Тиждень математики. Обчислюємо раціонально: цікаві задачі «На ринку»

Про матеріал
Під час виконання арифметичних дій потрібно дотримувати відповідного порядку, інакше можна припустити помилок в обчисленнях. Пропоную приклади кількох таких задач, які можна використати на уроці або під час проведення тижня математики.
Перегляд файлу

Віктор Кицун

вчитель математики Старосинявської ЗОШ І-ІІ ступенів №1

 

Тиждень математики.  Обчислюємо раціонально:  цікаві задачі 

«На ринку» 

 

 Задача 1. «Зниклі гроші»

 

Четверо друзів купили на ринку футбольний м’яч, заплативши за нього 400 гривень, по 100 гривень кожний. Дізнавшись, що хлопці вирішили створити дворову команду, продавець надумав зробити їм знижку і попросив свого сина наздогнати друзів і повернути їм 100 гривень. Хлопець так поспішав, що не помітив, як загубив 20 гривень, тож, знайшовши майбутніх чемпіонів, зміг повернути їм лише по 20 гривень. Таким чином, кожний із трьох друзів заплатив за футбольний м’яч 100 – 20 = 80 (гривень), разом — 80 · 4 = 320 (гривень). Ще потрібно врахувати загублені гроші: 320 + 20 = 340 (гривень). Але ж м’яч коштує 400 гривень! Куди «зникли» 60 гривень?!

 

Відповідь:  В підрахунках допущено помилки. Правильний підрахунок: вартість м’яча зі знижкою – 300 гривень; повернуті гроші (знижка) – 80 гривень; загублені гроші – 20 гривень. Разом: 300 + 80 + 20 = 400 (гривень). 

Задача 2. «Фальшива банкнота»

Бабуся продавала на ринку помідори. До неї підійшов молодий чоловік і купив помідорів на 30 гривень, заплативши за покупку 100-гривневою купюрою. У бабусі не було решти, і вона розміняла її у сусідки, яка торгувала поруч. Отримавши помідори і 70 гривень решти, молодик пішов. Трохи згодом виявилося, що купюра фальшива, і бабусі довелося виплатити сусідці 100 гривень справжніх грошей. Увечері засмучена бабуся підрахувала свої збитки: 30 грн — за помідори і 70 гривень — решта, яку забрав шахрай; 100 гривень — гроші, які довелося повернути сусідці. Усього — 200 гривень!

Допоможіть бабусі хоч трохи заспокоїтися, правильно підрахувавши її збитки.

 

Відповідь:  бабуся втратила 170 гривень: 70 гривень решти  і  30 гривень (вартість помідорів), які забрав шахрай та 70 гривень власних коштів, які довелося докласти  до 30 гривень, якими шахрай розплатився за покупку,  щоб повернути 100 гривень сусідці;    70 + 30 + 70 = 170 (гривень).  

Задача 3. «Скільки важить риба?»

 

Одна риба важить 1 кілограм і ще півриби. Скільки важить 2 такі самі рибини? (3 кг — неправильна відповідь.)

 

Відповідь:  з умови задачі слідує, що півриби важить 1 кг  ( доцільно уявити на одній шальці врівноважених терезів одну рибу, а на другій – кілограмову гирю і половину такої ж рибини). Тоді одна риба важить 2 кг, а дві риби –

2кг · 2 = 4 кг. 

 

 

 

Навчаємось, усміхаючись!

 

J  –  Ваш син  увесь час на уроках заспаний.

–  Може  бути…Це в ньому  талант  дрімає!  J  

 

 

J  –  У  твоєму  віці Наполеон  був найкращим                  учнем  у класі, -  докоряє  батько  синові.

  – А у  твоєму, тату,  він  вже  був  імператором!  J  

 

 

У статті  використано матеріали посібника   «Цікаво. Про100. Зручно» Способи та прийоми раціональних обчислень для школярів та студентів і не тільки…/ упоряд. Кицун В. П.,  Кицун О.В – Хмельницький., ФОП Мельник А. А. 2018. – 150 с. 

ISBN 978-617-7600-26-7   

УДК 519.813       

При копіюванні  матеріалів посилання на видання обов’язкове.

     

Всі права застережені                                                    All rights reserved  

 

 

pdf
Пов’язані теми
Математика, Інші матеріали
Додано
12 березня 2019
Переглядів
843
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку