Відкритий виховний захід «Сторінками Червоної книги» (усний журнал)

Про матеріал
Сьогодні кожній людині потрібно усвідомити, що зберегти природу – це значить зберегти своє здорове буття на планеті. Багато хто проголошує слова: «Ми єдині. Ми разом. Ми – єдиний розум із землею і Всесвітом». І при усьому цьому продовжують руйнувати навколишнє середовище – ліси, гори, землю, річки і океани. Багато з того, що створює людина, сприяє знищенню природи. Важко не визнати, що людство турбують не лише фінансові кризи, але й глобальна екологічна криза, на порозі якої стоїть весь світ. Учені визнають, що кількість видів живих організмів, зокрема тварин і рослин, зменшується на Землі рік за роком. Саме тому вважаю екологічне виховання наших дітей – це наш шанс.
Перегляд файлу

Відкритий виховний захід «Сторінками Червоної книги» (усний журнал)

Виконавець:

Савченко Наталя Володимирівна,

Вихователь Харківського Державного

Училища фізичної культури № 1

 

АНОТАЦІЯ

 Сьогодні кожній людині потрібно усвідомити, що зберегти природу – це значить зберегти своє здорове буття на планеті. Багато хто проголошує слова: «Ми єдині. Ми разом. Ми – єдиний розум із землею і Всесвітом». І при усьому цьому продовжують руйнувати навколишнє середовище – ліси, гори, землю, річки і океани. Багато з того, що створює людина, сприяє знищенню природи. Важко не визнати, що людство турбують не лише фінансові кризи, але й глобальна екологічна криза, на порозі якої стоїть весь світ.             

 Учені визнають, що кількість видів живих організмів, зокрема тварин і рослин, зменшується на Землі рік за роком. Саме тому вважаю  екологічне виховання наших дітей – це наш шанс.

 

Мета:

  • узагальнити знання про співіснування рослин і тварин;
  • розвивати уявлення й загальні знання про єдність живої природи, взаємозв’язок людини з природою;
  • формувати відповідальність за навколишній світ;
  • виховувати в учнів почуття любові до природи, прагнення охороняти навколишнє середовище.

Обладнання:

  • виставка учнівських малюнків за темою заходу;
  • літературна виставка;
  • вислови про природу;
  • слайди;
  • відеоматеріали.

                                                                                          Бережіть ці землі, ції води.

Навіть стеблиночку маленьку

бережіть.

Оберігайте звірів всіх,

що на природі,

І до природи лиш з добром ідіть.

Сторінка перша. Вступ

(звучить пісня «Прохання» сл. Р.Рождественського, муз. О.Пахмутової)

Вихователь. Сьогодні у нас природоохоронне свято «Сторінками Червоної книги України».

Природа України щедра, багата і різноманітна. М’який, помірний клімат, родючі ґрунти, значна кількість водних джерел створюють умови зростання лісової, лучної та степової рослинності. На півночі країни, а також у гірських районах Карпат, Криму зростають хвойні, мішані й листяні ліси, які поступово переходять у широку смугу острівних лісів лісостепу. Ще південніше, в приморських районах, розкинулася рівнинна степова зона, нині майже повністю переорана. Бурхливий розвиток промислового і сільськогоспо -дарського виробництв, будівництво міст, селищ, розширення мережі залізничних і автомобільних шляхів, осушення боліт, зрошення посушливих земель – все це призвело до значних змін у природі, вплинуло на екологічну рівновагу, видовий і кількісний склад флори і фауни.

За останні десятиріччя помітно звузилися території, зайняті природною рослинністю, збідніла флора більшості регіонів країни, зменшилась кількість багатьох видів рослин, а деякі з них повністю зникли з лиця землі.

У зв’язку з цим у наш час особливого значення набуває охорона рослинного і тваринного світу.

Учень 1. Переорано землю, переорано небо,

   Наче нам на цім світі вже нічого

   й не треба –

   ні трави, ні повітря, ні річок,

   ані квітів.

   Наче прагнемо далі у степу голім

   жити.

   Загубили ми душі і розвіяли думи.
   Зупинися, людино, хоч на мить,

   і подумай…

Учень 2. З метою охорони і збереження зникаючих видів тварин і рослин ще у 1948 році на Міжнародному симпозіумі охорони природи була створена постійна комісія з питань охорони рослин і тварин, які зникають. А вже наступного року була створена Міжнародна Червона книга, в якій описані види рослин і тварин планети, яким загрожує небезпека повного зникнення.

Учень 3. За даними Всесвітнього союзу охорони природи за останні 500 років вимерло більше 800 видів тварин.

Учень 4. У 1980 році було видано Червону книгу України. Рослини і тварини, занесені до Червоної книги, охороняються законом. Держава піклується про охорону природи, на цю справу виділяються кошти. Створюються заповідники, заказники, в яких охороняються рідкісні тварини і рослини.

Учень 5. Зараз в Україні нараховується 13 заповідників, 2 національні парки, 4 заповідно-мисливських господарства, понад 1500 державних заказників та близько 4000 заповідних об’єктів.

Вихователь.  Людство зіткнулось із такими основними лихами планети Земля:

  1. Кислотні дощі.
  2. «Парниковий ефект».
  3. Руйнування тонкої плівки озонового шару.
  4. Забруднення водного середовища. Приблизно 500 млн. людей нашої планети страждають від нестачі прісної води.
  5. Забруднення атмосфери, водного середовища, безпосередньо пов’язане з погіршенням якості ґрунту.
  6. Скорочення біологічного різноманіття – одна з найстаріших проблем для майбутнього людства, оскільки вид, що зник, відновити принципово неможливо.

Учень 2. Як і в кожного народу, у нас є куточки природи, якими ми можемо пишатися. Певною мірою ці заповідні куточки формують національний характер. Усі відшукані перлини незайманої природи рідного краю неповторні, тому потребують до себе особливої уваги людини.

Учень 3. Тож давайте разом замислимося над словами англійського натураліста Джеральда Даррелла: «Пам’ятайте, що в рослин і тварин немає депутатів, їм нікому писати і скаржитись, за них нікому заступитись, крім нас, людей, які разом з ними заселяють цю землю».

(Виходять 4 учнів)

Учень 1. Зачаровує красою Мати – Україна,

   Наче в лузі червоніє пишная калина.

Учень 2. Завжди гарна, як на свято,

   Мила, щедра і багата.

Учень 3.  Земле, моя всеплодющая мати.

   Силу, що в твоїй глибині,

   Дай і мені!

Учень 4.  Як нам тебе нащадкам зберегти,

   О рідна Земле! З колисок колиско!

   Щоб ти з орбіти не могла зійти

   І в космосі не стала обеліском.

Вихователь. Чому ж планету Земля ми називаємо дорогими іменами: матір’ю, колиской?

Учень 1. Тому що Земля вгодовує колосся і родить хліб.

Учень 2. На землі росте багато необхідних для життя зелених скарбів.

Учень 3. У Землі є корисні копалини і вода, флора і фауна.

Учень 4. На землі зародилось життя і є все необхідне для нього.

Вихователь. Так. На Землі є все необхідне для життя.

Сторінка друга. У світі цікавого.

Вихователь. Ми зможемо дізнатися про що піде зараз мова, тільки після того як розгадаємо кросворд.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 1. Вірно людям я служу

 їм дерева стережу.

 Дзьоб міцний і гострий маю,

 Шкідників ним здобуваю.

   (Дятел)

 2. Хоч і шуба в нього є,

 Та як холод настає,

 Він не їсть тоді, не п’є,

 І не ходить, не гуляє,

 А у лігво залягає.

   (Ведмідь)

 3. В лісі, в полі, навкруги –

 Скрізь у мене вороги.

 Часом лізу я у шкоду,

 Їм капусту на городах,

 Моркву, ріпу, буряки,

 Відгадайте, хто такий.

   (Заєць)

 4. Біла латка, чорна латка

 По деревах скаче.

   (Сорока)

 5. Прийшла кума з довгим віником

 На бесіду з нашим півником,

 Схопила півня на обід

 Та й замела віником слід.

   (Лисиця)

 6. Тварина рогата, а рогів багато.

   (Олень)

 7. Відлітають за моря, у краї далекі,

 На будинках гнізда в’ють

 Звуть же їх …

   (лелеки)

Вихователь. Тварини – це живі організми. Їх існує понад 1млн. 500тис. Вони мають особливі ознаки: їдять готову їжу; ростуть тільки в молодому віці; можуть рухатися, переміщуватись з одного місця на інше. Ми не уявляємо свого життя без тварин. Отже, тварини є друзями людини, без яких жити  дуже важко.

Учень 1. А ви знаєте де живуть тварини? Тварини живуть скрізь, де для них є їжа, схована від ворогів і місце для влаштування житла: на земній поверхні, під землею, у воді. Усіх тварин можна розділити на диких та свійських.

 Учень 2. Найбільшою твариною на Землі є синій кит. Маса дорослої тварини – 150т. Найбільші динозаври, що вимерли, важили втричі менше від синього кита. Найбільший кит мав довжину 33м – це більше, ніж наша актова зала. В пащі кита може вміститися слон. Китеня має вагу 2 тони і довжину від 6 до 9 метрів. Довгий час синіх китів нещадно знищували. Зараз їх занесено до міжнародної Червоної Книги.

Учень 3. Найбільша тварина, що живе у нашій країні – зубр. Висота зубра – 2м, довжина – 3,5м. Самки менші. У хвилини небезпеки зубр перескакує двохметрові і трьохметрові паркани.

Учень 4. Найбільшим птахом України є дрохва. Ці птахи колись величезними табунами гуляли по неозорих українських степах. Маса їх 16-18 кг, а взимку коли вони обростають захисним жиром, взагалі, не літають, тому стають легкою здобиччю. Зараз дрохви залишились в заповідниках і занесені до Червоної Книги.

Учень 5. Зозулю уявляють сіренькою і непоказною пташкою. Побачити її щастить не багатьом, а от почути може кожен. Коли птах заводить своє славнозвісне «ку-ку», починається літо. Зозуля встановила рекорд ненажерства. Вона з’їдає за день 39 великих коників, 43 капустяних черв’ячків, 5 личинок травневого хруща, 4 павуки, 3 хруща й багато інших комах.

Учень 6. А ви знаєте, що сову здавна вважають символом мудрості, хоча насправді ці пернаті далеко не такі розумні, як папуги. Але вони ідеально пристосувались до нічного полювання. Одна сова з’їдає за літо тисячу штук полівок сірих і звичайних мишей, зберігаючи одну тону зерна, тобто 20 мішків. За добу знищує 5 мишей.

Учень 7. Дятлів ми знаємо добре, адже бачимо їх у містах, селах, де вони лунко вистукують дзьобами по стовбурах дерев. Якщо придивитися, можна помітити яскраво-червону шапочку на голові та білі смужки на крилах. Дятел має найдовший язик – 14 см. А помирає найчастіше від струсу мозку, бо постійно дзьобом стукотить по дереву.

Учень 8. Ластівка – невеличка чорно-синя пташка із білими грудьми, лоб і горло рудувато-коричневі. Маса 20-30г. Довгі, гострі, крила, пристосовані до стрімкого і тривалого польоту. У ластівок короткі ноги, тому ці птахи дуже рідко сідають на землю. Ластівки навіть можуть пити на льоту: пролітаючи низько над водою, зачерпнуть її своїм відкритим дзьобом. Ластівка за рік з’їдає близько 2 тис. кілограмів комах. Це майже повний кузов вантажної машини. Звиті під стріхою ластів’ячі гнізда віщують щастя господарям, руйнувати їх гріх.

Інформація в один рядок. « Най… най…най…»

  • Найвища тварина – жираф.
  • Найшвидша тварина – гепард.
  • Найдалі стрибає – кенгуру.
  • Найбільша кішка – тигр.
  • Найбільша тварина на суші – слон.
  • Найбільша змія – анаконда.
  • Найгучніший голос у крокодила.
  • Найнижчі температури витримують качки і гуси.
  • Найвища трава – бамбук.
  • Найвище забираються павуки.
  • Найсильніша тварина – це жук-скарабей.
  • Найраніше дорослішає миша – через 3 тижні.
  • Найпізніше дорослішає ведмідь – через 3 роки.
  • Найкращий нюх в слона, він чує запах на 5 км.
  • Найважча тварина – синій кит – 150 тонн.
  • Найбільша брунька – у капусти.
  • Найбільше зубів у равлика – 14 тисяч.
  • Найменший птах на землі – колібрі.

Коротенький брейн – ринг

  1. Рослинний світ певної території.
  2. Тваринний світ певної території.
  3. Якого кольору книга, до якої занесені зникаючі види рослин і тварин?
  4. Рослина нашої місцевості, занесена до Червоної книги.
  5. Які тварини нашої місцевості занесені до Червоної книги?
  6. Безперервний і необоротний процес історичного розвитку.
  7. Хто наносить найбільше шкоди природі?
  8. Чим людина забруднює навколишнє середовище?
  9. Чому Міжнародну книгу називають Червоною?
  10. Що треба робити, щоб розв’язати складні проблеми охорони та збереження природи?

Сторінка третя. Екологічна інформація

Учень 1. Лікарі стверджують, що кольорове поєднання елементів пейзажів заспокійливо діє на нервову систему: зелений колір знімає кров’яний тиск, голубий – заспокійливо впливає на дихання.

Учень 2. Викинутий у лісі папір лежить до повного його розкладання більше 2 років.

Учень 3. Поліетиленовий пакет – понад 200 років.

Учень 4. Скло більше ніж 1000 років. Воно може стати причиною лісової пожежі.

Учень 5. Консервні бляшанки більше 90 років є загрозою для тварин.

Учень 6. Харчові відходи і залишки продуктів, викинуті туристами і відпочивальниками, - особлий вид сміття, який впливає на склад і щільність популяції мишеподібних гризунів і пов’язаних із ними хижаків.

Учень 7. Туристам і відпочивальникам обов’язково слід спалити і закопати папір, скло забрати з собою, здати його на переробку на склозавод.

Учень 8. За останні роки зменшується кількість лікарських рослин унаслідок масового збору букетів, нерозумного збирання трав.

Учень 9. З кожним роком під впливом діяльності людини все більше видів зникає з лиця землі. Тому постала необхідність скласти списки тварин і рослин, яких залишилося дуже мало.

Вихователь: У 2010 році – третє видання «Червоної книги України». Воно представлене двома енциклопедичними томами-фоліантами, що включають понад 1500 сторінок тексту і малюнків. До неї занесено 542 види тварин і 826 видів рослин і грибів.

Учень 1. Червоний колір – це попередження, сигнал тривоги. Бережіть тварин і рослин.

Учень 2. Це документ, який містить список зникаючих видів тварин і рослин і таких із них, що знаходяться під загрозою зникнення. Нині на території України вони знаходяться під охороною закону.

Показ слайдів рослин і тварин, які занесені у «Червону книгу України»

Учень 6.Отже, наше завдання...

Учень 7. Засвоєння наукових знань про природу, використання їх для охорони та примноження багатств рідної природи.

Учень 8. Оволодіння нормами правильної поведінки в природному та навколишньому середовищі.

Сторінка четверта. Як поводитися в природі, в лісі.

  1. Коли йдеш до лісу, пам’ятай: «Ліс – твій друг».
  2. Не зривай в лісах та на луках квітів, не ламай гілля та не рубай дерева, кущі.
  3. Не пошкоджуй кору дерев.
  4. Дбай, щоб ліс був чистий.
  5. Піклуйся про лісових мешканців.
  6. Їстівні ягоди, горішки збирай так, щоб не пошкодити гілочок.
  7. Не збивай грибів навіть отруйних.
  8. Не пошкоджуй кору дерев.
  9. У лісі треба намагатися ходити по стежинах.

10) У лісі треба поводитися дуже тихо.

11) Не вбивай ящірок, вужів, змій, жаб, жабок, черепах.

12) Не чіпай пташенят в гніздах, не поспішай підбирати у лісі пташенят ти дитинчат тварин.

13) Не руйнуй  та не чіпай пташиних гнізд, не підходь до них близько.

14) Не розорюй мурашники.

15) Не лови метеликів, джмелів та інших красивих комах.

16) Не рви павутиння і не знищуй павуків, вони корисні.

17) Не лови диких тварин і не принось їх до дому.

Вихователь. Ми любимо Землю за її життєдайну красу і силу. А ще за те, що на ній є місце, яке кожен із нас вважає найкращим. Це рідний край. Тут усе дороге: і пам’ятки старовини, і отчий поріг, і мамина оселя.

Учень 1. І тому ми, як майбутнє нашої країни, маємо осягнути істину, свідомістю і серцем, розумом і почуттям, що в долі природи – наша доля, і все зробити для того, щоб використати останній шанс і допомогти рідній природі. Тим самим ми зможемо продовжити життя в наступних поколіннях.

Учень 2. Сьогодні найголовнішою проблемою людства є проблема виживання, проблема, що стосується кожної людини, кожної живої істоти. Жодні блага цивілізації не замінять чистого повітря, вільних від шкідливих домішок продуктів харчування і води. Нерозумні дії людей на планеті Земля найближчим часом можуть обернутися великим нещастям, бідами для всього людства.

Сторінка п’ята. Підсумок заходу.

Технологія «Мікрофон»

Що найбільше сподобалося?

Що найкраще запам’яталося?

Що видалося найцікавішим?

Асоціативний кущ.

  1. Охорона природи.
  2. Діяльність кожної людини.
  3. Висаджування дерев.
  4. Будування очисних споруд.
  5. Створення заповідників, заказників, національних парків.
  6. Червона книга.

Вихователь: Учись любити все навколо себе:

 Траву і квіти, кущик, деревце.

 Жучка, і пташку, і блакитне небо,

 І синьооке чисте джерельце.

 Усе прийшло на білий світ,

 щоб жити,

 Щоб дарувати радість і красу.

 Учися дивуватись і любити

 Чистеньку, мов перлиночка, росу.

Треба завжди пам’ятати, що доля живих істот залежить від людини, від її ставлення до природи. Кожна людина з дитинства відповідає за своїх вірних друзів – тварин.

Зникаючі види тварин заносять у Червону Книгу. Таку назву книга має тому, що вона ніби сигнал світлофора, попереджає про небезпеку. Але охороняти треба не тільки тварин, які вже занесені до Червоної книги, а всіх тварин взагалі.

1

 

doc
Додано
28 травня 2020
Переглядів
502
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку