виховний захід до Дня голодомору "Вогонь скорботи у серці на віки"

Про матеріал
Даний виховний захід по віковим особливостям для учнів 9-11 класів. Сценарій являється авторським.
Перегляд файлу

 

Мета : ознайомлення учнів з трагічним минулим нашої країни,вшанувати пам'ять загиблим від голоду в політичних репресій ,виховувати в учнів особистісні риси громадянина України ,патріотизм,формувати щирі людські почуття до трагічної долі рідного краю.

Оформлення : у класній кімнаті   оформлена виставка документальної та художньої літератури про голодомор на столі лежить розламана хлібина, букет квітів, перев’язаних чорною стрічкою,ікона, таця з яблуками .Свічка у підсвічнику.

Хід заходу

Відео про кількість жертв

Фон музичний №1

Ведучий 1: Рік 22-й, 33-й, 34-й, 46-й... найчорніший час між чорними счасами в історії нашої держави. У світі не зафіксовано такого голоду, як той, що випав на долю народу найродючішої і найблагодатнішої землі.

Ведучий 2: Як сталося, що без стихії, без засухи, без війни - в самому центрі Європи, в Україні, яка незадовго перед цим була житницею континенту, небачений голод забрав у могилу мільйони людей?!

ГОЛОД 1932-1933рр - це другий голод в Україні, який за своїми жертвами і наслідками перевершив і перший і третій разом узяті. В цей рік загинуло понад 9 млн. наших співвітчизників. Він відрізнявся від двох інших і тим, що стався у врожайний рік.

Педагог- організатор. До вашої уваги історична довідка  «Геноцид - руками влади» підготував  вчитель історії  Іваненко Віктор Анатолійович.

Відео №2

Фон музичний №2

Чтець  

 Мільйони їх,-

мов колосків на ниві,

було – й нема,

було й нема…

Що сталося –

з народом українським у ті смертельні  сталінські жнива?

Чия рука

крутила люті жорна?

 Голодну смерть

хто сіяв між людьми?

Фон музичний №3

Педагог – організатор

 Тільки сліпий міг не побачити трагедію українського народу. І виявляється такі сліпі були. Ці сліпі свідомо дезорієнтували з відома радянського керівництва, світову громадськість, що в Україні ніякого голоду не було й немає. І це в той час, коли в Україні помирало щодня 25 тисяч людей, щогодини – 1000 чоловік, щохвилини – 17 чоловік.

                                       Відео про статистику вмираючих

фон музичний 4

Учень

Все таємне стає колись явним.  

Як би вже і куди не ховав!

Тую істину знають спрадавна

Архіваріуси всіх держав.

Та і як заховати той голод?!

Не поміститься в жодний архів.

Він тече через страдницький жолоб

 І ні дна в нього, ні берегів.

 Та і як заглушити той стогін?

 Його вперше почув цілий світ.

Ні зрівняння, і ні аналогій

Втаємничений весь небозвід.

Не забути ні болю, ні гніву

Чоловіче, собі  помолись!

То таємні посли і архіви?!

 Час уже проявляє колись.

Фон музичний 5

Ведуча I

Забирали із селянських господарств не тільки зерно, а й худобу, птицю, картоплю, сухарі, буряки, сало, соління, сушки, квасолю та інше. Конфіскація подавалась, як кара за „куркульський саботаж хлібозаготівель”. Фактично ж це була дія, свідомо спрямована на повільне фізичне винищення селянських родин – кореня нації.   

ВІДЕО про заготівлю

Фон музичний 5

Ведучий 2

Люди їли мишей, щурів, горобців, земляних хробаків і слимаків, мололи кістки на борошно, варили шкіру із взуття. Уживали в їжу кульбабу, реп’яхи, проліски, липу, акацію, кропиву. У людей розпухали обличчя, ноги, животи. Часто з голоду вони доходили до божевілля. Померлих, а іноді й ще живих  звозили й скидали у ями і закопували.

 

Педагог – організатор  

Про  голод  та його наслідки на організм людини розповість вам медична сестра  Галина Олександрівна   відео «МЕДИЧНА ДОВІДКА»  

 

Фон музичний 6

Ведучий 1

Голодне лихоліття. Яке випало на долю українського народу найболючіше вдарило дітей.  Вони виявилися найменш захищеними, не брали участі в колгоспному виробництві, а відтак не одержували рятівних 100 грамів хліба на працюючого. За переписом 1926 року діти віком від 14 років становили 38% сільського населення. Дітей віком від 4 років – 16%, тобто у голодний рік їм виповнилося б 10 років. Та більшості не судилося.

Ведучий 2

Жахливі картини голодомору  зберегли архіви і спогади очевидців. Сотні творів відомих письменників та поетів присвячені тим незабутнім рокам.  Діти гинули з різних причин: від опухання, ставали жертвами людоїдства, від фізичної розправи над ними. Смертність дітей, за деяким підрахунками, сягала до 50% загальної кількості померлих.

Фон 7  запис вірша «Спішила мати на пшеничне поле»

змінює фон 8 мелодія  дзвонів   (постановка від учнів 9 класу дівчата одягнені у чорне в руках тримають пшеничні  колоски  і гойдають ніби дитину на руках

Марина ( мати одягнена у чорне  з лялькою замотаною на руках)

Спіте,  діти, спіте, любі.

І не просинайтесь!

Вже не буде мучить згуба,

Забере вас пташка райська.

 Спіте міцно, спіте, діти.

Янгол Божий на порозі.

Вже не буде їсти хтітись.

Фон музичний 09

 

Ведучий 1

Прагнучи врятувати від голодної смерті дітей, селяни везли їх у міста і залишали в установах, лікарнях, на вулицях.

Мало знайдеться в історії не тільки України, а й світу таких трагедій, як голодомор 1932-1933-го. Жахливі і вражаючі статистики цих років. За один рік загинула п’ята частина сільського населення України. Штучний голод, за різними оцінками, забрав від семи до десяти мільйонів життів українців. В Україні щохвилини вмирало голодною смертю 17 людей, за годину – тисяча, за добу – 24 тисячі. І це далеко не остаточна цифра.

Педагог - організатор

Мільйони людей, які загинули в 1933 році голодною смертю, не могли безслідно розчинитися в часі і просторі. Про них пам’ятають ті, хто вижив, - їх діти та онуки. Пропоную до вашої уваги  спогади  про ті  страшні часи заслухати спомин   вчителя нашої школи

ГЕТЬМАН НАТАЛІЇ ЛЕОНІДІВНИ « Я, пам’ятаю»

 

Фон музичний 10

Ведуча І

Надто багато позаду могил. Надто великі втрати.  І тільки правда здатна зняти наслідки шоку, заподіяного епопеєю насильницького голодомору.

Голодомору сльози і могили...

Земля, як цвіт, земля, як страх, Земля, як морг…

Голодомор, голодомор, Голодомор.

Ведучий 2: Це був більшовицький геноцид! Це була безкровна, людоморська війна тоталітарної системи проти українського народу. Війна - задля того, щоб підірвати коріння волелюбної нації, винищити цілий етнос. Війна - щоб зруйнувати віковічні основи народної моралі, витруїти в серцях людяність.

Ведучий 1: Вісім мільйонів зморених голодом дітей України - ось наслідки цієї війни. Їм - неоплаканим, їм не відспіваним, їм - похованим у спільних могильниках ... Похованим без труни й молитви, позбавленим могили й шани - присвячуємо день пам'яті і скорботи.

 


      Учень Нікіта: 

То був страшний навмисний  злочин,

Такого ще земля не знала,

Закрили Україні очі

 

І душу міцно зав’язали.

Сліпу пустили старцювати…

То був такий державний злочин....


Фон музичний 11

Ведучий 2:  Йшли в могилу найкращі, несли найкоштовніше, що є в нації – гени розуму, здоров’я, гени досконалості фізичної й духовної, гени милосердя, справедливості, людяності й відваги, всіх мислимих людських чеснот і талантів. Обривався вічно живий ланцюжок поколінь: українському народові, якого ніколи не щадила доля, було завдано смертельного удару. 


Ведуча Соня: То голод і лихо заповнили вщерть,

Складала в покоси невільників смерть –

То був тридцять третій. Замучений край

Чекав переміни – майбутній врожай.

Подібного звірства, людської біди

На білому світі, мабуть, не знайти,

Як зірваний колос, полягли вони.

А їм лиш хотілось діждатись весни…

Діждатися хліба – щасливу ту мить,

І там, серед поля, навіки спочит


Фон музичний 12

Ведучий 1: Вимирали сім'ями. Уже не було кому мертвих хоронити. А над деякими сільрадами вивішували чорний прапор, це означало що в селі не залишилось жодної живої душі. Вимирали цілі села.. 

Застрашені українці, яким пощастило пережити голод, мовчали про нього, щоб вберегти себе і свої сім’ї. Та забути жахи голодомору люди не могли. Спогади сотень очевидців оприлюднені тільки зараз, коли Україна здобула незалежність.

 Ведучий . 38-м країн Організації Об'єднаних націй визнали Голодомор 32-го - 33-го років в Україні Національною трагедією українського народу. В Україні загинуло близько 10-ти мільйонів жертв.

 Педагог – організатор  23 лютого 2017 року в Україні вийшов фільм у широкий прокат

 «Гірки жнива». Стрічка стартувала в українському широкому прокаті 23 лютого 2017 року на 190 екранах та зібрала за перші вихідні ₴3.7 млн. Стрічка більше місяця протрималася у 10-ці найкасовіших фільмів України, й за 5 тижнів її переглянуло близько 131 тисяч українських кіноманів. Пропоную вам переглянути  анонс  цього фільму.
 

Перегляд   анонсу фільму

Фон музичний 13

Ведучий 2: У нас, українців є традиція: коли людина помирає, запалюють свічку, щоб душа летіла при світлі і знайшла свій прихисток у потойбіччі. А, оскільки, у 1933-му померлим ніхто не світив свічки, то душі їхні досі неприкаяні і не можуть опікуватися нами. Отже ми з вами сьогодні запалимо Свічку Пам’яті.

 

Ведучий 1:  На вшанування світлої пам’яті жертв голодомору в Україні 1932 - 1933 роках оголошую хвилину скорботи.  

Фон метроному

 

То ж запалимо свічки та пом’янімо усіх. Хай же пам'ять про всіх невинно убієнних згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі.

Педагог -  організатор

На підставі президентських указів День пам’яті жертв голодоморів відзначається щорічно в четверту суботу листопада. Таким чином, цього року пам’ять загиблих від штучного голоду Україна вшановуватиме 28 листопада.

Традиційною скорботною акцією цього дня є "Запали свічку пам’яті". Долучитися до неї доволі просто – після загальнонаціональної хвилини мовчання достатньо запалити свічку на своєму вікні.

Тож не будьте байдужі до чужого горя ,приєднайтеся до цієї акції.
 

Дякую за увагу!
 

docx
Додав(-ла)
Дорошко Надія
Додано
25 листопада 2020
Переглядів
391
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку