Сценарій презентації проекту "Підступні смаколики" для учнів 5 - 6 класів

Про матеріал
Мета проекту: ­ формування мотивації здорового способу життя та свідомого ставлення до свого життя і здоров'я; ­ усвідомлення важливості правильного добору якісних харчових продуктів; ­ розвиток навичок інформаційно-дослідницької роботи, усного мовлення, уміння висловлювати власну думку; ­ розвиток життєвої компетенції дітей-підлітків; ­ виховання ціннісного ставлення до свого здоров'я та здоров'я близьких людей.
Перегляд файлу

Сценарій презентації проекту «Підступні смаколики»

Актуальність:

Дитина повинна знати про цінність здоров'я як про головну життєву цінність. У свідомості дитини-підлітка значення понять «здоров'я» та «здоровий спосіб життя» часто зближуються: і здоров'я, і здоровий спосіб життя вимагають дотримання правил особистої гігієни, пов’язані з фізичними вправами та з дотриманням певних правил харчування. Але, хоча визначення підлітками цих понять багато в чому схожі, усе ж таки в них можна побачити принципові відмінності. Діти добре знають, що здоровий спосіб життя передбачає правильне харчування, але нерідко вважають, що відсутність хвороб дозволяє людині не дотримуватися особливих правил харчування; здоровий спосіб життя передбачає відмову від уживання алкоголю й тютюну, а міцне здоров'я «дозволяє» пити й палити. Дитина може бути переконана в тому, що здоров'я дає великі можливості ризикувати й бути впевненим у собі, у своїх силах та можливостях, тому дотримання правил здорового способу життя не є обов’язковим.

Доросла людина цінує здоров'я, бо вона знає, що таке хвороба. Тим часом для підлітка здоров'я цінне лише в тому сенсі, що дає змогу експериментувати з тілом та із собою, виявляючи, таким чином, свої можливості та здібності. Дитина ще не може достеменно знати про певні цінності, оскільки вона їх не пережила, вони відсутні в її досвіді. Тому важливо сформувати у дітей обґрунтування здорового способу життя та свідоме ставлення до свого життя і здоров'я.

Тип проекту:    інформаційно-дослідницький, за кількістю учасників – груповий,  за тривалістю виконання – короткотривалий.

Учасники проекту:   учні 5 класу.

Мета проекту: 

  • формування мотивації здорового способу життя та свідомого ставлення до свого життя і здоров'я;
  • усвідомлення важливості правильного добору якісних харчових продуктів;
  • розвиток навичок інформаційно-дослідницької роботи, усного мовлення, уміння висловлювати власну думку;
  • розвиток життєвої компетенції дітей-підлітків;
  • виховання ціннісного ставлення до свого здоров'я та здоров'я близьких людей.

Очікувані результати:

  • осмислення мотивації здорового способу життя для збереження свого життя і здоров'я;
  • усвідомлення важливості добору якісних харчових продуктів;
  • набуття учнями навичок дослідника, уміння аналізувати й узагальнювати отриману інформацію, робити власні висновки;
  • набуття життєвих компетенцій;
  • формування ціннісного ставлення до свого здоров'я та здоров'я близьких людей.

Завдання:

  1. Зібрати інформацію про вплив чіпсів, сухариків, солоних кукурудзяних паличок, газованих напоїв на здоров'я людини.
  2. Вивчити склад цих продуктів.
  3. Визначити, які продукти (з вищезазначених) споживають учні нашого класу (провести анкетування).
  4. Розширити знання школярів про шкідливість модних і улюблених продуктів.
  5. Провести експерименти, що демонструють процес взаємодії «Коли» з різними речовинами.
  6. Розробити пам’ятки для вибору корисних продуктів харчування для дітей.

Заходи, проведені з класом, для реалізації проекту:

  1. Години спілкування, відверті розмови.
  2. Опитування учнів 5 класу «Ставлення підлітків до деяких продуктів харчування».
  3. Зустріч з медпрацівником дитячого кабінету амбулаторії сімейної медицини «Погляд медпрацівника на проблему споживання дітьми шкідливих речовин».
  4. Перегляд документальних фільмів про шкідливі продукти.
  5. Досліди з газованим напоєм «Кока-Кола».
  6. Вивчення складу продуктів на упаковках.

Етапи реалізації проекту:

№ з/п

Завдання

Відповідальні

І етап – організаційний

1

Ознайомлення класу з темою, метою, основними завданнями.

Керівник проекту

2

Створення робочих груп.

Керівник проекту

3

Визначення завдань групам.

Керівник проекту

ІІ етап – пошуковий

1

Збір необхідної інформації з різних джерел.

Учні класу

2

Обговорення, аналіз та систематизація зібраного матеріалу.

Керівник проекту, учні класу

3

Збір експериментального матеріалу.

Учні класу

4

Розробка анкети для опитування учнів.

Керівник проекту

5

Розробка запитань для зустрічі з медпрацівником.

Учні класу

ІІІ етап – дослідницький:

1

Вивчення складу продуктів.

Учні класу

2

Організація опитування учнів 5 класу.

Керівник проекту

3

Дослідження впливу газованого напою «Кока-Кола» на різні речовини.

Учні класу, керівник проекту

4

Зустріч з медпрацівником.

Учні класу, керівник проекту

IV етап – підсумковий:

1

Підготовка до презентації проекту:

- систематизація теоретичного матеріалу;

- підбір фото- та відеоматеріалу;

- обробка результатів опитування.

 

Керівник проекту, учні класу

2

Створення презентації проекту «Підступні смаколики».

Керівник проекту

 

 

 

 

 

Вчитель:

Доброго дня! Учні 5 класу презентують свій проект на тему здорового харчування та розкриють секрети таких привабливих, але дуже підступних смаколиків, які так полюбляють школярі.

Учень 1:

Кожного дня ми спостерігаємо, як наші учні ще не встигнувши зайти до школи біжать до магазину і несуть у клас повні жмені всілякої «смакоти»: чіпси, сухарики, «пахуче» печиво «Тук», кукурудзяні палички з різноманітними смаками, яскраві льодяники, різноманітної форми та смаків жувальні цукерки, навіть їстівний папір. Нас приваблює все незвичайне, кольорове, пахуче.

Скептик 1:

І що тут дивного? Батьки нам дають гроші і ми самі вирішуємо, що купувати! Так, нам подобаються всілякі смаколики, і особливо кольорові, пахучі, незвичайні. Їх виготовляють і продають спеціально для дітей.

Учень 2:

Але у школі нам розповідають, що це – шкідливі продукти, які руйнують наш організм. Харчуватися треба правильно!

Скептик 2:

А ми не згодні! (звертаються до залу) А ви? Навіть наші улюблені Смішарики нас підтримують.

(відео «Смішарики. Випране харчування»)

Учень 1:

Їжа повинна збагачувати організм енергією, необхідною для нормальної життєдіяльності. Їжа є так званим будівельним матеріалом для росту молодого організму. Але іноді їжа замість користі завдає шкоди.

Скептик 1:

Чому так відбувається?

Учень 2:

От ми і вирішили провести дослідження і виявити, чи дійсно є продукти харчування, які завдають шкоди нашому організму. Назвали ми їх – ПІДСТУПНІ СМАКОЛИКИ.

Результати опитування

Учень, що проводив опитування 1:

Розпочали ми з опитування наших однокласників і виявили, що майже всі учні хоча б раз на тиждень вживають магазинні чіпси, сухарики чи солоні кукурудзяні палички.

Учень, що проводив опитування 2:

Учні усвідомлюють, що ці продути не корисні, але смачні, тому не можуть втриматися, щоб не купити.

Учень, що проводив опитування 1:

А от газовані напої лише три учні із класу вживають дуже рідко і двоє не вживають взагалі.

Учень, що проводив опитування 2:

Інші 15 чоловік купують солодкі газовані напої частіше, ніж раз на тиждень.

Учень, що проводив опитування 1:

П’ятикласники вважають їх смачними, хоча і підозрюють, що вони не корисні.

Учень, що проводив опитування 2:

Ми всі дуже полюбляємо всілякі солодощі: печиво, тістечка, шоколадні цукерки, а особливо желейні цукерки.

Учень, що проводив опитування 1:

Учні знають, що надмірне споживання солодощів шкідливо для організму.

Учень, що проводив опитування 2:

Але нам дуже важко відмовитися від улюблених продуктів, навіть якщо знаємо, що вони шкідливі.

 

 

 

 

 

 

 

Учень, що проводив опитування 1:

Не часто учні нашого класу купують жувальну гумку, це добре.

Учень, що проводив опитування 2:

На сніданок 11 учнів краще з’їли б бутерброд з ковбасою чи сиром, п’ятеро – печиво чи тістечко і четверо учнів надають перевагу гарячим стравам.

Учень, що проводив опитування 1:

А це означає, якщо діти вранці будуть добре снідати корисними і здоровими продуктами, можливо менше будуть вживати шкідливих «смаколиків» із магазину.

Учень, що проводив опитування 2:

А якщо поласувати цими привабливими, але шкідливими продуктами ще й на голодний шлунок, наш організм не витримає і почне скаржитися.

Учень 1:

Давньогрецький лікар Гіппократ сказав: «Людина народжується здоровою, всі хвороби приходять з їжею». Чи це так? Ми вирішили порадитися з фахівцями і звернулися до медпрацівника дитячого кабінету Гутянської амбулаторії сімейної медицини Славко Тетяни Іванівни за роз’ясненнями.

Учень 2:

Нас зацікавила і вразила розповідь Тетяни Іванівни і ми вирішили поділитися цією інформацією з вами. Запрошуємо Тетяну Іванівну.

Інтерв’ю з медпрацівником

Інтерв’юер 1:

  • Як часто звертаються діти в медичний кабінет з болями в животі?
  •  

Інтерв’юер 2:

  • Чому так відбувається?

Інтерв’юер 1:

  • А як впливають на організм дитини шкідливі продукти?

 

Інтерв’юер 2:

  • Ці продукти впливають тільки на роботу шлунку і кишечника?

 

Інтерв’юер 1:

  • Чи можна вважати вживання цих продуктів дітьми шкідливою звичкою?

 

Інтерв’юер 2:

  • Що б ви хотіли побажати нашим учням?

 

Учень 1:

Дуже дякуємо Тетяні Іванівні за корисну інформацію.

Скептик 1:

Все це, звичайно, цікаво, але ми потребуємо доказів!

Учень 3:

Докази є!

Скептик 2:

Покажіть!

 

Досліди з Кока-Колою

Дослідник 1:

В Інтернеті можна побачити показові досліди з одним із найбільш популярних напоїв – Кока-Колою. Ми вирішили провести власне дослідження і побачити самі, як Кола впливає на деякі речовини.

 

Дослідник 2:

Ми взяли яєчну шкаралупу, помістили у чашку та залили Колою.

(відео «Дослід 1»)

  Скептик 1:

Чому саме яєчну шкаралупу?

Дослідник 3:

Яєчна шкаралупа відома як джерело кальцію. Вона дійсно містить більше 90% цього необхідного нашому організму мікроелементу.

Дослідник 4:

Склад твердої оболонки яйця дуже схожий з будовою наших кісток. Тому ми можемо виявити, як Кола може вплинути на наші кістки та зуби.

Дослідник 1:

Далі залили Колою ржаву залізяку, щоб виявити, чи може цей напій роз’їдати іржу.

(відео «Дослід 2»)

Скептик 2:

І що це нам дасть?

Дослідник 2:

Це може показати, чи буде Кола, потрапивши до нашого шлунку, роз’їдати його стінки, що може призвести до страшних хвороб.

Дослідник 3:

І третім дослідним зразком ми використали шматок курячої печінки.

(відео «Дослід 3»)

Скептик 1:

Поясніть, чому саме це? Дивно.

Дослідник 4:

Якщо Кола якось негативно вплине на стан курячої печінки, значить це позначиться і на нашій печінці. Ви згодні?

Скептик 2:

Ну добре. А які ж результати ви отримали? Невже щось цікаве?

Скептик 1:

(звертається до залу) А ви як думаєте? Кока-Кола шкідлива? Чи може вона зашкодити нашому організму?

Дослідник 1:

Через 10 днів ми поглянули на зразки і виявили, що запах Коли залишився, а колір рідини змінився, також з’явилася неприємна піна і якась плівка.

(відео «Дослід результат 1»)

Дослідник 2:

Першою ми вийняли яєчну шкаралупу. Ви добре бачите, що шкірочка увесь колір Коли вона увібрала в себе. Шкаралупа стала дуже крихкою.

(відео «Дослід результат 2»)

Скептик 1:

Невже наші зубки і кістки теж стануть такими?

Скептик 2:

Це просто жах! Що ж буде далі?!

Дослідник 3:

Ми розглянули ємність із печінкою. Бачите, який осад залишився на дні. А сама печінка стала в’язкою, почала руйнуватися, розлазитися.

(відео «Дослід результат 3»)

     

Скептик 1:

Це ж так страждає і наша печінка. Скільки вона терпить від нас!

 

Скептик 2:

А що сталось із ржавою залізякою? Невже Кола роз’їла іржу?

Дослідник 4:

Так. Давайте переглянемо. Неприємне видовище.

(відео «Дослід результат 4»)

Ми знаємо, що просто водою змити іржу не вдасться. А зараз бачимо, що різьба очистилася, іржа повністю зникла.

(відео «Дослід результат 5»)

  

Скептик 1:

Значить, і шлунок вона може роз’їдати…

Скептик 2:

Але ж трішечки можна?

Учень 1:

Наш організм здатен боротися з шкідливими речовинами, які потрапляють у наш організм. Але якщо цих речовин буде дуже багато, він сам не впорається. І тоді ми відчуваємо біль у животі.

Учень 2:

Давайте жаліти свій організм, адже попереду у нас усе життя! Ви згодні?

Вивчення складників деяких продуктів

Учень 1:

Далі поговоримо про такі привабливі «смаколики».

Скептик 1:

А що з ними не так? Вони ж такі смачні!

Учень 2:

Ми розглянули склад цих продуктів і зацікавилися, що це за Е-шки. Результати нас вразили!

Скептик 2:

А з чого ж вони складаються?! Це  тільки картопля, хліб, печиво, шоколад, цукор, різні фрукти. Все справжнє, натуральне!

Вчений-науковець 1:

Насправді до складу цих привабливих «смаколиків» часто входять не натуральні продукти, а створені штучно речовини. А приємний запах і чудовий смак надають харчові домішки.

Вчений-науковець 2:

Харчові добавки – це хімічні речовини, які додають до харчових продуктів для поліпшення їхнього смаку, підвищення поживної цінності або для того, аби запобігти псуванню продукту при зберіганні.

Вчений-науковець 1:

Розглянемо таблицю, у якій показані різновиди харчових домішок. Зверніть увагу: барвники, що дають такі привабливі кольори, підсилювачі смаку та аромату, що так нас приманюють, і навіть піногасники!

 

Таблиця 1. Класифікація харчових добавок

Е100 – Е182

барвники (встановлюють або відновлюють колір продукту)

Е200 – Е299

консерванти (підвищують термін зберігання продуктів, захищаючи їх від мікробів і бактерій)

Е300 – Е399

антиокислювачі (захищають від окислення, наприклад, від згіркнення жирів і зміни кольору)

Е400 – Е499

стабілізатори (зберігають задану консистенцію)

згущувачі (підвищують в’язкість)

Е500 – Е599

емульгатори (створюють однорідну суміш незмішуваних речовин, наприклад, води і масла)

Е600 – Е699

підсилювачі смаку й аромату

Е700 – Е899

запасні індекси

Е900 – Е999

піногасники (попереджують або знижують формування піни)

 

Вчений-науковець 2:

В іншій таблиці ми побачимо, що більшість харчових домішок дуже шкідливі і призводять до тяжких, навіть невиліковних захворювань.

Таблиця 1. Рівень небезпеки харчових домішок

Е102

Н

Е150

П

Е220

Н

Е281

К

Е405

Н

Е626

РК

Е103

З

Е151

ШШ

Е222

Н

Е282

К

Е450

РШ

Е627

РК

Е104

П

Е152

З

Е223

Н

Е283

К

Е451

РШ

Е628

РК

Е105

З

Е153

К

Е224

Н

Е310

В

Е452

РШ

Е629

РК

Е110

Н

Е154

РК

Е228

Н

Е311

В

Е453

РШ

Е630

РК

Е111

З

Е155

Н

Е230

К

Е312

В

Е454

РШ

Е631

РК

Е120

Н

Е160

ШШ

Е231

ШШ

Е320

Х

Е461

РШ

Е632

РК

Е121

З

Е171

П

Е232

ШШ

Е321

Х

Е462

РШ

Е633

РК

Е122

П

Е173

П

Е233

Н

Е330

К

Е463

РШ

Е634

РК

Е123

ДН

Е180

Н

Е239

ШШ

Е338

РШ

Е465

РШ

Е635

РК

Е124

Н

Е201

Н

Е240

К

Е339

РШ

Е466

РШ

Е636

Н

Е125

З

Е210

К

Е241

П

Е340

РШ

Е477

П

Е637

Н

Е126

З

Е211

К

Е242

Н

Е341

РШ

Е501

Н

Е907

В

Е127

Н

Е212

К

Е249

К

Н343

РК

Е502

Н

Е951

ШШ

Е129

Н

Е213

К

Е250

АТ

Е400

Н

Е503

Н

Е952

З

Е130

З

Е214

К

Е251

АТ

Е401

Н

Е510

ДН

Е954

К

Е131

К

Е215

К

Е252

К

Е402

Н

Е513

ДН

Е1105

ШШ

Е141

П

Е216

К

Е270

Н

Е403

Н

Е527

ДН

 

 

Е142

К

Е219

К

Е280

К

Е404

Н

Е620

Н

 

 

 

Вчений-науковець 1:

Зібравши упаковки продуктів, які найчастіше купують школярі, та користуючись таблицями, ми визначили, які харчові добавки вони мають і чи є серед них небезпечні для здоров'я людини.

Вчений-науковець 2:

Солодкі вироби «Вкусняшки».

Містять: натуральний цукор, окремо ще інші штучні підсоложувачі, ненатуральні барвники та ароматизатори, навіть піноутворювач. При частому вживанні можуть викликати захворювання на цукровий діабет, ожиріння.

Вчений-науковець 1:

Кукурудзяні палички солоні.

Містять: кукурудзяну крупу, олію, а ще несправжні ароматизатори, підкислювач. Наче нічого страшного і небезпечного немає. Але виробник чомусь взагалі не вказав сіль, чи іншу добавку, яка робить палички солоними. Це насторожує, бо невідомо, яка речовина буде роз’їдати наш шлунок.

Вчений-науковець 2:

Сухарики.

Містить: хліб, олію, не натуральні речовини-ароматизатори, підсилювачі смаку (глутамат натрію, гуанілат натрію) – Е620, Е621 – дуже небезпечні речовини.

Вчений-науковець 1:

Чіпси-пластинки.

Містять: картопляне пюре – тільки 30%, пшенична мука, кукурудзяний крохмаль, манна крупа, олія, штучні ароматизатори, підсилювачі смаку і аромату, які викликають кишкові розлади.

Цей вид чіпсів, мабуть, найризикованіший, бо містить дуже багато небезпечних хімічних домішок.

Вчений-науковець 2:

Чіпси «Люкс».

Містять: крім картоплі, небезпечну для організму пальмову олію, ароматизатор, підсилювачі смаку та аромату (Е621) – знову для розладу шлунку. Призначення деяких інших домішок ми навіть не знайшли у списку дозволених для продуктів харчування.

Вчений-науковець 1:

Мівіна.

Містить: муку та велику кількість дуже небезпечних речовин, які викликають розлад шлунку, захворювання шлунково-кишкового тракту, підвищують рівень холестерину, який засмічує кров’яні судини. Не призначена для вживання сирою!

Вчений-науковець 2:

Цукерки «Кислиця» та подібні.

Містять: цукор, жувальну масу (невідомо, з чого зроблену), а далі небезпечні домішки, що викликають захворювання шлунку, кишківника, підвищують рівень холестерину, що шкідливо для кров’яних судин.

Відомо, що надмірне вживання кислоти призводить до роз’їдання стінок шлунку, а названі шкідливі харчові домішки підсилюють цей процес.

Вчений-науковець 1:

Цукерки «Шоколадна райдуга».

Містить: цукор, олії, сухе молоко, згущувачі, емульгатори, харчові барвники, які сприяють появі хвороб печінки і нирок, Е102, Е129, Е110, позначені у таблиці як небезпечні, і навіть піногасники.

Вчений-науковець 2:

Солодкі газовані напої.

Дорогі «Фанта» і «Кока-Кола» містять: підготовлену артезіанську воду, цукор, ароматизатори начебто натуральні, а от барвники штучні, а ще регулятор кислотності (ортофосфорна кислота Е338), який викликає розлади шлунку. У «Фанті» апельсинового соку лише 3%.

Вчений-науковець 1:

Недорогі солодкі газовані напої, які так полюбляють наші школярі, натуральних складових не містять взагалі, а ці добавки є дуже небезпечними для здоров'я людини й особливо дитини.

Вчений-науковець 2:

Важливо пам’ятати, що щоденне вживання в дитинстві таких небезпечних продуктів може призвести по виникнення тяжких хвороб, вилікувати які практично неможливо протягом усього життя.

Вчений-науковець 1:

Запам’ятайте: перед вживанням будь-яких харчових продуктів необхідно уважно прочитати склад продукту, звертаючи увагу на вміст харчових домішок, та строк придатності.

Скептик 2:

А ми вже так звикли купувати всілякі смачнюшки! Невже доведеться відмовитись?!

Учень 1:

Вживання шкідливих продуктів харчування дійсно можна вважати шкідливою звичкою. По-перше, тому, що вони шкодять здоров'ю людини, а ще тому, що вони викликають залежність. Про це говорила і наша медсестра Тетяна Іванівна. Нам надзвичайно важко відмовитися від улюблених сухариків, чіпсів, кукурудзяних паличок зі смаковими приправами.

Скептик 1:

А що ж робити?

Учень 2:

Можна спробувати замінити смачний шкідливий продукт не менш смачним, але корисним.

Скептик 2:

А як?

Кухар 1:

Сухарики можна приготувати вдома зі свіжого хлібу, запашної олії та звичайної солі. Хліб нарізати невеликими кубиками чи смужками і підсушити на пательні, ледь змащеній олією. Ще гарячими трішки присипати сіллю.

Кухар 2:

Зробити чіпси чи картоплю фрі зовсім не складно вдома. Головне усвідомити, що ви для цього візьмете картоплю, вирощену на власному городі, та свіжу, а не просмажену до гіркоти, олію.

Кухар 1:

Рецептів домашніх цукерок в Інтернеті дуже багато. З ними, правда, треба попрацювати, але ж і результат відмінний.

Кухар 2:

Смачні напої теж можна приготувати з лимонів та апельсинів.

Кухар 1:

Якщо ж готувати вам зовсім не хочеться, або ніколи, чи хочеться «перекусити» щось у школі, пропонуємо купити апельсин, мандарин, банан, ківі, родзинки, горіхи, курагу.

Кухар 1:

У цих продуктах багато вітамінів, яких так не вистачає організму взимку.

Учень 1:

А ви можете розрізнити корисні і шкідливі продукти? Давайте спробуємо? (запитання до присутніх за малюнками)

Учень 2:

Якщо продукт корисний, підніміть руки догори і сплесніть.

Учень 1:

Якщо продукт шкідливий, похитайте головою. Добре?

Учень 2:

Нас підтримують і герої-Смішарики, які врешті розуміли, що вітаміни потрібно вживати.

(відео «Смішарики про вітаміни»)

Учень 1:

Підведемо підсумки. Якщо ви згодні з нашими твердженнями, скажіть «так».

Учень 2:

Для здоров'я нам потрібна їжа. Здорове харчування – це основа здоров'я.

Учень 1:

Від правильного й повноцінного харчування залежить наше самопочуття, настрій, здатність вчитися і нормально розвиватися.

Учень 2:

Майже всі улюблені й модні для школярів продукти містять велику кількість хімічних харчових домішок, які можуть викликати у майбутньому тяжкі захворювання.

Учень 1:

Від цих шкідливих продуктів можна відмовитись, або хоча б зменшити кількість вживаної отрути.

Учень 2:

Найголовніше – це прийняти сміливе рішення розвивати корисні звички розумного харчування, які зміцнюють здоров'я, і позбутися шкідливих звичок їсти все, що смачно, не задумуючись про наслідки.

Учень 1:

Їжа повинна бути різноманітною. Ми бачимо, що у нашій їдальні кожного дня нові страви.

Учень 2:

Дотримуватись режиму харчування: обов’язково добре поснідати перед школою.

Учень 1:

З'їсти увесь повноцінний обід (перше, друге і третє).

Учень 2:

«Перекусити» можна фруктами, печивом.

Учень 1:

Не зловживайте солодощами.

Учень 2:

Вживайте вітаміни. Допоможіть своєму організму захиститися від хвороб – зміцнюйте імунітет.

Учень 1:

Пийте чисту воду, трав’яні відвари, фруктові та овочеві соки.

Учень 2:

Частіше мийте руки.

Учень 1:

Бережіть свій організм! Звертайте увагу на те, ЩО ви їсте та ЯК ви їсте.

Учень 2:

Якщо ми отримаємо всі необхідні для нашого організму вітаміни і мікроелементи, не будемо хворіти.

Учень 1:

Хвороби завдають людині чимало страждань, роблять її життя безрадісним.

Учень 2:

А здоровій людині хочеться жити, посміхатися, вчитися, розвиватися.

Учень 1:

Бажаємо вам усім бути здоровими.

Учень 2:

На згадку даруємо вам у клас Пам’ятку здорового харчування.

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

Орієнтовні питання та відповіді

для інтерв’ю з медпрацівником дитячого кабінету амбулаторії сімейної медицини „Погляд медпрацівника на проблему споживання дітьми шкідливих речовин”

 

  1. Як часто звертаються діти в медичний кабінет з болями в животі?

-  На жаль, з кожним роком дітей, що страждають шлунково-кишковими розладами зустрічається все більше.

 

  1. Чому так відбувається?
  • Наші діти, на жаль, вживають дуже багато шкідливої їжі. Вони люблять їсти і з’їдають у великій кількості оброблені хімічними домішками та смаковими добавками чіпси, сухарики, запиваючи все це солодкими газованими напоями. Вони вкрай негативно впливають на роботу шлунку, печінки та інших внутрішніх органів, вражають нервову систему та, навіть, опорно-руховий апарат, роз’їдаючи кістковий мозок. Шкідливими є також різні газовані, ароматизовані напої з різними барвниками та смаковими добавками.

 

  1. А як впливають на організм дитини шкідливі продукти?
  • Їхній вплив проявляється не тільки болями в животі, зниженням або раптовою появою апетиту.

 

  1. Ці продукти впливають тільки на роботу шлунку і кишечника?
  • Не тільки. Вони впливають на роботу всього організму. Перепади настрою, тривожність, байдужість чи навпаки безмірна активність, головні болі, зниження уваги, пам’яті – все це прояви нездорового харчування.

 

  1. Чи можна вважати вживання цих продуктів дітьми шкідливою звичкою?
  • Безумовно. Діти потрапляють в залежність від цієї «смакоти», з’їдаючи все більше і більше. Це як наркотик, що бере нас у полон. Ви можете спостерігати, як діти біжать у магазин і купують різні яскраві і незвичайні «смаколики» не тому, що хочуть їсти, а тому, що вже не можуть без цих продуктів.

 

Якщо хочете бути здоровими, розумними, успішними, радіти життю, харчуйтеся правильно: вживайте вітаміни і намагайтеся не труїти свій організм.

 

Додаток 2

Фото з презентації проекту

1

 

doc
Додано
21 лютого 2019
Переглядів
1068
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку