"Скринька ідей" (рекомендації щодо організації змістовного дозвілля в канікулярний період)

Про матеріал

Матеріал містить інформацію про пам'ятні дати і свята, які відзначаються в певний період кожної пори року (канікули), а також цікаві заходи, які можна провести з дітьми у цей період. Рекомендації будуть корисними для педагогів-організаторів, культорганізаторів, керівників гуртків.

Перегляд файлу

ВІДДІЛ ОСВІТИ ЗДОЛБУНІВСЬКОЇ РАЙОННОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

ЗДОЛБУНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ ЦЕНТР ТВОРЧОСТІ ДІТЕЙ ТА ЮНАЦТВА

 

 

«СКРИНЬКА ІДЕЙ»

(РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ ЗМІСТОВНОГО ДОЗВІЛЛЯ ВИХОВАНЦІВ у канікулярний період)

 

 

 

 

 

Здолбунів – 2018

Підготувала: культорганізатор Здолбунівського районного центру творчості дітей та юнацтва Романюк В.В.

Методична розробка рекомендована керівникам гуртків позашкільних навчальних закладів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Для усіх без винятку канікули є довгоочікуваним періодом, з приходом якого хочеться відпочивати та розважатися. КАНІКУЛИ – пора веселощів та розмаїття форм дозвілля, цікавих зустрічей та знайомств, позитивних вражень та яскравих незабутніх емоцій.

Таким змістовним та пізнавальним водночас повинен бути і канікулярний період у дитячих творчих об’єднаннях позашкільних навчальних закладів.

Пропонуємо Вашій увазі збірник «Скринька ідей», де кожен педагог зможе віднайти для себе кілька цікавинок і використати їх при плануванні та організації роботи з дітьми в канікулярний період будь-якої пори року. Тож, вперед. І яскравих канікул!

 

 

 

 

 

ВЕСНЯНІ КАНІКУЛИ

24 березня

Година Землі-2018

Щорічна міжнародна подія, започаткована WWF (World Wide Fund for Nature, Всесвітнім фондом природи), котра проводиться останньої або передостанньої суботи березня, і закликає людей, організації та комерційні установи вимкнути необов'язкове світло та електричні пристрої на одну годину, щоб привернути увагу до екологічних проблем Планети. Вперше подія була організована Всесвітнім фондом природи Австралії та виданням The Sydney Morning Herald у 2007 році та отримала світову підтримку у 2008.

ЦІКАВІ ІДЕЇ

Конкурси малюнка, стіннівок  «Збережи довкілля»; бесіди, усні журнали «Година заради життя», «Врятуй планету», «Бережи природу»; вікторини «Така цікава планета», «1000 і одна загадка природи»; тематичні екскурсії, виставки, екологічні проекти.

26 березня

День Національної гвардії України

Сучасна Національна гвардія України - підрозділ, що входить до системи Міністерства внутрішніх справ України та має правоохоронні функції, була створена 12-го березня 2014-го року Законом України «Про Національну гвардію України». До її складу увійшли внутрішні війська України, добровольці і патріоти, що стали на захист народу і державності України в один з найважчих моментів у новітній історії країни, посягань на її цілісність і суверенітет.

ЦІКАВІ ІДЕЇ

Уроки мужності, зустрічі з воїнами, ветеранами військових дій; патріотичні творчі десанти, бесіди, тематичні виставки, екскурсії; конкурси виробів, творів, поезії; спортивні змагання, «Козацькі забави».

27 березня

Міжнародний день театру

Міжнародний день театру був встановлений у 1961 році IX конгресом Міжнародного інституту театру (МІТ).

Діяльність організації, згідно з її уставом, повинна бути спрямована на „укріплення миру і дружби між народами, на розширення творчого співробітництва всіх діячів світу”.

Членом МІТу Радянський Союз став ще в 1959 році. З 1961 року СРСР – постійний член виконавчого комітету МІТа.

Міжнародний день театру відзначається щорічно 27 березня. Це не просто професійне свято митців сцени, це свято мільйонів глядачів.

 

ЦІКАВІ ІДЕЇ

Стінгазети, радіопрограми «Все про театр», «Цікаве про відомих акторів», «Наші земляки – актори», «Юні театрали», вікторини «Що я знаю про театр», «Відомі актори»; слайд – шоу «Заочна подорож всесвітньо відомими театрами»; бесіди, інформаційні бюлетені «Культура поведінки в театрі», вистави за участю дітей, педагогів, батьків; екскурсія до драматичного чи лялькового театрів; зустріч з акторами обласного театру, конкурси та тренінги з акторської майстерності.

1 квітня

День сміху

У міжнародному календарі здавна, ще з XVI-го - XVII-го століття прописався один специфічний і популярний у всьому світі святковий день, який відзначається 1-го квітня - День сміху або ж День жартів і розіграшів. Не будемо заглиблюватися в історичні корені цього особливого дня, але скажемо: хороший жарт – справжній і потужний інструмент радості. Відомо, що радість не завжди викликає посмішку, хоча є і не згодні з таким твердженням. Справедливіше можна було б вказати на те, що радість не завжди викликає сміх, а частіше все-таки саме це і переслідує. Який жарт хороший? Який поганий? Чому? Навіщо все це взагалі треба?

Правда в тому, що сміх буває різний і є люди, які зовсім воліють уникати подібного вираження почуттів і емоцій. Причина проста - обтяжливе інформаційне поле постійно намагається підвести нас до одного і того ж питання: «А чому радіти?». І тим не менше, навіть у самій наймудрішій Книзі всіх часів і народів, у Святому Письмі, в першому посланні до Солунян, є такі слова: «Завжди радійте.».

 

ЦІКАВІ ІДЕЇ

Фотовиставка «Сяюча посмішка»; стінгазети, радіопрограми «Відомі пересмішники», «Смійтеся на здоров'я», «Смішні історії з життя», «Козацькі усмішки», фотоконкурс «Міс та містер – усмішка», конкурси, вікторини «Сміх – це здоров'я», «Веселі естафети», КВК «Кімната сміху», Гуморина, розважальна програма «У королівстві Несміяни», конкурси «Розсміши сусіда», гуморесок та усмішок «Нащадки Остапа Вишні», тренінг «Щоб не насміхались».

2 квітня

Міжнародний день дитячої книги

Починаючи з 1967 року з ініціативи і за рішенням Міжнародної ради з дитячої книги (IBBУ) 2 квітня, в день народження великого казкаря Ганса Крістіана Андерсена, весь світ відзначає Міжнародний день дитячої книги, підкреслюючи тим самим важливу роль дитячої книги у формуванні духовного і інтелектуального обличчя нових поколінь Землі.

Кожного року одна з національних секцій IBBУ виступає спонсором цього чудового свята.

Традиційно ця секція запрошує популярного письменника написати «Посланння» дітям всього світу і відомого художника для створення до Міжнародного дня дитячої книги свого оригінального плакату.

 

ЦІКАВІ ІДЕЇ

Конкурси знавців казок, ілюстрацій до них; вікторини «Відгадай казку», «Назви героя», «Відомі письменники України», «Казкарі світу»; конкурси портретів, прози та поезії, поробок за мотивами творів тощо; перегляд лялькових вистав, інсценізації за участю дітей, педагогів, батьків; відвідування книжкових презентацій, зустрічі з письменниками, поетами; конкурси декламування; віртуальна подорож «У світі казок».

4 квітня

Міжнародний день бродячих тварин

Гарний день, щоб приділити особливу увагу більш ніж 600 мільйонам бродячих тварин в нашому світі. Він ініційований, щоб показати співчуття, турботу, а також вжити заходів для покращення стану бродячих тварин по всій нашій планеті. Бродячі собаки і бездомні коти не з’являються самі по собі.

Вони ведуть іноді вельми тяжке та нещасне життя на вулицях. Вони часто просто вмирають, страждають від сильної спеки, холоду або хвороб. Дуже часто вони переслідуються жорстокими людьми або самі стають небезпечними для суспільства.

ЦІКАВІ ІДЕЇ

Відвідування притулків для тварин, допомога в догляді за ними; конкурси проектів із залучення коштів для притулків; бесіди «Будьмо толерантними», «Тварини – друзі родини», «Відповідальність за приручених»; конкурси малюнків, поробок, прози та поезії «Мій лагідний і ніжний звір», «Домашній улюбленець»; конкурси стіннівок.

5 квітня

Перша конституція України

Перша українська конституція була прийнята на зборах козацтва біля містечка Тягина на правому березі річки Дністер 5 квітня 1710 року. Повна назва цього документа — «Договір та Встановлення прав і вольностей Війська Запорозького та всього вільного народу Малоросійського між Ясновельможним гетьманом Пилипом Орликом та між Генеральною старшиною, полковниками, а також названим Військом Запорозьким, що за давнім звичаєм і за військовими правилами схвалені обома сторонами вільним голосуванням і скріплені найяснішим гетьманом урочистою присягою». Конституція Пилипа Орлика - скорочена назва документу, що визначав права і обов’язки обраного гетьмана.

ЦІКАВІ ІДЕЇ

Вікторина «Конституція України», бесіди «Конституційні права дитини», «Я і Конституція моя», усні журнали «Пилип Орлик. Цікаві факти», «Як творилася Конституція», екскурсії до історичних музеїв тощо.

6 квітня

Міжнародний день спорту на благо миру та розвитку

23-го серпня 2013-го року Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, в якій проголосила 6-е квітня Міжнародним днем спорту на благо миру та розвитку. До цього дня вчені та історики не можуть прийти до однозначного висновку - де ж вперше людина вигадала спорт. Це не дивно, так як заняття спортом було притаманне без винятку усім народам на усіх територіях.

ЦІКАВІ ІДЕЇ

Спортивні змагання, спартакіади, квести, естафети, марафон «Біг для всіх», зустрічі зі спортсменами, бесіди «В здоровому тілі – здоровий дух», «Загртовуйся», фільм про паралімпійців «Незламні».

7 квітня

Благовіщення Пресвятої Богородиці

Починаючи з ранньої християнської Церкви подія Благовіщення розглядалася як перший акт виконання Богом Своїх обітниць про Христа.

Христос - це грецьке слово, що означає помазаник, слово ж Месія є єврейським і означає те ж саме, що й грецьке. Тому юдеї або євреї називають Господа Месією. Сучасна назва свята Благовіщення (у перекладі з латинської - «сповіщення») стала вживатися в церковному лексиконі через 600-700 років після Різдва Ісуса Христа.

 

ЦІКАВІ ІДЕЇ

Бесіди «Писанка – код нації», «Стежиною доброти», інсценізації за біблейськими мотивами за участю дітей, педагогів та батьків, перегляд фільмів з життя Ісуса Христа, уроки доброти «Роби добро, бо ти – людина», «Добра справа починається з тебе», «Раз добром зігріте серце – вік не охолоне», добрі справи (відвідування притулків, дитячих будинків, інтернатів для людей похилого віку).

ЛІТНІ КАНІКУЛИ

1 червня

День захисту дітей

Був заснований в листопаді 1949 у Парижі рішенням сесії Ради Міжнародної демократичної федерації жінок. Вперше «Міжнародний день захисту дітей» відзначався в 1950-му році в 51 країні світу. ООН підтримала цю ініціативу й оголосила захист прав, життя і здоров'я дітей одним з пріоритетних напрямків своєї діяльності.

Відповідно до Женевської декларації про права дітей, прийнятої в 1924 році, була проголошена необхідність соціального захисту прав дитини. Декларація прав дитини була прийнята 20 листопада 1959 і проголошувала рівні права дітей у сфері виховання, освіти, соціального забезпечення, фізичного і духовного розвитку незалежно від кольору шкіри, національної належності, громадського походження, майнового стану та іншого. Декларація закликає батьків, громадські організації, уряди визнати права дітей і сприяти їх здійсненню.

День захисту дітей в Україні встановлено Указом Президента від 30 травня 1998 року.

ЦІКАВІ ІДЕЇ

Фотовиставка «Галерея  дитячих посмішок»; фотовиставка «Ми – талановиті»; конкурс малюнка «Мій світ»; конкурс малюнка «Мир на всій землі»; конкурс малюнка «Я, Україна і моя родина»; виставка робіт гуртківців «Лавка майстрів»; підготовка та випуск стіннівок «Мрії дитинства»; підготовка та випуск бюлетенів «Квіти життя»; конкурсно-розважальна програма «Веселі старти – це вам не жарти»; концертні програми «Діти мають таланти», «Світ дитинства», «Сонце нам сяє», «Ми щасливі діти»; літературний монтаж «Пам’яті дітей, чиє життя було перервано…»; психологічний форум для підлітків «Моє життя – мій вибір», флеш-моб «За світле майбутнє», екскурсії в музеї, зоопарки, розважальні центри, спільні фотосесії.

4 червня

Міжнародний день безвинних дітей – жертв агресії

9 серпня 1982 року на своїй надзвичайній спеціальній сесії з питання про Палестину Генеральна Асамблея ООН, «будучи приголомшеною величезним числом безневинних палестинських і ліванських дітей - жертв актів агресії Ізраїлю», ухвалила відзначати 4 червня кожного року як Міжнародний день безневинних дітей - жертв агресії.

Торкаючись теми дітей і їх майбутнього, неможливо не згадати про те, що є діти, у яких немає сьогодення, - це діти, які знаходяться в зоні військових конфліктів. Навряд чи ведеться статистика, яка враховує, скільки дітей гине під час локальних конфліктів в усьому світі. Щоб громадськість не забувала про те, що під час воєн гинуть не тільки солдати, ООН заснувала Міжнародний день дітей - безневинних жертв агресії. Але діти гинуть не тільки в зоні військових дій. Хвиля небачених аморальних терористичних атак забрала багато життів безневинних дітей і визначила загрозу для всього людства, яка йде від міжнародного тероризму.

 

ЦІКАВІ ІДЕЇ

Фотовиставка «Світ без агресії»; підготовка та випуск стіннівок «Діти прагнуть миру»; підготовка та випуск бюлетенів «Права дитини ­– майбутнє країни»; рольова гра «Я обираю доброзичливий світ»; флеш-моб «Діти – не іграшки»; тренінг «Скажемо насильству «Ні!»»; усний журнал «Сторінками історії».

 

5 червня

Всесвітній день охорони довкілля 

15 грудня 1972 р. Генеральна Асамблея ООН проголосила 5 червня Всесвітнім днем навколишнього середовища (резолюція 2994 (XXVII)), який буде проводитись з метою поглиблення суспільного усвідомлення необхідності зберігати і покращувати довкілля. Вибір цієї дати обґрунтовано тим, що саме в цей день відкрилася Конференція ООН із проблем навколишнього середовища (Стокгольм, 1972), за результатами якої створено Програму ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП). Приводом до проведення цієї всесвітньої акції послужило звернення, що надійшло 11 травня 1971 року генеральному секретареві ООН. На конференції були присутні повноважні представники 113 держав світу, у тому числі й Радянського Союзу. Звернення підписали 2200 діячів науки й культури з 23 країн світу. Вони попереджали людство про безпрецедентну небезпеку, що загрожує йому у зв'язку із забрудненням навколишнього середовища.

Всесвітній день навколишнього середовища є для Організації Об'єднаних Націй одним з основних способів привернути увагу світової громадськості до проблем навколишнього середовища, а також стимулювати політичний інтерес та відповідні дії. У 2000 р. в цей день розпочато програму ООН «Тисячоліття довкілля – приступити до дій». Програма є ще одним нагадуванням людству про його роль в охороні довкілля. 

 

ЦІКАВІ ІДЕЇ

Підготовка та випуск стіннівок «Збережи чистоту на планеті», «Зелений світ», «Чистота – запорука здоров’я», фотовиставки, виставки дитячих робіт «Біоритми Землі», «У ритмі природи», «Україна-дивосвіт»; конкурси есе, творів, поезії з теми; екологічні вечорниці «Заплету віночок на коси шовкові», відеопрезентації «Бережімо довкілля», «Я з природою дружу», усний журнал «Бережи життя криницю», екскурсії, походи, висадка квітів, дерев, велопробіги.

9 червня

Міжнародний день друзів

Традиція відзначати День друзів зародилася в США в 1935 році — тоді Конгрес Сполучених Штатів оголосив першу неділю серпня Національним Днем Дружби і з тих пір він відзначається щорічно, проте неофіційний міжнародний День друзів святкують і 9 червня. І найцікавіше

З роками свято отримало величезну популярність, і сьогодні його відзначають у багатьох країнах. У цей день необхідно проводити час зі своїми друзями, висловлювати їм свою любов і повагу.

У День друзів можна обмінюватися подарунками, квітами, листівками, особлива традиція цього дня — дарувати один одному пов’язки на руку. Групи дружби дуже популярні в Індії та Непалі. Крім того, з появою соціальних мереж День дружби став масштабним святом, яке відзначають в режимі онлайн.

 

ЦІКАВІ ІДЕЇ

Виставки дитячих робіт «Моїм друзям», «Наше хобі»; фотовиставки «Нерозлийвода»; спільні фотосесії; ігрові програми «Море по коліна», «Навколо світу за сорок хвилин», «У колі друзів», «Мій друг – найкращий»; конкурс на кращу листівку «Для друга», конкурс малюнка «Спільна справа»; зустрічі з вихованцями-друзями з інших дитячих творчих об’єднань «Такі різні друзі», зустрічі з випускниками; концертні програми для літніх таборів; творчі зустрічі «За чаєм»; екскурсії, спільні походи; флеш-моб «Друзі, єднаймося».

19 червня

День Святої Трійці. П’ятидесятниця

Свята Трійця є одним з основних християнських свят. Його прийнято святкувати на 50-й день після Великодня. У православній релігії цей день потрапляє в число дванадесятих свят, які звеличують Святу Трійцю. В народі свято Святої Трійці прийнято називати П'ятидесятницею. Після того як Ісус Христос вознісся на небеса, прийшов десятий день – п'ятдесятий день після Воскресіння Христового. Єврейський народ святкував цей великий день Святої Трійці в пам'ять за Синайським законодавством. Апостоли, Божа Матір і учні Христа перебували в цей час в одній світлиці в Єрусалимі.

ЦІКАВІ ІДЕЇ

Тематичні обрядові свята «Водіння Куста», «Зелений обряд», «Щоб не запала та доріженька листом», вікторина «З історії Зелених свят», фольклорно-обрядове свято «Прийди, прийди до мене, Неділенька Зелена», бесіди, усні журнали «Зелені свята», фотоконкурси, виставки.

22 червня

День Скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні

Відзначається щорічно 22 червня, у день початку німецько-радянської війни, яка забрала життя кожного п’ятого українця.

День встановлено в Україні «…з метою всенародного вшанування пам'яті синів і дочок українського народу, полеглих під час Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, їх подвигу та жертовності… на підтримку ініціативи громадських організацій ветеранів війни, праці, Збройних Сил і жертв нацистських переслідувань…» згідно з Указом Президента України «Про День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні» від 17 листопада 2000 року.

ЦІКАВІ ІДЕЇ

Вечір пам’яті «Ніхто не забутий…», акції, флеш-моб «Мир вашому дому», усний журнал «Пам’ятаємо, перемагаємо», тематичний вечір «На обелісках пам’яті», літературно-музичні композиції, фотовиставка «Історія мого роду».

26 червня

Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками та їх незаконним розповсюдженням

Боротьбу з розповсюдженням наркотиків і їхнім обігом розпочалась ще 100 років тому. На початку ХХ століття, в 1909 року Шанхайська опіумна комісія, у складі якої було 13 країн, робила спробу обмеження ввезення наркотиків із Азії, але і до сьогодні ця проблема не знайшла вирішення. У 1987 році ООН було офіційно прийнято щорічно відзначати 26 червня як Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їхнім незаконним обігом. Це рішення, прийняте 7 грудня 1987, стало вираженням своєї рішучості посилювати діяльність  у напрямі боротьби зі зловживання наркотиками.

ЦІКАВІ ІДЕЇ

Спортивні змагання «У здоровому тілі – здоровий дух», бесіда «Шкідливі звички – шлях у безодню», відеопрезентації «Твоє майбутнє у твоїх руках», флеш-моби, тематичні п’єси, тематичний захід «Подорож у Країну Небезпечних Предметів».

Остання неділя червня

День молоді в Україні

День молоді в Україні відзначається щорічно в останню неділю червня відповідно до Указу Президента України від 22 червня 1994 року 323/94 «Про День молоді». Свято встановлене «На підтримку ініціативи молодіжних об'єднань і організацій України».

ЦІКАВІ ІДЕЇ

Різножанрові фестивалі та конкурси, школи лідерів, конкурси талантів «Ми таланти твої, Україно», спортивні змагання «Молоді і спритні», спільні фотосесії, конкурси молодіжних проектів, презентації молодіжних громадських організацій.

28 червня

День Конституції України

Державне свято України. Святкується щорічно 28 червня на честь прийняття Конституції України того ж дня 1996 року.

Прийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, стало важливим кроком у забезпеченні прав людини та громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.

Згідно з опитуванням соціологічної служби Центру Разумкова у 2008 р., 52,9% опитаних громадян не вважали День Конституції України святом. Результати опитування КМІС у квітні 2013 р. показали, що День Конституції України є найулюбленішим святом для 4% громадян (останнє місце). Україна була останньою з колишніх радянських республік, яка прийняла нову Конституцію.

ЦІКАВІ ІДЕЇ

Вікторина «Україна – Конституція», усний журнал «Конституція моєї Батьківщини», тематичне свято «Вимріяна поколіннями», флеш-моби, громадські акції, конкурси малюнків, поезії, тематичних хореографічних, театральних постановок тощо.

7 липня

Іоана Хрестителя (Івана Купала)

Івана Купала, Купайла — традиційне українське свято, яке відзначали вночі перед Івановим днем (24 червня за старим стилем). У зв'язку із введенням григоріанського календаря у 1918 році церковне свято Різдво Івана Предтечі припадає на 7 липня. Свято отримало свою назву від імені християнського святого Івана. Квінтесенцією свята є очищення з допомогою вогню і води. Одне із чотирьох головних свят сонячного календаря.

Святкували Купала здавна по всій Україні, щоправда з певними відмінностями по регіонах. За радянського панування частина притаманних святу регіональних звичаїв відмерла. Назва Іван Купала має народно-християнське походження і є слов'янським варіантом імені Іоанн Хреститель (грец. Ιωάννης ο Βαπτιστής), оскільки епітет Іоанна — грец. βαπτιστής — «баптістіс» перекладається як «купатель, занурювач». Така назва свята була зумовлена слов'янськими уявленнями: праслов'янське «kǫpati» позначало ритуальне обмивання, очищення, яке здійснювалося у відкритих водоймах. Тому, з одного боку, саме це дієслово було застосоване для перекладу епітета «хреститель», а з іншого боку, назва свята пізніше була переосмислена народною етимологією і пов'язана з ритуальними купаннями у річках під час цього свята.

ЦІКАВІ ІДЕЇ

Фольклорні свята, театральні замальовки, усний журнал «Зелене Купало в річку упало», прогулянки в лісових масивах, плетення віночків, конкурс на кращий вінок, конкурс на найдовшу косу, усний журнал «Квітка-душа», конкурс перукарів та манікюрниць.

11 липня

Всесвітній день шоколаду

Вигадливі, романтичні французи вперше відзначили День шоколаду в 1995 році. Цю прекрасну традицію підхопили і інші країни. Тепер 11 липня – Всесвітній День шоколаду! 

Звідки з'явився шоколад, справді так і невідомо. Найпоширеніша версія свідчить, що створили цей рецепт ацтеки, а заповзятливі іспанці доставили солодкість в Європу. Спочатку ласувати таким шиком могли тільки аристократи. Через кілька десятків років виробництво шоколаду поставили на потік, і тоді вже будь-який роботяга міг насолодитися цим чудовим смаком.

Безліч суперечок та досліджень стосуються шоколаду. Вчені довели, що він сприяє підняттю настрою і придбанню психологічного спокою. Але його поживні властивості залишають бажати кращого. Любителі шоколаду набирають зайву вагу дуже швидко! Існують гіпотези про те, що шоколад – це ліки проти раку. Хоча вони поки ніяк не обгрунтовані. 

Всесвітній День шоколаду – це найулюбленіше свято дітей і дорослих. Саме в цей прекрасний день можна від душі наїстися улюблених ласощів.

 

ЦІКАВІ ІДЕЇ

Свято шоколаду, майстер-класи з виготовлення цукерок, дегустація шоколадних виробів, чайна церемонія, усний журнал «Шоколадна історія», екскурсія у Львів на свято шоколаду, вікторина «Ласунчики».

28 липня

День Рівноапостольного Великого князя Київського Володимира. День хрещення Київської Русі

Державне свято встановлене в Україні в рамках святкування 1020-річчя Хрещення Київської Русі згідно з Указом Президента України Віктора Ющенка від 25 липня 2008 року. «Це свято відзначаємо у день Святого Володимира — одного із засновників і покровителів нашої державності. Для нас цей день фіксує і означає кілька принципових понять. Це — спадкоємність тисячолітньої історії України, нашої нації і держави. Це — неподільність Українського народу і його єдність навколо ідеї сильної держави і віри. Це — соборність усіх українців і всіх українських земель навколо рідної державної і духовної столиці — Києва. Це — велика присутність Києва у світовій історії і його цивілізаційний вплив на сусідні землі і народи. Це — єдність нашого державного і духовного начала.»

ЦІКАВІ ІДЕЇ

Усний журнал «Як хрестили Русь», конкурс поезії, прози, конкурс малюнка та виробів декоративно-прикладного мистецтва «Тобі, Україно!», інсценізації з життя князя Володимира, тематичні екскурсії в історико-краєзнавчий музей, історична вікторина.

30 липня

Міжнародний день дружби

Ідея Всесвітнього Дня Дружби незалежно від раси, культури, кольору шкіри чи віросповідання, вперше була запропонована 20-го липня 1958-го року доктором Артеміо Брачіо під час вечері з друзями в Пуерто Пінаско, Парагвай. Так було створено міжнародний рух «World Friendship Crusade» і дата 30-е липня.

На даний момент, з повною відповідальністю і повагою можемо стверджувати, що дружба дійсно не має меж. Ці унікальні людські взаємини виступають справжнім двигуном толерантності, зміцнення життєствердних ідей, обміну культурних традицій і досягнень в ім’я миру та розвитку.

 

ЦІКАВІ ІДЕЇ

Концертна програма «У колі друзів», ігрова програма «Пригоди друзів», спортивно-розважальна програма «Веселі старти», спільні фотосесії, конкурси малюнків, виробів, прози та поезії, усний журнал «Дружба. Закордонні традиції».

12 серпня

Міжнародний день молоді

Ідея Міжнародного дня молоді була запропонована в 1991 р. молоддю, яка зібралася в Відні (Австрія) на І сесії Світового молодіжного форуму системи ООН. Форум рекомендував, щоб Міжнародний день молоді було оголошено спеціально для збору коштів, просування та підтримки Фонду молоді ООН у партнерстві з молодіжними організаціями. Рішення про оголошення 12 серпня Міжнародним днем молоді було підтримано на І сесії Світової конференції Міністрів у справах молоді, що проходила в Лісабоні 8-12 серпня 1998 р. Ця рекомендація була підтримана 17 грудня 1999 р. Міжнародний день молоді щороку має певну основну тематику.

ЦІКАВІ ІДЕЇ

Усний журнал «Молодіжні громадські організації», розважальні програми, ярмарки, майстер-класи, екскурсії до музеїв, огляд сучасної молодіжної літератури, вистави молодіжних театрів, молодіжні фестивалі, конкурси тощо.

14 серпня

Медовий Спас. Маковія

Макові́я (також Перший Спас, Спас на воді, Медовий Спас, діал. Маковея) — народна назва православного свята Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього, або Свято Всемилостивого Спасу та Пресвятої Богородиці, яке відзначають у перший день Успінського посту 14 серпня.

Свято Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього прийшло до нас з Візантії, де було встановлене не пізніше ІХ ст. Воно полягало у перенесенні з імператорського палацу до храму Софії частини хреста Господнього, що збереглась. Протягом двох тижнів цю святиню носили по Константинополю з метою «відвертання хвороб», для очищення міста від злих духів, які за давніми віруваннями приносили епідемії страшних хвороб. За допомогою хреста освячували воду, щоб вона стала чистішою та щоб йшли дощі у спеку.

Цього дня святкується також день семи Святих Мучеників Маковеїв, або, як кажуть в народі, «Маковія».

Цього дня у церквах святять воду, квіти й мак. «Маковійську квітку» переважно робили з городніх квітів, але додавали в букет і лісові квіти. Пишний букет складався з чебрецю, чорнобривців, волошок, нагідок, польових сокирок тощо. Додавали інколи й голівку невеличкого соняшника, і все це обв'язували червоною стрічкою. Голівки маку в'язали в окремий букет.

У народі кажуть, що Перший Спас — це проводи літа. Цього дня починають відлітати ластівки. Ластівка весну починає і осінь накликає.

ЦІКАВІ ІДЕЇ

Усний журнал «Прийшов спас – готуй рукавиці про запас», віртуальна подорож «Як святкують Спаса в регіонах України», ярмарки-дегустації продуктів бджільництва, конкурс на кращий букетик, конкурс на кращу зачіску з квітами.

19 серпня

Преображення Господнього, або Яблучний Спас

Свято Преображення відзначається Східною Церквою з IV сторіччя і є одним із найбільших, після Великодня, дванадесятих свят. Припадає на Успінський піст або Спасівку, проте цього дня дозволяється споживати рибу, олію та вино.

Первісно Преображення святковано в місяці лютому. Одначе тому, що це радісне свято звичайно випадало у часі Великого Посту, а це було незгідне з духом посту й покути, то його перенесено на день 6 серпня (19 серпня за новим стилем). Першими його запровадили в себе східні церкви, з'єднавши з місцевими язичницькими святами, присвяченими збиранню врожаю. Освячення у цей день винограду і різних фруктів та овочів символізує розквіт і плодючість усього створеного у безкінечному царстві життя.

У давнину в день Преображення Господнього існував звичай наділяти плодами бідних та вбогих; звичаю цього дотримувалися так суворо, що коли дізнавалися про когось, хто не зробив цього доброго діла, таку людину вважали невартою уваги і припиняли з нею спілкуватися. Для господарів свято символізує закінчення жнив та завершення літа.

ЦІКАВІ ІДЕЇ

Усний журнал «Яблучний спас», конкурс малюнків «Дари серпня», тематичні конкурси поезії, прози, конкурси виробів декоративно-прикладного мистецтва, тематичні виставки, конкурс стіннівок, тематичні хореографічні композиції.

23 серпня

День Державного Прапора України

        Державне свято України, присвячене одному з її державних символів Прапора України. Відзначається щорічно 23 серпня.

        На загальнодержавному рівні свято встановлено указом Президента України Леоніда Кучми  «Про День Державного Прапора України» від 23.08.2004[1]. Цей указ було доповнено Указом Президента України Віктора Ющенка  602/2009 «Про внесення змін до Указу Президента України від 23 серпня 2004 року N 987», яким було засновано підняття Прапора України у День Державного Прапора України і під час інших державних свят та проведення загальнодержавних заходів. Поточну редакцію указу опубліковано на сайті Верховної Ради України.

Раніше День Державного Прапора святкувався тільки в Києві на муніципальному рівні. Столиця відзначала це свято 24 липня. Саме цього дня у 1990 році синьо-жовтий прапор було піднято над Київською мерією.

За офіційною версією, 23 серпня 1991 року — після провалу путчу в Москві — група народних депутатів внесла синьо-жовтий український прапор у сесійний зал Верховної Ради. Освячення Національного прапора було проведено священиком священиком УАПЦ Петром Бойком. Наступного дня Україна проголосила незалежність.

ЦІКАВІ ІДЕЇ

Вікторина «Історія символів України», літературний монтаж «Синє небо – жовте жито»,  конкурси стіннівок «Мій прапор», усний журнал «Синьо-жовтий прапор маєм», перегляд виставок прапорів-реліквій, відеопрезентація «Моя історія», конкурс прози та поезії.

24 серпня

День Незалежності України

Уперше День Незалежності України відзначено 16 липня 1991 року — в пам'ять про те, що рік тому  16 липня 1990 року — Верховна Рада Української РСР ухвалила Декларацію про державний суверенітет України. Одночасно того ж 16 липня 1990 року Верховна Рада Української РСР ухвалила постанову «Про День проголошення незалежності України».

Оскільки 24 серпня 1991 року Верховна Рада Української РСР ухвалила Акт проголошення незалежності України, який 1 грудня 1991 року підтвердив народ на Всеукраїнському референдумі, виникла потреба змінити дату святкування Дня незалежності України. 20 лютого 1992 року Верховна Рада України  ухвалила постанову «Про День незалежності України».

ЦІКАВІ ІДЕЇ

Фестивалі талантів, конкурси малюнків, поезії, прози, виробів декоративно-прикладного мистецтва, ярмарки продукції, майстер-класи, флеш-моби, круглі столи, дебати, історичний квест, вікторини, естафети, спортивні змагання, конкурс на кращий атрибут незалежності «hand-made», виставки дитячих виробів, фотовиставка «Моїй країні 25», спільні тематичні фотосесії, очні та віртуальні екскурсії «Історія нашої незалежності», тренінг «Мій вибір – незалежність».

ОСІННІ КАНІКУЛИ

31 жовтня

Міжнародний день Чорного моря

Це свято відзначається в день, коли в 1996 році шість причорноморських країн - Болгарія, Румунія, Туреччина, Грузія, Росія і Україна - підписали Стратегічний план дій з реабілітації і захисту Чорного моря.

Цей План був розроблений після проведення всебічних досліджень морського середовища, які показали, що його життєздатність істотно погіршилася порівняно з попередніми трьома десятиліттями.

 

ЦІКАВІ ІДЕЇ

Конкурси малюнків, виробів, прози та поезії, усний журнал «Художники-мариністи», еко-проекти «Захисти Чорне море», «Глобальне потепління», вікторина «Що я знаю про моря», створення фільму «Глибоке Чорне море».

 

1 листопада

День народження Європейського союзу

Утворився на основі підписаного 7-го лютого 1992-го року Маастрихтського договору, який набув чинності 1-го листопада 1993- го року. Цьому передувала величезна робота, що почалася ще з 1951-го року, коли в Парижі було підписано договір про створення Європейського об’єднання вугілля і сталі. Європейський союз - це унікальне утворення націлене насамперед на ефективну регіональну інтеграцію. Загальні стандарти і основні цінності, якість і повага до прав людини, єдина, монолітна, але гнучка політика, питання колективної безпеки, роблять єврозону найбільш надійним партнером як для найближчих сусідів, так і для всіх інших країн світу.

ЦІКАВІ ІДЕЇ

Бесіда «Європа – наш спільний дім», конкурси прози, поезії, малюнка «Я – європеєць», усний журнал «Євросоюз: від народження до сьогодення», вікторина «Знавці Європи», документальні фільми з історії Євросоюзу.

8 листопада

Міжнародний день КВК

Ідея відзначати «Міжнародний день КВК» була запропонована в 2001-му році О. В. Масляковим, ведучим і президентом цього клубу починаючи з 1964-го року. Це свято, станом на 2012-й рік ще не було визнано офіційними державними структурами і ще не увійшло до реєстру всесвітніх свят, що відзначаються шанованою Організацією Об’єднаних Націй. Однак заслужено має на це всі шанси.

ЦІКАВІ ІДЕЇ

Конкурси КВК для дітей та юнацтва, вікторина «Історія КВК», усний журнал «Масляков і Ко», документальний фільм «З чого все починалося», перегляд випусків КВК.

 

9 листопада

День української писемності та мови

 

Це свято було встановлено Указом президента України від 6-го листопада 1997-го № 1241/97 і відзначається щороку на честь українського літописця Нестора - послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.

ЦІКАВІ ІДЕЇ

Фестивалі та конкурси артистів розмовного жанру, тематичні заходи «Мова єднання», «Люби й шануй рідне слово», конкурси творів, поезії, малюнка, виробів, «розмовні» флеш-моби, літературні читання, вікторини, конкурс «Патріот рідної мови» тощо.

 

ЗИМОВІ КАНІКУЛИ

3 січня

День соломинки

Зараз щорічно виготовляється мільярди соломинок для коктейлів та різноманітних напоїв, а першу штучну соломинку для коктейлю придумав Марвін Стоун, хазяїн фабрики по виробництву паперових сигаретних мундштуків. Лушпиння від справжньої соломинки в коктейлі дратувало його, тому, взявши смужку паперу, Стоун змастив її край клеєм, накрутив „гвинтом” на олівець, а потім зняв отриману трубочку. 3 січня 1888 року у Вашингтоні Стоун запатентував соломинку для коктейлю.

ЦІКАВІ ІДЕЇ

Конкурси виробів з соломинок, конкурс на кращий вірш, історію про соломинку, усний журнал «Історія соломинки та її прародичів», коктейль-фест тощо.

6 січня

Святвечір в Україні

Одне з найурочистіших християнських свят, яке відзначається ввечері напередодні Різдва Христового. Дата святкування різними церквами залежить від дати святкування Різдва. Зокрема, частина християн східного обряду відзначають свято за Юліанським календарем 24 грудня.

Так званий Другий Святий вечір відзначають напередодні свята Богоявлення, 5 січня. У християн, які послуговуються юліанським календарем (або старим стилем) ця дата відповідає 18 січня григоріанського календаря.

ЦІКАВІ ІДЕЇ

Вертепи, усні журнали «Україна колядує», «На Вифлеємом ніч темна», бесіди «Традиції Різдва в Україні», «Різдво у моїй сім’ї», конкурси малюнків, виробів, прози та поезії на різдвяну тематику, вікторина «Біблейські історії».

11 січня

Всесвітній день «спасибі»

Найввічливіший день у році – 11 січня. Цього дня відмічається всесвітній день „спасибі”. Ми чудово розуміємо значення гарних манер, їх необхідність у повсякденному житті, але найчастіше ми висловлюємо подяку ніби мимохідь, не замислюючись про її значення. А між тим слова подяки мають дивовижні властивості, але вимовляти їх не можна, коли людина знаходиться у роздратованому стані. Психологи вважають, що слова вдячності – це знаки уваги, вони є усними „погладжуваннями” і здатні зігріти своїм теплом.

ЦІКАВІ ІДЕЇ

Флеш-моб «Скажи спасибі другові», конкурс малюнка, виробів, прози та поезії «Спасибі за життя», тренінг «Вчимося говорити спасибі», виготовлення подячних листівок тощо.

 

Список використаних джерел:

  1. Українська Вікіпедія /[Електронний ресурс]  – Режим доступу:https://uk.wikipedia.org/wiki/
  2. Максимюк С.П. Педагогіка. / [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://pidruchniki.ws/14990528/pedagogika/zmist_pozaurochnoyi_pozashkilnoyi_vihovnoyi_roboti
  3. Організація вільного часу школярів [Електронний ресурс] – Режим доступу:http://softacademy.lnpu.edu.ua/Programs/Organizacia_vilnogo_chasu/part_
  4. Паладь С.Л. Клубне об'єднання в школі як виховний феномен / [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://refs.co.ua/64106-Klubnoe_ob_edinenie_v_shkole_kak_vospitatel_nyiy_fenomen.html

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
15 березня 2018
Переглядів
2148
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку