Захід- прогулянка “ Квіти українського віночка”

Про матеріал
Сценарій виховного заходу розрахований на залучення дітей різних вікових категорій – середнього та підліткового віку. Учні мають змогу спробувати себе в ролі екскурсоводів, показати власні декламаторські здібності, вміння тримати себе перед публікою. Заздалегідь необхідно провести багато підготовчої роботи, яка під силу лише тоді, коли працює згуртований колектив однодумців : підготувати екологічну стежку, підібрати квіти. Актуальність даного виховного заходу полягає у відродженні національної символіки, звичаїв і традицій українського народу служить засобом збереження та передачі досвіду поколінь, зміцнення зв’язків людей у суспільстві,художніх здібностей школярів, пробудження креативності, любові до рідного народу і пошани до його славного минулого. Дана розробка допоможе розширити знання дітей про рослинний світ свого краю,творити мотивацію для збереження природи та рослинного світу вцілому. Головне – фантазія дітей і вчителя, прагнення працювати творчо.
Перегляд файлу

         Захід- прогулянка  “ Квіти українського віночка”

 

 Мета заходу:  збагатити знання учнів про красу навколишнього світу — квіти; показати значення квітів для людини, використання їх у народних звичаях/обрядах; розвивати спосте­режливість, пам'ять, мислення учнів, само­стійно здобувати інформацію, розподіляти; виховувати самостійність, любов до природи, шанобливе ставлення до культури українського на­роду, інтерес до національних традицій, пов'язаних із рослинами.

     Сценарій виховного заходу розрахований на залучення дітей різних вікових категорій – середнього та підліткового віку.  Учні мають змогу спробувати себе в ролі екскурсоводів, показати власні декламаторські здібності, вміння тримати себе перед публікою. Заздалегідь необхідно провести багато підготовчої роботи, яка під силу лише тоді, коли працює згуртований колектив однодумців : підготувати екологічну стежку, підібрати квіти. 

     Актуальність даного виховного заходу полягає у відродженні національної символіки, звичаїв і традицій українського народу служить засобом збереження та передачі досвіду поколінь, зміцнення зв’язків людей у суспільстві,художніх здібностей школярів, пробудження креативності, любові до рідного народу і пошани до його славного минулого.

    Дана розробка  допоможе розширити знання дітей про рослинний світ свого краю,творити мотивацію для   збереження   природи та рослинного світу вцілому.

    Головне – фантазія дітей і вчителя, прагнення працювати творчо.

 

Обладнання: штучні квіти, дитячі малюнки, стрічки, вірші,українські національні костюми.

Учитель

Мамина пісня, батькова хата, дідусева казка, бабусина вишиванка, добре слово сусіда, традиційний звичай взаємодопомоги, чиста криниця — все це родовідна пам’ять, наші символи, історія. Багата і щедра наша земля, і одним з її багатств є українські звичаї, обряди. Ми живемо в Україні і любимо її гарну співучу мету її прекрасних людей і пишну природу. Наша земля красива і щедра. «Хто вміє віночок вити, той уміє життя любити». А яке значення має віночок у житті українського народу? Виявляється, дуже велике.

Учень 1

Сьогодні тепло своїх сердець і душ ми будемо дарувати квітам. У сиву давнину квіти обожнювали, вважали їх уособленням найніжніших почуттів. На острові Таїті й досі всіх дітей до 6-річного віку звуть «гіті», що означає «квітка». У нас дітей часто порівнюють з квітами. У різні часи і в різних народів на честь квітів часто влаштовують свята. 
У Греції святкувалися геацинтет, у Стародавньому Римі — розаліт, у Франції — розєри і свято конвалій. Особливо багато квіткових свят в Китаї та Японії. У лютому — свято цвітіння слив, у березні — персиків, у квітні — вишень, якими японці й досі прикрашають будинки, одяг. 
Учень 2

Ми відкриваємо двері до скарбниці богині Флори. У Давній Греції Флора зображувалась у вигляді жінки з квітами в руках, вважалася богинею квітів, весни, цвітіння. Зараз це слово означає весь рослинний світ. 
А зараз ми поведемо розмову про... віночок - оберіг, який зроду-віку був неодмінною ознакою національного українського строю. А скільки звичаїв, обрядів, повір'їв пов'язані з вінками! До нас дійшов лиш відгомін тієї барвистої пісні Землі.

Однак, дійшов. І коли подивитися, то кожен з вас – коли були зовсім маленькими і до сих пір плели те диво. 
Учень 3

Існує низка легенд про віночок. Ось одна з них: 
Йшла дівчина по калину. Зустрів її парубок і каже : "Знімеш вінок - моя будеш". Не веліла матуся знімати віночок, та парубок гарний, говорив красиво, а ласкавий погляд зігрівав серце. Зняла дівчина віночок, а парубок перетворився на страшного дідька і забрав її до себе. Тому не просто кажуть, що вінок оберегіє від нечистої сили. 

Учень 4

Є багато звичаїв, пов'язаних з віночком. Колись останній сніп з поля женці приносили в село. Несла його найгарніша дівчина. Цей сніп прикрашали віночком, як символ наступного врожаю. 
Український віночок — не просто прикраса, а й оберіг, "знахар душі" , бо в ньому є така чаклунська сила, що болі знімає, волосся береже. 
А чи знаєте ви квіти які вплітають у віночок? 

Учитель

До українського віночку вплітали різноманітні квіти, а всього в одному вінку могло бути до 12 різних квіток.  Кожна квітка у віночку щось символізувала.

Сьогодні  на нашій прогулянці ви дізнаєтесь які квіти вплітали в український віночок , ознайомимся з ними в природі та сплетемо символічний вінок.

Почнемо нашу подорж.

Учень 1     

Ніби сонечка малі посідали на землі,

Квіточки чудові, різнокольорові,

Я б нарвала тих квіток

Та сплела собі вінок.

Щоб і я була в вінку,

Наче квітка у лужку.

Тільки вранці квіти всі

Умиваються в росі.

Зупинка 1  Барвінок.

Екскурсовод 1

Барвінок — символ життя, він має довгі пагінці — безконечники, які стеляться по садочку, горнуться до осел і людської. Листячко цупке, не боїться суховію, з нього, нанизуючи одне на одне, дівчата виготовляли стрічки-віночки, сколювали ним волосся, щоб не заважало у буденній роботі. А квіти барвінку — яскраво-сині, з жовтою серединкою, надзвичайно скромні, нагадують зірочки на вечірньому небі. Використовували барвінок у лікуванні застудних захворювань, для поліпшення зору; ним хліб святковий прикрашали, виготовляли весільні букетики і до віночка вплітали.

 Барвінок усміхається
Блакитним небесам,
Під вітерцем гойдається
Він, мов метелик, сам.
Здається, доторкнуся я
До ніжних пелюсток -
Злетить у небо сонячне
Метелик із квіток.

Заплітає квітку у вінок.

Зупинка 2  Деревій

Екскурсовод 2

Деревій — красива квітка, схожа на квітуче деревце. Де б вона не з'явилась, обов'язково порадує всіх своїм квітом. Діти називають цю квіточку рибкою, бо форма листячка в неї мас форму рибки, різьблена й приємна на дотик. Як символ нескореності, деревій посідає центральне місце у віночку.

Заплітає квітку у вінок.

Зупинка 4  Ромашка

Екскурсовод 3

Ромашку у віночок не вплітали дуже довго, поки не дізнались, що вона не лише красива, а й сильна своїми лікувальними властивостями, дає людям здоров'я, доброту й ніжність. її вплітають у віночок поряд з кетягами калини, яблуні та вишні. Перевивають батіжком хмелю, бо він несе в собі значення розвитку, молодого буяння та любові. Вважають, що хміль — це весільна символіка. Як хміль в'ється, прикрашаючи свої пагони духмяними бурульками, так і хлопець має витись біля нареченої, бути готовим до одруження.

Пробудилися ромашки
На світанні голубім,
Очі в очі зазирали,
Розмовляючи собі.
Пелюстки ласкали білі
І гойдали їх вітри,
І світанок на голівки
Сипав роси їм згори.

 

Заплітає квітку у вінок.

Зупинка 5  Мак

Екскурсовод 1

Ніжна пелюстка маку несе в собі пам'ять роду. Дівчата, в сім'ї яких був загиблий, з любов'ю і сумом покладали на голову віночки із семи маків, присягаючи цим зберегти і продовжити рід. А взагалі мак у віночку з'явився дуже давно, у XVI — XVII ст. І він є не лише символом туги й печалі, а й дає сон і думку береже.

Як без вишні – не садок,
Так без маку – не вінок,
А його ось, як на те,
Скільки в полі тут росте!
І червоний і стрункий,
І свіженький все який!
Цілу купу нарвемо –
Всім віночки сплетемо!

Заплітає квітку у вінок.

Зупинка 6   Ружа

Екскурсовод 2

Ружа -— улюблена квітка українців, її дбайливо плекали під вікнами хати, бо нагадує вона Сонце. Ружі й троянди укладали у віночку за законами рослинного орнаменту, що означало безперервний сонячний рух з вічним оновленням. Вони мають вигляд квітів-зірок, що уособлюють уявлення народу про Всесвіт як систему.

Заплітає квітку у вінок.

Зупинка 7

Екскурсовод 2   Чорнобривці

  Ці квіти є символом вірності та відданості. Прийнято вважати, що чорнобривці запалюють кохання у серці. Так, дівчина носила на голові вінок з цими квітами, щоб молодик не не забув дороги до милої та ніколи не зраджував її. Яскраві бутони чорнобривців уособлюють образ бравого парубка - чорнобривого, сильного та чарівного. А ще існувала думка, що чорнобривці здатні оберігати хату від злих духів та недоброго ока. Саме тому у садочку біля кожної хати обов'язково росли чернобривцi. Квіти були настільки поширеними, що згодом вони стали справжнім символом рідного дому та нашої Вітчизни - неньки України.  Чорнобривці - це рослини, що були завезені до Старого світу з далекої Америки. Але ці квіти настільки припали до душі нашому народу завдяки своїй невибагливості до умов вирощування, а також довгому періоду цвітіння аж до заморозків, що в нашій свідомості вони сприймалися як споконвічно “тутешні”. Годі й казати, що чорнобривці й досі є одними з найулюбленіших квітів.

Гарні квіти біля хати
Навесні садила мати,
Чорнобривці чорноброві
Квітнуть в тиші вечоровій
Чорнобривці чарівні
Так і просяться в вінки.

Заплітає квітку у вінок.

Зупинка 8  Любисток і волошка

Екскурсовод  3

У народі існує легенда, що любисток і волошка колись були птахами і вчили людей любити одне одного, бути щирими і відвертими. А коли померли ці пташки, то проросли квітами, пахучими рослинками — любистком та волошкою. У них чудові лікувальні властивості: ними миють волосся, освіжають хату, купають маленьких дітей. Тому ці квіти у віночку є символом людської відданості, уміння бути корисними.

 Росте любисток у городі,
Його люблять у господі
За стебло його гіллясте
  Листя надрізне, зубчасте

                                                     Що дихає холодком
 

Заплакала Волошка гірко,
І покотилась з неба зірка.
           Й де срібні промені торкнулись
  Землі, відразу спалахнули,
Немов блакитні самоцвіти,
В траві чудові диво-квіти.

Як притулишся чолом.

Заплітає квітки у вінок.

Зупинка  9  Безсмертик

Екскурсовод 1

Безсмертник у віночку дарує здоровя, загоює найтяжчі рани. І назва у нього символічна: без смерті прожити. Чи виразки, чи ранки — дуже гоїть, тому й співають славу цьому квітові життя.

Заплітає квітку у вінок

Зупинка  10    Мальва

Екскурсовод 2

Квіти мальви знайомі всім нам ще змалечку. Рожева мальва традиційно вважається сильним оберегом. Квітами цієї рослини прикрашали оселі, висаджували їх на своїх ділянках, щоб відвести від родини горе та біду. Згідно з народними повір'ями, добрі духи померлих родичів завжди знаходяться десь поблизу кущів мальви та є своєрідними охоронцями усіх, хто живе в хаті.

До того ж, квітки мальви дуже привабливі. Вони є справжньою прикрасою садів та узбічь. Висота пагонів рослини може варіюватися від 30 до 120 сантиметрів. Пагони можуть бути приземними, прямими, а також висхідними. Поверхня молоденьких стебел покрита волосками, які з часом зникають, і пагони стають голими. Мальви в Україні ростуть повсюди. Інколи квіти виконують роль кормових рослин та входять до складу фарб. За допомогою відвару мальв можна ефективно лікувати захворювання дихальних шляхів.

Заплітає квітку у вінок

Учень 2 (Тримає вінок з квітів)

У віночок України

Заплету я квіти нині.

Віночок — не проста краса,

Йому підвладні й небеса.

Про це відомо у нас зроду,

Він — оберіг народу й роду.

   Учень 3

  І хочеться вірити та думати, що від сьогодні і ми іншими очима будемо дивитися на віночки й квіточки у ньому, бо знатимемо, що то наші обереги, магічні символи.

Учитель

    Український віночок є неповторним символом України, свідченням його високої культури, запорукою дівочої чистоти.  Плетіть собі на долю віночки, хай вони у вас будуть лише щасливі, хай оберігають ваші душі, серця від зла та неправди. Хай бережуть ваше здоров’я, приносять силу, щирість і сердечність.

    На цьому наше свято завершене. Всім бажаємо гарного здоров’я та наснаги на добрі вчинки. Дякуємо, що були з нами .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Використана література

 

1. Боряк О. О. Барвінковий обряд («вінкоплетини»)

2. Українська минувшина. Ілюстрований етнографічний довідник. 2-е вид. / А. П. Пономарьов, Л. Ф. Артюх, Т. В. Косміна та ін. — К.: Либідь, 1994. — С. 123—124. ISBN 5-325-00592-8

3. Кусайкіна Н. Твоя країна — Україна. Енциклопедія українського народознавства. — Харків: ВД «Школа», 2009. — С. 297—298.

4.  Жайворонок В. В. Знаки української етнокультури: Словник-довідник. — К.: Довіра, 2006. — С. 97.

5. https://naurok.com.ua/scenariy-svyata-ukra-nskiy-vinok-40706.html

6. https://flowers.ua/ua/articles/rasteniya-simvoly-ukrainy

7. https://naurok.com.ua/kviti-ukra-nskogo-vinka-130873.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
6 лютого 2022
Переглядів
273
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку