Творчість Григорія Сковороди

Про матеріал
Презентація створена для роботи з теми : Життєвий і творчий шлях Григорія Сковороди. Байка " Бджола та Шершень "
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Г. Сковорода. Життя і творчість. Збірка поетичних творів «Сад божественних пісень». Збірка байок «Байки харківські»Українська література( 9 клас)

Номер слайду 2

Епіграф: Благословенні ви, сліди,Не змиті вічності дощами,Мандрівника Сковороди. З припорошілими саквами,Що до цілющої води. Простує, занедбавши храми. М. Рильський

Номер слайду 3

Філософські погляди Г. С. Сковороди“Бог і щастя – недалеко воно. Близько воно. У серці і душі твоїй ”. “Дух, Господь, отець, розум, істина – те, що керує вчинками і думками справжнього християнина.” “Уся сила десятислів’я вміщається в одному цьому імені - любов”(любов до ближнього, до батька і матері, до кожної людини, повага до чужої власності, чужого життя – це основи десяти заповідей Божих – десятислів’я)

Номер слайду 4

Тематична спрямованість поезій

Номер слайду 5

Аналіз поезії “Всякому місту – звичай і права”1. Робота в групах “Коло ідей”. Визначити проблеми, порушені в поезії.2. Робота в групах “Обміняйся думками”. Як ви розумієте слова: Знаю, що смерть – як коса замашна,Навіть царя не обійде вона. Байдуже смерті, мужик то чи цар,-Все пожере, як солому пожар. Хто ж бо зневажить страшну її сталь?Той, в кого совість, як чистий кришталь…

Номер слайду 6

Тема: Г. Сковорода. “Байки харківські.”Художнє вираження філософських ідей та педагогічних поглядів у байках.

Номер слайду 7

Збірка байок “Байки харківські”Байка – це один із різновидів ліро-епічного жанру, невеликий алегоричний, здебільшого віршовий твір повчального змісту. Алегорія – це зображення абстрактної ідеї(поняття) за допомогою образу. Як троп алегорія використовується в байках, притчах.

Номер слайду 8

Основна думка байки “Бджола і Шершень”: Праця повинна стати для людини природною потребою, у праці людина відчуває радість буття, а в безділлі деградує.

Номер слайду 9

Аналіз байки “Бджола і Шершень”:1. Як ви розумієте слова: “Роби те, до чого народжений, будь справедливий і миролюбивий, і досить із тебе””2. Дайте відповідь на запитання: “Символом чого є Бджола? Символом чого є Шершень?”

Номер слайду 10

“Згоден – Не згоден - Обґрунтуй”Чи можна вважати Бджолу щасливою?Чи актуальна на сьогодні ідея “сродної праці”?Чи можна сказати, що байки Сковороди – про нас, теперішніх?

Номер слайду 11

Літературний диктант1. Г. Сковорода навчався…2. Б. Хмельницький згадується в поезії…3. З яким музичним інструментом не розлучався Г. Сковорода?4. Як називав Г. Сковорода висновок у байці?5. У літературній творчості Г. Сковороди переважають…6. Скільки байок у збірці Г. Сковороди?7. Які слова написані на могилі Сковороди?8. Збірка віршів Г. Сковороди називається…9. У якій формі написані байки поета?10. “De libertate” в перекладі означає…

Номер слайду 12

М. Жулинський: “Доля дарувала Україні Сковороду, а ми морально зобов’язані вслухатися в його заповіти і жити сьогодні за його величавим посланням: “Знайдімо нове серце. Одягнімося в одежу нових нетлінних надій, в нутро братолюб’я. Тоді нам все живе просвітлиться, весь мир заграє і заскаче. Буде нам щодня великдень, не зайде сонце нам, і місяць не умалиться нам. Ми ж наречемося народом святим, людьми оновлення.” Хай справдиться його побажання, хай світлою і невмирущою буде пам’ять величного філоософа України.”

pptx
Додано
10 листопада 2021
Переглядів
919
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку