Розробка бібліотечного уроку-вікторини "Як стати дужим та здоровим"

Про матеріал

Урок-вікторина допоможе створити умови для осмислення нової та вже відомої інформації про лікарські рослини, розкрити глибинний зміст народознавчих вірувань в оздоровлювальну силу природи, сформує бажання зберегти своє здоров'я, заохотить до самостійного читання літератури про цілющі трави та їхні властивості, створить умови для розвитку основних компетентностей успішного здобувача освіти та цілісної особистості.

Матеріал стане у нагоді для бібліотекарів, класних керівників, заступників директора з виховної роботи.

Перегляд файлу

Тема: Як стати дужим та здоровим.

Мета: створення умов для осмислення нової та вже відомої інформації про лікарські рослини, розкриття глибинного змісту народознавчих вірувань в оздоровлювальну силу природи, формування бажання берегти своє здоров’я, заохочення до самостійного читання літератури про цілющі трави та їхні властивості. 

Обладнання: книжково-ілюстративна виставка  «Я здоров’я збережу, сам собі допоможу», вислови: «У здоровому тілі – здоровий дух», «Здоров’я всьому голова».

Тип уроку: бібліотечний урок-вікторина для учнів 8класу.

Місце проведення: шкільна бібліотека закладу.

                                                     Перебіг заходу

Бібліотекар. Здрастуйте! Здоровенькі були, дорогі діти і гості! Дай вам, Боже, здоров’я од віку і до віку! – так вітаються люди.«Здоровий не знає, який він багатий», каже українська приказка. І це недаремно. Здоров’я не купиш не за які гроші. Людина веде здоровий спосіб життя, якщо вона не курить, не вживає алкогольних напоїв, наркотиків, займається фізкультурою і спортом, стежить за чистотою свого тіла, доброзичливо ставиться до інших людей.

І сьогодні ми з вами проведемо бібліотечний урок-вікторину «Як стати дужим та здоровим», де згадаємо, а може і познайомимося із цілющими рослинами, які ростуть в нашій місцевості, дізнаємось про рослини,  які занесені до Червоної книги України, відкриємо кілька сторінок книги здоров’я для себе і для наших гостей. 

  1. Яка відома трава в народній медицині є дуже гіркою? (Полин. У народі його здавна вживали як жарознижувальну, кровоспинну траву і як засіб від глистів. Полинові краплі поліпшують апетит і травлення).
  2. Чи можна віднести кропиву жалку до лікарських трав? (Так. Препарати з кропиви застосовують при внутрішніх кровотечах, особливо кишкових. Кропива корисна при цукровому діабеті: знижує зміст цукру в крові).
  3. Чим знамениті грицики? (Лікувальні препарати з цієї трави добре зупиняють кров. Народна медицина вважає їх найкращим засобом від нудоти і блювоти).
  4. Що лікує кульбаба? (У давнину її вважали еліксиром життя. У листах кульбаби багато вітамінів А і С, солей, заліза, алюмінію,фосфору. З неї готують салати. Препарати з коріння кульбаби покращують травлення і застосовуються при хворобах печінки. Олійна настоянка кульбаби – чудовий засіб від опіків).
  5.  Відомо, що запах черемхи не переносять комахи. Чим це пояснити? (Рослина виділяє леткі речовини – фітонциди. Кашка з листя черемхи за 15 хвилин вбиває кліщів, мух, мошок).
  6. Чим корисний лопух? (У народній медицині відвар із кореня лопуха вживають при застуді, полощуть ротову порожнину під час запалення слизової оболонки, застосовують при лікуванні гнійних ран. В Японії цю рослину використовують на городах як овочеву культуру. Свіже листя їдять у салатах, у супах. Дуже корисно промивати волосся).
  7. Із цією рослиною щодня зустрічається той, хто чистить зуби. Вона надає приємний запах та свіжість зубній пасті. (М’ята).
  8. Яка болотна рослина може замінити вату та, частково, йод? (Сфагнум. Це загальна назва для різних, перш за все за забарвленням, видів мохів: «білий мох», «бурий мох», «червоний мох» та інші).
  9. Яка цілюща рослина росте вздовж шляхів, а її листочками лікують рани? (Подорожник. А також препарати на його основі використовують для лікування хвороб очей і головного болю. Настоянки добре допомагають впоратися з хворобами жовчного міхура, обміну речовин і допомагають порушити переробку глюкозу при цукровому діабеті. Відвари з листя подорожника застосовують для боротьби з хворобами дихальної системи, в тому числі туберкульозу та бронхіту).
  10.  Сік якої рослини виводить бородавки? (Чистотіл. Також досить ефективним є застосування його в лікуванні порожнини рота.  зміцнення волосся, при лікуванні простудних захворювань, захворюваннях шлунка і кишечника, печінки і жовчного міхура).
  11.  Яка рослина «вбиває» звіра? (Звіробій. Використовують при хворобах шлунка, печінки, нирок. У народі називають травою від 99 хвороб).
  12.  Із цієї лісової рослини роблять ліки для хворого серця. (Лісова конвалія. Препарати, приготовлені з них, використовують при захворюванні серця, а також для нормалізації психоемоційного статусу).
  13.  Ця рослина, із шипами й гарними квітами, надає людині сили й постачає організм вітамінами. (Шипшина. Вона чудово зміцнює імунітет, підвищує стійкість до різних захворювань, є відмінними ліками від гострих і хронічних запальних процесів).
  14.  Бруньки цього хвойного дерева використовують у народній медицині. Зі свіжих голок виготовляють напій, багатий вітаміном С. (Сосна. Рекомендується при бронхітах, пневмоніях, ревматизмі, ревматоїдних артритах, холециститі, при пієлонефриті та циститі ).
  15.  Календула лікарська. Яка друга назва цих квітів? (Нігтики. Вживають календулу при захворюваннях печінки, жовчного міхура, при гастритах, колітах. Препарати календули впливають заспокійливо на центральну нервову систему, знижують артеріальний тиск, викликають загибель багатьох хвороботворних мікроорганізмів, особливо стрептококів і стафілококів).
  16.  Швидко вбивають шкідливі бактерії? (Цибуля і часник. Лікувальні властивості цибулі та часнику визнавалися у всіх народів і в усі часи. На Сході існувала приказка: «Цибуле, у твоїх обіймах минає всяка хвороба» Рослини виділяють захисні речовини, названі «фітонцидами», тобто «рослинними губителями» мікробів).
  17.  Сік цієї кімнатної рослини закопують у ніс при нежиті. (Алое. Неймовірно корисна рослина. Її властивості цінують і використовують у всьому світі. Мало хто знає, що родом це дивовижна рослина з жаркої Африки. У народі алое називають столітник, і це не дивно. Його чудодійні властивості дозволяють вилікувати багато хвороб. Рослина вважається невичерпним джерел корисних компонентів, які дійсно здатні продовжувати життя ).
  18.  Ця рослина рідкісна і оточена багатьма легендами. Її називають «коренем життя». Чародійною і чаклунською силою наділили люди цю рослину тому, що корінь її нагадує фігуру людини. Ця рослина покращує роботу усього організму, підвищує імунітет? (Женьшень.  У дослівному перекладі з китайської мови, слово женьшень - це «людина-корінь»). 
  19.  Ця лікарська рослина була відома ще у Древній Греції. У перекладі з латинської означає «здорова». А ще її називають кошачою травою. Лікувальні її корні. Якщо хтось чимось схвильований чи засмучений, якщо у нього болить серце чи голова, йому радять випити настойку? (Валеріана.)
  20.   У яких травах вас купала мама? (Ромашка, череда. Відвари  додають при купанні, щоб знезаразити воду. Якщо малюк поранився, то відвари допомагають швидкому загоєнню. Корисно купати немовля в ромашкових, з череди ванночках при діатезі, різних шкірних висипаннях).    
  21.  Яку рослину вважають коморою здоров’я, символом довголіття? (Засіб від недокрів’я)  (Шипшина. У народній медицині є рекомендації про прийом настоїв і відварів з плодів шипшини для зміцнення імунітету, при нестачі вітамінів, захворюваннях жовчовивідних шляхів і печінки, набряках, атеросклерозі, захворюваннях нирок (пієлонефритах), частих кровотечах, гормональних порушеннях, цинзі, неврозах, анеміях).
  22.  Які рослини виводять радіацію з організму? (Яблука, червоний буряк. Рослинні волокна (клітковина) і пектини, що входять до складу спілих овочів і фруктів, добре виводять із організму важкі метали і радіонукліди. Лідерами за вмістом клітковини і пектинів визнано яблука, червоний буряк, моркву, абрикоси, білокачанну капусту, гарбуз і листкову зелень).
  23.  Напій якої рослини бадьорить нас щоранку? (Чай з калини, малини, смородини для підвищення імунітету).
  24.  Корінь якої рослини допомагає при зубному болю? (Аїру.  Настій аїру в теплому вигляді застосовують для здійснення полоскань рота у разі запалень слизової порожнини рота і ясен). 
  25.  Кору якого дерева використовують у медицині? (Дуба.  Кора дуба надає сильну протизапальну і в’яжучу дію. Призначають при гострих і хронічних ентероколітах, що супроводжуються проносами, а також при різних кровотечах. Відвар кори рекомендується для полоскання рота і горла при запальних процесах, хрипоті, пародонтозі, при поганому запаху з рота. Дубовий відвар застосовують при опіках, для лікування пролежнів і екзем). 
  26.  Рослина має дуже популярну в народі назву завдяки різній поверхні листка. Використовується як чудовий засіб від кашлю при захворюванні органів дихання. (Мати-й-мачуха. Крім того, настої і відвари мати-й-мачухи застосовують для полоскання горла і порожнини рота при ангінах, фарингітах, стоматитах. Використовують мати-й-мачуху при простудних захворюваннях, гострих респіраторних вірусних захворюваннях, у тому числі при грипі, тому що вона має ще й деяким потогінним (а значить, і знижує температуру) дією).
  27.  Краплина олії з пелюсток якої квіткової рослини знеболює краще, ніж ефір, втамовує зубний біль на 3-4 год., лікує шкірні хвороби? (Троянда.                        Ефірна олія троянди цінна тим, що вона прекрасний антидепресант і профілактичний засіб при ГРВІ та грипі).
  28.  Паростки яких рослин потрібно вживати, щоб мати добрий імунітет? (Злакових: пшениці, жита, кукурудзи. Пророслі насіння – універсальна вітамінна добавка та ефективне ліки одночасно).
  29.  Які рослини мама примушувала їсти, щоб швидше одужати? (Калину, малину, цибулю, часник).
  30.  Людям з хворою щитовидною залозою потрібно їсти… (морську капусту і звичайну капусту).  В їх хімічному складі міститься унікальний і життєво необхідний мікроелемент - йод. Крім того, є багатий набір калію, магнію, брому, заліза та інших мікро-  і макроелементів.

Бібліотекар. Молодці друзі, ви успішно впорались із завданням, знаєте лікарські рослини і вмієте розповідати про них. Ще в прадавні часи люди дізналися про лікувальні властивості різних рослин, навчилися збирати їх, готувати з них відвари, настої, мазі. Але ж рослини є тільки у теплу пору року, а взимку їх немає. Тому люди збирають їх, сушать, аби можна було користуватися ними і взимку (показує жмутики сухих рослин).

На Україні люди прикрашали засушеними рослинами свої оселі. Чебрець, полин, м’ята, чорнобривці, ромашка, материнка сповнювали хату приємними пахощами, покращували здоров'я. Букетики духмяних квітів дарували родичам і знайомим.  Ось і сьогодні, на згадку про нашу вікторину,  ми даруємо вам такі букетики. І бажаємо здоров’я, добра і злагоди, підтримуйте гарний настрій, частіше усміхайтеся! Пам’ятайте: здоров’я дитини – багатство родини! Здоров’я народу – багатство країни!

Природа завжди чарувала і чарує,

Хвилювала і хвилює людину.

Тож вмійте природу любити,

Кожній стеблинці радіти.


Цвіту не вирви задаром,

Гілки не вткни для забави,

Оберігайте ж повсюди

Шлях і стежиночку в гаї.

Все те красою буде

Нашого рідного краю!

 

doc
Додано
28 серпня 2018
Переглядів
632
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку