Сценарій свята «Зустрічаємо Весну і Птахів»

Про матеріал
Міжнародний день птахів проходить щороку в межах програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера» і не випадково його відзначають саме в квітні. 1 квітня 1906 року була підписана Міжнародна конвенція із охорони птахів. День птахів – це не лише річниця Конвенції, а й час повернення пернатих з вирію. Вперше цей день як масове дитяче свято стали проводити в Сполучених Штатах Америки. Організатором був вчитель із містечка в штаті Пенсільванія. Незабаром його підтримала одна з популярних газет «Пітсбурзька телеграфна хроніка», що почала популяризацію Дня птахів. Мета цієї акції – звернути увагу людства на проблеми збереження пташиного світу, адже вони стосуються всіх країн і континентів. Під час проведення свята «Зустрічаємо Весну і Птахів» діти дізнаються багато цікавої інформації про пташиний світ України; познайомляться із вражаючими фактами про перелітних птахів, а також із їхніми звичками, способом життя; переглянуть пізнавальні відеоролики про птахів-зимівників. Із захопленнямпслухають легенду про солов'я. Цікавою також буде вікторина «Юні знавці птахів» для глядачів. Захід має завершитися участю учнів і педагогів у акції "Пташині будиночки" (дружно зберіться розвішувати шпаківні, дуплянки на подвір'ї освітнього закладу).
Перегляд файлу

Сценарій свята «Зустрічаємо Весну і Птахів»

(для учнів 5-7-х класів)

 

  1. Музика на вихід (а потім як фон для слів)

     Виходять дівчата. Йдучи, розмовляють.

Перша дівчина

Так весни, сонечка, тепла хочеться!                                                                                    Друга дівчина                                                                                                              Дівчата, а давайте весну покличемо!                                                                            Разом                                                                                                                              Весна, весна, весняночко,
Прийди до нас, подоляночко.
Прийди, прийди, теплом утіш,
А ти, сонечко, світи ясніш!

Третя дівчина

Ти, рясненький дощику, упади
На городи, на левади, на сади.
Щоб пшениці колосилися,
Щоб горою піднімалися жита,
Щоб добром роквіталися літа.
Іди, іди, дощику, упади,
Щоб плодами наливалися сади.

Четверта дівчина

Щоб родило і у полі, й у дворі,
Щоб співалось од зорі і до зорі,
Весна, весна, весняночко,
Прийди, прийди, подоляночко!

 

  1. Танець дівчат-квітів

 

  1. З’являється Весна. Лунає у запису пташиний спів.

П’ята дівчина

Ось іде весна ланами,
Перелогами, лісами,
Де не ступить, з-під землі
Лізуть проліски малі.

Перша дівчина

На берізку гляне зблизька —
У сережках вся берізка,
До верби підійде — ба —
В білих котиках верба!

Друга дівчина

А як здійме руки вгору
До блакитного простору,
З кожним помахом руки —
Линуть з вирію пташки.                                                                                                  Весна                                                                                                                            Вийшла я з лісу, лугові вклонилася.
Од вітрів і сонця — луг зазеленився.
А до мене трави у поля прослались,
А до мене птахи з гаю озивались,
А за ними в лузі зацвітали квіти.
Починаю, друзі, по землі ходити.                                                                                     Ану ж, весняночки, давайте пісню весняну дзвінку співати, весну зустрічати!

  1. Пісня про весну

 

  1. Музика на вихід ведучих

Ведучий 1. Вітаємо усіх, хто зібрався у цьому залі. Теплих посмішок вам, чудового настрою, бо в нас сьогодні чудове весняне свято –

Разом ведучі: … «День зустрічі птахів»!

Ведучий 2.  1 квітня щорічно відзначають Міжнародний день птахів.

Ведучий 1.  А зараз познайомимо вас з історією цього екологічного свята. Міжнародний день птахів проходить щорічно в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера» і не випадково саме у квітні.

Ведучий 2.   1 квітня 1906 року підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів.

Ведучий 1. День птахів — це не тільки річниця Конвенції, але і час прильоту пернатих із зимівель. За традицією в цей час в очікуванні пернатих розвішуються шпаківні, дуплянки та інші «пташині будиночки».

Ведучий 2. Повернення птахів святкується також як прихід весни.

Ведучий 1. Але є багато пташок, які не літають у теплі краї, а залишаються зимувати вдома, на Батьківщині.

Ведучий2. Давайте знайомитися із зимовими птахами ближче. Треба ж знати, кого нам підгодовувати суворими сніжними зимами. Тож увага на екран!

  1. Відеопрезентація «Зимові птахи»

Ведучий 1. Пташки – наші найменші друзі і невід’ємна часточка природи. Вони прикрашають діброви і сади, тішать нас своїм чарівним співом. Їх весела дзвінка пісня, яскраве забарвлення оживляють природу і звеселяють наші серця, додають нам бадьорості і радості.

Ведучий 2.  Мандрують птахи по-різному. Одні поодинці, інші – великими зграями. Але як би птахи не летіли вони завжди прямують одним і тим же шляхом.

Ведучий 1. Як же пташки знають куди летіти? Хто їм показує дорогу?

Ведучий 2.  Більшість вчених вважає, що птахи звіряють напрям по сонцю і зірках. Довгий час вважали, що молоді птахи летять за старими. Але виявилося, що це не так. У зозуль, наприклад, старі птахи летять окремо від молодих. Отже, з’являючись на світ, птахи уже знають, куди вони повинні летіти з настанням холоду і за яким маршрутом.

Ведучий 1. Знають вони і те, коли потрібно вирушати в дорогу і що перед великим шляхом потрібно «нагуляти» жир, щоб підтримувати сили в далекому й важливому перельоті. Адже, є такі птахи, які можуть долати відстань 8000 км без жодної зупинки.

Ведучий 2. Приліт пташок із теплого краю, із далекого вирію у наші рідні краї — характерна ознака весни.

Ведучий 1. А чи знаєте ви, які птахи прилітають першими? (відповіді із залу) Раніше за всіх з’являються граки. Й одразу, не гаючи часу, лагодять гнізда, відкладають яйця. Ніхто з перелітних птахів раніше за граків не виводить потомство.

Ведучий 2. За граками прилітають шпаки й жайворонки. Перша пісня жайворонка означає, що зимі вже кінець.

Ведучий 1. А ще прилітають до нас із теплих країв зяблики, іволги, соловейки, ластівки, лелеки, чаплі, зозулі — усіх не перелічити.

Ведучий 2. Про пташиний світ України більше дізнаєтеся із нашого відео сюжету.

  1. Відеосюжет «Пташиний світ України»

Ведучий 2. А який твій улюблений птах, Іване?

Ведучий 1. Звісно ж, лелека. Білі лелеки на місця гніздування прилітають із середини березня. Ці великі красиві птахи зі сніжно-білим і чорним пір’ям здавна живуть біля оселі людини. Люди люблять їх за подружню вірність, за дивовижну прихильність до раз і назавжди обраної хати, куди вони повертаються з року в рік.

  1. Демонстрація слайдів з лелекою і соловейком (розповідь супроводжується показом слайдів із зображенням лелеки, а потім соловейка)

Ведучий 2. Люблять лелек і за зворушливу турботу про пташенят, за величезну користь, яку приносять людям, винищуючи шкідливих комах, мишей та інших гризунів. Тому їх із радістю зустрічають навесні. Недарма у багатьох селах на віддяку птахам піднімають на дах клуні старе колесо, аби «фундамент» пташиного гнізда був надійнішим.

Ведучий 1. У народі кажуть: «Прилетіли лелеки — весну принесли здалека». З появою цих віщунів хлібороби починали висівати зернові культури, садити городину.

Ведучий 2. Лелеки — дуже старанні, турботливі батьки. Недарма кажуть, що дітей до хати приносить лелека. Образ цей широко побутує як у народній творчості, так і в письменстві.

Ведучий 1. Про мого птаха тепер ви знаєте. А який твій улюблений, ____________ (ім’я ведучого) ?

Ведучий 2. Соловейко! Хоч він з виду непоказний, маленький і сіренький, наче горобець, але який солодкий і дзвінкий має голосок. За красою голосу, виконавчою майстерністю нема рівних соловейку. Хочу познайомити вас із цікавою легендою про соловейка. Увага на екран!

  1. Відео «Легенда про соловейка»

Ведучий 1: А зараз пропонуємо усім вам послухати пісню «Заспівай наш соловейку, заспівай» від дзвінкоголосого дуету «БУМ»!

  1.  Пісня «Заспівай наш соловейку, заспівай»

Ведучий 1. Як ви знаєте, невід'ємною частиною лісів, луків, степів є саме птахи. Вони - найкраща прикраса парків і садів.

Ведучий 2. Але птахи не тільки прикрашають наше життя. Вони є першими помічниками людини в боротьбі за високий урожай полів, садів, лісів.

Ведучий 1. А зараз подивимося, як ви нас уважно слухали і наскільки є обізнаними у птастві.

Ведучий 2. Пропонуємо вікторину «Юні знавці птахів». Готові?

 

З а п и т а н н я (ведучі по черзі зачитують.

10.  Демонстрація названих птахів на слайдах презентації «Юні знавці птахів»

1. Зозуленя викидає з гнізда яйця або пташенят названих батьків та саме поїдає корм, який вони приносять. Але потім приносить користь. Яку?

 ( Поїдає волохатих гусениць, яких не їдять інші птахи).

 2. Які птахи прилітають до нас з півдня першими? (Шпаки).

1. У якого птаха такий міцний хвіст, що він підтримує птаха на дереві? (Дятел).

2. Коли шпаки прилітають навесні, вони беруться за чищення місць гніздування, старанно викидають із них сміття та будують нові гнізда. У нове гніздо вони приносять духмяний полин, м’яту та інші рослини, що сильно пахнуть. Навіщо шпаки приносять у гніздо ці рослини?

 (Щоб відлякувати паразитів).

1. Які птахи влаштовують по кілька гнізд на одному дереві? (Граки).

2. У назві якого птаха є 40 літер? (Сороки)

Ведучий 1. Дякуємо вам! Але це була розминочка.

 А чи знаєте ви, що птахам поставлені пам’ятники? Спробуйте здогадатися яким.

Ведучий 2. На підводному човні були пошкодженні система підйому і зв’язку. З допомогою спеціального апарату був запущений на волю птах, щоб доставити повідомлення про аварію. Незабаром екіпаж був урятований. Птаха нагородили вищою військовою нагородою й навічно зарахували до екіпажу човна. Це відбулося 1942 року в Англії. Птаху було споруджено пам’ятник. Назвіть його. (Голуб).

Ведучий 1. Під час війни в місті люди помирали з голоду. Коли вони на кріпосній стіні виставили птаха, ворог вирішив, що в місті ще багато продовольства, і зняв облогу. Це відбулося в Німеччині в 16 ст. Вдячні люди поставили пам’ятник птахові. Що це за птах? (Півень).

Ведучий 2.  1850 року в Америку вперше завезли птаха, котрий невдовзі там освоївся. Трапилося так, що в передмісті Бостона дуже розмножилися комахи. Гусінь завдавала серйозної шкоди посіву. На допомогу прийшов птах. Він знищив комах шкідників. На знак подяки мешканці поставили йому пам’ятник у парку міста Бостона. Назвіть цього птаха? (Горобець).

Ведучий 1. Цьому птахові поставили два пам’ятники на честь урятування ними посіву від сарани: один – у США, штат Юта, а другий – в Австралії. Що це за птах? (Чайка).

Ведучий 2. Дякуємо справжнім знавцям птахів. От саме на такій мажорній ноті наше екологічне свято…

Разом ведучі: «Зустрічаємо Весну і Птахів»!

Ведучий 1. … добігає до кінця.

Ведучий 2. Оберігайте природу й наших вірних друзів – птахів!

Ведучий 1. Пам’ятайте – найдорожче для пташки – це воля. Милуйтеся, слухайте і захоплюйтеся цими чудовими творіннями природи, допомагайте у скрутні для них часи, і вони вам обов’язково віддячать.

Ведучий 2. Для вас звучить пісня «Квітуча Україна».

11.Музика на вихід артистів

12. Пісня «Квітуча Україна»

 

(артисти залишаються на сцені. Виходять ведучі)

 

 

Ведучий 1. Дякуємо за увагу!

Ведучий 2. Запрошуємо усіх вас, дорогі друзі, разом вийти на вулицю і разом розвішати будиночки для птахів на деревах.

Ведучий 1. Будемо разом зустрічати птахів!

13. Музика

docx
Додано
26 березня 2020
Переглядів
451
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку