Відкриття предметного тиждня з математики

Про матеріал

Сценарій відкриття тижня математики у формі випуску телевізійної служби новин.

Вчитель може самостійно корегувати запропоновані "новини", в залежності від запланованих заходів протягом тижня.

Перегляд файлу

Сценарій відкриття тижня математики у формі випуску телевізійної служби новин.

 

Випуск ТСН.

Ведуча: Цікава математика, шлюбний контракт, кримінальні математичні новини, факти навиворіт.

Понеділок ТСН і ми починаємо. Сьогодні наш випуск присвяченій цариці всіх наук – математиці.

Називається вона від грецького слова «матема» — наука. Давні греки ще в V ст. до н.е. знали чотири «матеми»: вчення про числа — арифметика, теорія музики — гармонія, вчення про фігури — геометрія і вчення про небесні тіла — астрономія, або астрологія.

У давній Греції мислителі поділялися на дві групи. Першу з них очолював Піфагор. Він та його учні вважали знання священними. Наука, за Піфагором, була таємною, недоступною для всіх. Ніхто не мав права ділитися своїми відкриттями з іншими. Піфагорійці називали себе акузматиками.

Другу групу очолював давньогрецький учений Гіппас Месопотамький (IV—V ст. до н. е.), який вважав, що «матема» доступна всім, хто може продуктивно мислити. Вони називали себе математиками. З часом друга група перемогла.

Математика — точна наука. Її теореми і аксіоми відомі навіть школярам. А ось чи знаєте ви сучасні цікаві факти про математику?

У нас на зв’язку наш репортер, який підготував репортаж про цікаві факти з математики

(Виступ учня) 

Факти про математику

Факт 1. Хвороба «дискалькулія»  

 Тепер низькі оцінки з математики можуть бути пояснені сердитим батькам та наявністю простого захворювання. Слово «дискалькулія» означає труднощі в розумінні прикладів, і вивченні математичної дисципліни.

  

 Факт 2. Астматик!

 Існує гарне пояснення, того, що хтось впадає в паніку на іспиті з математики. У англійців слово «математика» – це анаграма до слова «астматик». Нагадаємо, що анаграма – літературний прийом, сенс якого – в перестановці букв слова, що дає в результаті інше слово, наприклад: Mathematics – asthmatic – me asthmatiк ‘.

  

 Факт 3. Занадто дорога помилка ділення на нуль

 У 1997 році на одному з військових судів ВМФ США стався збій програми «Smart Ship» в результаті ділення на нуль (точніше, некоректного вводу даних), що вивело з ладу всі прилади на борту військового корабля США –  Йорктаун. Цей випадок на той час затьмарив всі цікаві факти з історії математики.

 

Факт 4. Смерть, як математика.

Абрахам де Муавр, англійський математик, в літньому віці виявив дивну властивість свого сну. Як виявилося, з кожним разом тривалість його сну збільшувалася рівно на 15 хвилин. Вчений навіть обчислив день, коли його сон мав тривати 24 години. Йдеться про 27 листопада далекого 1754. Того дня Абрахам де Муавр помер

 

Факт 5. Число 4. На Тайвані ви можете помітити, що практично ніде не зустрічається число «4». Справа в тому, що на китайській мові чотири звучить як «смерть». У 1995 році в Тайбеї навіть був прийнятий закон, який офіційно дозволив видалити цю цифру. Тому на Тайвані в більшості будівлях немає четвертого поверху.

 

Факт 6. Багато людей не знають, як перевірити справжність купюри євро. Але це зробити порівняно легко. Необхідно взяти букву з серійного знака і підставити замість неї цифру (порядковий номер в алфавіті). Потім потрібно скласти число, що вийшло з рештою значеннями. А після цього складати цифри результату до тих пір, поки не вийде одне значення – 8. Виходить, що такі цікаві факти про математику можуть допомогти перевірити справжність купюр             

Ведуча: Дякую колего, а наступний наш репортаж про справжніх прихильників математики – бізнесмена Петра, закоханого в Галю, та мудру Галю, закохану в математику

(сценка)

Ведуча: Так, невеселі справи в нашого Перта. А попереду на нас чекають кримінальні математичні новини.  Репортаж підготувала ________________________, їй слово.

(виступ учениці)

Кримінальна хроніка:

Репортер: Наша поліція збилася з ніг, але не може розкрити злочини. І тому звернулась до населення з проханням про допомогу . Відеоматеріал до вашої уваги. (відео 1) (Логічна загадка)

Ведуча: У нас на зв’язку херсонське вище професійне училище сервісу та дизайну  учні якого зібралися на відкриття тижня математики, можливо вони допоможуть з варіантами відповідей. Слово нашій колезі      _____

Репортер2 проводить  опитування (якщо є бажаючі)

Репортер:   А ось ще потрібна допомога  львівським поліцейським, в яких справжнє че-пе  (відео 2) (Логічна загадка)

Репортер2  проводить  опитування (якщо є бажаючі)

Репортер:   Сімейні відносини в тренді, а саме….(віео 3) (Логічна загадка)

Репортер2 проводить  опитування (якщо є бажаючі)

Репортер:  якщо, ви маєте ще варіанти відповідей, але посоромились їх озвучити, то  просимо надсилати на електронну адресу , яку ви бачите на екрані, або на нашій сторінці у Фейсбуці.

Ведуча: Дякую. Не залишайтесь байдужими і давайте разом продовжимо допомагати нашій поліції.   А наш випуск продовжується, і ми переходимо до наступної  теми. Зараз на зв’язку наші  репортери з Миколаєва .

(відео) (факти навиворіт)

Ведуча: Невтішні справи в Миколаєві, а які відповіді можна почути в Херсоні?

Репортер2:  Ми також підготували кілька фактів.

(проводить опитування в залі)

Питання 1.  Скільки кінців у  п’яти з половиною олівців?      (12)

Питання 2. Один чоловік купив три кози і заплатив 300 гривень. Запитується: по чому пішла кожна коза?(По землі)

Питання 3. Що це може бути: дві голови, дві руки і шість ніг, а в ходьбі лише чотири?(Вершник на коні)

Питання4. 5+7 буде одинадцять чи одинадцять       (12)
Питання 5.   У квадратного столу відрізали один кут. Скільки тепер кутів у нього стало? (5)

Ведуча: Дякуємо за репортаж.  Думаю нашим глядачам буде цікаво дізнатися яким буде наступний тиждень. Тож до вашої уваги астрологічний прогноз.

(виступ вчителя про план проведення тижня)

 Ведуча: На цьому наш випуск підійшов до кінця. Дякуємо, що були з нами.

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Математика, Сценарії
Додано
18 листопада 2018
Переглядів
701
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку