Симфонія осіннього дощу

Про матеріал
Робота передбачає вміння учнів грамотно та яскраво описати осінь як особливу пору року. Доцільно будувати речення, розставляти розділові знаки. Використовувати епітети, метафори, порівняння. Удосконалювати вміння членувати текст на абзаци, наводити приклади, робити висновки. З задоволенням читати поетичні твори митців про осінь як яскраву, особливу пору року. Мати власну думку, аргументувати її, наводити конкретні, цікаві аргументи.
Перегляд файлу

                                                      Симфонія осіннього дощу

           Тривога звучить із самого ранку... Уже вкотре в червоному кольорі більша частина карти рідної України. І ніхто не знає, коли закінчиться жах і забринить приємна мирна тиша… Коли можна буде зупинитись і послухати тишу, сюрчання коників у траві, повівання легенького вітерця, шелест тополиного листу й сприйняти чудовий аромат липи й достиглих яблук та груш, справжнє сонячне тепло, побачити радісні, щасливі оченята дітей… Відчути душевне тепло щасливих людей як дорослих, так і малих…

        Увесь світ спостерігає за нами. По можливості допомагає, чим може: зброєю, технікою, коштами,  влаштуванням переселенців на роботу, добрим словом підтримки… А головне те, що найбільше страждають діти як дорослі, так і малі, молодшого шкільного віку.

        Золота осене, яка ж ти прекрасна у своєму розкішному вбранні! Кожен листочок на дереві, мов витвір мистецтва, сяє жовтими, багряними, червоними барвами. Природо рідна, ти вкотре змінюєшся, щедро даруючи нам тепло останніх сонячних променів і спокій тихого вітерця. Дерева, друзі мої, ви так велично стоїте, прощаючись із літнім теплом і готуючись до осіннього вітру та зимового сну. Високо вгорі пролітає журавлиний ключ, нагадуючи, що незабаром прийдуть холодні дні.

       Цей період року викликає в мене особливі почуття, наповнюючи душу спокоєм та емоційним затишком. Осене-красуне, не ображайся, не сумуй через те, що комусь ти можеш здаватися похмурою та сірою… Ось у  наше  віконце краплинками-горошинками стукає сміливий осінній дощик. Кожна пора року має свої особливості, свою привабливість. Навіть дзвінкі акорди дощових краплинок привертають увагу, змушують зупинитися, прислухатись, пропустити в душу сміливу симфонію осіннього дощу. Тільки-но віє вітерець – рясна й смілива симфонія дощових крапель стіною опускається на землю, витанцьовує по калюжах та калюжках, по асфальту, підморгує мокрим листочкам на деревах та кущиках, кучерявим хмаринкам на небосхилі… Осінній дощик полив і вмив  усе, що тільки  міг, а саме: квіти, кущі, дерева,  дороги, будинки – усе-усе навкруги.              А Ліна Костенко осінь побачила такою:

Іще не сніг і навіть ще не іній,
ще чути в полі голос череди.
Здригнувся заєць - ліс такий осінній,
куди не ступиш, все щось шарудить!
Чи, може, це спинається грибочок?
Чи, може, це скрадається хижак?
То пролетить березовий листочок,
То пробіжить невидимий їжак…

          Шановні мами й тата, донечки й синочки,  любімо,  шануймо й бережімо своїх рідних і близьких, будьмо уважними до них, бережімо природу!..

 

docx
До підручника
Українська мова (академічний рівень) 10 клас (Єрмоленко С.Я., Сичова В.Т.)
Додано
13 вересня
Переглядів
66
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку