Білки

Додано: 10 квітня 2021
Предмет: Хімія, 10 клас
Копія з тесту: Білки
Тест виконано: 23 рази
24 запитання
Запитання 1

Укажіть амінокислоти, які входять до складу молекул білків.

варіанти відповідей

різної структури, обмеженої кількості

тільки α-амінокислоти обмеженої кількості

незліченна кількість різної структури

тільки β-амінокислоти обмеженої кількості

Запитання 2

Позначте назву хімічного зв'язку, яким утворюються білкові структури.

варіанти відповідей

водневий

йонний

металічний

пептидний

Запитання 3

Позначте групу атомів, що має назву пептидний зв'язок.

варіанти відповідей

−СH=N−

−CH2−NH−

−CO−NH−

−O−СH=N−

Запитання 4

Виберіть число, яке відповідає кількості рівнів структурної організації білків.

варіанти відповідей

1

2

3

4

Запитання 5

Позначте назву хімічного зв'язку, за рахунок виникнення якого утворюється вторинна структура білка.

варіанти відповідей

пептидний

йонний

 водневий

металічний

Запитання 6

Оберіть ознаку ксантопротеїнової реакції білка (з концентрованною нітратною кислотою при нагріванні).

варіанти відповідей

червоне забарвлення

жовте забарвлення

зелене забарвлення

фіолетове забарвлення

Запитання 7

Оберіть ознаку біуретової реакції білка (зі свіжодобутим купрум(ІІ) гідроксидом).

варіанти відповідей

червоне забарвлення

жовте забарвлення

зелене забарвлення

фіолетове забарвлення

Запитання 8

Укажіть правильне закінчення твердження: реакція білка з концентрованою нітратною кислотою доводить, що ...

варіанти відповідей

молекула білка є поліпептидом

у молекулі білка є ароматичні кільця

у молекулі білка є водневі зв'язки

молекула білка складається із залишків молекул амінокислот

Запитання 9

Укажіть правильне закінчення твердження: реакції білка зі свіжодобутим купрум(ІІ) гідроксидом доводять, що ...

варіанти відповідей

молекули білків - полімери

у молекулах білків є водневі хв'язки

у молекулах білків є пептидні групи

білок може гідролізувати

Запитання 10

Руйнування просторової структури білка зі збереженням його первинної структури називають...

варіанти відповідей

денатурацією

гідролізом

дисоціацією

деструкцією

Запитання 11

Укажіть кількість амінокислот, залишки яких беруть участь у побудові білкових молекул:

варіанти відповідей

20

10

22

100

Запитання 12

Вкажіть назви реакцій, які є кольоровими на білки

варіанти відповідей

біуретова

ксантопротеїнова

"срібного дзеркала"

реакція Зініна

Запитання 13

Назвати рівні структурної організації білків:


варіанти відповідей

первинна, вторинна, третинна;


первинна, третинна, четвертинна;


первинна, вторинна, третинна, четвертинна;


вторинна, третинна, четвертинна;


Запитання 14

Укажіть ознаки, що характеризують білок:

 1. велика молекулярна маса

  2. утворені нуклеїновими кислотами

  3. утворюються з амінокислот

  4. належать до спиртів

  5. при високій температурі - денатурують

  6. невелика молекулярна маса

варіанти відповідей

1,2,3

1,3,4

1,3,5

2,5,6

Запитання 15

Укажіть рядок продуктів харчування, найбагатших на білки:


варіанти відповідей

м'ясо, риба, бобові рослини

риба, буряк, морква

 яблука, горіхи, апельсини

 картопля, мука, риба

Запитання 16

 Молекули білків складаються із однакових амінокислот, але при цьому вони мають різні властивості. Чим це пояснюється:

варіанти відповідей

Різними властивостями амінокислот, які утворюють молекули білків

Різними хімічними елементами, які утворюють ці амінокислоти.

Різними типами зв’язків, які виникають між окремими амінокислотами у молекулі білка.

Різним порядком амінокислот у молекулі білка.

Запитання 17

Позначте правильне визначення первинної структури білка:

варіанти відповідей

Послідовність, у якій залишки α-амінокислот сполучені у ланцюг

Певне чергування карбоксильної та аміногрупи

Глобула

Спіралеподібна конфігурація

Запитання 18

Вкажіть функцію білків, якщо за повного розщеплення 1 г білків у середньому вивільняється 17,2 кДж енергії?

варіанти відповідей

будівельна

енергетична

захисна

каталітична

Запитання 19

Білки фібриногени і тромбіни беруть участь у згортанні крові. Яка функція білків характеризує цей процес?

варіанти відповідей

захисна

транспортна

сигнальна

структурна

Запитання 20

Білок кератин важливий для підтримки структури волосся, нігтів і пір'я птахів. Яку функцію він виконує?

варіанти відповідей

каталітичну

транспортну

структурну

захистну

Запитання 21

Вкажіть фактори, які впливають на денатурацію білків

варіанти відповідей

дія спиртів

розчинення у воді

опромінення

дія водню

Запитання 22

Білки, що прискорюють хімічні реакції в організмі - ...

варіанти відповідей

ліпіди

гормони

ферменти

вітаміни

Запитання 23

Яка функція білків полягає в тому, що вони є складовим компонентом клітинних мембран?

варіанти відповідей

будівельна

енергетична

захисна

транспортна

Запитання 24

Завдяки якій властивості білків, їжа, до складу якої вони входять, засвоюється організмом?

варіанти відповідей

денатурація

згортання

гідроліз

деструкція

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест