Жири як представники естерів.

Додано: 19 березня 2021
Предмет: Хімія, 10 клас
Копія з тесту: Жири
Тест виконано: 74 рази
15 запитань
Запитання 1

 Вкажіть правильне визначення терміну «жири»

варіанти відповідей

естери вищих карбонових кислот і етанолу

етери вищих карбонових кислот і гліцерину

естери вищих карбонових кислот і гліцерину

похідні спиртів

Запитання 2

У природі зустрічаються жири

варіанти відповідей

рослинного і тваринного походження

тільки тваринного походження

тільки рослинного походження

штучного походження

Запитання 3

До складу твердих жирів входять залишки

варіанти відповідей

насичених вищих карбонових кислот

альдегідів

ненасичених вищих карбонових кислот

неорганічних кислот

Запитання 4

Продуктом гідрування триолеїну є

варіанти відповідей

гліцерин

тристеарин

олеїнова кислота

стеаринова кислота

Запитання 5

Яка хімічна формула речовини Х у схемі: жир + NaOH → мило + Х

варіанти відповідей

С2Н4О2

С2Н5ОН

С3Н8О3

С6Н5ОН

Запитання 6

Укажіть речовини, що утворюються внаслідок гідролізу естерів

варіанти відповідей

спирти і карбонові кислоти

альдегіди і алкени

карбонові кислоти і алкіни

етери і спирти

Запитання 7

Хто з перерахованих вчених вперше синтезував жир

варіанти відповідей

Бутлеров

Бертло

Шеелє

Шеврель

Запитання 8

Мила утворюються в результаті реакції

варіанти відповідей

гідрування

гідратації

лужного гідролізу

окиснення

Запитання 9

Маргарин-це жир

варіанти відповідей

рослинний

тваринний

переробний

штучний

Запитання 10

Хто з вказаних вчених вперше виявив жири

варіанти відповідей

Бертло

Шеврель

Бутлеров

Шеелє

Запитання 11

В організмі під дією ферментів відбувається розщеплення молекул жирів на гліцерол і карбонові кислоти. Процес має назву:

варіанти відповідей

гідроліз жирів

омилення жирів

дегідрування жирів

гідрування жирів

Запитання 12

Позначте формулу рідкого мила  

варіанти відповідей

 С17Н35СООNa

С17Н35СООК

 (С15Н31СОО)2Mg

С15Н31СООNa

Запитання 13

Позначте назву реакції, яка лежить в основі добування маргарину

варіанти відповідей

гідратація

естерифікація

  гідрування

гідроліз

Запитання 14

Під час якої реакції рідкий жир перетворюється на твердий

варіанти відповідей

гідратація

гідрування

окиснення

дегідрування

Запитання 15

Фізичні властивості жирів (оберіть декілька варіантів відповідей):

варіанти відповідей

нерозчинні у воді

розчинні у воді

розчинні в органічних розчинниках

тугоплавкі

легкоплавкі

легші за воду

важчі за воду

отруйні

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест