Сценарій творчої презентації акції «7 чудес Лозівщини»

Про матеріал

Лозівщина! У ній дзвенять вітрами віки історії, живе пам'ять і проростає паростками майбутнє! Вона хлюпочеться у дитячих оченятах, стелиться рушниковою дорогою молодим, вклоняється вербами сивочолим батькам. Це обрії неповторних почуттів та вічних надій, край особливої долі і особливих людей, земля що здатна закохувати та вражати.

Перегляд файлу

«7 чудес Лозівщини»

Сценарій творчої презентації акції «7 чудес Лозівщини» присвяченої

150-річчю з дня заснування міста Лозова та 76-річниці визволення

Лозівщини від нацизму в роки Другої світової війни

 

Дата проведення: 13.09.2019 р.

Місце проведення: Царедарівська філія

Початок проведення: 1200

 

Слайд №1 – заставка 150 років

Перед початком свята звучать тематичні пісні та святкові мелодії

01 – вихід+ведучі

На сцену виходять ведучі

Ведучий: Доброго дня шановна українська громадо!

Слайд №2 – лозівщина

Ведуча: Лозівщина! У ній дзвенять вітрами віки історії, живе пам’ять і проростає паростками майбутнє! Вона хлюпочеться у дитячих оченятах, стелиться рушниковою дорогою молодим, вклоняється вербами сивочолим батькам. Це обрії неповторних почуттів та вічних надій, край особливої долі і особливих людей, земля що здатна закохувати та вражати.

Ведучий: Шукаючи чудеса Лозівщини, ми переконалися, що тут існують місця, які завжди викликають подив, хвилювання і захоплення архітектурною неповторністю та природною красою, займають визначне місце у представленні краю на національному рівні, уособлюють незгасиме вогнище його духовності, засвідчують давню та славну історію.

Слайд №3 – 7 чудес

Ведуча: Тому, саме сьогодні, напередодні святкування, 150-ти річчя з дня заснування міста Лозова та 76-ї річниці з дня визволення Лозівщини від нацизму в роки Другої світової війни, ми маємо за честь представити вам спільний проект царедарівських учнів, вчителів, діячів культури та громадсько активної молоді

Разом: 7 чудес Лозівщини!

02 – позивні Оплески

03 – фон ведучі

Слайд №4 – вокзал 1

Ведучий: «Цитадель на початку шляху». Перше чудо Лозівщини – Залізничний вокзал, найвеличніша споруда міста, що представляє собою історичну та суспільну цінність.

Ведуча: Збудований у традиціях палацової архітектури французького бароко, він відкрився 14 вересня 1893 р., а проект забудови отримав Гран-прі конкурсу на всесвітній виставці у Парижі. Колишню будівлю вокзалу у 1943 р. зруйнували при відступі нацистські окупанти.

Слайд №5 – вокзал 2

Ведучий: Після війни вокзал відновили за проектом архітекторів Євгена Лимаря і Анатолія Цейтліна, щоправда, у досить спрощеному вигляді і здали в експлуатацію у 1950 р.

 

Ведуча: А сьогодні, тисячі жителів та гостей міста поспішають на потяг або просто купують квиток, курсують у різні напрямки сотні поїздів, метушаться працівники залізничної станції, а величними залами вокзалу гуляють сонячні промені.

Слайд №6 – війна

Ведучий: Та пам’ятає вокзал і кожну сторінку тієї великої війни на Лозівській землі, а кожна та сторінка і болюча і пам’ятна, шрамами на обличчі нашої історії – зруйновані будинку, спаплюжені долі та спустошені села.

Ведуча: Вічна слава солдату-герою

І солдату без нагород

Хто загинув хоробрим у бою,

Захищаючи рідний народ.

Вічна слава бійцю рядовому,

Як і маршалу слава оця,

Хто поліг біля отчого дому

Смертю мужності, смертю бійця.

Скільки їх полягло серед бою!

І однаково боляче нам,

Бо в бійців рядових і героїв

Смерть оцінена рівно життя!

Ведучий: На сцені Великий дитячий хор Царедарівщини, керівник Вікторія Миколаївна Акименко

Слайд №7 – а мати жде

04 – А мати жде вик. Хор+Акименко

05 – фон ведучі

Слайд №8 – храм 1

Ведучий: «Обитель святого духу». На другому місці – Свято-Смоленський храм, куполи якого видно не тільки з кожної точки нашого міста, а й на багато кілометрів навколо.

Ведуча: Справжньою окрасою храму є унікальний іконостас, з липового дерева в стилі «українського бароко» та ікони, виконані в особливій, складній техніці шиття спеціальними нитками.

Слайд №9 – храм 2

Ведучий: Із західного боку, перед входом в храм знаходиться дзвіниця з 9-ма дзвонами та висотою у 60 м, що відрізняється стрункістю і вишуканістю оздоблення.

Ведуча: Краса і гордість нашого краю, «візитна картка» міста і області, унікальна пам’ятка архітектури, Свято-Cмоленський храм, сьогодні як і колись, являє собою осередок духовного життя православної Лозівщини.

Слайд №10 – я чую серцем лозову

06 – Я чую серцем Лозову вик. Іванников

07 – церковні дзвони

Слайд №11 – фортеця 1

08 – фон ведучі

 

 

Ведучий: «Лозівська троя». Чудо третє – Слобідська фортеця української оборонної лінії XVIII ст., що знаходиться на території Павлівської сільської ради. 

Ведуча: Українська лінія – споруджена за останнім, на той час, словом, європейської воєнної інженерної техніки система фортифікаційних укріплень, що мала загальну довжину 285 км, 16 фортець та 49 редутів, однією з них і була Слобідська фортеця 1731 р., перша назва Лозова або Лузовий.

Слайд №12 – фортеця 2

Ведучий: У 1738 р. її було перейменовано за назвою Слобідського піхотного полку. А сьогодні на валу Української оборонної лінії височіє пам’ятний знак «Загиблим, але не переможеним», фортеця залишається єдиною на лінії, яка повністю не вивчена істориками, швидко руйнується, хоча і досі є цінною історико-архітектурною пам’яткою.

Слайд №13 – поділюся добром

09 – Я з людьми поділюся добром вик. Акименко

10 – фон ведучі

Слайд №14 – заказник 1

Ведуча: «Віч-на-віч з природою». Четвертий у рейтингу загальнозоологічний заказник «Лозівський», що входить до складу природно-заповідного фонду України, охороняється як національне надбання та є складовою частиною світової системи природних територій.

Ведучий: Тут зберігалися і зберігаються тварини які занесені до Європейського червоного списку та Червоної книги України, зокрема бізон європейський, чернь білоока та огар.

Слайд №15 – заказник 2

Ведуча: Представники рідкісних та декоративних видів тварин, таких як: кінь Пржевальського, кулан, поні, лань, олень плямистий, лебідь-шипун, казарка канадська, фазан, страуси, павичи та ін.

Ведучий: Заказник знаходиться на території філії «Лозівський Кінзавод №124» Державного підприємства «Конярство України», який в свій час, по кількості та якості поголів’я племінних коней був одним із найкращих в Україні.

Слайд №16 – лови момент

11 – Лови момент вик. Левченко

12 – фон ведучі

Слайд №17 – лкмз 1

Ведуча: «Залізне серце Лозової». Лозівський ковальсько-механічний завод п’яте чудо Лозівщини, найбільше ковальсько-штампувальне підприємство України і СНД.

Ведучий: ЛКМЗ – єдине підприємство в Україні, яке має статус схваленого постачальника комплектуючих деталей SKF – світового лідера у виробництві підшипників. Найбільший в Україні виробник корпусів і трансмісій для легкої бронетехніки.

Слайд №18 – лкмз 2

Ведуча: Лозівський ковальсько-механічний завод – одне з небагатьох багатопрофільних машинобудівних підприємств України, що зберегли реальне виробництво та базові технології.

 

 

Ведучий: Завод залишається лідером у виробництві елементів трансмісій і шасі для тракторів, дорожньо-будівельної техніки, виробляє мости для автобусів, деталі для рухомого складу залізниць. А відзначавши у 2016 р. свій 50-річний ювілей продовжує йти в ногу з часом.

НОМЕР Слайд №19 – відео лкмз

13 – фон ведучі

Слайд №20 – водосховище 1

Ведуча: «Рукотворна перлина». Шосте місце посідає Краснопавлівське водосховище, що є другим за потужністю незалежним поверхневим джерелом господарсько-питного водопостачання населення міста Харкова та забезпечує 40% потреб водопостачання Харківської області, покриває дефіцит у маловодних Донецькій та Луганській областях, забезпечує ефективну роботу каналу Дніпро-Донбас.

Слайд №21 – водосховище 2

Ведучий: Водосховище призначене і для забезпечення безперебійної роботи каналу в разі аварії, а також як резервуар прісної води для постачання міст Харків, Лозова, Первомайський.  Ведеться сезонне регулювання, а забір води для споживачів Харківської та Дніпропетровської областей здійснюється безпосередньо з водосховища. Воно має кілька, дійсно вражаючих, гідротехнічних споруд, а головна його гребля розташована у с. Надеждівка.

Слайд №22 – музика

14 – Номер вик. Акименко

15 – фон ведучі

Слайд №23 – громада 1

Ведуча: «Простір сили та глибини». Сьомим чудом лозівчани визначили Лозівську об’єднану територіальну громаду. 31 серпня 2018 р. за участю голови Харківської обласної ради Сергія Чернова відбулася 52 сесія Лозівської міської ради, саме тоді депутати прийняли історично-значиме рішення про створення об’єднаної громади шляхом приєднання до Лозової 10-ти територіальних громад з центром у місті Лозова.

Слайд №24 – громада 2

Ведучий: На сьогодні територія Лозівської об’єднаної територіальної громади становить 111 тис. гектар, до її складу ввійшли 65 сіл, 6 селищ, 1 селище міського типу та 1 місто. Соціальну інфраструктуру громади представляють 42 заклади освіти, 34 медичні заклади та 53 заклади культури. Населення найбільшої територіальної громади в Україні становить 80 тисяч мешканців. Так, місто і район об’єдналися в одну велику лозівську родину.

НОМЕР Слайд №25 – відео лозівщина

16 – фон ведучі

Слайд №26 – заставка

Ведуча: Лозівщина – осяяна сонцем і вмита дощами, ти прекрасна. І коли розвіває вітер фату вишневих садів, і коли перевдягається у осінь, щоб бродити з дощем вулицями. Вона чудова.

Ведучий: Розкішні поля, море зелені і квітів. Це наш рідний край, де тисячі доль сплетені тугим вузлом. І дійсно, це ми такі різні, працюючи на різних підприємствах, творимо долю нашої громади. Різні і єдині в прагненні зробити Лозівщину ще кращою.

Ведуча: Кожні вікна наших домівок, з виглядом на щастя, тож нехай плаває там сонце осяваючи обличчя лозівчан і нашу історію. Щоб ніколи не повторилися у ній чорні сторінки.

Ведучий: І нехай народжуються діти і мрії, і нехай пелюстками троянд і вишневого квіту, вистеляють вітри історії дорогу Лозівщини в майбутнє. Краю зрослого і розквітлого на вербових лозах.

Ведуча: Ми ще раз вітаємо вас з 150-ти річчям з дня заснування міста Лозова та 76 річницею визволення Лозівщини від нацизму в роки Другої світової війни!

Ведучий: Запрошуємо всіх присутніх взяти участь у ході пам’яті та покладанні квітів до Братської могили. І пам’ятайте, що перемога ціни не має, різні долі – вона одна.

17 – фон закінчення

Всі класні колективи зустрічаються на шкільному подвір’ї, для участі у ході пам’яті

 

doc
Додано
4 лютого 2020
Переглядів
607
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку