Синонімічне багатство української мови

Про матеріал
Створена презентація допоможе вчителю-філологу узагальнити і доповнити знання учнів про синонімічне багатство української мови.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок 10. Тема: Синонімічне багатство української мови. Презентацію підготувала Мовчан Олена Миколаївна

Номер слайду 2

Прочитайте інформацію. Чи корисною вона була для вас? У чому саме? Що б ми подумали про людину, котра щоденно ходить в одному і тому ж костюмі? Мабуть, не дуже поважливо. Можливо, навіть покепкували б з неї. Але з цим не треба поспішати. Адже ми самі часто-густо вдягаємо свої думки в один і той же словесний одяг, причому не дуже красивий. «Прикольно», — кажемо ми багато разів на день. В одному випадку це гостре (колюче, кілке) слово означає цікаво, незабутньо. В іншому — чудово, прекрасно. А ще, можливо, добре, неперевершено, геніально. Цікаво, що чим більше ми витрачаємо гроші, тим менше їх залишається. А з синонімами навпаки: чим частіше використовуємо, тим багатше наше мовлення, приємніше спілкування. У словниках є багато скарбів. І на відміну від банківських сховищ і сейфів вони доступні кожному з нас.

Номер слайду 3

Узагальнюємо знання про синоніми. Синоніми — це слова тотожні чи близькі за значенням, але різні за зву­чанням: аргумент, доказ, підстава, обґрунтування; будувати, споруджу­вати, зводити,ставити (хату) . Синоніми групують у синонімічні ряди (синонімічні гнізда).

Номер слайду 4

Узагальнюємо знання про синоніми. Приклад синонімічного ряду. Ввічливий (стрижневе слово) - чемний, ґречний, вихований, тактовний, обхідливий, коректний, делікатний, ґалантний, люб’язний, ласкавий, уважний.

Номер слайду 5

Відроджувані синоніми. Досить популярним у наш час стає використання у мовленні так званих відроджуваних синонімів – слів, які певний час знаходились у пасивному вжитку, але поступово повертаються, “відроджуються” та входять до активного словника мовців. Їх використанню сприяють засоби масової інформації, а подекуди – прагнення мовців зробити своє мовлення оригінальним та надати йому певного колориту. Запозичене – Українськеабітурієнт – вступникадаптувати – пристосуватиаеропорт – летовищеактуальний – важливий, сучасний, аплодисменти – оплескиаргумент – доказвертикальний – прямовиснийгалстук – краваткагоризонтальний – поземнийдистанція – відстаньінвестиції – вкладаннякарта – мапа (геогр.)консенсус – згодамаркетинг – організація збутумасштаб – вимірпрогрес – поступпроцент – відсотокрезерв – запасфактор – чинникфейк, фікція – вигадкафеномен – явищефіаско – невдача, провалфон – тлофонтан – водограйфотокартка – світлинафундатор – засновник

Номер слайду 6

Для чого потрібні синоніми в мові?!

Номер слайду 7

Робота з синонімами► Замініть слово, що невиправдано повторюється, синонімом чи синонімічним словосполученни. Запишіть. НОРМАЛЬНИЙ ДЕНЬ Уранці я нормально проснувся і нормально добрався до автовокзала. Дорога була нормальна попутники нормальні, тому час пройшов нормально. У новому місті я нормально погуляв у нормальному парку. Потім нормально дійшов до музею. Там нормальний екскурсовод нормально розповів про історію міста. Одним словом, день пройшов нормально.

Номер слайду 8

Інтерактивні вправи. Багатство синонімів: https://learningapps.org/view4598795 Добери синоніми: https://learningapps.org/view1116626 Головоломка «Знайди слова»: синоніми: https://childdevelop.com.ua/worksheets/3416/?newreg=1601979193#. X3x. Ds. Wr8k. Qw.blogger

Номер слайду 9

Творча робота. Напишіть твір (есе) на тему: „Чому я обираю професію...». Використайте у тексті синоніми. Можете скористатися таким планом:1. Де виникла ваша майбутня професія?2. Чи давня вона?3. Чи приносить ця професія користь суспільству? Яку?4. 3 якими професіями вона пов'язана?5. Які навчальні дисципліни будуть основою для оволодіння професією?6. Хто з ваших родичів, знайомих має таку професію?7. Чому ви вирішили бути спеціалістом з ……

Номер слайду 10

Готуємося до ЗНО!https://youtu.be/KHTDig7q. PLghttps://youtu.be/J138l. UOD75g

pptx
Додано
21 грудня 2020
Переглядів
2602
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку