко високо ціниться в колі знавців завдяки високому вмісту вітамінів і легкозасвоюваних людським організмом жирів, що робить його "цілющим".

2.7. Лосине молоко

      Лосине молоко має надзвичайно високу біохімічну активність. (Мал.14)  Цей продукт   застосовується для лікування виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, при променевих ураженнях. Вміст таких мікроелементів, як кремній, магній, марганець, алюміній, молібден і кобальт перевершують вміст їх в коров'ячому молоці. Лосине молоко зберігається тривалий час у замороженому вигляді при температурі рідкого азоту без втрати лікувальних властивостей.

РОЗДІЛ 3

МОЛОКО ЯК ПРОДККТ ХАРЧУВАННЯ 

 

 

3.1  Кефір

     Кефі́р — кисломолочний напій, продукт змішаного молочнокислого та спиртового бродіння, який виробляють шляхом сквашуванням молока кефірними грибками, симбіотичною кефірною закваскою або заквашувальним препаратом.

    Кефір містить вітамін А, потрібний людині для гостроти зору і здоров'я шкіри, благотворно впливає на склад мікроорганізмів кишечника, запобігає розвитку інфекцій. Часте споживання кефіру нормалізує вагу, стимулює імунітет, допомагає перемогти хронічну втому, зніме напругу, розслаблює нерви і м'язи, сприяє хорошому засвоєнню кальцію, заліза і вітаміну D, покращує засвоєння всіх живильних речовин. Кефір легко засвоюється, полегшуючи роботу втомленого «мотора» - серця. (Мал.15)

3.2  Сметана  

     Смета́на — один з найпоживніших молочних продуктів харчування. Завдяки змінам, що відбуваються з білковою частиною в процесі сквашування, сметана засвоюється організмом швидше і легше ніж вершки відповідної жирності. На відміну від молока у сметані менший вміст білків але більший жиру та розчинених у жирі вітамінів. У ній містяться всі вітаміни, що є в молоці, при чому жиророзчинні А та Е — у декілька разів більше.

      Сметану рекомендується вживати людям, що страждають виснаженням, недокрів'ям, поганим травленням. Сметана сприяє швидкому відновленню сил, піднімає настрій. Пара ложок сметани, посипаною цукром, або «сметанний» бутерброд знімає стрес, допомагає при депресіях. Сметана широко використовується в домашніх косметичних засобах. У народній медицині сметана лікує абсцес. (Мал.16)

3.3  Сир

     Сир харчовий продукт, що виготовляється з кислого молока корів, кіз або овець.

    Сир один з найкалорійніших продуктів харчування. Енергетична цінність 100 г сиру становить до 450 ккал.

     Сир можна подавати на сніданок, обід, вечерю. У деяких народів гострі сири подають на десерт, перед фруктами.

     Сир — це джерело кальцію, фосфору, вітамінів А, В2, В12, амінокислот і білку. Цей продукт засвоюється організмом майже на 100 %. Дієтологи стверджують, що для забезпечення балансу мінеральних речовин і підтримки здоров'я організму людина має споживати не менш шести кілограмів сиру на рік. Цей продукт обов'язковий у раціоні дітей, підлітків, вагітних жінок, а також людей, які витрачають упродовж дня багато енергії.  Тверді сорти сиру, до того ж, допомагають зберегти здоров'я зубів. Цей продукт не дозволяє бактеріям, що живуть у порожнині рота, виробляти кислоту, яка руйнує зубну емаль. (Мал.17)

3.4  Масло вершкове 

     Ма́сло вершкове  молочний продукт, який виробляється шляхом збивання свіжого або кислого молока, вершків чи перетворення високожирних вершків.  Вершкове масло виготовляється тільки з коров'ячого молока або продуктів його переробки і призначене для безпосереднього вживання в їжу чи кулінарних цілей. Воно не містить жодних спеціальних харчових добавок.

     Вершкове масло багате вітамінами А, Е, D і К, які корисні для зору і росту кісток, покращують стан шкіри і волосся, є джерелом енергії. Входять до складу клітин нашого організму (особливо в тканинах головного мозку) жири сприяють їх відновленню. Масло корисно при  хворобах, пов'язаних з травленням. Важливо вживати достатню кількість вершкового масла в дитячому віці, щоб у школярів не знижувалася успішність.  (Мал.18)  

3.5  Йогурт

     Йогурт покращує травлення і допомагає організму справитися з інфекціями,

містить більше вітаміну B12, вітаміну B3 і вітаміну A, ніж молоко, багатий білком. Це хороше джерело кальцію, містить калій, зміцнює імунітет. Йогурт - це смачно і корисно в будь-який час доби! (Мал.19)

3.6  Ряжанка

       Молоко довго парили у печі — до золотавого кольору, охолоджували до кімнатної температури, заправляли ложкою-другою сметани або вершків, накривали і ставили у тепле місце зсідатися. (Мал.20)  Годин через 12 ряжанка була готова, тоді її знову охолоджували й уживали до вареників і млинців, оладок і коржів, їли з хлібом і пирогами на полуденок у неділю, а також у святкові дні. Ряжанка і сьогодні — один із найулюбленіших напоїв. Її виготовляють з натурального молока, яке спочатку піддають пастеризації й отримують пряжене молоко, яке потім заквашують спеціальною кисломолочною закваскою.  

РОЗДІЛ 4

МОЇ ДОСЛІДЖЕННЯ

 

 

4.1 Соціологічне дослідження

Що таке якісне молоко? І взагалі, які продукти корисні, а які краще оминати? Цьому треба вчити з раннього дитинства. Тому я вирішила провести тестування серед учнів початкової школи. Опитуванням було охоплено 104 особи. Анкета включала наступні питання:1.Які напої ви любите? 2.Чи любите ви молоко?

     Я з'ясувала, що з 104 учнів початкової школи тільки 19 назвали молоко серед своїх улюблених напоїв, інші діти віддають перевагу газованим напоям, чаю, компотам. Викликає тривогу той факт, що діти не усвідомлюють важливість значення молока і молочнокислих продуктів для зростаючого організму. У списку улюблених продуктів молока у багатьох дітей немає. (Дод. А)

4.2  Цікаві факти про молоко 

      Молоком лікувалися внутрішні запалення, нариви, пухлини. При ангіні та інших захворюваннях горла стародавні римляни полоскали його гарячим молоком з додаванням солі. При захворюваннях зубів їм змащували ясна.
     Молоко широко застосовувалося і для технічних потреб. В давнину воно використовувалося для стінного розпису.  Для отримання високоякісної пурпурної фарби готували суміш соку брусниці з молоком. Для розпису стін використовували також молоко з шафраном. (Мал.21)
      Стакан теплого молока з медом на ніч - універсальне снодійне.
       Кілька склянок молока в день принесуть організму величезну користь.  

       Дві склянки молока на день повністю забезпечують потребу дитячого організму в кальції. 

       У давнину багато жінок вірили, що купання в ослячому молоці допомагає зберегти красу. Серед них була і Клеопатра, (Мал.22)  а також дружина Нерона Поппея. (Мал.23) Піклуючись про свою красу, Поппея щодня купалася в молоці 500 ослиць. У Римі популярним було також натирання шкіри хлібом, змоченим у молоці, це був один з перших натуральних «пілінгів» для тіла. 

      Віра у те, що осляче молоко дарує красу дійшла і до порівняно недавнього часу. Відтак, в ослячому молоці купалася письменниця Жорж Санд. (Мал.24)

       Найдорожче молоко в світі – мишаче. Воно видобувається в дослідних цілях. Щоб отримати літр такого молока (коштує він, до речі, 20 000 євро) потрібно «подоїти» 4000 гризунів. (Мал.25)

 4.3  Цілющі властивості  молока 

     Споконвіку молоко вважалося одним із найважливіших продуктів харчування. Молоко та молочні продукти складали основу раціону більшості людей. Недаремно ж не існує для немовляти кращої їжі, кориснішої, безпечнішої, якіснішої, аніж молоко. А чому наші бабусі і мами змушують нас пити гаряче молоко при застудах? До того ж, цей продукт включається в список  дозволених і навіть необхідних багатьма дієтологами.  

    Тому я дізналася, чим же так корисне молоко? Як воно впливає на організм людини?  (Дод. Б)

4.4  Бабусині рецепти

   Моя мудра бабуся часто нас частує стравами з молока. Адже вживати молоко - це дуже корисно і смачно. За її рецептами я створила книжечку «Рецепти моєї бабусі», яку пропоную вашій увазі.(Дод. В) 

4.5  Хімічні досліди

     Хороше молоко відрізнити від фальсифікату дуже важко. Для цього потрібні спеціальні хімічні дослідження у лабораторіях з дорогим обладнанням. Але є декілька способів, за допомогою яких ви самі можете дізнатись про якість купленого молока. (Дод. Г)  

     Багато чого цікавого показала і розповіла мені Головач Марія Василівна. (Мал.26) Ось  декілька питань, відповіді на які   буде цікаво дізнатися всім.                                                     -   Які є способи фальсифікації молока? 

-  Одним з найпоширеніших способів підробки молочних продуктів є підміна молочного жиру (частково або повністю) рослинним. Хоча така продукція може існувати, але етикетка такого виробу повинна містити відповідну інформацію (має бути зазначено наявність такого компонента). Крім того, фальсифікація якості  молока може відбуватися за рахунок розбавлення молока водою, додаванням до прокислого молока речовин лужного характеру (наприклад соди), додаванням до знежиреного молока крохмалю або борошна для підвищення його густини тощо. (Мал.27)

-  Чи є радіоактивні речовини в молоці?

- Останні роки в молоці не виявлено радіоактивних речовин. Давай це перевіримо за допомогою приладу. (Мал.28)

   Мені стало цікаво, на скільки є смачним і корисним парне молоко. Тому я відвідала в селі Кирдани Оксану Петрівну, ( Мал.29) яка є власницею корів Олесі та Тосі. Вона мені розповіла про користь парного молока. У такому молоці протягом перших двох годин після доїння присутні особливі бактерії, здатні убивати хворобливу середу в організмі людини. Оксана Петрівна пригостила мене склянкою парного молока, і скажу вам правду: враження – незабутні, смак – неперевершений.

     А ще я дізналася, що парне козине молоко призупиняє в організмі процеси старіння шкіри.  Про це мені повідала бабуся Орина, жителька с. Кирдани. (Мал.30)

ВИСНОВКИ

     

 

 

У ході роботи над проектом я з'ясувала, що молоко - основа харчового раціону дитини. У підлітка він повинен наполовину складатися з молока і молочних продуктів, дорослої людини - на 25%. Склянка молока в день - це перевірений століттями рецепт довголіття!

78534614_large_korova.jpg     Молоко та молочні продукти - це головне джерело добре засвоюваної форми кальцію. Цей мінерал відіграє найважливішу роль в процесах утворення кісткової тканини, бере активну участь у дії системи згортання крові, у фізіологічних процесах, що відбуваються на рівні нервово-м'язового синапсу (з'єднання). Тому складно уявити, чим можна замінити молоко та молочнокислі продукти для покриття потреби організму людини в кальції.

    Отже, з молоком наш організм отримує всі необхідні поживні речовини для нормального розвитку організму.

     З молока виробляється безліч смачних  продуктів: сметана, масло,  бринза, різні сири, кефір, йогурти та інше. Широкий асортимент молочної продукції дозволяє підібрати продукти, які припадуть до смаку і дорослим і дітям, зроблять раціон різноманітним і корисним.

     В результаті роботи над проектом я розширила свої знання про молоко та молочні продукти. Зібрала матеріал про тварин, молоко яких вживає людина. Виготовила посібник, у якому вміщено найкращі рецепти моєї бабусі.     Дослідницька діяльність дозволила мені познайомитися з історією використання людиною молока та молочних продуктів. Придбала уміння працювати з довідковою літературою, енциклопедіями, джерелами мережі «Інтернет».

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

 

 

  1. Вікторія Касянчук. Проблема безпечності української молочної продукції з огляду на вимоги міжнародних стандартів.
  2. О. М. Вержинський. Правила ветеринарно – санітарної експертизи молока і молочних продуктів.
  3. http://www.wikipedia.org
  4. http://www.omoloke.com
  5. http://mcx-consult.ru
  6. http://milk59.ru
  7. http://edimka.ru
  8. http://vse-sekrety.ru
  9. http:// moloko-plus.ru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТКИ

ПИЙТЕ, ДІТИ, МОЛОКО, БУДЕТЕ ЗДОРОВІ

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Мал.1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мал.2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мал.3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Мал.4                                                                   Мал.5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мал.6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мал.7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мал.8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мал.9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мал.10

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

Мал.11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мал.12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мал.13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мал.14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мал.15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мал.16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мал.17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мал.18

 

 

 

 

 

 

 

 

Мал.19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мал.20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мал.21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мал.22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мал.23                                                           

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

Мал.24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мал.25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC03424.JPGМал.26

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC03417.JPG 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC03419.JPG 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мал.27

DSC03402.JPG 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC03414.JPG 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC03421.JPGМал.28

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мал.29

DSC03485.JPG 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC03484.JPG 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мал.30

DSC03490.JPG 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC03489.JPG 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток А

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Додаток Б

1. Миття волосся кислим молоком

    Старовинним народним засобом для миття волосся є кисле молоко. З давніх часів багато народів Середньої Азії використовували для цієї мети молочнокислі продукти. І зараз миють голову кислим молоком, кефіром, сироваткою. Молочнокислі продукти створюють жирову плівку, яка захищає волосся від пошкодження лужним розчином, що утворюється при розчиненні мила у воді. Як же мити голову кислим молоком? Рясно змочити нею голову, покрити поліетиленовою косинкою, а зверху – махровим рушником. Через 25-30 хвилин промити в піні туалетного мила типу “Дитяче”, “Ланолінове”, “Російський ліс”, ретельно сполоснути теплою водою, а потім – підкисленою (1 лимон на 2 л води, 1 стол. ложку оцту на 2 л води).

 

2. Які молочні маски підійдуть для сухої шкіри обличчя?

     Суха шкіра часто відрізняється схильністю до подразнень, тому для приготування масок використовуйте тільки домашнє натуральне молоко з високим відсотком жирності, яке не піддавалося термічній обробці. Магазинне молоко в цьому випадку краще не використовувати.

 

     Освіжаюча і пом'якшувальна маска. Візьміть дві столові ложки м'якушки білого батона або білого хліба (але не солодких булочок!) І залийте хліб невеликою кількістю теплого молока щоб вийшла не дуже густа кашка. Накладіть кашку на обличчя, через двадцять хвилин вмийтеся теплою водою.

 

3. Поживна маска з вівсянкою.

     Столову ложку вівсяних пластівців залийте теплим молоком (майже гарячим) так щоб рідина тільки покрила пластівці. Щільно накрийте. Через десять хвилин додайте в суміш трохи рослинного (краще оливкової) або вершкового масла і накладіть маску на обличчя рясним шаром. Через п'ятнадцять хвилин змийте теплою водою. Маска надає на шкіру легке відбілюючий дію.

 

4. Поживна маска з картоплею.

     Одну середню за розміром картоплину відваріть в мундирі. Очистіть від шкірки і потовчіть в пюре. Додайте дві столових ложки теплого молока (якщо шкіра лущиться або сильно пересушена, додавайте ще й вершкове або оливкове масло, приблизно чайну ложечку). Добре перемішайте всі компоненти і накладіть теплу маску на обличчя. Тримати маску потрібно п'ятнадцять хвилин, потім змити теплою водою.

 

5. Поживна маска для поліпшення кольору обличчя.

     Залийте столову ложку дріжджів теплим молоком так щоб утворилася маса середньої густини. Додайте дві чайні ложечки оливкової або рослинного масла і накладіть суміш на обличчя. Тримайте маску 12 - 15 хвилин, змийте водою кімнатної температури.

 

6. Пийте молоко!

      Найбільш цінними є білки. Вони містять майже всі незамінні амінокислоти. А більшість макро- та мікроелементів, що є в молоці, є надзвичайно важливими при відновленні крові, формуванні кісткової тканини.

     Лікарі рекомендують молоко при туберкульозі, малокрів'ї, гастриті, отруєннях, хворобах нирок, печінки як дієтичний продукт і такий, що має лікувальні властивості. Молоко є незамінним у харчуванні дітей та робітників з важкими умовами праці.

     Виявляється, що цей напій також допомагає людині подолати стресовий стан, заспокоює нервову систему, знижує артеріальний тиск. Недаремно ж немовля заспокоюється, випивши молока.

      Американські вчені досліджували вплив молока на серцево-судинну систему. І виявили, що ризик таких захворювань, як інсульт і гіпертонія, знижується на 50 %.

 

Додаток В

Кулінарні рецепти від моєї бабусі

  1. 1264087535_141172.jpgПампухи

DSC03371.JPGПродукти: 0,5 л молока (пареного, теплого). 1 стакан цукру, більше ніж ½ пачки дріжджів, 150-200 г маргарину, 3-5 яєць.

Спосіб приготування:

       В теплому молоці розвести дріжджі, всипати муки, влити збиті на піну білки, жовтки розтерти з цукром – вилити, пушку солі. Замісити. Вимішати щоб було не густе, трохи рідше ніж на пироги (вареники). Маргарин розтопити і вилити і місити поки не відчепиться тісто від руки. Можна дати ванільний цукор (запарити його молоком – ліпше пахне). Поставити тісто, щоб підкисало, в тепло, щоб стало в 2 рази більше. Накрити кришкою. Виробити пампухи. В середину варення з рожі, з яблук, вишні або мак. Посипати мукою стільницю, накрити,  щоб не сохли і хай киснуть. Смажити в олії на малім вогні.

DSC03340.JPG

DSC03338.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Молочний кисіль

Продукти: молоко  -1 л , цукор, крохмаль -3 ст. л.

Спосіб приготування:

    Закип'ятити в каструлі 3 склянки молока і додати цукор. Все ретельно розмішати.  Крохмаль залити склянкою молока, розмішати, залишити на 2-3 хвилини, а потім вилити в майже кипляче молоко, і постійно помішуючи, проварити все ще хвилин 5-7 на повільному вогні. Прибрати з вогню і дати охолонути.  Можна остиглий кисіль посипати тертим шоколадом або цукровою пудрою, тоді на поверхні не утвориться ніяка плівка. Особливо молочний кисіль люблять діти, адже це не молоко в чистому вигляді, а більш цікавий і смачний напій, який, до речі, можна «розвеселити» різними ягодами і сухофруктами.

DSC03354.JPG 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Торт «Медовик» зі сметанним кремом

Продукти для тіста: 2 яйця; 1 ст. цукру; 2 ст. л меду; 2 ч. л соди; 100 г вершкового масла; 3 ст. борошна.

 Продукти для крему: 600 мл сметани; 1,3 ст. цукру

 Спосіб приготування:

DSC03339.JPG     Яйця збити з цукром. Мед покласти в окрему миску і поставити на середній вогонь, постійно помішувати. При закипанні покласти соду і розмішати. Коли зашипить, зняти з вогню і відразу додати збиті яйця, тепле вершкове масло і знову поставити на вогонь.

DSC03358.JPG     Не знімаючи з вогню, добре перемішати міксером, потім додати 1 склянку борошна і знову перемішати. Всипати ще 1 склянку борошна, знову перемішати. Зняти з вогню і додати решту борошна. Замісити не дуже круте тісто. Розділити його на 10 частин, розкачати коржі 3 мм завтовшки. Коржі випікати в духовці на змащеному олією деку при t 200 градусів до золотистого кольору. Готові коржі накрити тарілкою і обрізати краї.

   

DSC03364.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Для приготування крему сметану збити з цукром.

DSC03351.JPG   

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Остиглі коржі рясно промазати кремом і з'єднати.

DSC03343.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

Верх торта також намазати кремом, посипати крихтою, або прикрасити за бажанням. (Щоб торт просочився швидше можна формувати його в міру випікання коржів. Тобто: як тільки випікся корж, складати його один на один і промащувати кремом).

Додаток Г

Хімічні досліди

     1) Перш за все необхідно детально вивчити етикетку товару. Добропорядний виробник повідомить споживача про те, що молоко виготовлене із замінника.    

     Якщо продукт називається «Молочний напій» або «Відновлене молоко», це означає, що в ньому немає цілісної сировини. Перевагу слід віддавати молоку середньої цінової категорії з терміном зберігання не більше 3-х діб. На пакетах з натуральним цільним молоком виробники мають право писати «Рекомендовано для дітей до 6-ти років і немовлят».  

     2) Якщо Ви придбали молоко у магазині, і сумніваєтесь у його якості, налийте продукт у склянку. Потім поставте склянку на білий аркуш паперу, щоб визначити відтінок продукту. Цільне незбиране молоко може мати абсолютно білий, тьмяно-білий і навіть ледь блакитний колір. Відтінок червоного і оранжевого говорить про наявність домішок у складі напою.  

     3) Крім води, у  молоко нечесні продавці та виробники додають крохмаль, крейду, мило, соду, вапно, борну або саліцилову кислоти і, навіть, гіпс. Щоб з'ясувати, чи є ці домішки в молоці, процідіть молоко через паперовий фільтр і крапніть у нього пару крапель оцтової або лимонної кислоти. Молоко з домішками буде покриватися бульбашками через виділення вуглекислоти.  

     4) За допомогою звичайних лакмусових смужок також можна з'ясувати, чи є в молоці якісь вищевказані добавки. Для цього в куплене молоко опустіть лакмусову смужку і дивіться на колір. Якщо в молоці є кислота (борна або саліцилова), то синій лакмусовий папірець стане червоним. Якщо в молоці немає хімічних добавок, то синій папірець почервоніє, а червоний - стане синім.

     5) В давніші часи одним із способів підробки сметани було виготовлення схожого за консистенцією і на смак крохмалевмісного продукту. Якщо на крохмалевмісний продукт нанести краплю спиртового розчину йоду - він синіє.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
24 січня 2021
Переглядів
1854
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку