Урок з алгебри для 11 класу на тему: «Винахідники логарифмів»

Про матеріал
Конспект уроку з алгебри і початків аналізу за темою "Тотожні перетворення виразів, що містять логарифми" + презентація
Зміст архіву
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВИНАХІДНИКИ ЛОГАРИФМІВ

Номер слайду 2

ДЖОН НЕПЕР (1550 – 1617)ШОТЛАНДСЬКИЙ МАТЕМАТИК,ВИНАХІДНИК ЛОГАРИФМІВ

Номер слайду 3

ОСНОВНА ЛОГАРИФМІЧНАТОТОЖНІСТЬ

Номер слайду 4

РОЗВ’ЯЗАТИ ВПРАВУ

Номер слайду 5

ЙОСТ БЮРГІ (1552 – 1632) ШВЕЙЦАРСЬКИЙ МАТЕМАТИК, АСТРОНОМ, ГОДИННИКАР І ПРИЛАДОБУДІВНИК

Номер слайду 6

ЛОГАРИФМДОБУТКУ І ЧАСТКИ

Номер слайду 7

№ 19.15 № 19.16 ЗНАЙДІТЬ ЗНАЧЕННЯ ВИРАЗУОБЧИСЛІТЬ ЗНАЧЕННЯВИРАЗУ

Номер слайду 8

МІХАЕЛЬ ШТІФЕЛЬ (1487 – 1567)НІМЕЦЬКИЙ МАТЕМАТИК, ОДИН ІЗ ВИНАХІДНИКІВ ЛОГАРИФМІВ, АКТИВНИЙ ДІЯЧ ПРОТЕСТАНТСЬКОЇ РЕФОРМАЦІЇ

Номер слайду 9

ВЛАСТИВОСТІ ЛОГАРИФМІВЛОГАРИФМ СТЕПЕНЯПЕРЕХІД ВІД ОДНІЄЇ ОСНОВИ ЛОГАРИФМА ДО ІНШОЇ

Номер слайду 10

№ 19.15 № 19.16 ЗНАЙДІТЬ ЗНАЧЕННЯ ВИРАЗУОБЧИСЛІТЬ ЗНАЧЕННЯ ВИРАЗУ

Номер слайду 11

ГЕНРІ БРІГС (1561 – 1630)АНГЛІЙСЬКИЙ МАТЕМАТИК, ПРОФЕСОР ОКСФОРДСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Номер слайду 12

ВЛАСТИВОСТІ СТЕПЕНІВ

Номер слайду 13

Номер слайду 14

ВИНАХІДНИКИ ЛОГАРИФМІВ

Перегляд файлу

Винахідники логарифмів

 Винайденню логарифмів значною мірою сприяли потреби вдосконалення обчислень. Винайшли логарифми і майже одночасно почали їх застосовувати шотландський математик Джон Непер і швейцарський математик, астроном і механік Йост Бюргі. Неперу належить і сам термін «логарифм».

1-а груп

1-й учень. Біографія Джона Непера.

 Джон Непер (1550 – 1617 р. р.) – шотландський математик, винахідник логарифмів. Нащадок старовинного воєнного шотландського роду. Вивчав логіку, теологію, право, фізику, математику, етику. Захоплювався алхімією й астрономією. Винайшов кілька корисних сільськогосподарських знарядь.

 Негайно після закінчення курсу в Сент-Ендрюському університеті, куди він вступив у 1563році, Непер здійснив подорож до Німеччини, Франції й Італії, з якої повернувся на батьківщину в 1571 році.  Оселившись у своєму родовому маєтку й одружившись у тому ж році, він потім уже ніколи не залишав Шотландії. Весь час його було присвячено заняттям богословськими предметами і математикою. За його словами, тлумачення пророцтв завжди становило головний предмет його знань, а математика служила для нього тільки відпочинком.

 Тим не менше Непер увійшов у історію як винахідник чудового обчислювального інструменту як таблиця логарифмів. Це відкриття викликало гігантське полегшення праці обчислювача. Крім того, воно призвело до появи нової трансцендентної функції і показало приклад розв’язування диференціального рівняння.

 Лаплас говорив,, що Непер своїм винаходом «продовжив життя астрономів», спростивши їх обчислення.

 На честь Джона Непера названі:

  • логарифмічна безмірна одиниця, що визначає відношення двох величин;
  • кратер на Місяці;
  • університет в Единбурзі (Edinburg Napier Universiti);
  • астероїд 7096 Непер ( 1992 р. )

 

2-й учень. Властивості логарифмів

 

 

3-й учень.

 

 

 Першою в 1614 році з’явилася праця Непера “Описання дивовижної таблиці логарифмів. Основою таблиці логарифмів Непера є ірраціональне число, до якого необмежено наближаються числа виду    при необмеженому зростанні n. Це число називають неперовим числом і з часів Леонарда Ейлера позначають буквою е.  Проте Йост Бюргі  прийшов до логарифмів раніше, ніж Непер, але опублікував свої праці лише у 1620 році, тобто через 4 роки після публікації Непера.

 

2-а група

 

1-й учень. Біографія Йоста Бюргі.

 Йост Бюргі (28. 02. 1552 – 31. 01. 1632) – швейцарський і німецький математик, астроном, годинникар і приладобудівник. Один з перших винахідників годинника з маятником, відомий також як автор логарифмічних таблиць, які розробив практично одночасно з Непером.

 Народився у 1552 році у Швейцарії. З 1579 по 1604 роки був придворним астрономом ландграфа Гессен-Касселя Вільгельма IV. З 1604 по 1630 перебував на службі в імператора Рудольфа ІІ у Празі, де придворним астрономом був Йоганн Кеплер. У 1631році, за рік до своєї смерті, він повернувся в Кассель.

 Винаходи:

  • механічний зоряний глобус, виготовлений у 1594 році в Касселі (de:Landesmuseum Zirien).
  • У 1585 році Бюргі сконструював для ландграфа Вільгельма IV   годинник з трьома стрілками. Вперше в годинник, крім годинникової та хвилинної, була вмонтована ще і секундна стрілка. За допомогою цього годинника стало можливим вимірювати нову одиницю часу – секунду.Таким чином Йост Бюргі вважається першовідкривачем секунди.
  • У 1588 році Бюргі  відкрив логарифми, таблиці яких опублікував у 1620 році( незалежно від Джона Непера).
  • У1594 році спільно з Антоніусом Ейзенхойтом створює автоматичний небесний глобус із зображенням відомих до кінця XVI століття сузір’їв.
  • Разом з Ролманном склав каталог 121 зірки, причому вперше вимір часу служив засобом визначення місць зірок.
  • У 1604 році отримав від імператора в Празькому Граді майстерню і двох помічників.

 

 

 

2-й учень. Логарифм добутку і частки.

 

 

3-й учень

 

 

 Проте перший крок до срощення обчислень зробив німецький математик Міхаель Штіфель ( 1487 – 1567 ), у якого поняття логарифма з’явилося в результаті зіставлення геометричної й арифметичної прогресій. Ця ідея бере свій початок у працях Архімеда ( близько 287 – 212  років до нашої ери)

3-я група

 

1-й учень. Біографія Міхаеля Штіфеля.

 Міхаель Штіфель (1487 – 1567 ) – німецький математик, один із винахідників логарифмів, активнтй діяч протестантської церкви.

 Штіфель виріс у багатій родині. Він навчався в університеті Мартіна Лютера, де отримав звання магістра. У 1512 році Штіфель постригся в ченці, проживав в августинському Есслінгенському монастирі. Незабаром почалася реформація, і Штіфель став на бік Лютера. Його поема Von der christfermigen rechtgegrundeten leer Doctoris Martini Lutheri (1522 ) викликала скандал, і Штіфель змушений був тікати у Франкфурт-на-Майні. Лютер допоміг йому влаштуватися пастором.

 У цей період Штіфель зайнявся нумерологічним дослідженням Біблії, намагаючись знайти в ній прихований числовий зміст. У його книзі «Про кінець світу» він заявив, що ім’я, незадовго до того померлого римського Папи Льва Х (LEO DECIMIUS), збігається з числом звіра, і тому кінець світу настане 19 жовтня 1583 року о 8-ій годині ранку. Коли його пророцтво не збулося, його заарештували та запроторили на 4 тижні до в’язниці. Надалі він не намагався робити будь-які пророкування.

 Із 1535 по 1547 Штіфель був протестантським пастором у Хольцдорфі. До цього періоду належать його головні праці в галузі математики. Потім почалася Шмалькальденська війна, і Штіфелю знову довелося тікати до Кенігсбергу. У 1559 році він переїхав до Єни, де став першим професором математики в університеті міста.

 Штіфель залишив помітний слід у розвитку алгебри. У його головній праці Arithmetica integra ( Нюрнберг, 1544 ) він дав змістовну теорію від’ємних чисел, піднесення до степеня, різних прогресій та інших послідовностей. Штіфель вперше використав поняття «корінь» та «показник степеня», причому детально аналізував і цілі, і дробові показники. Опублікував правило утворення біноміальних коефіцієнтів та склав їх таблиці до 18-го ступеня. Штіфель переробив ( фактично написав заново ) книгу алгебраїста ( коссіста ) Крістофа Рудольфа, і використані там сучасні позначення арифметичних операцій з цього моменту вкоренилися в математиці (1553). У цій же книзі він вперше висловив ідею, яка пізніше лягла в основу теорії логарифмів, і тому Штіфель вважається одним із винахідників логарифмів. Співставивши геометричну та арифметичну прогресії таким чином, щоб трудомістке множення на другій шкалі можна було замінити простим додаванням на першій. Штіфель , однак, не опублікував жодних розрахункових таблиць для реалізації своєї ідеї, і слава першовідкривача логарифмів дісталася Джону Неперу.

 

2-й учень

 

3-й учень

 Таблиці Непера вдосконалив англійський математик Генрі Брігс (1561 – 1631 ). Зі згоди Непера, він спростив його систему логарифмів і склав у десятковій системі числення таблицю логарифмів усіх цілих чисел від 1 до 20 000 і від 90 000 до 100 000 з 14-ма десятковими знаками. Таблиці Брігса, опубліковані в 1624 році і доповнені              А. Бланком у 1629 році, пізніше почали називати таблицями звичайних логарифмів.

4 –а група

 

1-й учень Біографія Генрі Брігса.

 

 Генрі Брігс ( лютий 1561 – 26 січня 1630 ) – англійський математик. Професор Оксфордського університету з 1619 року.

 Генрі Брігс народився у Ворлейвуд, приході Галіфакс, графство Йоркшир. Із 5 листопада 1577 року навчався у коледжі Сент-Джон, Кембридж,який закінчив у 1581 році. У 1581 році – бакалавр, у 1585 – магістр. З 1588 року – член наукової ради і викладач коледжу Сент- Джон при Кембриджському університеті. З 1592 року викладав математику, а також читав лекції з медицини в Королівському медичному коледжі в Лондоні, у 1596році став професором геометрії в лондонському Грешем-коледжі, з 1619 – професор геометрії в Мертон-коледжі при Оксфордському університеті. Брігс помер 26 січня 1630 року і був похований у каплиці Мертон-коледжу.

 Обчислив і опублікував перші в історії науки таблиці десяткових логарифмів. 8-значні для чисел від 1до 1000 (1617) і 14-значні для чисел від 1 до 20 000 і від 90 000 до 100 000 (1624) . 1633 видано його таблиці логарифмів тригонометричних функцій. Десяткові логарифми на честь Брігса називають брігсовими.

 На честь Генрі Брігса у 1935 році названий кратер на Місяці.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2-й учень.

 

 

 

3-й учень.

 

 

zip
Додано
19 січня 2019
Переглядів
1041
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку