Соціально-психологічні характеристики виховного мікросоціуму

Про матеріал
У соціально-педагогічній діагностиці розпізнаються соціально-психологічні характеристики виховного мікросоціуму, особливості педагогічного процесу і сімейного виховання, а також індивідуально-психологічні характеристики особистості, пов’язані з її соціальними взаємодіями. Постановка соціально-педагогічного діагнозу базується на опори на теоретичні уявлення, про той чи інший досліджуваний феномен.
Перегляд файлу

Формуюча особистість дитини в системі педагогічної діяльності

Далі нам би хотілося виділити соціально-педагогічну діагностику – це спеціально організований процес пізнання, в якому відбувається збір інформації про вплив на особистість і соціум соціально-психологічних, педагогічних, екологічних та соціологічних факторів з метою підвищення ефективності педагогічних факторів. За змістом і кінцевою метою вона є педагогічною, а за методикою проведення має багато спільного з психологічними та соціологічними дослідженнями. Об’єктом діагностики для педагога є формуюча особистість дитини в системі її взаємодії із соціальним мікросередовищем та окремі суб’єкти цього середовища, що впливають на формування даної особистості. Предметом діагностики є соціально-педагогічна реальність. Предмет та об’єкт діагностики відображаються у змісті діагностики.

 У соціально-педагогічній діагностиці розпізнаються соціально-психологічні характеристики виховного мікросоціуму, особливості педагогічного процесу і сімейного виховання, а також індивідуально-психологічні характеристики особистості, пов’язані з її соціальними взаємодіями.  Постановка соціально-педагогічного діагнозу базується на опори на теоретичні уявлення, про той чи інший досліджуваний феномен. Наприклад, вивчаючи соціальну ситуацію розвитку дітей, необхідно опиратися на відповідні дослідження, які характеризують її сутність; вивчаючи соціально-педагогічну занедбаність дитини, необхідно чітко орієнтуватися в її причинах, ознаках і проявах в різних вікових групах; виявляючи підлітків з агресивною поведінкою, слід прийняти ту чи іншу концепцію формування дитячої агресивності. На основі теоретичного уявлення про предмет діагностики у педагога формується уявлення про предмет діагностики, ознаки явища, що діагностується. Так, для соціально-педагогічної занедбаності такими важливими ознаками є дисгармонія особистісного розвитку, низький рівень розвитку суб’єктних властивостей, важконавчанність, важковиховуваність і соціальна дезадаптованість.

 

docx
Додано
17 січня 2019
Переглядів
702
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку