Виховний захід "Кулінарний поєдинок"

Про матеріал
Мета даного заходу направлена на те, щоб зацікавити вихованців з обраним гуртком, вчити їх шукати відповіді на запитання в нестандартних умовах, навчити готувати салати «Мімоза» та «Підсніжник»; розвивати творчість, уяву, кмітливість, логічне мислення; виховувати почуття дружби, взаємодопомоги, вміння працювати єдиною командою.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://x-lines.ru/letters/i/cyrillicgothic/1304/fbd75b/40/0/4nppdy6ozxe3pwf74napdygozzemtwf3rdem9wf64gkpbpgozdem5wf64n7y.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сценарій підготувала керівник гуртка «Українська національна кухня» - Аргірова Надія Іллівна


Мета заходу: зацікавити вихованців з  обраним гуртком, вчити вихованців шукати відповіді на запитання в нестандартних умовах, навчити готувати салати «Мімоза» та «Підсніжник»; розвивати творчість, уяву, кмітливість, логічне мислення; виховувати почуття дружби, взаємодопомоги, вміння працювати єдиною командою.

Час проведення: 60 хвилин.

Обладнання: посуд, інвентар для нарізання овочів; овочі в асортименті; рецепти салатів «Мімоза» та «Підсніжник» та інгредієнти до них, солодкі призи для вболівальників, медалі, грамоти для команд.

 

Хід виховного заходу

 

Ведучий 1. Добрий день всім присутнім!

Ведучий 2. Добрий день всім, хто завітав на наше свято!

Ведучий 1. Сьогодні вихованці Смачної школи зібралися на «Кулінарний поєдинок», щоб приготувати щось смачненьке, відпочити та повеселитися. У всіх присутніх буде можливість, відповідаючи на питання, блиснути знаннями з кулінарії.

Ведучий 2. «Кулінарний поєдинок» складатиметься з п’яти конкурсів.

 Ведучий 1. Сьогодні боротьбу команд оцінює компетентне журі:

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Привітаємо журі і попросимо їх сьогодні не судити занадто строго!

Вкінці поєдинку переможців чекають призи та хороші оцінки.

Отже, починаємо!

 

I КОНКУРС – «ПРЕДСТАВЛЕННЯ КОМАНД»

 

Ведучий 2. Команди, назвіться, будь ласка, і назвіть своїх капітанів та девіз вашої команди (оцінюється єдина форма, назва команди, девіз).

 

 

IІ КОНКУРС - «НАЙРОЗУМНІШИЙ»

 

Ведучий 1. Другий конкурс називається «Найрозумніший». Кожна команда буде відповідати на запитання протягом 1 хвилини. Переможцем стане та, яка дасть якомога більше правильних відповідей.

Ведучий 2. Вболівальники не підказують! Інакше правильна відповідь не буде враховуватися.

Ведучий 1. Відповідати треба швидко, щоб заданих запитань було якомога більше. Якщо на якесь запитання команда не знає відповіді, каже: «Далі».

Ведучий 2. Члени журі уважно слідкують за відповідями, відмічають правильні відповіді, і вкінці хвилини рахують їх кількість.

 

Питання до конкурсу «Найрозумніший»

 

з/п

Питання до першої команди

*

Питання до другої команди

*

1

Місце де ростуть овочі. (город)

 

Овоч, плоди якого найбільші поміж овочами. (гарбуз)

 

2

Овоч, в якому багато вітаміну А.(морква)

 

Із нього роблять кетчуп, томатну пасту. (помідор)

 

3

Український національний суп з буряком і капустою. (борщ)

 

При приготуванні чого кожен наступний — кращий, ніж перший — грудкою? (млинці)

 

4

Як відкривають кришку котла на себе чи від себе? (на себе)

 

Основний рідинний компонент супів (бульйон)

 

5

Що нарізають шашками? (капусту)

 

Що в рибі використовують для приготування котлетної маси? (філе)

 

6

Які це соуси, якщо температура їх подавання 10-12°С? (холодні)

 

Які супи можна подавати як гарячими, так і холодними? (солодкі)

 

7

Що трапляється з картоплею, яка довго лежить на сонці? (вона зеленіє)

 

Спосіб теплової обробки биточків. (жарка)

 

8

За температурою подавання супи діляться на… (холодні та гарячі)

 

Яку кількість зраз та котлет картопляних відпускають на одну порцію?  (2 штуки)

 

9

Скільки хвилин необхідно варити вареники в окропі?

(5-7хв)

 

Картопляні зрази формують у вигляді …  (цеглинок з овальними краями)

 

10

На якому бульйоні готують борщ український? (на м’ясо-кістковому)

 

Температура нагрівання молока для замішування тіста на чебуреки. 

(30-35 С0 тепле  молоко)

 

11

Яку крупу виробляють з ячменю? (перлову та ячневу)

 

Із неї готують пюре(картопля)

 

 

12

Смаження без жиру застосовують для смаження: овочів, м’яса чи млинців? (млинців)

 

Як зварити буряк, щоб він не втратив червоний колір?

(зі шкірочкою і корінцем )

 

13

Коли в відварні макарони додають вершкове масло? (зразу після зливання води)

 

М'ясо розморожують у воді? (ні, розморожують  при кімнатній температурі)

 

14

Круп'яні биточки готують з: розсипчастої каші, в'язкої чи рідкої? (в'язкої)

 

Що є обов’язковою складовою частиною розсольнику? (солоні огірки)

 

15

В якому овочі багато крохмалю?(картопля)

 

В картопляне пюре додають молоко: холодне, гаряче  чи тепле? (гаряче)   

 

16

Якою формою нарізають білоголову капусту для овочевого рагу? (шашками)

 

Коли слід солити картоплю, смажену у фритюрі?  (після смаження в готовому вигляді)

 

17

Коли кладуть лавровий лист і перець в перші страви?(перед завершенням варіння)

 

Капусту нарізану шашками використовують: для приготування салатів, борщів чи тушкування? (приготування борщів)

 

18

Незамінна приправа для приготування страв з птиці або дичини, але не риби? (розмарин)

 

Яку ароматну пряність отримують зі стручків тропічної орхідеї? (ваніль)

 

19

Маленький, гіркий, цибулі брат. (часник)

 

Чим шпигують м'ясо, щоб поліпшити смак та калорійність? (морквою)

 

20

Назвіть овоч – класичний ніс  у сніговика.(морква)

 

Продукт соняшника та гарбуза. (насіння)

 

21

Який овоч складається з двох нот (Фа – соль)

 

Перед приготуванням підсушують: гречневу крупу, пшено чи рис? (гречневу крупу)

 

22

В якій каструлі краще варити каші: чугунній, алюмінієвій, емалірованій? (чугунній)

 

Яка пряність являє собою перетерту в порошок кору дерева коричник? (кориця)

 

23

Білокачанна, брюссельська, савойська – це…(капуста)

 

Як називається рослинний білок, який міститься в макаронних виробах? (клейковина)

 

24

На які дві групи поділяють овочі?(вегетативні та плодові)

 

Буває і солодким і гірким. (перець)

 

25

Що є основою молочних супів? (молоко)

 

Основний компонент червоної або білої пасеровки?(борошно)

 

25

Що важніше всіх овочів для вінегрету і борщу? (буряк)

 

Форма тюфтельок? (кулька шарик)

 

усього

 

 

 

 

 

*Третій і п’ятий стовпчики таблиці необхідні для відмітки членами журі правильності відповідей учнів: «+» - правильна відповідь, «-» - неправильна відповідь.

 

Члени журі підводять підсумок конкурсу «Найрозумніший»

 

Ведучий 2. (звертається до ведучого 1).  Як ти вважаєш, чи знають наші вихованці хто і коли затвердив Міжнародний день кухаря?

Ведучий 1. У нас в смачній школі є дуже допитливі вихованці. Я думаю, що вони вже поцікавились цим. Давай перевіримо:

Шановні вихованці, скажіть, будь-ласка, ким і коли був заснований Міжнародний День кухаря?

Ведучий 2. (Правильно…    або  Ні…  Тож послухайте.) Професійне свято кулінарів і кухарів порівняно молода подія. Міжнародний день кухарів був заснований лише в 2004-му році. Це відбулося з ініціативи та за активної участі Всесвітньої асоціації кулінарних співтовариств, яка на той час налічувала близько 8 000 000 представників цієї прекрасної кухарської професії з безліч країн світу.

Ведучий 1. У 1997 році було створено Всеукраїнську громадську організацію – Асоціацію кулінарів. Мета діяльності асоціації кулінарів України – організація та активізація зусиль кулінарів України у справі підвищення рівня культури харчування, якості та рівня вітчизняного сервісу.

 

ІІІ КОНКУРС - «ПЕКЕЛЬНА КУХНЯ»

 

Ведучий 2. Отже, продовжимо наш кулінарний поєдинок. Наступний, третій конкурс називається «Пекельна кухня». Кожному гравцю роздано інвентар та овочі (картопля та цибуля). Завдання: за 3 хвилини нарізати одному члену команди картоплю брусочками, другому соломкою, третьому дольками, а четвертий повинен нарізати цибулю напівкільцями.  Перемагає та команда, у якої буде найбільш правильно виконане завдання.

 

Ведучий 1. Команди готові до завдання? Тож починайте.

 

КОНКУРС ІЗ БАТЬКАМИ

 

Ведучий 2. Доки наши юні кухарі пораються із завданням ми проведемо конкурс із батьками. Для цього запрошую до мене 4 мами. Конкурс називається «Найспритніший кухар».

Ведучий 1. Умови конкурсу: за командою «Почали» учасники цього конкурсу починають очищати картоплю не відриваючи ножа від неї. В кого вийде найдовша лушпайка, той і виграв. Переможця чекає солодкий приз!

Члени журі підводять підсумки конкурсів «Пекельна кухня»

 

ІV КОНКУРС – «А ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ?».

 

Ведучий 1. А зараз бліц турнір між командами під назвою «А чи знаєте ви?». Ми  задаватимемо питання одразу двом командам. Перша частина цього конкурсу (5 питань) буде присвячена українській кухні, друга (також 5 питань) – важливим питанням з технології приготування їжі.

Ведучий 2. Яка команда швидше знаходить відповідь, та піднімає руку і після дозволу відповідає. У разі неправильної відповіді право відповісти надається команді-супернику. Виграє цей конкурс та команда, яка правильно відповість на більшу кількість запитань.

Питання до бліц турніру «А чи знаєте ви?».

Питання традиційної української кухні

Питання, відповіді

Відповідь І команди

Відповідь ІІ команди

1. Відомо, що у стародавній українській кухні існують три види борщу. Перший – червоний, з другої половини ХІХ ст. почали готувати з картоплею, другий – щавлевий, а третій різновид борщу називали сирим борщем. Що це за борщ? Назвіть його і поясніть, чому він сирий?

(Борщ холодний або холодник, готували тільки влітку. Молоді буряки варили, заправляли сироваткою, додавали свіжу зелень петрушки, кропу, цибулі, часнику, круто зварене яйце. Сирий борщ – бо варили тільки буряк.)

 

 

2. Ця страва дуже поширена в Україні і поряд із борщем стала символом україхнської народної кухні, особливо на Полтавщині. Вона досить легка у приготуванні, надзвичайно поживна і дуже смачна, особливо після тяжкої і виснажливої праці у посівну, косовицю, жнива. Назвіть цю страву.

(Галушки)

 

 

3. Прадавня українська культура, її використання всебічне: у свіжому вигляді, розтертою з сіллю, іде в овочеві салати, а ще частіше її кладуть у соуси, додають до ковбас і рибних страв.

(Часник)

 

 

4. Походить із Далекого Сходу, але другою батьківщиною можна вважати Україну. Тут він уже протягом століть росте і як дика, і як городня рослина. В їжу вживають корені сирі і варені, переважно яке приправу до других страв. Свіжий дрібно натертий корінь з сіллю і оцтом – приправа до вареного м’яса.

           (Хрін)

 

 

5. Улюблена страва в Україні – вареники. В давнину вони наділялися певними магічними властивостями. Вареники з крупами, бобовими, маком повинні були сприяти родючості зелені та розмноженню людського роду. Тому на весілля обов’язково готували вареники. З якою ж начинкою готували вареники, щоб задобрити духів?

(Із сиром)

 

 

Підсумок

 

 

 

Питання з технології приготування їжі

Питання, відповіді

Відповідь І команди

Відповідь ІІ команди

  1.                Що робити, якщо перша страва вийшла дуже пересоленою?

(Треба опустити марлевий мішечок з вареним (без солі) рисом і прокип’ятити)

 

 

  1.                Чому при варінні каші крупу треба засипати в окріп?

(Інакше крохмаль виділиться з крупи, осяде на дно посуду, і каша пригорить.)

 

 

  1. З  чого складається первинна обробка картоплі.

                                                        (Вимити та почистити).

 

 

 

  1. В якій послідовності подають страви до столу?   першу чергу подають закуски, потім перші страви, другі страви, солодкі страви та напої).

 

 

  1. Скільки часу потрібно, щоб зварити круте яйце? (7 – 10 хвилин)

 

 

Підсумок

 

 

У другому та третьому стовпчиках таблиць журі відмічає вірність відповідей команд: «+» команді, яка відповіла на дане запитання вірно; «-» команді, яка не дала відповіді або відповіла неправильно на дане запитання.

 

Члени журі підводять підсумок конкурсу «А чи знаєте ви?».

 

V КОНКУРС – «МАЙСТЕР-ШЕФ».

 

Ведучий 1. Настав час для творчого конкурсу під назвою «Майстер-шеф».

Ведучий 2. Всі ми знаємо, що справжнім кухарем може стати тільки творча людина, з багатою фантазією та креативним мисленням. І, звичайно ж, професійний кухар повинен працювати дуже швидко, щоб не змушувати відвідувача довго чекати на замовлення. Зараз  команди повинні будуть за 30 хвилин приготувати салати «Підсніжник» та «Мімоза». Перемагає та команда, яка швидше впорається та творчо підійде до оформлення салату.

Ведучий 1. Зауважимо: журі буде оцінювати оригінальність, красу, швидкість та вміння працювати у команді (дружньо, згуртовано).

Ведучий 2. Команди готові? У вас 30 хвилин!!!Тож починайте.

Ведучий 1. (звертається до вболівальників) Доки команди працюють, ми з вами пограємо.

КОНКУРСИ ІЗ БАТЬКАМИ:

Ведучий 1. Вболівальники, зараз конкурс для вас.

КОНКУРС «ГОСПОДАРОЧКА»

Ведучий 2. Треба на дотик визначити, що знаходиться в кульках. Учасниці по черзі мацають кульки та записують на папері назву. В кого буде більше правильних відповідей, той і виграв. Переможця чекає солодкий приз!

(В кульках насипані: гречка, сіль, цукор, арнаутка, рис, пшоно, манка)

Ведущий 1. А тепер найцікавіше - Конкурс для журі «Як ви думаєте?»

- У яких овочів їдять коріння і бульби? (морква, буряк, картопля, цибуля, ріпа, редис)

- У яких овочів їдять листя? (капуста, салат, кріп, петрушка, цибуля, щавель)

- У яких овочів їдять квіти? (цвітна капуста)

- У яких овочів їдять насіння? (горох, квасоля, кукурудза, соя)

- У яких овочів їдять плоди? (огірки, помідори, кабачки, баклажани, гарбуз)

 

КОНКУРС «КРАМНИЦЯ СПЕЦІЙ»

Для конкурсу знадобиться декілька видів спецій. Спеції в невеликих ємностях, які пронумеровані. Кожному учаснику дається листок паперу зі списком спецій і ручку. Ведучий 2: Запрошуємо учасників по черзі підійти до ємностей із спеціями, понюхати, можете навіть спробувати. Потім записуєте, яка місткість відповідає спеції. Далі ці листочки віддають ведучому. учасник, який надасть більше правильних відповідей, оголошують знавцем спецій і вручають набір баночок для спецій.

КОНКУРС «ЗНАВЕЦЬ КУЛІНАРІЇ»

 

Ведучий 1:  Конкурс проходить за типом гри «Міста». Учасники встають в коло і повинні по черзі називати страви. Причому блюдо наступній учасниці повинне починатися на останню букву слова, яке назвала попередня учасниця. Наприклад, омлет – тефтелі – ікра і так далі. Якщо учасник не може назвати слово, він вибуває з гри, і на цю букву слово повинна назвати наступна учасниця. Перемагає учасник, який останній назве блюдо. Він отримує звання «Почесний кулінар» і йому вручається в подарунок – оберіг-лопаточка.

КОНКУРС -  «ПРО ЯКИЙ ПРОДУКТ РЕКЛАМА»

Ведучий 2: Ми всі звикли до реклами, багато рекламних роликів, ми вже знаємо напам'ять. А ось як багато і добре ви їх знаєте ми дізнаємося з цього конкурсу.

Учасники конкурсу прослуховують уривки з рекламних роликів про продукти. Виграє той, хто помилиться менше. У конкурсі може брати участь будь-яка кількість учасників, тобто участь може бути індивідуальною або командною.

КОНКУРС «МЕНЮ»

Ведучий: Навряд чи кожен із вас може уявити, як важко буває скласти меню. А якщо меню особливе і назви всіх страв починаються з однієї і тієї ж букви - це зробити ще складніше. Але ми сподіваємося, що серед нас є справжні знавці кулінарії і їх ми запрошуємо для участі в цьому конкурсі. У нас будуть брати участь дві команди по п'ять чоловік. Бажаючих просимо вийти.

Перша команда для складання меню отримує букву Б, а друга - букву К.

Мамам дякуємо за участь!

 

Журі оцінює конкурс «Майстер-шеф», підводить підсумки усього поєдинку, визначає та нагороджує команду-переможця.

Ведучий 1. Отже, командою-переможницею стала команда «_____________». Вітаємо ії!

Ведучий 2. Нехай ваше життя буде легким, як пір’ячко, й мармеладно-різнокольорове у всіх відношеннях!

Ведучий 1. Отримуйте своє повними порціями з добавкою та завжди усміхайтеся!

Ведучий 2. Нехай делікатеси зустрічаються не тільки в холодильнику, але й у житті, прикрашаючи кожен день славними подіями!  

Ведучий 1. Ростіть над собою, готуйте ще краще, дивуйте світ новими шедеврами!

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
1 квітня 2020
Переглядів
1039
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку