Спільнокореневі слова й форми слова Урок української мови 5 клас

Про матеріал

Спільнокореневі слова й
форми слова
Урок української мови
5 клас

—Мета: поглибити знання учнів про основу слова й закінчення змінних слів, про форми слова і спільнокореневі слова;
—формувати навички визначати основу слова та закінчення змінних слів, розрізняти форми слова і спільнокореневі слова;
—розвивати усне й писемне мовлення, логічне мислення; розвивати вміння аналізувати, порівнювати, узагальнювати;
—виховувати любов до природи, до звичаїв і традицій українського народу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Неля Паска, вчитель української мови та літератури,англійської мови та зарубіжної літератури Спільнокореневі слова й форми слова. Урок української мови 5 клас

Номер слайду 2

поглибити знання учнів про основу слова й закінчення змінних слів, про форми слова і спільнокореневі слова; формувати навички визначати основу слова та закінчення змінних слів, розрізняти форми слова і спільнокореневі слова; розвивати усне й писемне мовлення, логічне мислення; розвивати вміння аналізувати, порівнювати, узагальнювати; виховувати любов до природи, до звичаїв і традицій українського народу. Мета уроку:

Номер слайду 3

Для чого служать ці частини слова?

Номер слайду 4

Спільнокореневі слова. Батько. Батьків-щина. Батьків-ський

Номер слайду 5

Форми слова. Батьк-ові-ом

Номер слайду 6

РодичіГусениця. Гусенята. Гуска. Гусак

Номер слайду 7

Робота в групах

Номер слайду 8

Верба Верба здавна є одним з найпоширеніших дерев на Україні, одним з найулюбленіших в народі. Здавна супроводжує вона людські поселення і оселі. Вербою обсаджували ставки, береги річок, дороги. В усіх місцевостях України колись такими поширеними були тини з верболозу, а то й вербовий живопліт. Народна мудрість давно завважила: де ростуть верби, там чисті джерела води. „ Ой у полі вербиченька, там стояла криниченька ”, - співається у народній пісні. І справді, з давніх-давен криниці копали під вербою. Про вербу складено багато чудових легенд, пісень, казок, а також приказок і прислів’їв. Ународі кажуть: „ Така правда, як на вербі груші ”, „ Добра, як з курки молока, а з верби петрушки.” Як символ увійшло дерево і в християнські вірування. Тиждень перед Великоднем називається Вербним, Вербичем. На вербній неділі, на Вербницю, вербу освячують у церкві, а потім додому несуть і б’ють нею хатніх і примовляють: Не я б’ю, верба б’є. За тиждень Великдень,Недалечко червоне яєчко. Будь великий, як верба, А здоровий, як вода, А багатий, як земля.

Номер слайду 9

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Спільнокореневі слова Форми слова. Верба. Верба. Верболози. Вербою Вербовий Верби. Вербиченька. На вербіВербич. Вербу. Вербниця

Номер слайду 10

Дізнався…Зрозумів…Навчився…Я не вмів, а тепер умію…Найбільший мій успіх — це… Найбільше мені сподобалося…Продовжіть речення: На уроці я:

pptx
Додано
17 вересня 2018
Переглядів
9080
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку