Урок розвитку мовлення на тему:" Зимові розваги "

Про матеріал

На уроці використані загадки , вірші ,вправи на дихання . Ілюстрований матеріал про зиму. На уроці учень вчиться висловлювати свою думку , розказувати виразно вірш, опрацьовувати текст.

Перегляд файлу

 Тема: Зимові розваги.

Мета: Розвивати зв’язне  мовлення  учня, виховувати любов до природи, вчити висловлювати свою думку, опрацьовувати самостійно текст.

Корекційна мета: корекція звуковимови, розвиток пам’яті , дихання, дрібної моторики.

Обладнання: ілюстрований матеріал; «Домашній логопед»,  сніжинки, паперові                        санчата.        

Хід  уроку:

                                                                                                                                                            І.Організаційна частина.     

Підготовчі вправи.                                                                                                                                                                                            

D:\kak-stat-hrist\Documents\Desktop\мамині уроки\ЦАРУК\SAM_0053.JPG    D:\kak-stat-hrist\Documents\Desktop\мамині уроки\ЦАРУК\SAM_0001.JPG D:\kak-stat-hrist\Documents\Desktop\мамині уроки\ЦАРУК\SAM_0064.JPG                                                                                                                                                                                            

«Змійка».           «Прочитай злито».                  Гра «Хто зайвий, що зайве?»                                                                                                                      

ІІ. Актуалізація опорних знань учня. Повідомлення теми уроку.                                      а) Загадка. Стало біло навкруги –

                     Я розтрушую сніги                             D:\Install\лтор.jpg

                     Наганяю холоди,

                    Воду сковую в льоди,

                   В дружбі з дітьми я всіма.

                   Здогадались?Я - …...(зима)                                                                                          б)Бесіда. Зиму люблять усі і дорослі, і діти. А ти її любиш? Чому? Казкова краса зими хвилює, бентежить нашу уяву й нікого не залишає байдужим. Її відтворюють художники у своїх картинах, про неї складають пісні композитори і пишуть вірші поети. А все завдяки тому, що природа взимку по-особливому урочиста і велична. Вона сяє чистотою й свіжістю.                                                                                     в)Гра «Мозковий штурм». Які чарівні перетворення відбуваються взимку? г)Розгляд ілюстрованого матеріалу(порівняння зими з іншими порами року).                                                                                     

D:\Install\indexьт.jpg        D:\Install\index.jpg         D:\Install\ьт.jpg

 

D:\Install\лордл.jpg  D:\Install\джлдолрп.jpg D:\Install\дьло.jpg

  ІІІ .Робота над новим матеріалом.                                                                                     а)Бесіда. Які зимові ігри та розваги ти знаєш? Послухай уважно загадку і скажеш, про що вона.

Влітку коні спочивають,

Взимку діточок катають.

Коні ці не просять їжі.

Хто ж вони? Звичайно,…(лижі). Як ти думаєш, чи бувають вони впертими? А ось у вірші, який написав Л. Клюшев, вони такі. Послухай цей вірш.

          Вперті лижі

Плаче наш Пилипко гірко-

Як круту здолати путь?

Повтікали лижі з гірки,

А на гірку не ідуть!  

-Про кого розповідається у вірші? Що робив Пилипко? Чому? Як показати плач? А                                                                                                                  чи любиш ти  їздити на санчатах?

    б)Гра «Санчата» .(Для гри потрібна фігурка санчат з тонкого паперу. Поклади паперові санчата на стіл перед собою. Вдихаєш повітря через ніс, а потім плавно видихаєш його через рот. Струмінь повітря спрямовується на санчата, щоб вони зрушили з місця і досягли фінішу). 

D:\kak-stat-hrist\Documents\Desktop\мамині уроки\ШКОЛА\Новая папка\Рисунок10.jpg              D:\kak-stat-hrist\Documents\Desktop\мамині уроки\ЦАРУК\SAM_0082.JPG       D:\kak-stat-hrist\Documents\Desktop\мамині уроки\ЦАРУК\SAM_0081.JPG                                                    

  в)Вивчення вірша «Санчата».

 

Стоять під снігом сосни сонно, сидять на соснах снігурі,                                     D:\kak-stat-hrist\Documents\Desktop\мамині уроки\ЦАРУК\ува.jpg                                                                                              Санчата на ставок з розгону                                                                                                     Скотились весело з гори.

г)Вірш «Оксанка і мороз»(с.52 «Домашній логопед») Читання учнем.                                            

D:\Install\дль.jpg

Мороз малій Оксанці                                                                                                                             Натер густі рум’янці                                                                                                                         Гадав: вона замерзне                                                                                                                                  Й додому утече,                                                                                                                                       А дівчинка гуляє,                                                                                                                               Весь день у сніжки грає                                                                                                                    Ще й весело сміється:                                                                                                                              - Ого, мороз пече!

-Про кого розповідається у вірші? Як мороз лякав Оксанку? Чи злякалась вона? Який був настрій у дівчинки? Які слова промовляла Оксанка?  Посміхнись і весело, з радістю промов: «Ого, мороз пече!»                                                                        д) Гра в сніжки (пальчикова гімнастика).                                                                 е)Скоромовка. У маленької Сані перекинулись сани.                                                    є)Знайди 10 розбіжностей між сніговиками.  

D:\kak-stat-hrist\Documents\Desktop\мамині уроки\ШКОЛА\Новая папка\20171103_132140.jpg

                                                                                                                                          ж)Вправа на дихання «Снігопад».

D:\kak-stat-hrist\Documents\Desktop\мамині уроки\ЦАРУК\Photo4145.jpgD:\kak-stat-hrist\Documents\Desktop\мамині уроки\ЦАРУК\Photo4144.jpgD:\kak-stat-hrist\Documents\Desktop\мамині уроки\ЦАРУК\Photo4146.jpg

ІV. Практична робота.                                                                                                                                      Ліплення сніговика з пластиліну. V.Підсумок уроку.                                                                                           .D:\kak-stat-hrist\Documents\Desktop\мамині уроки\ШКОЛА\Новая папка\Рисунок60.jpg

Наша виставка « Зимові розваги».

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
27 жовтня 2018
Переглядів
1739
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку