Урок-лекція з елементами еврестичної бесіди

Про матеріал

Урок-лекція з елементами еврестичної бесіди,що допоможе учням краще ознайомитись з тематикою Другої світової війни ,участі у ній ворогуючих блоків,з картографічним матеріалом,що стосується даного хронологічного періоду.

Перегляд файлу

 

 

Друга Світова війна. Причини, характер події 1939--1940рр.

Мета: - Висвітлити періодизацію ІІ Світової війни, показати основні її віки;

             - Охарактеризувати причини та характер ІІ Світової війни.

             - Розкрити суть подій 1939-1940-их рр.

Тип заняття: лекція.

                                                        Хід заняття

І. Організаційний момент.

ІІ. Повідомлення теми, мети і плану лекції.

ІІІ. Актуалізація опорних знань.

  1. Дайте визначення понять і термінів: «агресія», «Вісь Берлін-Рим-Токіо», «аншлюс Австрії», «мюнхенська змова».
  2. Коли Німеччина і СРСР вийшли з Ліги Націй?
  3. Дайте оцінку такому документу, як «Пакт Молотова-Ріббенкропа».

IV. Мотивація навчальної діяльності.

V. Вивчення нового матеріалу.

                                                       План

1.Періодизація ІІ світової війни.

2. Напад Гітлера на Польщу.

3. «Дивна» війна та поразка Франції.

- ІІ світова війна в сучасній історіографії поділяється на 5 періодів:

●І період: 1вересня 1939- 22червня 1941. Характеризується значними військовими успіхами Німеччини у Європі. Вже навесні 1941р. гітлерівці окупували всю Зх. Європу до Ла-Маншу і весь Балканський півострів.

●ІІ період: червень 1941р.(напад Німеччини на СРСР)- листопад 1942р.(радянські війська перейшли в наступ піл Сталінградом). Це був провал «блискавичної війни» Німеччини проти СРСР. З кінця 1941р. у зв'язку з нападом Японії на тихоокеанські володіння США та Англії, війна поширилась на всі материки.

●ІІІ період: листопад 1942р.(перемога СРСР під Сталінградом)- грудень 1943р.(битва на Волзі і «Курська дуга»). Корінний перелом у війні.

IV період: січень 1944р.(вступ радянської армії у Зх. Європу та відкриття Другого Фронту)- травень 1945р.(розгром і капітуляція Німеччини).

V період: літо 1945р.- розгром Японії та її капітуляція.

- Напередодні війни уряд Німеччини поставив перед Польщею вимогу передати  їй м. Гданськ і надати право прокласти через польський коридор німецькі автостради і залізницю. Геббельсівська пропаганда почала звинувачувати польський уряд у дискримінації німецького населення у Польщі.

 28квітня 1939р.- Німеччина розірвала німецько-польський договір  1934р. про ненапад.

-25серпня 1939р. у Гданськ прибув німецький лінкор «Шлязвіг Гольштелін» , капітан якого мав наказ фюрера 1.09.1939р. о 4год. 45хв. Зробити перший гарматний залп по польських укріпленнях на півострові Вестерплатте.

- Ввечері 31 серпня група озброєних  есесівців переодягнених у польську форму, увірвалась на радіостанцію м. Глейвід і захопила її. Кілька раз, вистріливши перед мікрофоном, гітлерівці зачитали польською мовою текст, що закликав до війни з Німеччиною. Це повідомлення передали, усі радіостанції Німеччини. Ця гітлерівська провокація стала приводом до нападу Німеччини на Польщу.

- 1.09.1939р. о 4год. 45хв. Гітлерівська авіація нанесла бомбові удари по комунікаціях, аеродромах, ек. І адм. Центрах Польщі. Сухопутні війська Верхмату, що вдерлися в Польщу з території  Сілезії, Померанії, і Сх. Пруссії отримали наказ наступати  на Варшаву. Відкрили ураганний вогонь по півострову Вестерплатте.

- Польська армія (24 піхотних дивізій, 12 бригад(1млн.), 4.3тис. гармат,220танків, 824літаки) поступалась німецькій. Німецькі війська порвали оборону і просунулись вглиб Польщі. За 4дні німці пройшли 100км. Внаслідок бомбардувань польський тил було дезорганізовано, важливі залізниці зруйновано. Протягом тижня були окуповані Пн.-Силезький район, м. Краків, Кельм і Лодзь.

- 16 вересня 1941р. німці окупували Білосток, Бельс, Брест-Литовськ, Перемишль, підступили до Львова.

-СРСР дав наказ своїм військам перейти кордон(згідно пакту Молотова Ріббентропа). СРСР окупував всю агресію «прийти на допомогу українцям і білорусам». 17вересня 1939р.- Червона армія вторглася на територію Польщі, щоб нібито захистити Зх. Україну. Німецькі війська відступили за демократичну лінію.

22вересня 1939р.- Червона армія вступила до Львова, 27вересня капітулювала Варшава. Наступного дня Рібгентроп підписав у Москві договір про дружбу і протокол, що визначав кордон між Німеччиною і СРСР по лінії Керзена. СРСР отримав 200тис.км² території з 12млн. населення. Німеччина приєднала польські пн. І пн.-зх. Р-ни S=90тис.км²,з 110млн.На польських землях, Гітлер створив генеральні губернаторства під елідою фюрера. 27жовтня 1939р.-Зх. Україну включили до складу УРСР.

- Поширення в Зх. Україні більшовицького радянського режиму з колективізацією, репресіями, націоналізацією майна, русифікацією.

- У 1940р. СРСР змусив Румунію передати їй Бессарабію яку приєднали до Молдовської АРСР. Пн. Буковина і Ізраїль приєднали до УРСР.

- 14 червня 1940р.- Естонії, Латвії та Литві СРСР надіслав ультиматум з вимогою змінити режим і відкрити кордони радянським військам. Прибалтика була окупована СРСР, а в серпні1940р.- приєднана до СРСР.

1939-1940рр.‒ радяно-фінська війна → кордон між СРСР і Фінляндією було відсунуто на 150км. від Ленінграда. До складу СРСР ввійшли Карельський перешийок з м. Виборгом, островами, пн. І зх. Узбережжя, Ладозького озера, частина Рибачмо і  Середньо. півострів. Фінляндія на 30років давала в оренду СРСР півострів Ханко для створення воєнно-морської  бази.

- 3 вересня 1939р. уряди Англії і Франції оголосили війну Німеччині, але понад 7 місяців не вели бойових дій(«сидяча» або «праскова» війна)

У війну тоді ж вступили Австралія, Нова Зеландія і Індія, 10 вересня – Канада, Пд. Африканський Союз, США заявили про свій нейтралітет.

9 квітня 1940р. німецькі війська розпочали воєнні дії проти Данії і Норвегії. Данський уряд здавсь, Норвегію теж окупували німці. Командування зосередило на кордонах з Францією і Голландією 115 дивізій.

- 10 травня 1940р.- почався наступ на Францію - через Бельгію і Голландію, Люксинбург. Вже 15 травня голландська армія капітулювала, німці перекинули свої війська до Бельгії.

12 травня – завоювали Люксинбург, німецькі танки прорвались до Ла-Маншу, 28 травня Бельгія капітулювала. Тепер Німеччина отримала можливість спрямувати збройні сили для вирішального удару по французькій армії.

- 5 червня 1940р. розпочався наступ на південь. 124 дивізіям протистояло 65 фронтів. 7 червня німці прорвали фронтову допомогу і рушили в напрямку Руана, Сени і Бове. 10 червня німці окупували Реймс. 11 червня генерал Вейган дав наказ відступати, залишаючи німцям всю пн.-зх. Францію.

- Становище Франції ускладнилось з вступом у війну фашистської Італії. 10 червня уряд Рейно втік і Париж оголосили відкритим містом. Англійський уряд запропонував об'єднати Англію і Францію в єдину державу, з елітним урядом і громадянством. Але маршал Петен, запросив у Гітлера перемир'я і 22.06.1940р. Комп'ємському лісі було підписано перемир'я між Німеччиною і Францією.

- Це була повна капітуляція Франції фронтові військові сили повинні були скласти зброю, передати її р-ни Франції, Ельзас-лотаріния ввійшли до складу Німеччини. Економіка країни контролювалась німецьким урядом, 24.06.1940р.- Франція підписала угоду про перемир'я з Італією.

- У Франції проти цих подій розгортається Рух Опору на чолі з генералом Шарлем де Голлем.

- 19 червня 1940р. Гітлер запропонував Англії вибір: продовжувати війну або встановити мир на вигідних для Німеччини умовах. Уряд Черчилля відхилив цю пропозицію. Почались масові повітряні нальоти на Англію напад на Англію зі сторони моря, але Англія відбудувала ці удари. Німецький уряд припинив окупацію Англії розраховуючи на те, що перемігши СРСР, Англія сама капітулює

- 27.09.1940р.‒ Троїстий пакт(Німеччина, Італія, Японія), щодо спільних воєнних дій

- США постачали зброю Англії і Франції.

- Листопад 1940р.‒ Угорщина, Румунія і Словенія приєднались до Берлінського пакту ставши сателітами Німеччини, а 1941р. до них приєднався югославський уряд. Через народне невдоволення в Югославії Німеччина напала на неї і та капітулювала, Югославію було розчленовано між Німеччиною, Італією, Болгарією і Угорщиною.

- На кінець І періоду війни в руках Німеччини опинилась Чехо-словачинна, Польща, Данія, Норвегія, Голландія, Бельгія, Франція, Югославія, Греція.

VI. Систематизація і узагальнення.

VII. Підсумок.

VIII. Домашнє завдання.

 

.

 

1

 

doc
Додано
16 липня 2018
Переглядів
737
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку