Сценарій презентації проекту «Підступні смаколики»
Актуальність:
Дитина повинна знати про цінність здоров'я як про головну життєву цінність. У свідомості дитини-підлітка значення понять «здоров'я» та «здоровий спосіб життя» часто зближуються: і здоров'я, і здоровий спосіб життя вимагають дотримання правил особистої гігієни, пов’язані з фізичними вправами та з дотриманням певних правил харчування. Але, хоча визначення підлітками цих понять багато в чому схожі, усе ж таки в них можна побачити принципові відмінності. Діти добре знають, що здоровий спосіб життя передбачає правильне харчування, але нерідко вважають, що відсутність хвороб дозволяє людині не дотримуватися особливих правил харчування; здоровий спосіб життя передбачає відмову від уживання алкоголю й тютюну, а міцне здоров'я «дозволяє» пити й палити. Дитина може бути переконана в тому, що здоров'я дає великі можливості ризикувати й бути впевненим у собі, у своїх силах та можливостях, тому дотримання правил здорового способу життя не є обов’язковим.
Доросла людина цінує здоров'я, бо вона знає, що таке хвороба. Тим часом для підлітка здоров'я цінне лише в тому сенсі, що дає змогу експериментувати з тілом та із собою, виявляючи, таким чином, свої можливості та здібності. Дитина ще не може достеменно знати про певні цінності, оскільки вона їх не пережила, вони відсутні в її досвіді. Тому важливо сформувати у дітей обґрунтування здорового способу життя та свідоме ставлення до свого життя і здоров'я.
Тип проекту: інформаційно-дослідницький, за кількістю учасників – груповий, за тривалістю виконання – короткотривалий.
Учасники проекту: учні 5 класу.
Мета проекту:
Очікувані результати:
Завдання:
Заходи, проведені з класом, для реалізації проекту:
Етапи реалізації проекту:
№ з/п |
Завдання |
Відповідальні |
І етап – організаційний |
||
1 |
Ознайомлення класу з темою, метою, основними завданнями. |
Керівник проекту |
2 |
Створення робочих груп. |
Керівник проекту |
3 |
Визначення завдань групам. |
Керівник проекту |
ІІ етап – пошуковий |
||
1 |
Збір необхідної інформації з різних джерел. |
Учні класу |
2 |
Обговорення, аналіз та систематизація зібраного матеріалу. |
Керівник проекту, учні класу |
3 |
Збір експериментального матеріалу. |
Учні класу |
4 |
Розробка анкети для опитування учнів. |
Керівник проекту |
5 |
Розробка запитань для зустрічі з медпрацівником. |
Учні класу |
ІІІ етап – дослідницький: |
||
1 |
Вивчення складу продуктів. |
Учні класу |
2 |
Організація опитування учнів 5 класу. |
Керівник проекту |
3 |
Дослідження впливу газованого напою «Кока-Кола» на різні речовини. |
Учні класу, керівник проекту |
4 |
Зустріч з медпрацівником. |
Учні класу, керівник проекту |
IV етап – підсумковий: |
||
1 |
Підготовка до презентації проекту: - систематизація теоретичного матеріалу; - підбір фото- та відеоматеріалу; - обробка результатів опитування. |
Керівник проекту, учні класу |
2 |
Створення презентації проекту «Підступні смаколики». |
Керівник проекту |
Вчитель:
Доброго дня! Учні 5 класу презентують свій проект на тему здорового харчування та розкриють секрети таких привабливих, але дуже підступних смаколиків, які так полюбляють школярі.
Учень 1:
Кожного дня ми спостерігаємо, як наші учні ще не встигнувши зайти до школи біжать до магазину і несуть у клас повні жмені всілякої «смакоти»: чіпси, сухарики, «пахуче» печиво «Тук», кукурудзяні палички з різноманітними смаками, яскраві льодяники, різноманітної форми та смаків жувальні цукерки, навіть їстівний папір. Нас приваблює все незвичайне, кольорове, пахуче.
Скептик 1:
І що тут дивного? Батьки нам дають гроші і ми самі вирішуємо, що купувати! Так, нам подобаються всілякі смаколики, і особливо кольорові, пахучі, незвичайні. Їх виготовляють і продають спеціально для дітей.
Учень 2:
Але у школі нам розповідають, що це – шкідливі продукти, які руйнують наш організм. Харчуватися треба правильно!
Скептик 2:
А ми не згодні! (звертаються до залу) А ви? Навіть наші улюблені Смішарики нас підтримують.
(відео «Смішарики. Випране харчування»)
Учень 1:
Їжа повинна збагачувати організм енергією, необхідною для нормальної життєдіяльності. Їжа є так званим будівельним матеріалом для росту молодого організму. Але іноді їжа замість користі завдає шкоди.
Скептик 1:
Чому так відбувається?
Учень 2:
От ми і вирішили провести дослідження і виявити, чи дійсно є продукти харчування, які завдають шкоди нашому організму. Назвали ми їх – ПІДСТУПНІ СМАКОЛИКИ.
Результати опитування
Учень, що проводив опитування 1:
Розпочали ми з опитування наших однокласників і виявили, що майже всі учні хоча б раз на тиждень вживають магазинні чіпси, сухарики чи солоні кукурудзяні палички.
Учень, що проводив опитування 2:
Учні усвідомлюють, що ці продути не корисні, але смачні, тому не можуть втриматися, щоб не купити.
Учень, що проводив опитування 1:
А от газовані напої лише три учні із класу вживають дуже рідко і двоє не вживають взагалі.
Учень, що проводив опитування 2:
Інші 15 чоловік купують солодкі газовані напої частіше, ніж раз на тиждень.
Учень, що проводив опитування 1:
П’ятикласники вважають їх смачними, хоча і підозрюють, що вони не корисні.
Учень, що проводив опитування 2:
Ми всі дуже полюбляємо всілякі солодощі: печиво, тістечка, шоколадні цукерки, а особливо желейні цукерки.
Учень, що проводив опитування 1:
Учні знають, що надмірне споживання солодощів шкідливо для організму.
Учень, що проводив опитування 2:
Але нам дуже важко відмовитися від улюблених продуктів, навіть якщо знаємо, що вони шкідливі.
Учень, що проводив опитування 1:
Не часто учні нашого класу купують жувальну гумку, це добре.
Учень, що проводив опитування 2:
На сніданок 11 учнів краще з’їли б бутерброд з ковбасою чи сиром, п’ятеро – печиво чи тістечко і четверо учнів надають перевагу гарячим стравам.
Учень, що проводив опитування 1:
А це означає, якщо діти вранці будуть добре снідати корисними і здоровими продуктами, можливо менше будуть вживати шкідливих «смаколиків» із магазину.
Учень, що проводив опитування 2:
А якщо поласувати цими привабливими, але шкідливими продуктами ще й на голодний шлунок, наш організм не витримає і почне скаржитися.
Учень 1:
Давньогрецький лікар Гіппократ сказав: «Людина народжується здоровою, всі хвороби приходять з їжею». Чи це так? Ми вирішили порадитися з фахівцями і звернулися до медпрацівника дитячого кабінету Гутянської амбулаторії сімейної медицини Славко Тетяни Іванівни за роз’ясненнями.
Учень 2:
Нас зацікавила і вразила розповідь Тетяни Іванівни і ми вирішили поділитися цією інформацією з вами. Запрошуємо Тетяну Іванівну.
Інтерв’ю з медпрацівником
Інтерв’юер 1:
Інтерв’юер 2:
Інтерв’юер 1:
Інтерв’юер 2:
Інтерв’юер 1:
Інтерв’юер 2:
Учень 1:
Дуже дякуємо Тетяні Іванівні за корисну інформацію.
Скептик 1:
Все це, звичайно, цікаво, але ми потребуємо доказів!
Учень 3:
Докази є!
Скептик 2:
Покажіть!
Досліди з Кока-Колою
Дослідник 1:
В Інтернеті можна побачити показові досліди з одним із найбільш популярних напоїв – Кока-Колою. Ми вирішили провести власне дослідження і побачити самі, як Кола впливає на деякі речовини.
Дослідник 2:
Ми взяли яєчну шкаралупу, помістили у чашку та залили Колою.
(відео «Дослід 1»)
Скептик 1:
Чому саме яєчну шкаралупу?
Дослідник 3:
Яєчна шкаралупа відома як джерело кальцію. Вона дійсно містить більше 90% цього необхідного нашому організму мікроелементу.
Дослідник 4:
Склад твердої оболонки яйця дуже схожий з будовою наших кісток. Тому ми можемо виявити, як Кола може вплинути на наші кістки та зуби.
Дослідник 1:
Далі залили Колою ржаву залізяку, щоб виявити, чи може цей напій роз’їдати іржу.
(відео «Дослід 2»)
Скептик 2:
І що це нам дасть?
Дослідник 2:
Це може показати, чи буде Кола, потрапивши до нашого шлунку, роз’їдати його стінки, що може призвести до страшних хвороб.
Дослідник 3:
І третім дослідним зразком ми використали шматок курячої печінки.
(відео «Дослід 3»)
Скептик 1:
Поясніть, чому саме це? Дивно.
Дослідник 4:
Якщо Кола якось негативно вплине на стан курячої печінки, значить це позначиться і на нашій печінці. Ви згодні?
Скептик 2:
Ну добре. А які ж результати ви отримали? Невже щось цікаве?
Скептик 1:
(звертається до залу) А ви як думаєте? Кока-Кола шкідлива? Чи може вона зашкодити нашому організму?
Дослідник 1:
Через 10 днів ми поглянули на зразки і виявили, що запах Коли залишився, а колір рідини змінився, також з’явилася неприємна піна і якась плівка.
(відео «Дослід результат 1»)
Дослідник 2:
Першою ми вийняли яєчну шкаралупу. Ви добре бачите, що шкірочка увесь колір Коли вона увібрала в себе. Шкаралупа стала дуже крихкою.
(відео «Дослід результат 2»)
Скептик 1:
Невже наші зубки і кістки теж стануть такими?
Скептик 2:
Це просто жах! Що ж буде далі?!
Дослідник 3:
Ми розглянули ємність із печінкою. Бачите, який осад залишився на дні. А сама печінка стала в’язкою, почала руйнуватися, розлазитися.
(відео «Дослід результат 3»)
Скептик 1:
Це ж так страждає і наша печінка. Скільки вона терпить від нас!
Скептик 2:
А що сталось із ржавою залізякою? Невже Кола роз’їла іржу?
Дослідник 4:
Так. Давайте переглянемо. Неприємне видовище.
(відео «Дослід результат 4»)
Ми знаємо, що просто водою змити іржу не вдасться. А зараз бачимо, що різьба очистилася, іржа повністю зникла.
(відео «Дослід результат 5»)
Скептик 1:
Значить, і шлунок вона може роз’їдати…
Скептик 2:
Але ж трішечки можна?
Учень 1:
Наш організм здатен боротися з шкідливими речовинами, які потрапляють у наш організм. Але якщо цих речовин буде дуже багато, він сам не впорається. І тоді ми відчуваємо біль у животі.
Учень 2:
Давайте жаліти свій організм, адже попереду у нас усе життя! Ви згодні?
Вивчення складників деяких продуктів
Учень 1:
Далі поговоримо про такі привабливі «смаколики».
Скептик 1:
А що з ними не так? Вони ж такі смачні!
Учень 2:
Ми розглянули склад цих продуктів і зацікавилися, що це за Е-шки. Результати нас вразили!
Скептик 2:
А з чого ж вони складаються?! Це тільки картопля, хліб, печиво, шоколад, цукор, різні фрукти. Все справжнє, натуральне!
Вчений-науковець 1:
Насправді до складу цих привабливих «смаколиків» часто входять не натуральні продукти, а створені штучно речовини. А приємний запах і чудовий смак надають харчові домішки.
Вчений-науковець 2:
Харчові добавки – це хімічні речовини, які додають до харчових продуктів для поліпшення їхнього смаку, підвищення поживної цінності або для того, аби запобігти псуванню продукту при зберіганні.
Вчений-науковець 1:
Розглянемо таблицю, у якій показані різновиди харчових домішок. Зверніть увагу: барвники, що дають такі привабливі кольори, підсилювачі смаку та аромату, що так нас приманюють, і навіть піногасники!
Таблиця 1. Класифікація харчових добавок
Е100 – Е182 |
барвники (встановлюють або відновлюють колір продукту) |
Е200 – Е299 |
консерванти (підвищують термін зберігання продуктів, захищаючи їх від мікробів і бактерій) |
Е300 – Е399 |
антиокислювачі (захищають від окислення, наприклад, від згіркнення жирів і зміни кольору) |
Е400 – Е499 |
стабілізатори (зберігають задану консистенцію) згущувачі (підвищують в’язкість) |
Е500 – Е599 |
емульгатори (створюють однорідну суміш незмішуваних речовин, наприклад, води і масла) |
Е600 – Е699 |
підсилювачі смаку й аромату |
Е700 – Е899 |
запасні індекси |
Е900 – Е999 |
піногасники (попереджують або знижують формування піни) |
Вчений-науковець 2:
В іншій таблиці ми побачимо, що більшість харчових домішок дуже шкідливі і призводять до тяжких, навіть невиліковних захворювань.
Таблиця 1. Рівень небезпеки харчових домішок
Е102 |
Н |
Е150 |
П |
Е220 |
Н |
Е281 |
К |
Е405 |
Н |
Е626 |
РК |
Е103 |
З |
Е151 |
ШШ |
Е222 |
Н |
Е282 |
К |
Е450 |
РШ |
Е627 |
РК |
Е104 |
П |
Е152 |
З |
Е223 |
Н |
Е283 |
К |
Е451 |
РШ |
Е628 |
РК |
Е105 |
З |
Е153 |
К |
Е224 |
Н |
Е310 |
В |
Е452 |
РШ |
Е629 |
РК |
Е110 |
Н |
Е154 |
РК |
Е228 |
Н |
Е311 |
В |
Е453 |
РШ |
Е630 |
РК |
Е111 |
З |
Е155 |
Н |
Е230 |
К |
Е312 |
В |
Е454 |
РШ |
Е631 |
РК |
Е120 |
Н |
Е160 |
ШШ |
Е231 |
ШШ |
Е320 |
Х |
Е461 |
РШ |
Е632 |
РК |
Е121 |
З |
Е171 |
П |
Е232 |
ШШ |
Е321 |
Х |
Е462 |
РШ |
Е633 |
РК |
Е122 |
П |
Е173 |
П |
Е233 |
Н |
Е330 |
К |
Е463 |
РШ |
Е634 |
РК |
Е123 |
ДН |
Е180 |
Н |
Е239 |
ШШ |
Е338 |
РШ |
Е465 |
РШ |
Е635 |
РК |
Е124 |
Н |
Е201 |
Н |
Е240 |
К |
Е339 |
РШ |
Е466 |
РШ |
Е636 |
Н |
Е125 |
З |
Е210 |
К |
Е241 |
П |
Е340 |
РШ |
Е477 |
П |
Е637 |
Н |
Е126 |
З |
Е211 |
К |
Е242 |
Н |
Е341 |
РШ |
Е501 |
Н |
Е907 |
В |
Е127 |
Н |
Е212 |
К |
Е249 |
К |
Н343 |
РК |
Е502 |
Н |
Е951 |
ШШ |
Е129 |
Н |
Е213 |
К |
Е250 |
АТ |
Е400 |
Н |
Е503 |
Н |
Е952 |
З |
Е130 |
З |
Е214 |
К |
Е251 |
АТ |
Е401 |
Н |
Е510 |
ДН |
Е954 |
К |
Е131 |
К |
Е215 |
К |
Е252 |
К |
Е402 |
Н |
Е513 |
ДН |
Е1105 |
ШШ |
Е141 |
П |
Е216 |
К |
Е270 |
Н |
Е403 |
Н |
Е527 |
ДН |
|
|
Е142 |
К |
Е219 |
К |
Е280 |
К |
Е404 |
Н |
Е620 |
Н |
|
|
Вчений-науковець 1:
Зібравши упаковки продуктів, які найчастіше купують школярі, та користуючись таблицями, ми визначили, які харчові добавки вони мають і чи є серед них небезпечні для здоров'я людини.
Вчений-науковець 2:
Солодкі вироби «Вкусняшки».
Містять: натуральний цукор, окремо ще інші штучні підсоложувачі, ненатуральні барвники та ароматизатори, навіть піноутворювач. При частому вживанні можуть викликати захворювання на цукровий діабет, ожиріння.
Вчений-науковець 1:
Кукурудзяні палички солоні.
Містять: кукурудзяну крупу, олію, а ще несправжні ароматизатори, підкислювач. Наче нічого страшного і небезпечного немає. Але виробник чомусь взагалі не вказав сіль, чи іншу добавку, яка робить палички солоними. Це насторожує, бо невідомо, яка речовина буде роз’їдати наш шлунок.
Вчений-науковець 2:
Сухарики.
Містить: хліб, олію, не натуральні речовини-ароматизатори, підсилювачі смаку (глутамат натрію, гуанілат натрію) – Е620, Е621 – дуже небезпечні речовини.
Вчений-науковець 1:
Чіпси-пластинки.
Містять: картопляне пюре – тільки 30%, пшенична мука, кукурудзяний крохмаль, манна крупа, олія, штучні ароматизатори, підсилювачі смаку і аромату, які викликають кишкові розлади.
Цей вид чіпсів, мабуть, найризикованіший, бо містить дуже багато небезпечних хімічних домішок.
Вчений-науковець 2:
Чіпси «Люкс».
Містять: крім картоплі, небезпечну для організму пальмову олію, ароматизатор, підсилювачі смаку та аромату (Е621) – знову для розладу шлунку. Призначення деяких інших домішок ми навіть не знайшли у списку дозволених для продуктів харчування.
Вчений-науковець 1:
Мівіна.
Містить: муку та велику кількість дуже небезпечних речовин, які викликають розлад шлунку, захворювання шлунково-кишкового тракту, підвищують рівень холестерину, який засмічує кров’яні судини. Не призначена для вживання сирою!
Вчений-науковець 2:
Цукерки «Кислиця» та подібні.
Містять: цукор, жувальну масу (невідомо, з чого зроблену), а далі небезпечні домішки, що викликають захворювання шлунку, кишківника, підвищують рівень холестерину, що шкідливо для кров’яних судин.
Відомо, що надмірне вживання кислоти призводить до роз’їдання стінок шлунку, а названі шкідливі харчові домішки підсилюють цей процес.
Вчений-науковець 1:
Цукерки «Шоколадна райдуга».
Містить: цукор, олії, сухе молоко, згущувачі, емульгатори, харчові барвники, які сприяють появі хвороб печінки і нирок, Е102, Е129, Е110, позначені у таблиці як небезпечні, і навіть піногасники.
Вчений-науковець 2:
Солодкі газовані напої.
Дорогі «Фанта» і «Кока-Кола» містять: підготовлену артезіанську воду, цукор, ароматизатори начебто натуральні, а от барвники штучні, а ще регулятор кислотності (ортофосфорна кислота Е338), який викликає розлади шлунку. У «Фанті» апельсинового соку лише 3%.
Вчений-науковець 1:
Недорогі солодкі газовані напої, які так полюбляють наші школярі, натуральних складових не містять взагалі, а ці добавки є дуже небезпечними для здоров'я людини й особливо дитини.
Вчений-науковець 2:
Важливо пам’ятати, що щоденне вживання в дитинстві таких небезпечних продуктів може призвести по виникнення тяжких хвороб, вилікувати які практично неможливо протягом усього життя.
Вчений-науковець 1:
Запам’ятайте: перед вживанням будь-яких харчових продуктів необхідно уважно прочитати склад продукту, звертаючи увагу на вміст харчових домішок, та строк придатності.
Скептик 2:
А ми вже так звикли купувати всілякі смачнюшки! Невже доведеться відмовитись?!
Учень 1:
Вживання шкідливих продуктів харчування дійсно можна вважати шкідливою звичкою. По-перше, тому, що вони шкодять здоров'ю людини, а ще тому, що вони викликають залежність. Про це говорила і наша медсестра Тетяна Іванівна. Нам надзвичайно важко відмовитися від улюблених сухариків, чіпсів, кукурудзяних паличок зі смаковими приправами.
Скептик 1:
А що ж робити?
Учень 2:
Можна спробувати замінити смачний шкідливий продукт не менш смачним, але корисним.
Скептик 2:
А як?
Кухар 1:
Сухарики можна приготувати вдома зі свіжого хлібу, запашної олії та звичайної солі. Хліб нарізати невеликими кубиками чи смужками і підсушити на пательні, ледь змащеній олією. Ще гарячими трішки присипати сіллю.
Кухар 2:
Зробити чіпси чи картоплю фрі зовсім не складно вдома. Головне усвідомити, що ви для цього візьмете картоплю, вирощену на власному городі, та свіжу, а не просмажену до гіркоти, олію.
Кухар 1:
Рецептів домашніх цукерок в Інтернеті дуже багато. З ними, правда, треба попрацювати, але ж і результат відмінний.
Кухар 2:
Смачні напої теж можна приготувати з лимонів та апельсинів.
Кухар 1:
Якщо ж готувати вам зовсім не хочеться, або ніколи, чи хочеться «перекусити» щось у школі, пропонуємо купити апельсин, мандарин, банан, ківі, родзинки, горіхи, курагу.
Кухар 1:
У цих продуктах багато вітамінів, яких так не вистачає організму взимку.
Учень 1:
А ви можете розрізнити корисні і шкідливі продукти? Давайте спробуємо? (запитання до присутніх за малюнками)
Учень 2:
Якщо продукт корисний, підніміть руки догори і сплесніть.
Учень 1:
Якщо продукт шкідливий, похитайте головою. Добре?
Учень 2:
Нас підтримують і герої-Смішарики, які врешті розуміли, що вітаміни потрібно вживати.
(відео «Смішарики про вітаміни»)
Учень 1:
Підведемо підсумки. Якщо ви згодні з нашими твердженнями, скажіть «так».
Учень 2:
Для здоров'я нам потрібна їжа. Здорове харчування – це основа здоров'я.
Учень 1:
Від правильного й повноцінного харчування залежить наше самопочуття, настрій, здатність вчитися і нормально розвиватися.
Учень 2:
Майже всі улюблені й модні для школярів продукти містять велику кількість хімічних харчових домішок, які можуть викликати у майбутньому тяжкі захворювання.
Учень 1:
Від цих шкідливих продуктів можна відмовитись, або хоча б зменшити кількість вживаної отрути.
Учень 2:
Найголовніше – це прийняти сміливе рішення розвивати корисні звички розумного харчування, які зміцнюють здоров'я, і позбутися шкідливих звичок їсти все, що смачно, не задумуючись про наслідки.
Учень 1:
Їжа повинна бути різноманітною. Ми бачимо, що у нашій їдальні кожного дня нові страви.
Учень 2:
Дотримуватись режиму харчування: обов’язково добре поснідати перед школою.
Учень 1:
З'їсти увесь повноцінний обід (перше, друге і третє).
Учень 2:
«Перекусити» можна фруктами, печивом.
Учень 1:
Не зловживайте солодощами.
Учень 2:
Вживайте вітаміни. Допоможіть своєму організму захиститися від хвороб – зміцнюйте імунітет.
Учень 1:
Пийте чисту воду, трав’яні відвари, фруктові та овочеві соки.
Учень 2:
Частіше мийте руки.
Учень 1:
Бережіть свій організм! Звертайте увагу на те, ЩО ви їсте та ЯК ви їсте.
Учень 2:
Якщо ми отримаємо всі необхідні для нашого організму вітаміни і мікроелементи, не будемо хворіти.
Учень 1:
Хвороби завдають людині чимало страждань, роблять її життя безрадісним.
Учень 2:
А здоровій людині хочеться жити, посміхатися, вчитися, розвиватися.
Учень 1:
Бажаємо вам усім бути здоровими.
Учень 2:
На згадку даруємо вам у клас Пам’ятку здорового харчування.
Додаток 1
Орієнтовні питання та відповіді
для інтерв’ю з медпрацівником дитячого кабінету амбулаторії сімейної медицини „Погляд медпрацівника на проблему споживання дітьми шкідливих речовин”
- На жаль, з кожним роком дітей, що страждають шлунково-кишковими розладами зустрічається все більше.
Якщо хочете бути здоровими, розумними, успішними, радіти життю, харчуйтеся правильно: вживайте вітаміни і намагайтеся не труїти свій організм.
Додаток 2
Фото з презентації проекту
1