Використання мемів для кращого запам’ятовування найбільш проблемних тем із української мови та літератури. Презентація

Про матеріал
Меми - сучасний тренд в освіті. Якщо вони так широко використовуються у соцмережах, то чому ж нам, вчителям, не зробити їх вдалим інструментом для побудови неординорного уроку. Мем, або інтернет-мем, – це будь-яка дотепна коротка інформація (фраза, зображення, звукоряд, відео) іронічного характеру, яка відтворює певне ставлення до якихось подій чи обставин, та поширюється в інтернеті.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготували Миргородець В.М., Півень Л.В., Стицюк В.В.

Номер слайду 2

Мем, або інтернет-мем – це будь-яка дотепна коротка інформація (фраза, зображення, звукоряд, відео) іронічного характеру, яка відтворює певне ставлення до якихось подій чи обставин, та поширюється в інтернеті. Найпопулярнішими є інтернет-меми у форматі зображення із влучним жартівливим текстовим поясненням.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Функції та значення мемів: • репрезентативна: відтворення побаченого, прочитаного чи почутого з відповідним акцентом на певній інформації; • комунікативна: реакція на ситуацію, яка породжує дискусію, а також створення особливого мовного простору, зрозумілого певній групі; • креативна: відтворення подій дійсності у творчому форматі з використанням сучасних онлайн-інструментів.

Номер слайду 6

Принципи створення мемів: інформаційна складова, емоційна складова, парадокс, новий сенс загальновідомого.

Номер слайду 7

Інформаційна складова • В основі мему може бути певна фраза, спірне питання, формула, афоризм тощо.

Номер слайду 8

Емоційна складова Сенс мему – гумор, емоційна близькість поєднання зображення та текстової складової для певної групи учнів (наприклад, певний клас чи паралель). Мем – це лаконічна змістовна фраза, яка має гумористичний відтінок, зрозумілий та близький для певної групи людей.

Номер слайду 9

Парадокс, новий сенс загальновідомого Використовуйте гру слів, оксюморони, метафори чи переносне значення слів, тобто ситуації, коли певне словосполучення набуває нового нетипового значення.

Номер слайду 10

Ідеї завдань з використанням мемів

Номер слайду 11

Створіть власноруч мем, в якому класична література чи правила мовлення будуть подані у дещо незвичному осучасненому форматі.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Надайте учням певну світлину та запропонуйте дібрати заголовок за темою вивчення таким чином, щоб утворився мем. Це дозволить школярам використати креативний підхід до опанування навчального матеріалу.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Запропонуйте учням добірки підписів та набір світлин та попросіть створити меми, скомпонувавши заготовки та надавши аргументацію власного бачення. Знову «свято» з апострофом написав…

Номер слайду 16

Запропонуйте створити мем з використанням певного стійкого словосполучення чи нового слова. Такий вид роботи якнайкраще підійде для уроків з мови.

Номер слайду 17

Онлайн-ресурси для створення власних мемів 1. Генератор мемів з котиками  Переваги: інтуїтивно простий інтерфейс програми; більше 500 фото котиків для створення мемів; всього 3 кроки для створення мему: вибираємо фото + надпис + збереження. Недоліки: не дає можлвості створювати меми-колажі із кількох тематичних картинок.

Номер слайду 18

Онлайн-ресурси для створення власних мемів 2. Risovach – безкоштовний та простий у користуванні російськомовний онлайн-генератор мемів. Переваги: інтуїтивно зрозумілий інтерфейс програми; швидкість виконання – генерація мему у 3 кроки (вибір зображення, додавання фрази-мему, скачування готового матеріалу); наявність бібліотеки шаблонів найбільш популярних зображень; можливість завантажити власне зображення.

Номер слайду 19

Онлайн-ресурси для створення власних мемів 3. Meme generator – безкоштовна програма для створення мемів, яку можна використовувати через браузер комп`ютера чи смартфон. Переваги: більше 900 шаблонів старих та нових мемів; вибірки популярних мемів за певний період; можливість завантажити власне зображення із визначенням меж текстового поля; наявність теки «Вибране», куди можна додавати вподобані зображення; можливість поділитися власним мемом у соціальних мережах; пошук популярних мемів, створених іншими користувачами, за певним тегом.  

Номер слайду 20

Онлайн-ресурси для створення власних мемів 4. Meme arsenal – безкоштовний онлайн-генератор мемів і коміксів. Переваги: можливість створювання мему не лише на єдиному зображенні, але і генерації коміксу; зручний пошук шаблонних зображень (за ключовим словом, тегом, серед популярних чи нових, зі світлин, малюнків чи коміксів); налаштування розміру букв, центрування та положення тексту у завантаженому і шаблонному файлі при створенні мему.

Номер слайду 21

Дякуємо за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Бабляк Мирослава Федорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бабляк Мирослава Федорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Українська мова 9 клас (Авраменко О.М.)
Додано
28 січня 2019
Переглядів
8056
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку