Т. Шевченко. "Катерина", "Наймичка"

Про матеріал
Запропонований матеріал містить у собі презентацію з теми «Т. Шевченко. Вічна тема матері й сина («Катерина»). Еволюція жіночого образу. Романтично-побутовий тип утілення жіночої долі («Наймичка»)». З її допомогою вчитель може ознайомити учнів з поемами Т. Шевченка «Катерина» та «Наймичка». Презентація може бути використана для роботи на уроці або для дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Вічна тема матері й сина («Катерина»). Еволюція жіночого образу. Романтично-побутовий тип утілення жіночої долі («Наймичка»)

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Тема: розповідь про трагічну долю матері-покритки та дітей-безбатченків в експлуататорському суспільстві та зображення розбещеності російського офіцерства; доля жінки-матері у тогочасному суспільстві.

Номер слайду 5

Ідея: гнівний осуд панської розбещеності, співчуття жінці-матері, захист знедолених. Ідея вільного кохання. Жанр: ліро-епічна соціально-побутова поема з народного життя. Сюжетна основа твору — розповідь про нещасливе кохання сільської дівчини Катрі, яка на свою біду полюбила пана-офіцера.

Номер слайду 6

Образи поеми: Катерина — образ України.Іван — образ байстрюка. Офіцер — негідник (в кульмінації).

Номер слайду 7

Сюжет і композиція. Ліричний вступ. Поема розпочинається зверненням-застереженням до дівчат не кохати москалів-паничів, бо їхня «любов» зрадлива, легковажна, а покинуті «москалями» дівчата часто гинуть морально або накладають на себе руки.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Зав’язка сюжету. Знайомство Катерини з офіцером Іваном, його від’їзд і народження у Катрі позашлюбного сина, що викликало осуд усього села. Перший розділ закінчується повідомленням про те, що «вернулись москалики», але «іншими шляхами» (не до Катерини, яка все чекає на батька дитини). Батьки, прислухаючись до суспільної думки, не можуть чекати.

Номер слайду 10

Другий розділ починається драматичною сценою. У глибокій зажурі сидять за столом батьки Катерини. Мати докоряє дочці тим, що вона, не пошанувавши ні своєї, ні батьківської честі, народила позашлюбне дитя, що є великою ганьбою. Батькам краще не мати на старості підтримки від дочки, аніж на кожному кроці чути глузування з боку односельців. Тому мати проганяє Катерину, наказавши не зізнаватися нікому, що в неї є мати.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Третій розділ розпочинається спокійним пейзажем, що підкреслює контрастність між природою і суспільним життям. Катерина з дитиною блукає «чи в лісі», «чи на полі», «чи в діброві з-під колоди вовка виглядає», прямуючи на схід. Зустрічає чумаків, розповідає про свою нещасливу долю. Настала зима, а Катерина майже боса йде в Московщину. Покритка зустрічає «москаликів », та на ввічливе запитання про Івана почула від них у відповідь грубий, образливий жарт.

Номер слайду 13

Сподіваючись на обіцяні почуття, Катерина звертається до офіцера ніжними словами, але той робить вигляд, що не знає дівчину, дає грубий наказ прибрати її з дороги.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

У розпачі Катерина залишає дитину серед шляху, а сама топиться у ставку. П’ятий розділ (виконує роль епілогу): син Катерини (уже підліток) — поводир у сліпого кобзаря. Хвилюючою є його зустріч з батьком, тепер великим паном, що відцурався своєї дитини.

Номер слайду 16

Проблематика:любов і страждання;батьки і діти;моральні закони тогочасного суспільства, їх порушення;честь і безвідповідальність;крах ілюзій.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Поема «Катерина» — перший твір, у якому поет звернувся до теми жінки-покритки і ширше – жінки-матері. Ця тема стала наскрізною в подальшій поетичній і прозовій творчості Т Шевченка («Слепая», «Відьма», «Наймичка», «Марія» та ін.).

Номер слайду 19

Номер слайду 20

«Наймичка»Рік написання – 1845. Жанр – соціально-побутова поема.

Номер слайду 21

Тема поеми “Наймичка”: зображення важкої долі жінки-кріпачки, яка вимушена була все своє життя страждати і приховувати  своє материнство.

Номер слайду 22

Ідея поеми “Наймичка”: засудження тогочасних умов, у яких жінка відчувала себе відкинутою суспільством.

Номер слайду 23

Композиція поеми “Наймичка” Композиційно поема поділяється на пролог і вісім частин. У перших чотирьох розповідається про молоду наймичку, решта — про її старість і смерть. Поемі властива так звана «видима» композиція. Кожний розділ твору — немовби окремий кадр, що рухає дію, сприяє розгортанню сюжету.

Номер слайду 24

Додаткова інформація. На сюжет поеми «Наймичка» композитор М. Вериківський створив оперу під однойменною назвою (1941 рік), що була екранізована режисером І. Молостовою (1964 рік)

Номер слайду 25

Ілюстрації до твору

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

В обидвох творах головна увага зосереджена на переживаннях дівчини-покритки, жінки-матері. У поемі «Наймичка» Т. Шевченко ніби знову повторює історію Катерини, трагедію її нещасливого кохання, але разом з тим розробляє її по-новому.

Номер слайду 32

Домашнє завдання. Проблемні питання. Чи засуджуєте ви Катерину? Чому?Кого з героїнь, Катерину чи Ганну, ви б назвали Матір’ю?Розкрийте проблему відповідальності за материнство й батьківство в сучасному суспільстві.

pptx
Додано
17 травня 2020
Переглядів
2671
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку