Урок "Що в шафі? Таємниця Богдана Пастуха"

Про матеріал
Урок літератури рідного краю в 9 кл. на тему: "Що в шафі? Таємниця Богдана Пастуха" (до 95-річчя від дня народження краєзнавця)
Перегляд файлу

Анотація

 

     Уроки літератури рідного краю – складова літературної освіти. Літературне краєзнавство – це специфічна галузь науки про літературу, предметом якої є вивчення літературних творів, художніх образів, навіяних природою, історичними подіями, традиціями, звичаями, побутом і людьми краю. Сьогодні, як ніколи, саме ця частина курсу літератури може стати тим містком, що поєднає читацьке життя гімназиста (тки) зі світовою літературою, культурою.

     Пропонований матеріал є уроком літератури рідного краю в 9 кл. за творчістю земляка-просвітянина, краєзнавця, бібліофіла, педагога, громадського діяча Бориса Васильовича Пастуха (Луганська обл.).

     Розрахований урок на 1 год. (1*45 хв.), відповідає чинній програмі з української літератури для загальноосвітніх навчальних закладів з українською мовою навчання.

     У розробці з позицій сьогодення представлено життєвий і творчий шлях Богдана Пастуха. Особливий акцент зроблено на тих факторах, які сформували активну світоглядну позицію художника слова. На уроці реалізуються комунікативно-діяльнісний, українознавчий аспекти навчання літератури, велика увага приділяється розвиткові пізнавальної діяльності учнів, логічного і критичного мислення, творчих умінь і навичок.

     Необхідною умовою реалізації змісту поданого уроку є зв'язок із життям, усвідомлення гімназистами суспільної й особистісної ролі митців слова. Із художньої літератури Луганщини постає прекрасний і романтичний образ - учителя, земляка, просвітянина, «вартового слова» – Бориса Дмитровича Грінченка (який протягом 6 років працював у с. Олексіївка, що на Луганщині). Передував цьому урок позакласного читання за його творчістю.

     Поряд із навчальною, краєзнавчий матеріал на уроці виконує виховну (напередодні відзначення 95-річчя від дня народження Богдана Пастуха, 17/09/19, до 110-ї річниці від дня смерті Бориса Грінченка, 06/05/20) розвивальну функції, сприяє вихованню в учнів любові до рідного краю, відповідального, гуманного ставлення до природи і праці людей.

     Дана методична розробка уроку може бути використана в рамках проведення в школі уроків літератури рідного краю,  Грінченківських читань, тематичних тижнів, присвячених Б.Д. Грінченку,  під час проведення круглих столів, для підготовки молодих учителів-словесників тощо.

     Урок направлений на популяризацію творчості письменників Луганщини.

doc
До підручника
Українська література 9 клас (Борзенко О.І., Лобусова О.В.)
Додано
19 серпня 2019
Переглядів
338
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку