Тести з мовної теми: "Іменник як самостійна частина мови"

Про матеріал

Тест розрахований на учнів 10 класу, можна використовувати при підготовці до ЗНО. Дидактичний матеріал можуть використовувати учні, вчителі української мови.

Перегляд файлу

 

Тестування з теми "Іменник як самостійна частина мови" 10 клас

Дорогі  гості сайтудо вашої уваги тест на знання відомостей про іменник та вміння практично застосовувати ваші навички на практиці. Бажаю успіхів!

Виберіть з-поміж запропонованих варіантів одну правильну відповідь

1. Усі слова є іменниками в рядку

А. Двійка, натроє, втікач

Б. Тримати, подвоєний, із-за

В. Знахідка, четвірка, накопичувач

Г. Пожовкле, телефон, морозиво 2.Чоловічий рід мають усі іменники варіанта

А. Морок, какаду, маестро, ООН

Б. Аташе, фрау, какаду, лівша

В. Нежить, тюль, шампунь, маестро

Г. Путь, собака, зефір, староста

3.    Граматична помилка є в рядку

А. Мій путь

Б. Мій протеже

В. Цікаве інтерв'ю

Г. Маленький шимпанзе

4.    Лише форму  ОДНИНИ   мають обидва 

А  Колосся, двері 

Б  Шкарпетки, злість

В  Плетиво, заздрощі

Г   Кохання, цукор

5.    До жодної з відмін  НЕ  НАЛЕЖИТЬ    іменник   у рядку:

А. Перспектива

Б. Інструкція

В. Пенсне

Г.Кукурудза

6.    Закінчення –а ( -я ) у формі родового відмінка однини мають усі іменники в рядку А. Гайсин, відсоток

Б. Крим, Сіб

В. Материк, Буг

Г. Помідор, Кавказ

7.    Форму кличного відмінка утворено НЕПРАВИЛЬНО в рядку

А. Руслано

Б. Іване

В.Саве

Г. Настусю

8.    Літеру е (є) треба писати на місцях пропуску в усіх словах рядка

А. Поезі..ю, видовищ..м, козацтв..м

Б. Топол..ю, вілл..ю, відвідувач..м

В. Кобз..ю, учител..м, товариш..м

Г. Прізвищ..м, корова..м, ледар..м

9.    Усі іменники є  ВЛАСНИМИ  НАЗВАМИ в рядку

А.Лубни, місто, „Заповіт”, Бердичів

Б.Торт, пломбір, „Наполеон”, безе

В. Дністер, Волга, річка, Ніжин

Г. „Климко”, „Маруся”, „Наталка Полтавка”, Бровко

10.  Усі іменники є  НАЗВАМИ ІСТОТ  у рядку

А. Приятель, дружба, подруга, друг

Б. Митець, покійник, художник

В. Робітник, виробництво, виробник, робітниця

Г. артист, журналіст, антракт, король

11.  В якому із словосполучень допущено ПОМИЛКУ​  

А. добродійкою Іванною

Б. Іваном Шевченко

В.данський (Данія) краєвид

Г. запашним хлібом

12.  В якому рядку всі слова  НЕ МАЮТЬ  закінчень

А. серйозно, какаду, метрo, шаcі

Б.журі, пальто, таксі, кіно

В. пенсне, кінь, стін, жалюзі

Г.авто, сумно,весело, небо

13.  До одного роду належать усі іменники в рядку

А.лебідь, колібрі, перекис

Б.Огайо, педаль, ступінь, 

В.цеце, веремія, зал

Г.Кутаїсі, харчо, рагу, лівша

14.  Позначте рядок, у якому всі іменники мають  ОДНАКОВЕ ЗАКІНЧЕННЯ А.бігали по магазина.., лазили по дерева.., ходили по вулиця..

Б.гладили по щока.., порадили людя.., читали по склада..

В.допомогли сусіда.., бігали по клумба.., блукали по ліса..

Г.їздили по школа.., дали батька.., ходили по музея..

15.  У реченні

 Відбились ЗОРІ  у воді, летять до хмар тумани. 

виділений іменник  вжитий у  А.родовому відмінку множини

Б.знахідному відмінку однини

В.називному відмінку множини

Г.родовому відмінку однини

16.Позначте словосполучення, в якому  ПРАВИЛЬНО   вжито форми прізвища, імені та по батькові.

А.довірили Марценяк Степану Олеговичу

Б.видали Кидайгороді Ользі Василівні

В. познайомитися з Остраниця Степаном Михайловичем

Г.підписано Ватрушкіном Сергієм Олексійовичем

17. Складний іменник написано  ПРАВИЛЬНО 

А. віце-прем'єр

Б.аудіо-запис

В.педагог організатор

Г. офісменеджер

18.У якому рядку всі слова є іменниками  СПІЛЬНОГО РОДУ? А.Листоноша, учитель, директор

Б.Незнайко, плакса, степ.

В.Професор, колега, суддя

Г.Староста, задавака, сирота

19   Граматична помилка є у словосполученні

А Поважна пані

Б Уважний конферансьє

 В Сильне  торнадо

Г  Смачна салямі

20   Установіть відповідність між словом та родами, до яких вони належать.

 

1 Біль

А Чоловічий рід

2 Путь

Б Спільний рід

3 Дитинча

В Середній рід

4 Староста

Г Немає роду

5 Лінощі 

Д Жіночий рід

 

 

ВІДПОВІДІ:

1. В.

2.В. 

3.  А.  

4.  Г  5. В.

6. А.

7.В.

8.Г. 

9.Г.

10. Б.

11.Б.

12.А.  13. А. 14. А.

15. В. 16. Б. 17. А.

18.  Г.

19     В

20     1 А   2 Д   3 В    4 Б   5 Г

  Усього учень отримує 24 бали( поділіть- і матимете кількість балів як оцінку)

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Shcherban Natalia
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Москаленко Елена
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Ільченко Алла
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
До підручника
Українська мова (профільний рівень) 10 клас (Плющ М.Я. та ін.)
Додано
5 липня 2018
Переглядів
11121
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку